Fanatik

Ima i Split svoj reality show

Vedran Babić • petak, 08.04.2011.

Jedni imaju Hrvatska traži zvijezdu i Big Brother, drugi imaju Masterchef, a treći Zvijezde pjevaju (ili Obični ljudi pjevaju, kako kaže Mate Mišo Kovač), a od ove sezone i Split ima svoj vlastiti reality show u kojemu može uživati cijela Hrvatska...

Još otkako je Željko Kerum postao gradonačelnikom, mi Splićani se redovito susrećemo s podrugljivim komentarima na tu činjenicu, ali i na činjenicu da gradom vlada kaos, baš kao i u cijeloj Hrvatskoj u ovom trenutku. Odražava se to i na Hajduk, koji praktički ničim nije dostojan spektakularne Torcidine podrške.

No, ono što je trenutno najaktualnije jest izbor za tročlanu upravu Hajduka. Splitski klub već mjesecima praktički nema predsjednika i to je samo po sebi na granici smiješnog i tragičnog, a da stvar bude još gora, konačni rezultati izbora, čiji je početak ionako već bio odgođen, neće biti poznati još sigurno nekoliko tjedana.

Svaka čast dogradonačelnici Anđelki Visković kojoj je dodijeljena pozicija glavne osobe u Povjerenstvu, ona radi golemi dio posla i sigurno joj nije lako s obzirom na sve ostale svakodnevne obveze koje mora ispunjavati. No, ne možemo se oteti dojmu da taj cjelokupni izbor više djeluje na neki reality show, a ne na izbor Uprave jednog ozbiljnog nogometnog kluba. Ma što kluba, institucije koja pokreće mase.

Prije svega, među gotovo 40 prijavljenih kandidata puno je bilo onih koji su zalutali. Točnije, onih koji nemaju nikakvo radno iskustvo u području sporta, pa su se tako prijavljivali razni ekonomisti, profesori i liječnici (?!) kojima je jedina poveznica sa sportom vjerojatno ta što im prijateljev sin igra za juniore nekog trećeligaša.

Očito se Hajduk srozao na tako niske grane da sada svi misle da mogu vladati klubom nakon što je to radio pekarski mag Joško Svaguša, koji nema apsolutno nikakve dodirne točke s nogometom, ali ni sportom općenito. Na stranu to što je Svaguša povukao i neke dobre poteze za vrijeme svoje vladavine (unatoč tome, on je i dalje daleko od adekvatne osobe za tu funkciju), no sada krećemo u novi početak i nadam se da će Hajduk dobiti pametnu i sposobnu Upravu i ako ništa, barem stvoriti jake temelje za budući razvoj i pokušaj povratka na stare staze slave.

Dalje, da se vratim na temu, razgovor s peteročlanim Povjerenstvom (Visković, Jako Andabak, Vinko Cuzzi, Šime Luketin, Vinko Ljubičić) možemo usporediti s razgovorom koji potencijalni Big Brother kandidati imaju prije ulaska u Kuću.

Možda je na pitanje "Zašto ste baš vi pravi izbor?" Povjerenstvo od nekih kandidata dobilo takav odgovor koji zahtijeva njihovu repliku: "To nije dovoljno dobar razlog". Tko će ga više znati.

A ova sedmorica, koja su ušla u uži krug, kao da su zakoračili u Hajdukovu "kuću" u kojoj će sada morati obaviti jedan radni zadatak kako bi Povjerenstvo dobilo nekakav uvid u njihove praktične sposobnosti.

Tko će ispasti, a tko će produljiti svoj boravak u Hajdukovim prostorijama? Samo nam još nedostaju neki telefonski brojevi na koje ćemo glasati za svoje favorite pa da ovaj cirkus bude upotpunjen.

Komičar Željko Pervan u jednoj od epizoda svoje Večernje škole prije nekoliko godina rekao je kako Hrvatska izgleda poput cirkusa i da nam još samo nedostaju tribine koje bi nas okruživale i na kojima bi strani narod mogao uživati u "vratolomijama" hrvatskih građana. A Hajduk kao da se kreće u tom pravcu i kao da namjerno želi poprimiti konture kakvog cirkuskog sastava.

Niti jednom navijaču Hajduka nije ugodno gledati voljeni klub u ovakvoj bezglavoj situaciji, no uvijek nam ostaje nada u bolje sutra. Nada da se među sedmoricom "finalista" nalaze trojica koji će barem donekle izvući Hajduk iz blata u koji je upao i da će klub s Poljuda napokon izgledati poput donekle sređenog kluba.

A do tada, Hajdukov reality show se nastavlja. Praćenost i interes sve su veći, kandidata sve manje, a konačna odluka sve bliže, no jasno je da će proći još neko vrijeme prije nego nova Uprava uspostavi kakav-takav mir i organizaciju na Poljudu...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Hajdučke mukeFanatik
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.04.2011. u 15:33
    Bravo,odličan članak!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.04.2011. u 11:04
    Vedrane, nije Željko Pervan prvi reka da je država cirkus i da triba stavit tribine, to je prvi napisa tvoj i moj pokojni sugrađanin Miljenko Smoje...samo šta je kod smoje Hrvatska bila Split, a Pervan je to malo nadogradia...Znam da ti nisi profesionalni novinar, ali ako već želiš postat neko i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.04.2011. u 18:59
    i onda se veli da je u Varteksu cirkus...
    Obrisan korisnik
  • Zdren08.04.2011. u 16:15
    isto je i s dinamom, pa i sa krovnom nogometnom org.: HNS-om, a i ostali klubovi imaju vlastiti cirkus. to je to, hrvatski način.
    Zdren