Fanatik

Tko će pristati "biti Pippen"?

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 29.11.2010.
Tko će pristati "biti Pippen"?
Foto: FaH

Erik Spoelstra je mogao i naslutiti ovakav razvoj događaja. Nakon što mu je u ruke dana na papiru spektakularna momčad s Jamesom, Wadeom i Boshom, Spoelstra je trebao "samo" srušiti rekord Chicago Bullsa, osvojiti prsten i pritom igrati bolje od Magicovih Lakersa. A ako u tome ne uspije, kriv može biti samo on...

Nije odigrano ni 20 utakmica nove sezone, a pokazalo se da sve najave o tome kako će Miami Heat razbiti ostatak lige (barem do finalnog okršaja s Lakersima) ne vrijede ni pišljivog boba. Miami ne da nije sjajan, Miami čak nije ni vrlo dobar. S učinkom 9-8 i poražavajućim omjerom protiv ozbiljnih ekipa (tek jedna pobjeda protiv Orlanda), Miami je daleko od svega što su navijači, mediji te "veliki trojac" sanjali kada je ovoga ljeta LeBron svoje talente odnio na South Beach.

Momci su tada svojim ponašanjem - a zaista, njihovo predstavljanje izgledalo je kao da su slavili naslov prvaka - iziritirali dobar dio svojih budućih protivnika i njihovih navijača, pa su u brzom roku postali najomraženija ekipa u NBA. Ako netko prije i nije volio Boston ili LA, sada će se rado nakloniti Kobeu ili Piercu i zamoliti ih - ajde sredite one talente sa South Beacha.

Amerikanci su analizirali i analizirali i analizirali, te na kraju preanalizirali mogućnosti Miamija. U cijeloj toj euforiji i oni koji su vidjeli rupe - a ova momčad Miamija ih ima - utihnuli su pred najezdom gomile koja jednostavno nije vidjela mogućnost da LeBron i Wade - kao dva od tri najbolja košarkaša današnjice (u njihovim očima) ne pregaze konkurenciju.

Činjenica da i danas mnogi odgovornim smatraju Erika Spoelstru svjedoči da nisu progledali. A to uključuje igrače Miami Heata.

Naime, kako izvještava američki ESPN, iz svlačionice se čuju prve riječi nezadovoljstva vođenjem ekipe od strane 40-godišnjeg Spoelstre. Njegove napadačke strategije nisu dovoljno dobre, nije dobar motivator, prečvrst je s Jamesom i Wadeom - sve to je od izvora u momčadi saznao ESPN-ov Chris Broussard.

To samo svjedoči da su i igrači pali pod utjecaj nerealno visokih očekivanja, jer šampionske momčadi stvaraju se godinama, čak i one najveće. I Michael Jordan je zajedno s Pippenom naučio štošta kroz ispadanja od primjerice Bad Boysa iz Detroita prije nego su zagospodarili ligom. Ni Kobe i Shaq nisu odmah uzeli naslov, nisu ni Kobe i Gasol. Nije nitko složio momčad na papiru i osvojio naslov.

Razumljivo je da paničare mediji koji su napumpali očekivanja, no zabrinjavajuće je što u Miamiju paničare igrači. LeBronu već sada nije zabavno, nije zabavno ni Wadeu ni Boshu, jer ne samo da momčad ne pobjeđuje - svaki od njih igra lošije nego proteklih sezona.

Morali bi znati da građenje momčadi, posebno u košarci, traje dugo. Da se to ne mjeri u danima ni tjednima, pa čak ni mjesecima, već godinama.

Nerealno je očekivati da bilo koji trener uspije u nekoliko tjedana Wadea i LeBrona stopiti u idealan tandem. Ne nakon što su godinama i jedan i drugi naučili biti gazda u momčadi, čovjek kod kojeg je lopta 80 posto vremena, koji je kreator, strijelac, lider, kod kojeg je uvijek zadnja lopta i na kojem je najveći pritisak. Kako to danas podijeliti na 2,5 čovjeka, jer budimo realni, Bosh je dobra četvorka, ali svakako ne superstar koji donosi naslove?

Ako ste pogledali i jednu utakmicu Miamija, onda vam je jasno da James i Wade još nisu otkrili najbolji način te podjele. Najlošije, zapravo, Miami izgleda s obojicom na parketu - i jedan i drugi puno su efikasniji dok drugi grije klupu.

Kada tome pridodate sve ostale mane koje Miami kao momčad ima - rupu pod košem koja je postala krater ozljedom Haslema, manjak vrhunskih šutera koji bi iskoristili otvorene šuteve (posebno dok se Miller ne oporavi), nedostatak kvalitetnog playa (Arroyo ne djeluje kao kvaliteta za prvu postavu NBA prvaka)... Onda je jasno da tih 9-8 nije baš tako neobičan učinak za jednu potpuno, ali zaista potpuno novu momčad.

Za sve one koji misle da je problem Spoelstra samo jedno pitanje - a tko će ga zamijeniti?

Riley neće. Barem tako tvrde svi dobro upućeni izvori. Riley je, navodno, i pri dogovaranju dolazaka Bosha i LeBrona obojici jasno dao do znanja da on sigurno neće silaziti na klupu.

I, stoga, iako je to od početka popularno razmišljanje - da je Riley momčad složio za sebe - izgledno je da bi Spoelstru - kojeg Riley izrazito cijeni i u kojem vidi tragove sebe - zamijenio netko drugi. Tko? Tko ima šampionski pedigre koji garantira da će James i Wade postati to što bi "trebali"?

U zadnjih 15 godina tek su Jackson, Popovich, Brown, Rivers i Riley osvajali naslove (od toga prva dvojica čak 12). Jackson, Rivers i Popovich su nedodirljivi (i opet imaju momčadi koje igraju na visokom nivou), Riley tvrdi da se neće vraćati, a u NBA se ipak iznimno rijetko događa da trener (makar i bio 'skitnica' poput Browna) mijenja momčad usred sezone.

Tko bi to onda bio garancija Miamiju da će obaviti posao bolje od Spoelstre?

Bolji posao od Spoelstre i svih drugih trenera obavit će Strpljenje. Samo ga treba imati.

Važnije pitanje od trenerskog je sljedeće - hoće li Miamijev maksimum (kada ga dostignu) biti dovoljan za ono što žele učiniti - pokoriti NBA, i to nekoliko godina uzastopce?

Kada se to pitanje malo preoblikuje, dobijemo sljedeće - mogu li Wade i LeBron pronaći model igre u kojem će postati još bolji nego što su bili proteklih godina, ili u kojem bi bili makar jednako dobri?

James to ovako vidi: "Ja ne mogu svoju igru dramatično promijeniti, a mislim da ne može ni on. To nema ni smisla, postali bismo sporedni igrači kada bismo promijenili igru dramatično. Moramo otkriti balans u kojem možemo biti to što jesmo za dobrobit momčad i nas dvojice."

Je li to moguće? Povijest baš i nije na strani Wadea i Jamesa, jer su najuspješniji tandemi kroz povijest gotovo uvijek bili "viši i niži" - Kobe i Shaq, Bird i McHale, Magic i Kareem, Russell i Cousy, Kareem i Oscar, Stockton i Malone. Jedini pravi, a zaista super uspješan izuzetak?

Jordan i Pippen.

Mogu li James i Wade ponoviti njih dvojicu? U teoriji da, ali u praksi - tko će pristati biti Pippen?

Wade, koji je slabiji igrač od LeBrona, ali koji ima naslov prvaka? Ili LeBron, koji je došao u Wadeovu momčad, koji je svestraniji i ako želi, lakše može "postati Pippen" (skokovi, asistencije, obrana i pomoć u napadu kada se "Jordan" malo umori).

No, je li i jedan od njih spreman na to? Obojica su okusila slast individualnih priznanja - LeBron kao MVP lige, Wade kao MVP NBA finala, i sumnjam da žele postati "druga banana". Povijesno gledano, dinastije se bez obzira na duete pamte po jednom igraču - Birdu, Magicu, Jordanu, Russellu. Bojim se da i Wade i LeBron žele da se Miamijeva dinastija pamte po njima.

A ne uspiju li napraviti nekakvu košarkašku revoluciju u kojoj dva najbolja igrača mogu biti jednaka, njihove dinastije neće ni biti ako jedan ne odluči "postati Pippen"...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.12.2010. u 11:36
    prvenstveno u slaganju ove ekipe nije se racunalo na arroya kao prvog playa,vec na chalmersa od kojeg se ocekivalo da u takvoj poticajnoj okolini iskoristi svoj talenat do kraja,ali koji je za sada ne prepoznatljiv u odnosu na prethodne dvije sezone,kada je ima koliko toliko cak i solidne... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.11.2010. u 21:28
    Lazes!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.11.2010. u 16:42
    sjajn članak,jedino s ovim se ne slažem "Nije nitko složio momčad na papiru i osvojio naslov" boston je to učinio
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.11.2010. u 12:57
    ajde prijatelju, vidim da si htio biti pametan pa mi nabroji od koga je to arroyo bolji play u ligi, a što se tiče akcija, u nba je se igra puno uža obrana nego u europi, brani se reket, češće se udvaja.. pa zato ne dolaze do izražaja neakva protrčivanja, blokovi u leđa, dupli blokovi itd... ako... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.11.2010. u 12:35
    ''U NBA se akcije ne igraju.....i svi imaju boljeg playa'' - HAAAALO! Odavno vece gluposti nisam procitao. Pratimo li isti sport legendo??
    Obrisan korisnik