Fanatik

Čovjek sa svojim mišljenjem

Tomislav Pacak • utorak, 08.03.2011.
Čovjek sa svojim mišljenjem
Foto: EPA

U trenerskom poslu postoje Ćire i postoje Ivankovići; ne govorim ovdje o uspjesima niti trenerskom stilu, već o tomu što će vam ponuditi izvan terena. Kao i svugdje, i u američkom sportu ima vrlo zabavnih i duhovitih trenera kod kojih je puno lakše doći do zanimljivog naslova...

Orlandov trener Stan Van Gundy jedan je od takvih tipova. Sarkazam, ironija i iskrenost često ga koštaju kod Davida Sterna, pa tako nema sumnje da će određen odgovor NBA komesara stići i na posljednji njegov komentar. Van Gundy je, naime, iznerviran činjenicom da je Dwight Howard jednu utakmicu suspendiran zbog previše tehničkih pogrešaka, iako je upravo on stalna meta žestokih prekršaja, ovako komentirao situaciju:

"Ovo je sustav kakav David Stern i njegove ulizice vole. A ja sigurno o tomu ne mogu imati mišljenje jer David Stern, poput nekih drugih velikih vođa u ovom svijetu, zapravo i ne tolerira tuđa mišljenja ili slobodu govora ili bilo što. Stoga mi zapravo nije dopušteno imati mišljenje. On odlučuje i voli sustav kakav ima."

Ili, ako to želite vidjeti u video verziji:

Istodobno, Van Gundy nije skrivao malo zadovoljstvo što se Miami Heat muči, što su LeBron, Wade i društvo pod velikim pritiskom i što su postali predmet sprdnje zbog suza u svlačionici nakon poraza od Chicaga. Dok je komentirao Wadeovu izjavu "valjda je sad cijeli svijet sretan što gubimo", Orlandov trener rekao je glasno ono što mnogi potajno misle i zbog čega igraju "nabrijano" protiv Miamija ove sezone:

"Malo mi je smiješno kad vidim da se žale na to što su pod takvim povećalom. Moj prijedlog bi im bio - ako ne želite biti pod povećalom, nemojte održavati šampionske proslave prije nego ste odradili ijedan zajednički trening. Nije lako kada pozovete tolike ljude, privučete pozornost takvom proslavom, a onda kada stvari ne idu tako lako, jadate se kako vas se previše prati."

Nadam se da me nećete krivo shvatiti - ne govorim ovdje o Miamiju niti Sternu niti Howardu, već o otvorenosti koja današnjoj Sternovoj NBA ligi nedostaje. Svi su si međusobno dobri, svi su si međusobno fini, svi se slažu, grle, vole, a protivnika ne smiješ ni krivo pogledati i već dobiješ tehničku pogrešku. Primjera radi, ako ste gledali gaženje Spursa u režiji Lakersa (u kojem sam uživao jednako kao u San Antonijevom gaženju Miamija, samo potpuno suprotno), složit ćete se da Kobe nije mogao dobiti gluplju tehničku pogrešku nego što je dobio; zamislite, odgurnuo je malo Ginobilija. Po toj logici, u tramvaju od Trga do HNK-a dobio bih tri tehničke. Pa daj pustite momke da razviju malo rivalstva, malo žestine, malo "mržnje", nije to vrtićka liga da svi trebaju biti najbolji prijatelji.

Da je više Van Gundyja, bilo bi i više "zle krvi" između klubova, jer nema dvojbe da će utakmice Miamija i Orlanda (među kojima je ionako napeto) biti još žešće idućih nekoliko puta.

U svojim izjavama Van Gundy je uglavnom brutalno iskren, pa su tako na repertoaru bili i:

...Stern i "NBA na Božić: "Mislim da je NBA toliko važna za Božić da bismo stvarno trebalo povećati broj utakmica s pet na 10. Trebali bismo započeti na ponoć na Badnjak i igrati cijeli dan, tako da nema niti minute Božića, a da nema utakmice na TV-u. NBA je Božić."

...LeBron i novinari, nakon play-off utakmice u kojoj je Howard isključen zbog nepostojećeg prekršaja na Jamesu: "Ja ne smijem ništa reći. Ali vi smijete. Vi pišete kolumne. I vas liga neće kazniti 25.000 dolara, pa vi to napišite. Super mi je to; vi to vidite, ali nećete napisati. Ali, želite da JA to komentiram tako da ja mogu ispasti "plačipi*ka" i da dobijem kaznu. Vidjeli ste sve, napišite što ste vidjeli."

...Pa čak i predsjednik Barack Obama, kada je komentirao loš početak sezone Miami Heata:

Posljednji filmić donosi presjek nekih izjava i momenata ovog zabavnog trenera. Voljeli ga ili ne, voljeli njegovu košarku ili ne, ne možete priznati da je zbog takvih likova NBA liga zanimljivija...

Inače, sarkastična crta nije ništa novo u obitelji Van Gundy - Stanov mlađi brat Jeff, nekadašnji trener NY Knicksa i Houston Rocketsa, danas je jedan od najpopularnijih NBA komentatora baš zahvaljujući britkim i duhovitim komentarima, ali i zbog toga što će Jeff među rijetkima reći i ono što većina američkih komentatora ne bi - kada treba kritizirati sudačku odluku ili loš nastup nekog superstara...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.03.2011. u 22:25
    uvijek problemi sa suđenjem...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.03.2011. u 17:58
    je l neko primjetio da van Gundy izgleda identično kao Ron Jeremy :)
    Obrisan korisnik
  • LeBronWade08.03.2011. u 17:44
    Samo nek je van gandija
    LeBronWade
  • Obrisan korisnik08.03.2011. u 17:41
    daleko najveća faca među trenerima:D off topic tko hoce neka pogleda ovo mene je jakooo impresioniralo: http://www.youtube.com/watch?v=jEgcml1Wx1w&feature=player_embedded#at=88
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.03.2011. u 16:52
    nadam se da ce se u playoffu igrati čvršće i "grublje" nego do sad,suci bi trebali pustati malo igrace da zaiskri između njih
    Obrisan korisnik