Rukomet

Power ranking: Veliki pad Nijemaca, Hrvatska ubilježila lagani napredak

Branimir Korać • utorak, 15.01.2019.
Power ranking: Veliki pad Nijemaca, Hrvatska ubilježila lagani napredak
Foto: EPA

Nakon odigranog trećeg kola prve faze natjecanja na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i Danskoj, došlo je do promjena u poretku reprezentacija. Remi s Rusijom skupo je stajao Njemačku koja je nazadovala na ljestvici...

1. (1.) Danska

Danci su i dalje uvjerljivi, tri odigrana kola i tri pobjede dvoznamenkastom razlikom i nemaju nikakvih problema na putu do odlučujućeg dvoboja s Norvežanima za broj bodova koji će prenijeti u drugi krug. Činjenica je da su Danci dosad imali vjerojatno i najlakši raspored, ali i u tim susretima bili su uvjerljivi, stigli su i isprobati neke varijante i igrače ze Nikolaj Jacobsen može biti zadovoljan ulaskom u Prvenstvo.

2. (2.) Španjolska

Španjolska ostaje na drugom mjestu, ali dojam je malo pokvarila utakmica protiv Japana. Tu Riberini izabranici nisu uspjeli potpuno prelomiti susret na svoju stranu i dugo su se patili, duže od očekivanog. Unatoč, nećemo reći podcjenjivanju već lošijem danu, upisali su pobjedu i nalaze se u društvu Hrvatske na vrhu skupine. Zasad im sve ide prema planu, možda tek taj dvoboj protiv Japana kvari dojam, ali bilo bi dosadno da baš sve utakmice završavaju s nekom okvirno postavljenom razlikom.

3. (4.) Francuska

Francuzi su odmah za petama Španjolcima i možemo reći kako je razlika tu vrlo mala. Opće je poznato kako Francuska nikada nije u idealnoj formi u početku bilo kojeg natjecanja i sa svakom utakmicom se diže. Protiv Koreje je bilo cirkusiranja u prvom poluvremenu, ali u drugom dijelu kada su Francuzi malo pritisnuli i stavili Španjolce u probleme, projurili su do pobjede. Još ako im se priključi Nikola Karabatić, nekakav osjećaj govori da hoće, bit će još neugodniji i teži protivnika za baš svakog.

4. (5.) Norveška

Norvežani izgledaju jako dobro. Igraju lijep i brz rukomet, lakoćom pobjeđuju, ali za njih vrijedi isto što i za Dansku, još nisu imali ozbiljnijeg protivnika i tek će naredni susreti pokazati koliko Norveška vrijedi. No prema dosad prikazanom, vrijedi za velike stvari. Sagosen, Myrhol, Jondal i odlični vratari snaga su ove Norveške protiv koje je jako teško igrati. Možda su i ranije zaslužili mjesto u vodećem kvartetu, ali realno tko od prvih sedam ne zaslužuje mjesto tamo, iz raznih razloga.

5. (6.) Švedska

Švedska raste iz kola u kolo što se i očekivalo. Naime tijekom priprema imala je dosta problema i nije u najidealnijem stanju doputovala na Svjetsko prvenstvo, ali reprezentacija je kompletirana i Šveđani ne bi smjeli imati problema u borbi za prvo mjesto u skupini. Za petama im je Mađarska, ostatak se bori za treće mjesto, a Mađari ipak nisu švedske kvalitete i trebat će im puno sreće da iznenade Andressonove izabranike.

6. (7.) Hrvatska

Hrvatska je zaslužila napredak na ljestvici s tri pobjede iz isto toliko susreta i to dvije glatke pobjede protiv izravnih konkurenata za prve tri pozicije. Iako je Hrvatska samim time zaslužila možda i značajniji skok, teško je pronaći razlog zašto bi se degradirale reprezentacije koje su jednako uvjerljive. No u konačnici manje bitan je poredak sada, bit će važan onaj na kraju. Hrvatska zasad gura jako dobro, protiv Makedonije je izgledala impresivno i ako nastavi pružati takve igre i u ostatku turnira, možemo mirno gledati naredne utakmice i uživati u pobjedama.

7. (3.) Njemačka

Jesu domaćin, jedu dominirali u prva dva kola, ali dosta toga tu im se poklopilo dok je treće kolo razotkrilo slabosti. Krenuli su protiv impresionirane Koreje na otvaranju Svjetskog prvenstva i iskusno došli do visoke pobjede. Zatim je stigao dvoboj protiv Brazila koji je samo 20 sati ranije imao dramu s lošim završetkom protiv Francuske i takav psihofizički iscrpljeni Brazil nije imao šanse protiv Njemačke koja se prošetala na otvaranju i onda imala 48 sati odmora. Taj cijeli dan odmora više nije beznačajan. No Njemačka je sklonost kiksu pokazala u trećem kolu gdje je samo remizirala protiv Rusije.

8. (10.) Rusija

Rusija je najbolja od ostatka društva iz jednostavnog razloga što je jedina reprezentacija koja je uspjela zaustaviti nekog iz velike sedmorke. Bod s Njemačkom za dojam vrijedi pet puta više nego pet pobjeda protiv Angola ili Saudijske Arabije s po 20 razlike. U tom susretu tražila se i pronašla prava Rusija koja je odradila dobar posao iako treba priznati kako je i Njemačka u tome pomogla. No Rusima nitko ne može uzeti dojam i taj bod koji im može puno značiti za budućnost u ovom natjecanju. A mogu li nešto više, pokazat će zadnje kolo s Francuskom.

9. (-) Mađarska

Mađari se vraćaju u Top 10. Startali su s osme pozicije, ali ih je izbacio neočekivani remi protiv Argentine. Međutim nakon toga reagirali su dobro, lakoćom su svladali slabu Angolu, a zatim su održali lekciju Kataru. Na kraće staze Mađarska je uvijek bila opasan i neugodan protivnik, ali na duže staze baš i ne. Uvijek joj je nedostajalo kontinuiteta i mogućnosti igranja na duže staze na visokoj razini. Još nije upisana neka velika pobjeda, ali sam povratak pobjedama i rutinsko slavlje protiv prvaka Azije podižu je u poretku.

10. (9.) Island

Island je pao za jedno mjesto iako njegov put nekako ide prema očekivanjima. Hrvatska i Španjolska bili su prejaki, a Bahrein je s druge strane bio prelagan zalogaj. Zasad su Islanđani stabilni s rezultatima, pobjeđuju one koje moraju, gube od onih koji su jači. Igra je bolja nego što je rezultat, no to je nekako islandska razina. Ne mogu puno gore, a vjerojatno niti dolje. Pozicija na rubu Top 10 je realnost i vrlo teško će se ugurati među sedam.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!