Zimski sportovi

SP u Vailu i Beaver Creeku: Pet hrvatskih skijašica na startu

Sportnet • utorak, 03.02.2015.
SP u Vailu i Beaver Creeku: Pet hrvatskih skijašica na startu
Foto: Studio Hrg

Na Svjetskom skijaškom prvenstvu u Vailu i Beaver Creeku ove će godine nastupiti pet hrvatskih skijašica.

Andrea Komšić

Andrea Komšić rođena je 4. svibnja 1996. u Kiseljaku (BiH). Trenutno je članica hrvatske skijaške B-reprezentacije. Trener i serviser joj je otac Davor Komšić.

U utrkama pod FIS-om nastupa od sezone 2011./2012. Kroz te četiri sezone zabilježila je tri nastupa u Svjetskom kupu, a kao najbolji rezultat ima 37. mjesto iz superkombinacije Altenmarkta u sezoni 2013./2014. Nastupila je na SP-u 2013. u Schladmingu u spustu, superkombinaciji i slalomu, a kao najbolji rezultat bilježi 31. mjesto superkombinacije. Prošle godine došlo je vrijeme i za njene prve ZOI u Sočiju gdje je osvojila 33. mjesto u slalomu i 35. u veleslalomu.

Usprkos kratkoj karijeri u svojoj prvoj sezoni pod FIS-om (2011./2012.) puknuli su joj ligamenti oba koljena te pauzirala gotovo cijelu sezonu. Uoči ove sezone propustila je cijeli ciklus jesenskih priprema zbog dijagnosticirane mononukleoze.

S obzirom na navedene okolnosti na ovom SP-u teško je reći što očekivati. Uz najbolje vožnje može do prvih 30 alpske kombinacije, a u ostalim disciplinama cilj bi trebao biti spustiti se što više u odnosu na startni broj.

Leona Popović

Leona Popović rođena je 13. studenoga 1997. u Rijeci. Trenutno je članica B-skijaške reprezentacije. Njen glavni trener i serviser je Goran Rački, a pomoćni trener i serviser su Vjekoslav Ružić i Kristijan Cindrić. Trenira u trening grupi zajedno s Eliasom Kolegom, Lukom Krsmanovićem i Williamom Vukelićem.

U utrkama pod FIS-om nastupa od prošle sezone. Prošla sezona bila joj je svojevrsno probijanje leda. Kao za svakog mladog skijaša prošlogodišnji cilj bio je što više spustiti FIS točke i skupiti iskustvo. Ove godine uslijedio je niz dobrih rezultata na sjevernoameričkoj turneji. Kroz te rezultate spustila se na FIS listi među 100 najboljih slalomašica i 120 veleslalomašica svijeta.

U Svjetskom kupu ove sezone nastupila je u slalomima Zagreba i Flachaua, a kao najbolji rezultat bilježi 54. mjesto iz Flachaua. Dobru formu uoči SP-a potvrdila je zlatom u slalomu na Europskom olimpijskom festivalu mladih u Malbunu. Od nje se na SP-u može očekivati ulazak na kraju utrke u najboljih 30 slaloma, a uz dobre vožnje i veleslaloma. U brzim disciplinama i alpskoj kombinaciji cilj bi joj trebao biti spustiti se što više u odnosu na startni broj.

Iva Mišak

Iva Mišak rođena je 16. ožujka 1993. u Varaždinu. Ona nikada nije trenirala u sustavu alpskih reprezentacija Hrvatske. Zadnje četiri godine trenira u jednoj slovenskoj ekipi iz Celja te njeni treninzi i nastupi ovise jedino o financijskim mogućnostima njezinih roditelja. U utrkama pod FIS-om nastupa od sezone 2008./2009. Kroz dosadašnjih sedam sezona ubilježila je jedan nastup u Svjetskom kupu. Nastupila je ove sezone na Snježnoj kraljici, ali nije završila prvu vožnju.

Nastupila je i na dva SP-a, u Garmisch-Partenkirchenu 2011. i Schladmingu 2013., oba puta u slalomu. Kao najbolji rezultat bilježi 35. mjesto iz Schladminga.

Od početka sezone forma joj ide uzlaznom putanjom što je potvrdila pobjedom na FIS slalomu u slovenskom Golteu i drugim najboljim FIS točkama karijere. Od nje se na SP-u može očekivati uz dobre vožnje krajnjih prvih 35 slaloma i prvih 40 veleslaloma.

Saša Tršinski

Saša Tršinski rođena je 27. srpnja 1996. u Zaboku. Do ove sezone bila je članica hrvatskih alpskih reprezentacija, no odlukom vodstva saveza to nije od travnja prošle godine. Trenira sukladno financijskim mogućnostima svojih roditelja te je u ovu sezonu ušla bez dana snježnog treninga u predsezoni.

U utrkama pod FIS-om nastupa od sezone 2011./2012. U tom razdoblju dva puta je nastupila u Svjetskom kupu, a najbolji rezultat joj 41. mjesto s ovogodišnjeg sljemenskog slaloma. Nastupila je kroz ove četiri godine i na SP-u u Schladmingu 2013. godine u veleslalomu u kojem je zabilježila 47. mjesto.

Usprkos svim problemima uzlaznu formu potvrđuje pobjedom na FIS Zagreb Openu gdje ostvaruje FIS slalomske točke karijere, 14.27 FIS točaka. Na SP-u nastupa samo u veleslalomu koji joj nije prva disciplina i uistinu je teško reći što očekivati osim da odskija najbolje što može i samim time se što više spusti u odnosu na startni broj.

Sofija Novoselić

Sofija Novoselić rođena je 18. siječnja 1990. u Zagrebu. Prošle sezone drugi puta je napustila reprezentaciju nakon što se u sezoni 2011./2012. vratila u istu. Od ove sezone studira i skija za Westminster College u Salt Lake Cityju koji financira njene treninge i utrke.

Pod FIS-om nastupa od sezone 2005./2006. Kroz deset sezona prikupila je 35 nastupa u Svjetskom kupu te kao najbolji rezultat bilježi 25. mjesto sljemenskog slaloma u sezoni 2010./2011. Nastupila je i na četiri SP-a (Are 2007., Val d'Isere 2009., Garmisch-Partenkirchen 2011. i Schladming 2013.). Kao najbolji rezultat bilježi 27. mjesto iz slaloma u Areu. Nastupila je i na ZOI-u u Vancouveru 2010. i u Sočiju 2014. te kao najbolji rezultat bilježi 39. mjesto iz slaloma u Vancouveru.

U ovu sezonu ušla je s nekoliko solidnih rezultata u Nor-am i University utrkama u SAD-u. Na prvenstvu će nastupati u svojoj najjačoj disciplini, slalomu. Za očekivati je plasman između 35. i 40. mjesta.

Ivo Sabljo

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • lambik03.02.2015. u 10:38
    Super!
    lambik