Fanatik

Od Ravensa i Jetsa do Billsa i Brownsa

Tomislav Pacak • četvrtak, 14.10.2010.

Prva četvrtina NFL sezone je iza nas, pa je to prava prigoda za analizu kako je tko startao i kakve tko ima izglede za dobar rezultat ove godine. Na redu je pregled AF konferencije...

U prekjučerašnjem pregledu NFC nenamjerno sam previdio Bearse koji suprotno očekivanjima sjede na vrhu divizije Sjever - sumnjam da tamo mogu i ostati, bez obzira na dobru obranu i sve rastrčanijeg Fortea. Medvjedi žive i umiru od ruke Jaya Cutlera, a iako je u svoju drugu čikašku sezonu krenuo puno bolje nego u prvu, i dalje je sklon izgubljenim loptama u krivim trenucima. No, Chicagov najveći problem je vrlo teška divizija, Minnesota i Green Bay ipak imaju kvalitetnije ekipe.

AFC East

NY Jetsi bili su glavna atrakcija predsezone, kako zbog promjena na rosteru, najava da se ide na Superbowl, tako i zbog "nastupa" U HBO-ovom dokumentarcu Hard Knocks, o čemu ste također mogli čitati na ovom blogu. No, nakon što je sezona počela, i nakon što su tijesno izgubili prvu utakmicu protiv Baltimorea, Jetsi su se posvetili footballu i sve više pokazuju da optimistične najave imaju pokriće. Obrana možda još nije na top razini kao lani, ali napad je dobar - RB Tomlinson se preporodio i podsjeća na onog Tomlinsona od prije 3-4 sezone, Sanchez je sve bolji, a Jetsi igraju sa samopouzdanjem koje krasi dobre momčadi. Usprkos teškoj diviziji, Jetsi bi morali barem do doigravanja...

Bill Belichick je tradeom Randyja Mossa u Minnesotu na neki način pokazao da ne vjeruje kako s ovogodišnjom obranom može osvojiti Superbowl, pa se okrenuo daljnjem gomilanju draft pickova kako bi kroz sezonu-dvije New England opet bio sila broj jedan. No, to ne znači da su Patriotsi za otpisati, osvojili su tri Superbowla bez zvijezde na poziciji hvatača, i dok tamo caruju Brady i Belichick - uvijek imaju šansu. Uostalom, Moss je očigledno postao potencijalna bomba u svlačionici, a vraćen je Deion Branch, koji je najbolje utakmice u karijeri odigrao kada su ga Patriotsi najviše trebali. Možda nakon tih promjena Patriotsi izađu i bolji... Ako se obrana posloži, bit će težak suparnik u doigravanju, do kojeg će vjerujem doći.

Miami nije loša ekipa, dapače, ali teško će se progurati pored Jetsa i Patriotsa, posebno jer su od obje momčadi već izgubili kod kuće. A ostatak rasporeda ne donosi puno laganih dvoboja. Buffalo je, pak, klub za koji je najteže pronaći neki optimizam, navijačima ostaje samo se prisjećati boljih vremena s početka devedesetih.

AFC North

Baltimore je definitivno među 3-4 ekipe koje su do sada najviše pokazale. Obrana od dodavanja trebala je biti slaba karika, no za sada momci odgovaraju izazovu, a Flacco je u Pittsburghu pokazao da su početna posrtanja iza njega i da je spreman odvesti napad na visoku razinu. Rastrčao se i Rice, pa Baltimore putuje u okršaj s New Englandom spreman učiniti isto što je lani učinio u doigravanju - razmontirati Patriotse. Doigravanje svakako, Superbowl? Svakako nije isključeno.

Da su Steelersima ponudili učinak 3-1 prije povratka suspendiranog QB-a Roethlisbergera prihvatili bi ga objeručke prije sezone, a na kraju je ispalo da mogu žaliti što nisu ostali perfektni bez svog lidera. S Roethlisbergerom bi Pittsburgh morao biti još snažniji, a to je loš znak za protivnike jer Steelersi, pogotovo obrambeno, djeluju odlično. Big Ben i društvo su među glavnim kandidatima za prsten...

Cincinnati je među razočaranjima ove sezone, no netko mora biti i u toj kategoriji. Bengalsi imaju problema s obranom, imaju problema s QB-om Palmerom koji je izvan forme, imaju problema s dobivanjem tijesnih utakmica, imaju problema s teškom divizijom (iako igraju jako dobro baš protiv divizijskih suparnika), i sveukupno - imat će problema ove sezone. Sumnjam da mogu ponoviti doigravanje.

Cleveland je igrao bolje nego što učinak 1-4 pokazuje, no Brownsima bez obzira na trud nedostaje kvalitete za eventualni iskorak prema doigravanju. Teško je napraviti dobar rezultat bez dobrog QB-a, a Cleveland tu jednostavno nema rješenja. Hoće li Mangini ovako rano u vatru gurnuti Colta McCoya? Ako hoće, eto novog razloga za stavljati Clevelandove protivnike na kladioničarske listiće, jer teško je pobjeđivati s novakom na toj poziciji.

AFC South

Što reći o diviziji gdje su svi na 3-2? Izjednačena i kvalitetna, a takve su i momčadi. Indianapolis bi morao isplivati, no Manning i društvo muče se ove sezone, a imaju i dva divizijska poraza. Ne volim Manninga, ali još manje volim tipovati protiv njega - logičan je zaključak da će Peyton sam odvesti Coltse do doigravanja. Pored njih bi se moglo pronaći još jedno mjesto - Jacksonville mislim da u toj utrci ima najslabije šanse, a Houston i Tennessee zaista su nepredvidljive momčadi koje variraju od odličnih do neprepoznatljivijih izdanja. Kako u dugom roku ipak više vjerujem obranama nego napadima, blagu, ali zaista blagu prednost dao bih Titansima, iako bi bilo "sportski pravedno" da Texansi konačno doguraju do playoffa.

AFC West

Ovdje će biti zanimljivo do samog kraja, iako je to trebala biti San Diegova divizija bez većih problema. No, Chiefsi nisu slučajno startali s 3-0, iako su izgubili, u Indinapolisu su pokazali da su prije očekivanja postali kvalitetna, konkurentna momčad. Obrana je zaista dobra, čvrsta, mlada, brza i jedna od najboljih u ligi, stručni stožer je vrlo kvalitetan, a napad - za sada adekvatan. Kada bi Cassel igrao kao što je igrao u New Englandu, Chiefsi bi postali favorit ove divizije, posebno ako Chargersi nastave s auto-destrukcijom.

San Diego je sigurno najkvalitetnija momčad divizije na papiru, no redovito ih muči malo sporiji start - proteklih godina to nije bio problem jer nije bilo pravog protivnika, no na Chiefse se treba računati ove sezone, posebno jer će ih na Arrowheadu biti vrlo teško svladati. No, Chargersi su među momčadima kojima iz nekog razloga vjerujem, posebno u srednjem i završnom dijelu sezone (ne i doigravanju), pa mislim da će opet pronaći put do vrha divizije.

Oaklandovih 2-3 za sada je dovoljno za diobu drugog mjesta, no Raidersi nemaju kvalitetu za borbu za doigravanje. Momci igraju borbeno za trenera Cablea, ali dok ne pronađu dugoročno rješenje na mjestu QB-a (nije to ni Campbell) bit će daleko od slavnih dana. Oakland će biti nezgodan protivnik većini klubova, ali neće na taj način skupiti dovoljno pobjeda...

Denver je momčad jednodimenzionalnog napada (drugi najbolji passing napad, najgori rushing napad) i ne baš uvjerljive obrane, što nije najbolji recept za uspjeh. No, Broncosi su imali prilično težak raspored na početku i on postaje lakši kasnije u sezoni, pa bi se i Denver mogao ugurati u borbu za doigravanje ako dobro odradi divizijske oglede -- s 5-1 ili 4-2 protiv San Diega, Oaklanda i Chiefsa, Broncosi bi bili blizu doigravanja, posebno s četiri predstojeća ogleda s divizijom NFC West. Imaju li kvalitetu? Orton i hvatači imaju, ako prorade RB-ovi - nije nemoguće.

Što vi mislite - tko osvaja AFC i zašto?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.10.2010. u 15:59
    Mislim da u AFC nije bitno tko je prvi jer se pokazalo da ove momčadi s odličnom obranom pobjeđuju i sa strane. Po meni niti steelersi ni ravensi ni jetsi neće imati najbolji score ali među njima bi trebal biti putnik u superball. Naprijed Chargers!
    Obrisan korisnik
  • ivos14.10.2010. u 14:50
    Steelersi osvajaju, odlična obrana a i napad će biti kada se vrati Roethlisberger
    ivos
  • prekro14.10.2010. u 13:56
    očekujem Ravense i Jetse sa najboljim skorom...pretpostavljam nekih 13-3 ili 12-4! i jedni i drugi imaju vrhunsku obranu, a i napadi imaju puno artiljerije! kod jednih i drugih najupitniji mi se čine QB! Flacco ima vrhunske receivere /Boldin, Mason, Housh/ + odlični Ray Rice, ali daleko od toga da... [više na forumu]
    prekro