Fanatik

Parlaonica: Klivlendski dišpet

Bernard Jurišić • četvrtak, 14.10.2010.
Parlaonica: Klivlendski dišpet
Foto: EPA

Ajme što je ružno kad te cijeli svijet sažalijeva. Cleveland nikad nije bio neki šampionski grad, ali većina to nije znala ili ih nije bilo briga dok se tamo nije pojavio samoproglašeni kralj. Kad je on otišao bez da se okrunio, svi su taj jadni Cleveland proglasili najtužnijim gradom na svijetu. Depresivan, sivi grad u kojemu ni kraljevi nisu ono što su drugdje.

Pričali smo prošli put o Atlantic diviziji i više-manje smo se složili da je tamo jedina ozbiljna momčad Boston. Danas ćemo malo čavrljati o diviziji Central, u kojoj je opet samo jedna momčad koju možemo proglasiti kompetitivnom. I ne zove se Cleveland. Naravno.

CHICAGO BULLS (1-5)
Chicago je minulog ljeta slovio kao "sigurna destinacija" je (barem) jednoga iz elite slobodnih igača. Na kraju ih je zapao Carlos Boozer, koji im zapravo po profilu igrača najviše i treba. Preselili su još pola Utaha u svoje redove (Korver i Brewer), uzeli i Watsona iz Golden Statea, a uz nukleus u Derricku Roseu i Joakimu Noahu (oprostite što nemam neko visoko mišljenje o Luolu Dengu) mogu pretendirati u Top 5 Istoka. Nešto više od toga? Teško, ali ne i nemoguće. Rose je odličan play i oko njega se da izgraditi fina sadašnjost i još finija budućnost za momčad koju svi nekako držimo u srcima još od devedesetih.

CLEVELAND CAVALIERS (6-10)
LeBron je odnio svoj talent u Miami i iza sebe ostavio gomilu ljutih i napaljenih Klivlenđana. Priznajem da bi mi srce zaigralo kad bi Cavsi na ljeto osvojili šampionski prsten, a gazda Dan Gilbert otpuhnuo dim pobjedničke cigare prema South Beachu gdje je odnešen rečeni talent. Kako će izgledati Cavsi bez LeBrona? A tko zna. Možda Mo Williams i Antawn Jamison tek sad propjevaju, možda Anthony Parker i Daniel Gibson povećaju postotak šuta, možda Anderson Varejao i JJ Hickson rastjeraju sve protivnike iz reketa, možda Leon Powe ozdravi i pomogne, možda Ramon Sessions bude pogodak, možda Byron Scott pronađe pobjedničku formulu koju je neko vrijeme imao u (Hor)Netsima. A možda se sve raspadne. Moj dojam - bit će solidni, ulazak u doigravanje ne bi trebao biti upitan, ali neće biti u samom vrhu. Osim ako ih ne ponese klivlendski dišpet.

DETROIT PISTONS (11-15)
Ne razumijem što to oni planiraju napraviti bez centra? Ili će me netko od vas pokušati uvjeriti da je Ben Wallace sve što im treba pod košem? Već drugu sezonu nemaju ništa pod košem, a ni ovog ljeta ništa u tom smislu nisu napravili. Dobro, uzeli su na Draftu Grega Monroea, ali nije on za prvu ligu, bar ne odmah. Doveli su isluženog McGradyja koji je taman u kategoriji Wallacea, a da u toj organizaciji netko uistinu nije normalan dokazuje nova biserna ponuda za razmjenu, nakon one legendarne Billups - Iverson. Sad, naime, nude Ripa Hamiltona i Tayshauna Princea, dvojicu jedinih što valjaju na toj platnoj listi, za Carmela Anthonya. Da, Melo jedva čeka zaglibiti u momčadi još goreg potencijala od one u kojoj sad igra. Ben Gordon će i ove godine ispucati milijun glupih šuteva, Charlie Villanueva će ga slijediti u stopu, a razigravači Bynum i Stuckey će u prosjeku imati po dvije asistencije. Daleko su lijepa vremena od Motowna, proći će još nešto vremena dok dođe netko tko će zapjevati Kid Rockov stih "I'm puttin' Detroit City back on the map".

INDIANA PACERS (11-15)
Larry Bird je još jedan u nizu sjajnih igrača, a užasnih menadžera. Koliko bismo još godina trebali čekati da Birdove ptice propjevaju? U Pacersima već godinama nema nikakvog značajnijeg rezultatskog pomaka naprijed, sumnjam da će ga biti i ove. Jesu nešto bolji po imenima, ali ništa posebno. Stigla su dvojica zanimljivih igrača iz New Orleansa, iskusni James Posey i Paulov posilni Darren Collison, koji bi možda jednog dana mogao postati jednako dobar. Ali uz boldano možda. Otišao je Troy Murphy, a i ove će ih sezone voditi dobar košarkaš, a glup momak Danny Granger. Jer pametan čovjek nikad ne bi izjavio da mu svi Europljani smrde. Tko zna, možda će na kraju ove sezone Europljani uzvratiti Grangerovoj Indiani da smrdi. U rezultatskom smislu, naravno.

MILWAUKEE BUCKS (6-10)
Za mene najugodnije iznenađenje i najveća enigma prošle sezone. Našli su neku kemiju između sebe, što je u NBA od velike, ponekad i ključne važnosti. Iza Brandona Jenningsa je godina u kojoj je pokazao da može raditi velike stvari, ove sezone s još boljom momčadi mogao bi biti još bolji. Navijat ću da naš i australski Andrew/Andrija Bogut konačno ozdravi, ako im se vrati i Michael Redd, mogli bi stvarno biti "crna mačka" za mnoge. Priključio im se i Corey Maggette, u Douglas-Robertsu su dobili još jednu šutersku opciju, a Carlos Delfino, Ersan Ilyasova, John Salmons i Drew Gooden čine sasvim solidan orkestar za Jenningsovu dirigentsku palicu. Ako svi budu zdravi i ozljede ih napokon zaobiđu, bit će blizu vrha Istoka. Bar po meni.

Čekam vaša mišljenja...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.10.2010. u 19:21
    super clanak
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.10.2010. u 17:20
    Za Detroit se donekle slažem, tanki pod košem, jako tanki. S druge strane GM ne želi dati jednog od dvojca Rip/Prince za centra jer u ligi baš i nema momčadi s pravim centrima koji su spremni odreči se istog, pogotova za Ripa i njegov ugovor. S trenutnom momčadi doigravanje nije izgledno al s druge... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • irilov17.10.2010. u 15:44
    e da, to je špteta stvarno...jedan od najčišćih šutera lige...
    irilov
  • dario2316.10.2010. u 15:39
    Što podrazumijevaš pod četvrtfinale? To ti je ulazak u play-off. Tu su bili i lani, i naravno vjerujem da će i ove godine. Inače u ovoj diviziji bi prvaci trebali biti Bullsi. Iza njih Bucksi, a zatim po meni Pistonsi i Cavsi. Ne vjerujem nekako Cavsima, puno su prijašnjih godina ovisili o Lebronu... [više na forumu]
    dario23
  • dario2316.10.2010. u 15:31
    @irilov-Redd ti gotovo sigurno neće igrati do veljače.
    dario23