Fanatik

Komu možemo vjerovati u NFL-u?

Tomislav Pacak • utorak, 12.10.2010.

Krajnje neobična sezona NFL-a kulminirala je (za sada) u petom tjednu s nizom iznenađujućih rezultata koji su samo potvrdili da parity rules - momčadi koje su bili favoriti za Super Bowl muku muče, a momčadi koje su trebale ostati u podrumu odjednom su na čelu svojih divizija, poput Tampe ili Kansasa. Nije to prvi puta da sezona ne ide prema očekivanjima - svake godine 2-3 momčadi "iznenadi", svake godine 2-3 momčadi razočara i svake se godine putnici u doigravanje izmijene puno više nego što stručnjaci, novinari i javnost očekuju.

No, ipak, rijetko kada je izjednačenost bila ovako rasprostranjena, jer nakon pet tjedana nemoguće je i u jednu momčad uprijeti prstom i sa sigurnošću reći - ovima mogu vjerovati, ovi će doći daleko. Jetsi, Ravensi, Falconsi i možda ponajviše Steelersi pokazali su dosta, ali definitivno nisu nepobjedivi. Nakon samo pet tjedana - neporaženih momčadi nema. Što je možda i zanimljivije, osim Caroline i Buffala, sve ostale momčadi imaju razloga za optimizam, usudim se reći - čak i više ili manje dobre razloge za vjeru u play-off.

U ovih pet tjedana footballa gledao sam barem po poluvrijeme veći dio momčadi, pa je možda vrijeme za prvi pregled "momčad po momčad" - javite se svakako sa svojim razmišljanjima. Danas ćemo odraditi National Football Conference, u srijedu AFC.

NFC East

Ne bi me iznenadilo kada bi na kraju sezone poredak bio obrnut od onog koji gledamo danas (Washington, Phily, NYG, Dallas). Cowboysi su prije sezone bili uobičajeno precijenjeni, no nakon slabog starta na njih se srušila lavina kritika i mislim da su postali - podcijenjeni. Kauboje nitko nije nadigrao, za sada ih je izbjegavala i sreća, a kako je do kraja puno divizijskih dvoboja - definitivno još nisu otpali iz kombinacija za doigravanje. Svakako nisu za otpisati.

Washington je slavio u utakmicama kada se to i nije očekivalo (Dallas, Phily, Packersi), a izgubio one koje je namjeravao dobiti (Houston, St. Louis). Važnijim mi se čini ovaj drugi podatak, jer znači da su Redskinsi momčad kojoj se ne može vjerovati. Iako je Shanahan napadački guru, iako su doveli McNabba, Redskinsi za sada žive od obrane. Ako proradi i napad, mogu biti opasni, ali Washingtonu najmanje vjerujem u ovoj diviziji.

U Philadelphiji mogu biti zadovoljni s 3-2 učinkom s obzirom na cijelu situaciju s quarterbackovima i očajnom offensive line. Krenuo je Kolb, pa preuzeo Vick, pa je sada 49erse dobio Kolb, pa bi momčad opet trebala otići u ruke Vicku kada se oporavi - možda je dobro što Andy Reid ima dva dobra rješenja, ali teško je uhvatiti stabilnost i kontinuitet ako u svakoj utakmici akcije vodi drugi čovjek. Eaglesi su ovako samo još jedna nepredvidljiva momčad.

O nepredvidljivosti mogu reći dosta i NY Giantsi koji variraju od očajnog (u Indianapolisu) do briljantnog (u Houstonu). Koja je njihova prava slika? Mislim da su bliže dobroj momčadi, jer imaju obranu, posebno pass rush, koja može svakom QB-u zagorčati život, imaju Manninga - lošijeg, ali ipak Manninga - imaju dobre trkače i korektne hvatače. Teško da će tri momčadi u doigravanje, a ako moram izabrati dvije - rekao bih Dallas i New York.

NFC North

Sve je drugačije u odnosu na početka sezone. Detroit nije kanta za napucavanje kao što je bio zadnjih 10 godina - učinak od 1-4 lako je mogao biti puno bolji, pa nitko u diviziji ne može unaprijed upisivati bodove protiv Lionsa. Pitanje je u kakvoj će se formi vratiti Stafford, s obzirom da Hill igra jako dobro, neće ga biti lako zamijeniti, iako je Stafford QB Detroitove budućnosti.

Green Bay trebao je biti možda i glavni kandidat NFC-a za Super Bowl, svakako (po)najbolji napad lige, no Packersi su daleko od tih najava, a ozljede koje ih muče od početka sezone samo se gomilaju. Rodgers ima lakši potres mozga, RB-a nema do kraja godine, a muku muči još niz igrača - Packersima ni doigravanje nije sigurno, kamoli nešto više od toga.

Minnesota je startala grozno, Favre je daleko od briljantne prošle sezone i puno je sličniji 41-godišnjem QB-u što i jest. Doveden je Randy Moss kako bi olakšao Favreu zračni napad, i Minnesota na papiru ima najjaču momčad u NFC, možda i u cijeloj ligi. Ali ima li trenera i QB-a za Super Bowl? Mislim da ne. Namučit će se i izboriti doigravanje nakon ovakvog starta, iako mislim da će u tome Vikingsi nekako i uspjeti.

NFC South

Atlanta ima odličnih 4-1, a zaista je lako mogla biti i na nekih 1-4, prvi će vam to priznati trener Mike Smith. Što će reći da su Falconsi za sada dosta dobri, ne i sjajni. Ipak, i obrana i napad za sada vrlo korektno odrađuju svoj dio posla, i po do sada prikazanom radi se o najboljoj momčadi u konferenciji - hoće li to biti dovoljno za doigravanje (hoće), a potom i za koju pobjedu (tu se Ryan tek treba dokazati) - otkrit će ostatak sezone. Ali Atlanta je među momčadima kojima se, za sada, može vjerovati u smislu da će odigrati na kvalitetnoj razini svaku utakmicu.

Tampa Bay startao je s 3-1, ne znaju ni sami kako, ali među dva najveća iznenađenja - Tampom i Kansasom - smatram da je Kansas City "za ozbiljno", a Bucsi više slučajnost koja bi se trebala pretvoriti u nekih prosječnih 6-10 do kraja godine. Steelersi su i bez Roethlisbergera pregazili Bucse i pokazali da je najmlađa momčad lige ipak još nekoliko koraka iza onih najboljih.

Branitelj naslova New Orleans igra zaista slabo - neke tijesne pobjede sakrile su tu činjenicu ("Saintsi se još uigravaju"), ali poraz od Arizone dokazuje da Brees i društvo nisu na prošlogodišnjoj razini. SuperBowl hangover? Možda. Ali u igri Saintsa nedostaje okomitost koja ih je lani krasila i sada im je utakmica u Tampi puno važnija (i opasnija) nego što se mislilo prije sezone. Svakako ne treba otpisati Saintse, no nije im još za vjerovati.

Carolini se može vjerovati - da će izgubiti. Sezona je za Pantherse već izgubljena, u vatru je bačen Jimmy Clausen i bit će to sezona učenja za mladog QB-a - a to nikad ne rezultira brojnim pobjedama. Iako, uvjeren sam da će Carolina do kraja sezone zeznuti pokoji kladioničarski listić.

NFC West

Najslabija NFL divizija već nekoliko godina ove je sezone pala na još niže grane. Dovoljno govori činjenica da je predsjednik San Francisca (koji ima omjer 0-5) poslao javno pismo u kojem tvrdi da će se 49ersi plasirati u doigravanje - i nitko ne misli da je lud.

Arizona je na čelu s Kurtom Warnerom dominirala divizijom proteklih godina, no i bez njega, te sa zaista slabom igrom QB-ova, vodi s učinkom 3-2. UNakon što je odustao od Leinarta i Andersona, trener Whisenhunt odlučio se za nedraftiranog Maxa Halla koji je u prvom nastupu odigrao korektno protiv Saintsa i barem po srčanosti djeluje kao čovjek koji bi Cardinalse mogao nekako odvući do prvog mjesta u diviziji.

Seattle je s novim trenerom Carrolom druga momčad kod kuće i druga u gostima - ostanu li Seahawksi jednako dobri kod kuće, s nekih 8-8 u ovoj bi diviziji mogli čak i u doigravanje, iako po kvaliteti tamo ne spadaju.

St. Louis može biti ohraben korektnim startom Sama Bradforda, najskupljeg novaka u povijesti, a i dvije vezane pobjede su "malo čudo". Divizija je, pak, takva da bi par takvih vezanih pobjeda moglo donijeti čudesan rezultat - doigravanje - iako vjerujem da Ramsi ne razmišljaju tako daleko, ne bi ni trebali. Ali barem više nisu očajni.

Očajni su u San Franciscu koji je očekivao lagani prolaz kroz diviziju, a potom dar-mar u play-offu. Za sada je dar-mar samo u vlastitim redovima, promijenjen je ofenzivni koordinator, ali Ninersi ne mogu nikoga dobiti, bez obzira što su u skoro svakoj utakmici "unutra". Jedna greška previše Alexa Smitha i 49ersi ubilježe novi poraz, iako uoči svake utakmice najavljuju obrat. Nije im više za vjerovati...

Ali ove sezone - nije nikomu za vjerovati...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.10.2010. u 11:37
    Moj bad za Bearse, apsolutno slucajni previd, nista osobno:) Danas ce dobiti zasebni paragraf :)
    Obrisan korisnik
  • ivos12.10.2010. u 15:07
    Vjerojatno ih je Pacak previdio, mada nije smio
    ivos
  • danchy12.10.2010. u 13:38
    prvi pu nakon 1970!! nijedna ekipa nema omjer 4-0, to doista pokazuje koliko ja izjednačenost... s nekim stvarima se ne slažem, al to je pitanje osobnog mišljenja, što je najbolje i ja mislim da će 49 ersi osvojit diviziju, što zbog rasporeda, što zbog očajne divizije... i samo mi nije jasno zašto... [više na forumu]
    danchy