Fanatik

Barca na Poljudu - san ili java?

Vedran Babić • subota, 22.01.2011.

S obzirom da će se rasprava o gostovanju velike Barcelone na Poljudu zasigurno produljiti preko cijele zime, ako ne i duže, znao sam da ne moram žuriti s izdanjem bloga baš na tu temu. Naravno, dužan sam ispričati se zbog dugog izbivanja. Pravog opravdanja nema - naprosto sam se zapustio - kako psihički, tako i fizički, no u duhu proteklih nam praznika, vjerujem da ćete mi oprostiti.

Prije nego nastavim, želio bih vama, svojim čitateljima (ali i onima ostalima), poželjeti najsretniju Novu godinu, uz puno zdravlja, smijeha (HNL, HNS), ljubavi i svega ostalog što i sami sebi poželite. E sad, kad sam odradio sve formalnosti, red je i da napišem koju (pametnu).

Naši prvoligaši odmaraju (ili su tek krenuli na pripreme) pa im se neću previše izrugivati na račun predugog zimskog predaha već ću se baviti "vrućim" temama, a to su nadolazeća proslava Hajdukovog 100. rođendana te možebitno gostovanje Barcelone na poljudskoj ljepotici ovog ljeta.

Da vam netko kaže da će na travnjaku vašeg stadiona u vašem malom gradu protrčati neke od najvještijih nogu koje je svijet nogometa ikada vidio, jamačno biste se uzbudili. Ako pratite nogomet, naravno. Messi, Xavi, Iniesta, Puyol, Pique, Alves, Abidal, Valdes, Busquets...Tko se ne bi uzbudio?

No, nije sve baš tako bajno. Naime, poznato je da veliki svjetski klubovi na pripremnim utakmicama daju priliku mlađim i ne toliko afirmiranim igračima, točnije onima iz drugog plana, i pitanje je hoće li Barcelona zaista istrčati na Poljud sa svim svojim najjačim imenima ili će, kako je to uglavnom slučaj, gledateljima ponuditi šaroliki sastav. Moje je mišljenje sklonije ovoj drugoj opciji.

Zašto? Kamo sreće da se prevarim pa da svi zajedno zaista uživamo u majstorijama Messija, Xavijevim i Iniestinim "loptama s očima", Valdesovim obranama, Puyolovim maestralnim komandiranjem obrane i Alvesovim prodorima, ali povijest me uči drugačije.

Dan je 29. srpnja 2010. godine. Barcelona gostuje u Norveškoj kod Valerenge i na travnjak istrčava u sastavu: Pinto, Ilie, S. Gomez, Milito, Maxwell, J. Dos Santos, Riverola, V. Sanchez, J. Soriano, Bojan i Tello, a na klupi su: Mino, Dalmau, Armando, Muniesa, Adriano, S. Roberto, Keita, Edu Oriol, Ibrahimović, Nolito i Benja. Jel' vam uzbuđenje malo splasnulo?

Ovu utakmicu uzeo sam za primjer sastava s kojim momčad Barceloninog kalibra uglavnom nastupa na prijateljskim utakmicama protiv značajno inferiornijih suparnika. Pa čak je i datum ove utakmice sličan onomu utakmice s Hajdukom (25. srpnja). Naravno, ovaj primjer ne mora značiti ništa u stvarnosti, ali u tom slučaju pitanje je ugovora kojeg je potpisao bivši predsjednik Hajduka Joško Svaguša s čelnicima katalonskog diva.

Mogu nas i jedni i drugi uvjeravati kako će na Poljudu zaista zaigrati sve te zvijezde, ali teško će im itko povjerovati sve dok se to zaista i ne ostvari. Nakon te utakmice s Valerengom, Barca se zaputila na azijsku turneju na kojoj su minorne uloge ipak odigrali još Messi, Alves i Abidal, no Hajdukov ponuđeni novac ne može se mjeriti s azijskim i to je gotovo sigurno razlog zbog kojeg je Messi odigrao makar i minutu.

Uza svo poštovanje prema svim igračima Barcelone, i prvotimcima i onima iz drugog plana, poljudska publika sigurno bi mijenjala recimo Busquetsa, Abidala i Valdesa za 90 minuta uživanja u virtuoznosti Lea Messija, najboljeg svjetskog nogometaša u ovom trenutku. Ipak je on taj koji bi jedini sam mogao napuniti Poljud. S njim bi to zaista bio neviđeni spektakl, a bez njega - svejedno veliki i povijesni događaj u povijesti Hajduka, ali opet ne bi to bilo to.

U vrijeme eventualnog gostovanja Barcelone na Poljudu Messi će tek završiti nastup na prvenstvu Južne Amerike i nerealno je očekivati da će katalonski div svojeg najboljeg igrača toliko "mrcvariti" poslije naporne sezone i prisiliti ga na dolazak u "neki tamo" Split na drugom kontinentu. Bez obzira koliko bi nama njegova pojava, pa makar i doslovce na minutu, značila. Pred ovacijama temperamentne splitske publike na prepunom Poljudu malo tko bi ostao ravnodušan, pa čak i najbolji nogometaš planete.

Ali, naše želje su jedno, a realnost (točnije, ugovori između dviju strana) nešto sasvim drugo.

No, dozvoljeno nam je sanjati. Dozvoljeno nam je nadati se da će Messi zaista istrčati na poljudski travnjak i da će to biti spektakl ravan onome kada je u ljeto 2005. na Poljudu gostovao Brazil s Kakom, Robertom Carlosom, Ronaldom, Lucijom, Adrianom, Cafuom, Didom i drugima...Kao što rekoh ranije, o ovoj temi će se još dosta pričati pa očekujte i još mojih komentara ;-)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Hajdučke mukeFanatik
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.01.2011. u 11:33
    ma barca je smo mazenje očiju od pravih problema.. ipak drago mi i jedva čekam ako se to stvarno dogodi!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.01.2011. u 14:30
    Mislim da će biti razočarenja kad se vidi s kojom će momčadi istrčat Barca, pogledajmo malo ovosezonske prijateljske!
    Obrisan korisnik
  • rider1122.01.2011. u 12:07
    Po meni je ovo samo šminka. Zašto? 1) u vrijeme kvalifikacija europa lige (pomirimo se, ovim tempom i ovom burom oko kluba i u klubu zaslužujemo biti drugi) to je start sezone i vjerojatno jedne od ključnih utakmica sezone, i ja zasigurno ne bih htio čekati još 16 godina na grupe u europi. 2)... [više na forumu]
    rider11