Fanatik

Pogodit ću home-run... I bi tako.

Tomislav Pacak • utorak, 02.11.2010.
Pogodit ću home-run... I bi tako.

Ako i ne volite baseball, priča o ovogodišnjim šampionima jedna je od onih koje pokazuju koliko sport može biti nepredvidljiv. Po prvi puta otkako su se prije 52 godine preselili u San Francisco, Giantsi su osvojili World Series zahvaljujući nizu zanimljivih likova...

Nisu to uspjeli učiniti velikani poput Barryja Bondsa, Williea McCoveyja, Orlanda Cepede, Willa Clarka, Matta Williamsa ili Robbyja Thompsona, ali je zato uspjela momčad koja je sastavljena od, da ne tražim neki neprecizan prijevod, "misfitsa i castoffsa". Igrača koje drugi nisu htjeli, igrača iza kojih su bile ili trebale biti najbolje godine, igrača koji se drugim momčadima nisu uklapali u planove. I sada sve te ostale momčadi gledaju u leđa Giantsima.

"Muka je okončana", pisalo je na natpisu jednog navijača Giants. Jednom rječju opisana je 52-godišnja povijest Giantsa u San Franciscu gdje su došli iz New Yorka u kojem su osvojili pet titula. U gradu kojeg krasi najpoznatiji most na svijetu nije išlo tako dobro, usprkos brojnim velikanima koji su nosili dres kluba.

Vezane vijesti

No, ovo je valjda takvo razdoblje u baseballu - razdoblje okončavanja muka. U proteklih deset godina, titule su nakon ogromnih pauza osvajali Boston Red Soxi, Chicago White Soxi i Philadelphia Philliesi, a sada su svoju patnju okončali i navijači Giantsa. U zaborav su otišli svi porazi, uključujući, primjerice, onaj iz 2002. kada su Barry Bonds i društvo ispustili vodstvo od 5:0 u šestoj utakmici te kasnije poklekli i u sedmoj.

MVP Svjetske serije, Edgar Renteria, jedan je od onih od kojih su mnogi digli ruke, jedan od onih koji je u retrovizoru promatrao svoje najbolje godine. No, 13 godina nakon što je donio odlučujući bod u sedmoj utakmici Svjetske serije protiv Clevelanda, donijevši tako naslov Floridi, Renteria je pogodio odlučujući home-run protiv Texasa, postavši tako tek četvrti igrač koji ima dva hica vrijedna osvajanja World Series. Znate u kakvom je društvu Renteria? Joe DiMaggio, Lou Gehrig i Yogi Berra. Čak i ako ne pratite baseball, za neka od tih imena ste čuli. Makar u pjesmi Mrs. Robinson.

O sezoni Giantsa puno će reći da je Renteria, prije izlaska na teren, suigraču Andreu Torresu rekao kako "ima osjećaj da će pogoditi home-run". Da to nije samo rekao usputno, svjedoči Torresova izjava: "Rekao mi je dva puta, dečko, pogodit ću homer. A on to NIKADA ne govori."

I pogodio je. Vjerovali u nju ili ne, svakako zvuči kao sudbina.

No, Giantsi nisu samo skupina "otpadnika" - dobar dio njihovog rostera su "uzgojeni" domaći talenti. Jedan od takvih je i bacač Tim Linecum. Da ga sretnete na cesti, teško bi rekli "ovo je jedan od najboljih sportaša u svjetski poznatom sportu". Linecum je, naime, dugokosi mršavi momak neobičnog stila, kako onog modnog, tako i bacačkog, no Linecum je istodobno i ponajbolji pitcher proteklih godina, što je dokazao s dvije Cy Young nagrade namijenjene najboljem bacaču, ali još više s dvije pobjede u Svjetskoj seriji.

Linecum je, zapravo, San Francisco u malom. Možda nisu izgledali na papiru kao najbolja momčad u MLB, ali na terenu su bili nedodirljivi svima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.11.2010. u 22:42
    Odlicna prica u vezi SF, samo sto se pitcher Dzajantsa zove Lincecum (Linsekam)
    Obrisan korisnik