Fanatik

Airsoft - adrenalinska igra budućnosti

Ana Legradi • srijeda, 13.10.2010.
Airsoft - adrenalinska igra budućnosti
Foto: Ana Legradi

Adrenalinska igra airsoft je malo poznata u našim krajevima. Osim nekoliko klubova koji vode susrete, postoje klubovi koji nude mogućnost amaterskog pristupa ovom zanimljivom sportu. Donosimo priču o airsoftu i klubu ASK Oposum koji njeguje taj sport već nekoliko godina, a članovi svake godine održavaju Millitary Simulation (MIL-SIM) susret klubova pod nazivom "Skok".

Počeci kluba

ASK Oposum iz Bjelovara je nastao okupljanjem nekolicine amatera i zaljubljenika u airsoft. 28. svibnja 2006. godine nekoliko članova je organiziralo prvi susret u Jakopovcu kod Bjelovara, pod nazivom Operacija ''Grom''. Na susretu se okupilo 54 sudionika, od kojih su neki bili po prvi put na airsoft susretu.

Airsoft je igra koja svoje korijene vuče iz dalekog nam Japana, a kao takva došla je u Ameriku gdje se igra posljednjih 30 godina. Ubrzo je našla svoje mjesto širom svijeta uključujući i Hrvatsku kao zanimljiva timska igra. Igra predstavlja simulirani sukob između dvije ili više ekipa s naglaskom na izvršenje raznih taktičko-borbenih i neborbenih zadataka uz pomoć timske igre i suradnje.

Tijekom MIL-SIM susreta sudionici se upoznaju i s novim pravilima. Sva pravila su donesena i provode se s ciljem kako bi se svim sudionicima omogućila prije svega što sigurnija igra, a potom i podizanje cijelog susreta na što viši nivo realnosti. Sudjelovanje na MIL-SIM susretima u organizaciji ASK Oposuma dopušteno je svim pojedincima ili timovima koji zadovoljavaju pravila igre za susret SKOK. Također uvjetovano je i sa starosnom dobi od 18 godina, a iznimke su mlađe osobe od najmanje 17 godina koje moraju imati valjano pismeno odobrenje od strane njihovih roditelja ili staratelja.

Airsoft se igra uz pomoć električnih i plinskih replika puški koje izgledom, dimenzijama, veličinom i detaljima kopiraju pravo oružje. Replike ispaljuju 6 mm ili 8 mm plastične kuglice prosječne brzine od 270 fps do 350 fps pa sve do maksimalnih 400 fps. Ovakve replike su gotovo bezopasne što se tiče ozljeda. Važno je napomenuti da airsoft replike služe isključivo za igru i nije ih moguće preraditi u pravo oružje niti koristiti kao pravo oružje!

Slika 1 od 1.
Foto: Ana Legradi

Kako se radi o dosta opasnom sportu, svakako je važno pridržavati se uputa o pravilnom korištenju replika.

Slika 2 od 2.
Foto: Ana Legradi

Klubovi na svojim susretima igru njeguju kroz obavljanje različitih zadataka odnosno scenarija koji podsjećaju na obavljanje pravih vojnih zadataka. Sami zadaci zamišljeni su tako da obuhvaćaju sve oblike koji i u stvarnosti čine pravu bitku (izuzev naravno,smrtnog stradavanja). Izvođenje ovakvih zadataka zahtjeva fizičku spremu igrača, kao i izdržljivost. Zadaci traju od 12 sati pa na dalje, nekad čak i više od 48 sati. Oprema se osim od replika, sastoji i od zaštitne opreme koju koristi vojska.

Slika 3 od 3.
Foto: Ana Legradi

Nakon prvog susreta poraslo je zanimanje za airsoftom na području Bjelovarsko-bilogorske županije što je za posljedicu imalo organiziranje sljedećeg susreta koji se održao 08. lipnja 2006. godine u Dobroviti (Višnjevac) kod Bjelovara, pod nazivom Operacija ''Skok''.

Slika 4 od 4.
Foto: Ana Legradi

Ujedno, na tom susretu je po prvi puta javnosti službeno predstavljen novi klub pod nazivom ASK Oposum. U samo nekoliko tjedana, klubu su pristupila 14-orica zaljubljenika u airsoft, a predanim radom i ljubavlju prema airsoftu, ubrzo je prikupljeno sve potrebno za neovisno sudjelovanje na susretima.

Slika 6 od 6.
Foto: Ana Legradi

Dana 05. studenog 2006. godine je održana osnivačka skupština ASK Oposum. Na skupštini je, između ostalog, donesena odluka o registraciji kluba kao neprofitabilne, nestranačke i ne vjerske udruge, te je pokrenut postupak za registraciju Udruge ASK Oposum pri nadležnim državnim organima. Od 22. studenog 2006. godine Airsoft klub Oposum iz Bjelovara postaje Udruga ASK Oposum.

Slika 7 od 7.
Foto: Ana Legradi

ASK Oposum je od samih početaka orijentiran na MIL-SIM tipove scenarija i to im je primarna interesna sfera. U skladu s tim, svi airsoft susreti su MIL-SIM tipa, a prilikom organizacije svakog novog susreta pokušava se uvesti nešto novo i do sada ne viđeno kako bi se povećala kvaliteta i dinamika susreta. Novim idejama i ozbiljnosti prilikom organizacije susreta uvelike pridonosi činjenica da veliku većinu članova ASK Oposum čine profesionalci: vojni piloti, pirotehničari, pripadnici specijalne policije, zaštitari, vojnici i policajci.

Slika 8 od 8.
Foto: Ana Legradi

U Hrvatskoj djeluje i Hrvatski airsoft savez (HASS), prva skupština u vezi osnivanja HASS-a se održala 08. studenog 2006. godine u Dugom Selu.

Slika 10 od 10.
Foto: Ana Legradi

Ove godine se 04. i 05. rujna održao peti po redu MIL-SIM susret Skok, na terenima kod Velikog Grđevca u blizini Bjelovara. Sama borba i organizirane akcije su trajale ukupno 24 sata. Susretu je prisustvovalo 232 sudionika iz ukupno 33 kluba.

Slika 5 od 5.
Foto: Ana Legradi

Akcija je organizirana na način da su momčadi podijeljene u nekoliko skupina dobivale određene zadatke. Sudionici su bili vojska Bilogore (VB), Oslobodilačka vojska Dobrovite (OVD), Blackwater Company i seljani plemena Gamani.

Scenarij Skoka

Slika 9 od 9.
Foto: Ana Legradi

Vojska Bilogore se nalazi u otvorenom oružanom sukobu s nelegitimnim pobunjeničkim snagama OVD-a i organizacijom Crvena zora. Sukob je počeo nakon samoproglašenja nezavisnosti dviju pokrajina, a s ciljem odcjepljenja od Republike Bilogore. U svezi navedenoga Republika Bilogora pokušava vojnim putem pod svaku cijenu uništiti pobunjeničke snage i vratiti svoja područja unutar svojih granica i uspostaviti ponovo svoju vlast na navedenim područjima.

U priču ulaze i različite izdajice koje prelaze na različite strane te se bore za svoj teritorij pod zastavom druge vojske. Kako ne bi stradalo domaće stanovništvo plemena Gamani, zapovjednik odreda za obranu surađuje s UN-om i zaštitarskom tvrtkom Blackwater Company radi zaštite seljana te uhićenjima ratnih zločinaca. Na kraju je na sreću za seljane i dobrobit Republike Bilogore pobijedio plavi tim vojske Bilogore.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Fanatik
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.10.2010. u 15:26
    zakon!!! :)
    Obrisan korisnik
  • rider1114.10.2010. u 15:24
    koja moć.... idemo u Bjelovar!!! :)
    rider11
  • Obrisan korisnik13.10.2010. u 22:26
    to su Bjelovarčani! :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.10.2010. u 18:42
    bravo momci! bravo za clanak...
    Obrisan korisnik