Rukomet

Danska gleda ka zlatu, Poljska spremna iznenaditi

Piše:Željka Jurkas • utorak, 13.01.2015.
Danska gleda ka zlatu, Poljska spremna iznenaditi
Foto: EPA

Skupina D proglašena je "skupinom smrti" netom po izvlačenju loptica koje su Dansku pridružile Poljskoj, Rusiji, Argentini, Njemačkoj te tada još Bahreinu. Nakon odustajanje potonje reprezentacije, IHF je upražnjeno mjesto dodijelio Saudijskoj Arabiji...

“Sudbina je valjda tako htjela“, reći će iz poljskog tabora ako pitate što misle o tome da u prvoj utakmici turnira, susretu koji u četvrtak otvara Skupinu D, igraju protiv one iste reprezentacije koju su u dvije tijesne utakmice pobijedili u dodatnim kvalifikacijama ne bi li došli u Katar. Njemačka je dobila poziv koji se ne odbija i koji je kao naručen došao za ostvarenje dugoročnih planova.

Oni, kao i Rusi gledaju i rade ne bi li se vratili u sam vrh rukometa do kojega ne mogu doći u zadnjih nekoliko godina. Prolazak skupine, ali i plasman do mjesta koje im garantira kvalifikacije za predstojeće Olimpijske igre, minimalni su cilj koji su si postavili i Argentinci koji naprosto nisu imali sreće pri ždrijebu, ali brza i sada već dovoljno iskusna momčad koju trenutno imaju mogla bi iznenaditi jednog od direktnih konkurenata.

Saudijska Arabija ne dolazi s velikim nadama i vjerojatno će ostatku skupine poslužiti kao malo jači trening i prilika za popravljanje gol razlike.

Sa svih strana proglašavani jednima od favorita, ne samo skupine, već one najviše stepenice, Danci bez puno briga ulaze u Prvenstvo. Značajnije promjene u momčadi su nedostatak umirovljenog pivota i promjena vodstva na klupi, no ako je suditi po prvih par utakmica, promjene se ni ne osjete. Najveće pitanje je zapravo ono kojim se trči pred rudo, ali obzirom na završnicu zadnja dva velika prvenstva, ne može se ne pomisliti – hoće li, ako uđe u samu završnicu, ovoga puta Danska odigrati onako kako ju gledamo kroz cijeli turnir i napokon riješiti prokletstvo finala.

Danska

Raspored Skupine D

16.01.2015.:
17.00 Poljska – Njemačka
17.00 Saudijska Arabija – Rusija
19.00 Argentina – Danska

18.01.2015.:
17.00 Argentina - Poljska
17.00 Njemačka - Rusija
19.00 Saudijska Arabija - Danska

20.01.2015.:
17.00 Poljska - Rusija
17.00 Argentina – Saudijska Arabija
19.00 Danska - Njemačka

22.01.2015.:
17.00 Poljska – Saudijska Arabija
17.00 Njemačka - Argentina
19.00 Rusija - Danska

24.01.2015.:
17.00 Saudijska Arbija - Njemačka
17.00 Rusija - Argentina
19.00 Danska - Poljska

Realno jedina momčad koja s pravom uz bok stoji Francuskoj i gleda prema najvišoj stepenici ulazi na prvo veliko natjecanje u zadnjih deset godina bez Ulrika Wilbeka na klupi. On ih je digao i učvrstio u vrhu svjetskog rukometa, a Islanđaninu Gudmunduru Gudmundssonu je povjerena zadaća očuvanja i daljnjeg napretka. Danci su u Španjolskoj igrali u finalu u kojem ih je u potpunosti razmontirala Francuska, ali su osvojenim srebrom osigurali direktan plasman u Katar. U sklopu priprema za prvenstvo odigrali su jednu utakmicu sa Švedskom, koji su tijesno dobili, a zatim Totalkredit kup sa Švedskom, Slovenijom i Islandom. Upisavši dvije uvjerljive pobjede i jedan minimalni poraz (od Islanda, 29:30) osvojili su turnir.

Tijekom priprema otpao je Morten Olsen (fraktura nosa), a neko vrijeme bio je upitan i KIF-ov Bo Spellerberg, srednji vanjski koji se nalazi među vodećim strijelcima momčadi, no srećom, ozljeda pete koja ga muči će se na vrijeme sanirati. Pri zadnjem rezanju popisa Gudmundsson je iznenadio većinu ostavivši Nikolaja Markussena kod kuće:“Odlučili smo otići sa 17-oricom igrača, a to prema trenutnoj postavi znači da će Markussen ostati doma u Danskoj gdje će ostati spreman uskočiti kao rezerva ako bude potrebe.“ Većina reprezentacija odletjela je u Katar sa 18-19 igrača te će tek tamo odrediti konačan popis.

Niklas Landin ulijevat će sigurnost obrani i frustrirati protivničke napadače, a na drugoj strani terena igrom će komandirati Mikkel Hansen. Više nije dostupan Michael Knudsen, pa će njegov dio preuzeti Jesper Noddesbo, Rene i Henrik Toft Hansen. Novo ime na popisu je Michael Damgaard, lijevi vanjski Team Tvis Holsterba, a tu su standardni: Hans Lindberg, Lasse Svan, Anders Eggert, Casper U. Mortensen, Kasper Sondergaard, Mads Christiansen, Mads Mensah Larsen, Rasmus Lauge Schmidt, Henrik Mollgaard te Jannick Green.

Poljska

U svome dvanaestom nastupu na svjetskoj smotri Poljska će tražiti mogućnost kvalifikacije na Olimpijske igre i promoviranja Europskog prvenstva kojem je iduće godine domaćin, a sve više od toga je dodatni plus koji i nije toliko nemoguć jer Poljska sve glasnije slovi kao reprezentacija koja bi mogla iznenaditi. Sa sastavom koji je gotovo isti kao i na prošlom Europskom prvenstvu momčad će voditi braća Jurecki, Krzysztof Lijewski, Karol Bielecki, Slawomir Szmal, Adam Wisniewski i Patryk Kuchczynski. Vratar Piotr Wyszomirski zadobio je ozljedu na pripremnoj utakmici krajem prosinca, no terapije su obećavajuće i ako sve bude po planu bit će Szmalov drugi vratar. Bartolomej Jaszka zahvalio se na pozivu procijenivši da njegovo rame nije spremno za turnir, rekao je izbornik Michael Biegler.

Poljska je u oba kvalifikacijska susreta u drugom krugu pobijedila Njemačku i zaslužila svoje mjesto. Mariusz Jurkiwicz bio je prvi strijelac prvoga susreta sa sedam golova. Njemačka je na poluvrijeme otišla s tri gola prednosti, a na kraju su slavili Poljaci s jednim golom više (25:24). I drugi susret završen je s minimalnom prednošću (29:28) nakon vodstva Njemačke na poluvremenu, a titulu vodećih strijelaca ponijela su čak trojica, Bielecki u redovima Poljske i Glemsheimer i Glandorf u redovima Nijemaca.

Tri pripremne utakmice odradili su u prosincu upisavši pobjede protiv Slovačke, Češke i Mađarske, dok su u siječnju upisali više poraza nego pobjeda izgubivši od Norveške i Španjolske, s jednom pobjedom, opet protiv Mađarske.

“U jako smo atraktivnoj i izbalansiranoj grupi. Susrest ćemo se s jakom azijskom momčadi, Pan-američkim prvacima i tri izrazito jake europske reprezentacije. Bit će zanimljivo pratiti kako se Danska razvija pod novim trenerom. Svakako su favoriti na papiru, no vidjet ćemo“, zaključio je kratki pregled skupine Jerzy Eliasz, dopredsjednik Poljskog rukometnog saveza.

U zadnjih šest godina u susretima s Dancima Poljska je upisala tri pobjede i poraz.

Rusija

Promjene se polako, ali sigurno događaju u Rusiji, reprezentaciji koja je jedno vrijeme dominirala svjetskim rukometom, a onda se gotovo posve izgubila. Oleg Kulešov i Aleksander Rimonov preuzeli su reprezentaciju 2012. i počeli slagati novi stil igre koji bi ih trebao vratiti u vrh. 2013. ušli su u četvrtfinale Svjetskog prvenstva, a 2014. ostvarili deveto mjesto na Europskom prvenstvu (najbolji rezultat od 2006.).

U Dohu su stigli preko Litve koju su lako riješili u dva susreta s 30:22 i 33:22. Cilj Rusije je jasan - svakim novim prvenstvom biti sve bolji, a potvrdio ga je i glavni tajnik Ruskog rukometnog saveza Viktor Poladenko:“Zadatak naše reprezentacije je ostvariti pozitivan rezultat koji će nam omogućiti kvalifikacije za nadolazeće Olimpijske Igre u Rio de Janeiru. Za to će nam trebati izlazak iz grupe i dvije pobjede.“

Za razliku od Europskog prvenstva, u momčadi će ovoga puta biti Timur Dibirov, neosporno prva zvijezda momčadi, a u vođenju će mu se priključiti Aleksej Rastvorcev i Mihail Čipurin koji također nisu sudjelovali na Europskom prvenstvu. Tu su još Sergej Gorbok, Konstantin Igropulo i Pavel Atman kao igrači koji bi trebali biti nositelji igre. Igropulo je uvjerljivo prvi strijelac reprezentacije (505 golova), a blisko ga slijedi Čipurin (497).

Kao pripremu Rusija je odigrala dva susreta s Tunižanima, izgubila prvi 34:31 i u drugom odigrala neriješeno (24:24).

Rusija i Poljska su se susrele četiri puta na službenim natjecanjima i sve četiri pobjede su odnijeli Poljaci. S Dancima imaju bolji skor, pa tako u 15 susreta od 1993 imaju 6 pobjeda, 1 egal i 8 poraza. U zadnja tri susreta dvaput su poraženi.

Argentina

Bit će ovo deseti nastup na Svjetskom prvenstvu za reprezentaciju Argentine koja je prvi put nastupila 1997., a 2011. osvojila 12. mjesto kao najviše-plasirana ne-europska zemlja. Svoju ulaznicu su zaslužili u finalu Pan-američkog prvenstva kada su pregazili Brazil rezultatom 30:19 pod vodstvom Diega Simoneta koji je upisao jedanaest pogodaka.

Pozivi za momčad se više-manje nisu mijenjali u odnosu na prvenstvo u Španjolskoj, pa su tako tu još dvojica braće Simonet, Sebastian i Pablo, vratar Matias Carlos Schulz, Agustin Vidal, Federico Fernandez, Federico Pizarro, Pablo i Adrian Portela, Leonardo Querin, Federico Vieyra i Gonzalo Carou. Uvjerljivo prvi strijelac momčadi je Sebastian Simonet, a slijedi ga brat Diego te Fernandez koji svi imaju preko 300 zabilježenih pogodaka.

Kao i prije prošlog Svjetskog prvenstva, Argentina je u Francuskoj odradila pripreme. Nakon velikog poraza od domaćina (33:19) tijesno je pobijedila Alžir (21:20). Pizarro, jedan od vođa momčadi smatra da bi ovo prvenstvo moglo biti jako dobro za njih:“Želimo napraviti najbolji mogući rezultat. U Buenos Airesu smo puno trenirali da se što bolje spremimo za tešku skupinu. U pravom trenutku sazrijevanja smo, igrači koji su obećavali sada pridonose. Ova i iduća su godine kada koje će biti dobre za reprezentaciju jer imamo ravnotežu mladosti i zrelosti, nešto što je jako bitno za momčad. Znamo da je Danska izrazito jaka. I Poljska joj se može priključiti. Ali Rusija i Njemačka su u drugoj kategoriji i zato vjerujemo da tu imamo priliku.“

Argentina se susretala sa svim momčadima iz skupine, a najbolji rezultat drži protiv Saudijske Arabije koju je pobijedila, a s Rusijom je 2003. odigrala neriješeno 26:26. Ostale reprezentacije upisivale su uvjerljive pobjede, Danska u dva navrata, a Njemačka i Poljska u tri.

Njemačka

Nakon dvije godine Nijemci se vraćaju na veliku pozornicu zahvaljujući wild card pozivnici koju im je dodijelio IHF. U drugom kvalifikacijskom ciklusu u lipnju prošle godine izgubili su oba susreta od Poljske pod izbornikom Martinom Heubergerom kojemu u kolovozu nije produžen ugovor. Njemačka, koja je sudjelovala na svim Svjetskim prvenstvima osim 1997. u Japanu, a zadnje (treće) zlato broji s domaćeg terena iz 2007., uzela si je za zadaću povratak u sam rukometni vrh do najkasnije 2019. godine kada u suradnji s Danskom organizira Svjetsko prvenstvo. Sukladno tome novoizabrani glavni trener Dagur Sigurdsson je izjavio:“Za mene je najvažnije da nas protivnici ponovno počnu poštovati. Da rukometni svijet kaže: Nijemci su opet tu! S Nijemcima se opet može računati. To je poruka koju ću poslati.“

Puno posla ga čeka u realiziranju cilja, a sve je započeo popisom koji iz zadnje zlatne momčadi ima vratara Carstena Lichtleina, a sa zadnjeg Svjetskog prvenstva u Španjolskoj vraćaju se šestorica: Silvio Heinevetter, Stefan Kneer, Patrick Wiencek, Patrick Groetzki, Steffen Weinhold i Martin Strobel. Ovoga puta našlo se mjesta za Michaela Krausa, a Uwe Gensheimer, najproduktivniji strijelac s 394 pogotka u 98 nastupa u nacionalnom dresu, zdrav je i predvodit će momčad. Ovaj lijevi vanjski Rhein-Neckar Loewena u dosadašnjih dvadeset ligaških utakmica ima 48 pogodaka iz 105 udaraca, a ove sezone sa gotovo 90% sigurnošću realizira udarce sa sedam metara. Paul Drux najmlađi je pozvani igrač, lijevi vanjski Fuchse Berlina s 19 godina ima iza sebe deset nastupa i 24 pogotka.

U pripremnom ciklusu Njemačka se ogledala s dvije reprezentacije u četiri susreta. Dvije utakmice u dva dana odigrali su s Islandom kojeg su prvi dan uvjerljivo u drugom poluvremenu nadigrali (prvih 30 minuta je završilo 11:11) i pobijedili 31:24, a u revanšu za gol izgubili 24:25. S Česima su odigrali druge dvije utakmice i u obje odnijeli pobjede. Groetzki je u drugom susretu bio vodeći strijelac Njemačke sa šest pogodaka.

U međusobnim ogledima u posljednjih par godina Njemačka je u prvenstvima izgubila zadnja četiri susreta od Danske (zadnja pobjeda bila je 2004.), dok izjednačeniji rezultat drži protiv Rusije (zadnja utakmica 2009. bila je neriješena, a prije toga je svaka momčad upisala po poraz i pobjedu), a s Poljskom u pravilu pobjeđuje u prijateljskim utakmicama, dok je zadnja pobjeda na službenom natjecanju bila 2009.

Saudijska Arabija

Pozvana na svoj sedmi nastup na svjetskoj pozornici nakon odustajanja Bahreina, relativno nepoznata i pomlađena momčad Saudijske Arabije realni je outsider ove skupine, a pod vodstvom Gorana Džokića pokušat će nadmašiti dosadašnji najveći uspjeh koji je dvaput ponovila na Svjetskim prvenstvima – 19. mjesto (2003. i 2009.).

Prošle godine reprezentacija se dvaput okupila na natjecateljskoj međunarodnoj sceni, krajem siječnja na Azijskom prvenstvu na kojem je osvojila šesto mjesto (turnir je bio kvalifikacijski za ovo Prvenstvo u Dohi, a prve četiri momčadi su se plasirale) te u rujnu na Azijskim Igrama na kojima je završila na sedmom mjestu s tri pobjede iz šest susreta. Krajem godine su u sklopu priprema za Katar odigrali dvije prijateljske utakmice. Alžir ih je prvi svladao (27:19), a dva dana kasnije i Egipat, s nešto manjom gol razlikom (23:28).

Pogledom na širi popis od 26-orice igrača odmah je jasno da momčadi nedostaje međunarodnog iskustva, svega trojica imaju upisano više od 100 susreta (vratar Mohammad Alsalem, lijevi vanjski Mohammed Alzaer i lijevi vanjski Mahdi Alsalem) te su oni ujedno igrači od kojih se očekuje da predvode ovu momčad. Alzaer je treći najstariji igrač (27 godina) te vodeći strijelac u momčadi sa 180 pogodaka. Od zapaženijih mlađih igrača desno krilo Ahmed Hazazi upisao je 30 pogodaka u 17 utakmica, a lijevo krilo Abdullah Alabbas 20 u osam odigranih susreta.

Saudijska Arabija susrela se kroz prijašnjih šest nastupa na Svjetskim prvenstvima sa svim momčadima s kojima će izmjeriti snage u skupini. Od Rusije ima tri uvjerljiva poraza, a od Njemačke, Poljske, i Danske po jedan; dok je 2009. u susretu s Argentinom bila najbliže pobjedi izgubivši s golom razlike (31:30).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!