Košarka

Steve Kerr: Pobjednik kao igrač, trener i čovjek

Sportnet • nedjelja, 16.08.2015.
Steve Kerr: Pobjednik kao igrač, trener i čovjek

Život ljude stavlja pred različite izazove, prilike, ali i nevolje. Ono što čovjeka zauvijek oblikuje je to na koliko izazova uspješno odgovori, koliko prilika iskoristi i koliko se brzo oporavi od nevolja.

Piše: Nikola Raič

„Osjećam njegov utjecaj na moj život. Prisutan je svakog dana.“

18. siječnja 1984. godine poziv obiteljskog prijatelja u gluho doba noći promijenio je život Stevea Kerra koji je tada bio 18-godišnji brucoš Sveučilišta Arizona. Dr. Malcolm Kerr, dekan Američkog sveučilišta u Beirutu, ubijen je izlazeći iz dizala u zgradi u kojoj je radio. „Prije nego je moj otac ubijen, moj život je bio neprobojan. Loše stvari su se događale drugim ljudima. Mislio sam da smo moja obitelj i ja imuni na loše stvari,“ rekao je u jednom od rijetkih intervjua u kojima govori o svom ocu, deset godina kasnije.

Njegova reakcija na nemili događaj odredila ga je i kao igrača i kao trenera, ali povrh svega kao čovjeka. Shvatio je kako je košarka samo igra i da postoje veće stvari od igre, prihvatio je sve svoje momčadi kao obitelj, a svoju buduću cijeni više od ičega na svijetu. Dva dana nakon očeve smrti Kerr je po prvi puta obukao dres Sveučilišta Arizona, na kojemu vjerojatno nikad ne bi ni zaigrao da njegov pokojni otac nije kontaktirao trenera Lutea Olsena.

Nakon teško proživljene minute šutnje u čast svog oca, izlazi na teren i pogađa svoj prvi šut, a do kraja utakmice ih je pogodio pet od sedam u iznenađujućoj pobjedi nad najljućim rivalima Sveučilištem Arizona State. Momčad Arizone postala mu je druga obitelj, a košarka siguran izlaz od svih problema. Kada mu je trener Olsen rekao da nije bitno kada će zaigrati i da si uzme sve potrebno vrijeme kako bi se psihički pripremio za košarku, odgovorio mu je: „Jedino vrijeme kada ne razmišljam o svom ocu je kada igram košarku.“

Dvije godine kasnije puknuli su mu križni ligamenti. Bila je to ozljeda koja je mogla značiti i kraj njegove karijere kao košarkaša. No, ni to ga nije spriječilo da nastavi sanjati svoj san. S Arizonom dolazi do Final Foura NCAA turnira 1988. godine.

Teška ozljeda ipak nije bila najteži trenutak njegove sveučilišne karijere, bio je to događaj koji je sigurno imao velik utjecaj na izgradnju njegova karaktera. Na utakmici protiv već spomenutog Sveučilišta Arizona State, jedna grupica navijača za vrijeme zagrijavanja počela ga je nemilosrdno vrijeđati. Vikali su mu: "Gdje ti je otac? Vrati se u Beirut...", izvikivali pokliče terorističke organizacije za koju se tada sumnjalo da je organizirala napad na Malcolma Kerra: PLO, PLO.

Kerr se tresao te je sa suzama u očima sjeo na klupu. Bruce Fraser, jedan od njegovih najboljih prijatelja za vrijeme studiranja i današnji njegov asistent u Golden Stateu rekao je da ga nikad nije vidio tako ljutog. Kerr je izašao na teren i zabio šest uzastopnih trica u razbijanju Arizona Statea.

Na NBA draftu 1988. Steve Kerr je izabran kao 50. izbor od organizacije u kojoj će jedno vrijeme provesti i kao GM, Phoenix Sunsa. Prvih pet sezona unutar NBA lige bile su za zaborav. U dresovima Sunsa, Cavaliersa i Magica nije se proslavio. Zabijao je 2,6 poena po utakmici i činilo se kako će ostati samo jedan od prolaznika u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta. 1993. godine dogodila se prekretnica u njegovoj karijeri, kao slobodan igrač potpisuje za Chicago Bullse za minimalac od 150.000 dolara po sezoni. Tako je dobio jedinstvenu priliku igrati uz najvećeg košarkaša u povijesti i upijati znanja jednog od najboljih trenera u povijesti.

U Bullsima je ostao pet sezona, nije startao ni jednu utakmicu, ali je zasigurno ostavio dubok trag u osvajanju tri uzastopna naslova. Uz naslove, potrebno je istaknuti i njegova čudesna šuterska ostvarenja. U sezoni 1994./95. tricu je šutirao 52% što je do danas rekordan postotak, a sezonu nakon toga je „osnovao“ i do danas ostao jedini član kluba 50/50/90 (šut iz igre, trica, slobodna bacanja).

Sezona 1995./96. dovoljno je povijesna kada se spomene 72-10 Bullsa. U toj sezoni osvojio je i All Star natjecanje u šutiranju trica, ali se toga vjerojatno ni sam ne sjeća s obzirom na ono što je uslijedilo kasnije te sezone. Bullsi su došli na korak do obrane naslova, igrala se šesta utakmica finala protiv starih rivala iz Salt Lake Cityja. Na semaforu je ostalo 15-ak sekundi do kraja pri rezultatu 86:86.

Za vrijeme minute odmora, Jordan je upozorio Kerra da će ga Stockton udvojiti i da bude spreman na dodavanje. I dogodilo se upravo ono što je Jordan predvidio, udvajanje Stocktona na Jordanu, njegovo dodavanje Kerru šest sekundi prije kraja i šut za NBA naslov.

Kerr je odgovorio na najbolji mogući način - izbavio je Jordana, a na paradi pobrao sve simpatije svojim duhovitim govorom.

Godinu dana kasnije Bullsi ponovno brane naslov, kiti se trećim prstenom igrajući uz bok Jordanu. Nakon te sezone mijenjan je u San Antonio Spurse, a tom zamjenom dobio je priliku igrati uz mladog Tima Duncana koji će obilježiti postjordanovsku eru kao najuspješniji košarkaš tog vremena, a opet učiti od jednog od najboljih trenera u NBA povijest Gregga Popovicha. Sezona 1999./00. obilježena je lockoutom i skraćenom regularnom sezonom. Mladi Tim Duncan osvaja svoj prvi, a Kerr četvrti uzastopni naslov. Novim naslovom postaje tek drugi igrač u povijesti, nakon Franka Saula (izuzev Celtics dinastije 60-ih) koji je osvojio četiri uzastopna naslova.

U San Antoniju provodi i sljedeće dvije sezone igrajući desetak minuta po utakmici, ali prateći trenerskog genija na djelu. Nakon sezone u Portlandu vraća se u San Antonio 2002./03. za svoju oproštajnu sezonu u NBA. Tenisice o klin objesio je tek nakon što mu svi prsti šuterske ruke ovjenčani prstenjem. Duncan vodi Spurse do novog naslova, a svoju večer u tom putovanju imao je i Steve Kerr.

Igrala se šesta utakmica finala Zapadne konferencije, protivnik je bio Dallas. Dallas je bio na dobrom putu da izbori sedmu odlučujuću utakmicu za NBA finale, ali Popovich je izvukao zadnjeg asa iz rukava. Kerr se do tada nije naigrao u tom doigravanju, ali je bio spreman. Zabija četiri trice koje u potpunosti okreću utakmicu na stranu Spursa, on za tu večer kaže kako je jedna od najboljih u njegovoj karijeri.

Peti naslov, za kraj karijere važnog igrača s klupe.

Fraser kaže kako je Kerr rođen da bude NBA trener. To je oduvijek i bio njegov san. Teško je reći tako nešto, ali sve kroz što je prošao do svog prvog trenerskog posla zasigurno ga je oblikovalo da ispuni tu svoju „sudbinu“. Igrajući za Arizonu u najtežim trenucima u životu upoznao je koliku moć ima zajedništvo u momčadi. Za vrijeme svog igranja u NBA ligi učio je od Phila Jacksona i Gregga Popovicha. Naučio kako se odnositi i izvući najbolje od glavne zvijezde momčadi, naučio je kako je potrebno okružiti se sposobnim ljudima, slušati savjete suradnika i najvažnije od svega, naučio je pobjeđivati.

Utjecaj na njegovu trenersku karijeru imao je čak i posao generalnog menadžera u Sunsima. Tada je Sunsima trener bio Mike D'Antoni koji je izmislio napad od sedam sekundi. Vjerovao je kako run and gun igra može donijeti NBA naslov samo ako se poboljša segment obrane. Upravo to je i uspio napraviti s Warriorsima protekle sezone.

Posljednji izazov prije svog prvog trenerskog angažmana imao je u odluci između Knicksa i Warriorsa. Pozivom Phila Jacksona da postane trener Knicksa, postao je „tražena roba“. Iako, njegov sadašnji asistent, već spominjani Fraser kaže kako je Kerr u prošlosti odbio niz ponuda za trenerski posao iz razloga kako bi se posvetio svojoj obitelji. Čekao je da i oni budu spremni za tu ogromnu obavezu.

„On je predan otac. Njegova djeca su mu sve i mislim da to govori puno o onome što je osjećao prema svom ocu,“ kaže Fraser. Upravo je obitelj odigrala veliku ulogu u njegovom izboru kluba. „On je totalno tip osobe za Kaliforniju. Ne vjerujem da bi bio toliko uspješan u New Yorku s obzirom na vrijeme i samoću. Potrebna mu je moja mama,“ izjavila je Maddie Kerr, njegova kći, koja igra odbojku na Sveučilištu CalTech.

Obitelj Kerr nije pogriješila. Warriorsi su super talentirana, zabavna mlada momčad od koje se očekivao iskorak. Uprava je otpustila Marka Jacksona, omiljenog trenera unutar svlačionice i dala ključeve u ruke rookie treneru Kerru. Prvo što je morao napraviti jest zadobiti povjerenje svlačionice, a to je dobio na nimalo lak način. U svojoj viziji Warriorsa zamislio je veterana Andrea Iguodalu kako kreće s klupe. Igrača koji ima plaću 11 milijuna dolara, višestrukog All Star igrača i vječnog startera, zamislio je kao vođu druge petorke. To je bio potez koji je usmjerio sezonu. Iguodala je bespogovorno prihvatio novu ulogu, a cijela svlačionica je dobila povjerenje u novog trenera.

Warriorsi su odjurili do najboljeg omjera u ligi, Steph Curry je postao MVP, Green i Bogut kandidati za najbolje obrambene igrače lige, a Klay Thompson dosegnuo je nove šuterske i igračke visine.

Počast Kerru odao je i Steph Curry u svom govoru na svečanosti dodjele MVP nagrade. „U ovoj godini sam uživao više nego u ijednoj drugoj. Vi ste ogroman razlog zašto smo tu gdje jesmo.“ Kerr je Warriorsima donio tu famoznu kemiju, dozvolio je igračima da se zabavljaju, ali je i podigao razinu obrane kod svih igrača na razinu koja je potrebna da se osvoji NBA naslov. Postao je jedan od „njih“ i svi su to osjećali. Sa svojim najboljim igračem poslije treninga nerijetko je šutirao slobodna bacanja. Curry ga je uredno pobjeđivao, a njemu nije bio problem što svaki njegov poraz osvane na Youtubeu. Ni od toga nije odustao sve dok nije pobijedio Curryja, jedan jedini put.

Taktička pripremljenost Kerra i njegova stožera dominirala je cijelim doigravanjem. Preko izbacivanja Tonya Allena s terena, tako da mu ostavljaju čiste šuteve, koje on naravno ne može pogoditi do prekretnice u NBA finalu. Golden State se našao u Clevelandu prije četvrte utakmice u velikim problemima. Cavaliersi su izgledali bolje, LeBron James je bio nezaustavljiv, a obrana Cavsa nerješiv problem čak i za MVP-a Stepha Curryja. Novinari su ga upitali hoće biti izmjena u petorci, odgovorio je "ne" i lagao je.

Utakmicu je umjesto Boguta započeo Iguodala i okrenuo seriju u potpunosti. Još jedan stožerni igrač bez pogovora je prihvatio Kerrovu odluku i odgledao ostatak finala s klupe. A ono što najviše ocrtava inteligenciju trenera i jest to što je savjet o promjeni petorke došao od video - analitičara u stručnom stožeru Warriorsa. Rijetki su treneri koji bi prihvatili savjet video - analitičara u finalnoj seriji, on je bio dovoljno pametan da shvati kako je to dobra ideja. Warriorsi su otišli do kraja, Igoudala je postao MVP finala, zasluženo ili ne, nebitno je za ovu priču. Ono što je bitno da je Steve Kerr ovaj puta u naslovnoj ulozi pokazao svu raskoš svog talenta i karaktera.

On je pobjednik i to prokleto duhovit pobjednik, a opet je „ukrao“ i paradu prvaka svojim govorom.

„Moji roditelji su mi pokazali svijet koji postoji izvan granica tipične američke kulture. Naučili su me kako razumjeti ljude, kako biti strastven i pun poštovanja. Naučili su me da, iako se poneki ljudi drugačije odijevaju i govore drugačije ili imaju običaje i uvjerenja koja su meni strana, važno je odvojiti vrijeme ne samo za razumijevanje tih razlika, već i za prihvaćanje istih. To mi je poslužilo kasnije kada mi je Dennis Rodman postao suigrač u Bullsima.“

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.08.2015. u 11:44
    svaka čast na članku ....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.08.2015. u 18:50
    + 5
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.08.2015. u 16:06
    Ovo su tekstovi zbog kojih se prati Sportnet...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.08.2015. u 12:26
    Hvala autoru, ovo je onaj najljepši tip članaka gdje čovjek može nešto i naučiti i zbog kojeg sam i zavolio ovaj portal
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.08.2015. u 11:02
    Nije ostvaren omjer 72-10 u sezoni 96-97 vec 95-96,zasto pišete netocne informacije na razini amaterizma
    Obrisan korisnik