Fanatik

Krešin BYU izbacio igrača zbog seksa

Tomislav Pacak • petak, 04.03.2011.

Ameriku će mnogi označiti "izvorištem svih zala", no u SAD-u je značajno velik i konzervativni dio društva. Ili u slučaju Brigham Young sveučilišta, izuzetno konzervativni dio društva...

BYU je ovih dana opet postao zanimljiva tema američkim medijima jer je zbog "priznanja seksualnog odnosa s djevojkom" Brandon Davies izbačen iz košarkaške momčadi tog sveučilišta.

Kažem "opet", jer BYU nije prvi puta u medijima zbog svojeg nadaleko poznatog kodeksa časti ("honor code"), pa je tako prije nekoliko godina tema javnih rasprava bila jesu li čelnici sveučilišta imali pravo kada su studentima zabranili pristup brojnim web stranicama, između ostaloga i youtubeu, kako bi ih zaštitili od pornografskih i drugih kodeksu časti neprimjerenih sadržaja. Kasnije je pristup youtubeu ipak dopušten...

Osim predbračnog seksa, studentima i studenticama BYU-a je, između ostaloga, zabranjeno i konzumiranje alkoholnih pića, čaja, kave ili duhanskih proizvoda, a obveza im je i redovito ići u crkvu. Od studenata se očekuje da žive pošteno i časno u svakom smislu...

U današnjem svijetu čini se upravo nevjerojatnim da ovakvo što funkcionira, i to od svih zemalja baš u SAD-u, no BYU nije neko malo "freak" sveučilište niti je taj kodeks časti samo neki papir. Primjera radi, 98 posto od čak 34.000 studenata članovi su Latter-day Saints (LDS) crkve (Mormoni),a čak 97 posto muških diplomaca tijekom studija provede dvije godine u službi mormonskih misionara.

Ne čudi, stoga, što je Davies izbačen iz košarkaške momčadi, niti je to unutar ekipe netko zamjerio čelnicima sveučilišta. Daviesov suigrač Jimmer Fredette otkrio je razmišljanja svlačionice: "Brandon nam se ispričao što nas je iznevjerio. Rekli smo mu da je to OK, ponekada svi u životu radimo pogreške."

I trener David Rose naglasio je važnost kodeksa časti na BYU: "Svi koji dolaze ovdje, svaki student neovisno je li sportaš ili ne, svatko preuzima jednu obvezu. Mnogi pokušavaju suditi je li to ispravno ili ne, ali to je obveza koju svako preuzima kada ovdje dolazi."

Ni košarkaški gledano ovo nije beznačajna priča u američkom sportu. BYU je bio usred sjajne sezone, u ovaj su tjedan ušli kao treća momčad u zemlji, a Davies je s 11 poena po susretu bio treći najbolji strijelac momčadi i ključni skakač s prosjekom 6.2 skoka po utakmici. U prvoj utakmici bez Daviesa, Cougarsi su izgubili tek treći puta ove sezone (27 pobjeda), i to drugi puta od New Mexica.

Davies će tako definitivno propustiti ovu sezonu sveučilišne košarke, a posebna komisija odlučit će hoće li biti izbačen sa sveučilišta, a ako neće, hoće li smjeti iduće sezone nastupati za Cougarse.

BYU, inače, ima samo dva umirovljena košarkaška dresa - uz onaj nekadašnje NBA zvijezde Dannyja Aingea visi i onaj hrvatskog velikana Krešimira Ćosića.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.03.2011. u 23:49
    Brutalni su svi opčenito. ali po strogoći.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.03.2011. u 20:45
    Jimmer Fredette ce biti izvrstan igrac, prijatelj mi ga predlozio da ga pogledam i stvarno je lik brutalan igrac
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.03.2011. u 19:09
    al kratica od Latter-day Saints ne bi tribala bit LDS, a ne LSD ka šta piše u tekstu?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.03.2011. u 18:29
    pa hebemu život, na šta se svode studije ako povremeno u kampusu ne poduvaš nešto i ne dohvatiš neku koleginicu od pozadi :) dragi mormoni, svaka vama čast, ali ne bih ja k vama
    Obrisan korisnik