Fanatik

Zapad u napad

Bernard Jurišić • nedjelja, 17.04.2011.
Zapad u napad
Foto: EPA

Zapadna konferencija donedavno se smatrala jačom od Istočne, makar ja baš i nisam bio spreman potpisati neke od argumenata koji su to trebali potkrijepiti. Nakon što sam analizirao svoje "istočne grijehe", ajmo vidjeti kakvom sam u listopadu prošle godine vidio završnicu Zapadne konferencije...

ZAPAD (9 pogodaka, 6 pogrešaka)

SAN ANTONIO SPURS (61-21)
Prognozirao: 6-10
Završili: 1.
Dojam: Zapadna verzija Celticsa ove je regularne sezone totalno iznenadila. Uvijek sam mislio da oni baš svakoga mogu pobijediti u seriji do 4 pobjede, ali baš da mogu ovako gaziti u 82 uvodne? Još da nisu (svjesno) popustili pred kraj...

LOS ANGELES LAKERS (57-25)
Prognozirao: 1-5
Završili: 2.
Dojam: Za njih vrijedi nešto slično kao i za Spurse, to je momčad koja se pali na doigravanje, a ne na ovaj "osnovni" dio. S obzirom da je Zen Masteru ovo oproštajna sezona (izgleda ovog puta stvarno), možda su i svjesno malo "brljavili" od listopada do travnja kako bi se neki protivnici "opustili". Iskreno? Ja i dalje na njih stavljam svoj šampionski ulog.

DALLAS MAVERICKS (57-25)
Prognozirao: 1-5
Završili: 3.
Dojam: Mavsi su uvijek dobri u "regularnoj" sezoni, takvi su bili i ovog puta. No hoće li to konačno potkrijepiti i dobrim doigravanjem? Puno, uh, baš puno posla je pred njima da bi došli do okršaja s najboljim na Istoku.

OKLAHOMA CITY THUNDER (55-27)
Prognozirao: 1-5
Završili: 4.
Dojam: Moji pritajeni favoriti opravdali su uvrštavanje u pet najboljih momčadi Zapada, a s obzirom na snagu, brzinu, a sad i visinu koju posjeduju, možda će već ovog doigravanja napraviti neki veliki "nered". Ako i ne naprave, hoće narednih godina sigurno.

DENVER NUGGETS (50-32)
Prognozirao: 6-10
Završili: 5.
Dojam: Hm, da su se Denver i Portland zamijenili za mjesta, imao bih još dva pogotka više. ali dobro je i ovako. Nuggetsi su procvjetali nakon odlaska Mela na Istok i tek kad su se riješili prve zvijezde stekli reputaciju momčadi koja može više od samog ulaska u doigravanje. No, već na prvom koraku ih čeka teeeežak posao. Moje su simpatije uz (naj)bolji dio ovosezonskih Knicksa koji je sad u Denveru, ali prednost ipak dajem Thunderu.

PORTLAND TRAILBLAZERS (48-34)
Prognozirao: 1-5
Završili: 6.
Dojam: Oni zaslužuju Oscara za umijeće preživljavanja. Toliko bolesti, ozljeda, nesreća, a opet su pronašli snage za ugurati se u doigravanje i koliko-toliko skrpani dočekati Dallas. Možda ga čak i iznenaditi, ne bi bila senzacija.

NEW ORLEANS HORNETS (46-36)
Prognozirao: 11-15
Završili: 7.
Dojam: Ovo je moja najveća zapadna pogreška, Hornetse nikako nisam vidio među 8 najboljih. No, Paula se ipak ne smije podcijeniti, pokazao je da je sposoban sam na svojim leđima odvesti momčad s ne previše talenta do doigravanja. Tu će i ostati, jer preko Lakersa ne mogu i neće.

MEMPHIS GRIZZLIES (46-36)
Prognozirao: 6-10
Završili: 8.
Dojam: Grizzliese držim svojim svijetlim prognozerskim trenutkom, jer su još u listopadu mnogi vidjeli Clipperse u doigravanju, a ne Memphis. Finu su ekipicu složili u Elvisovu gradu, možda i najbolju u klupskoj povijesti. A to za donedavno gubitničku organizaciju nije mala stvar.

HOUSTON ROCKETS (43-39)
Prognozirao: 6-10
Završili: 9.
Dojam: Blazersima je uspjelo ono što Rocketsima nije, nadići ozljede i ugurati se u doigravanje. Houston i dalje držim za momčad koja ima kvalitetu za 8 na Zapadu, ali problemi su ove sezone bili jači. Falila im je pobjeda-dvije u seriji, vrijeme je da krenu u post-yaovsku budućnost.

PHOENIX SUNS (40-42)
Prognozirao: 6-10
Završili: 10.
Dojam: Steve Nash i Vince Carter nekoć su "žarili i palili" NBA parketima, ali danas tom ligom vladaju neki novi klinci. Sunsi su dosegnuli ovosezonsku realnost, previše su se promijenili u odnosu na prošlosezonsko finale Zapada i morat će polako početi razmišljati kad i kako krenuti bez jednog od najvećih razigravača u povijesti.

UTAH JAZZ (39-43)
Prognozirao: 6-10
Završili: 11.
Dojam: Razbucali su playoff-momčad na pola sezone očigledno žrtvujući ovu zbog nekih budućih sezona. Za Deronom Williamsom će možda žaliti još neko vrijeme, ali za "licem organizacije" Jerryjem Sloanom puno duže. Baš me zanima kakvi će Jazzeri biti narednih sezona bez legendarnog trenera, koji je Utah dva desetljeća držao u gornjem domu Zapada, s gotovo najmanje oscilacija od svih NBA klubova.

GOLDEN STATE WARRIORS (36-46)
Prognozirao: 11-15
Završili: 12.
Dojam: Ima tu talenta i kvalitete, ali nema reda i smislene košarke. Tamo su gdje sam ih i predvidio, čak bih rekao da su ostvarili i 5-6 pobjeda više nego što sam pretpostavljao. Tko zna, možda narednog ljeta pronađu bolju formulu za korištenje potencijala kojeg imaju u svlačionici, a ako to uspiju mogu se boriti za doigravanje.

LOS ANGELES CLIPPERS (31-51)
Prognozirao: 11-15
Završili: 13.
Dojam: Dok su se mnogi oduševljavali uistinu spektakularnim Griffinom i pričali kako će Clippersi već ove sezone dramatično približiti organizaciji s kojom dijele grad i dvoranu, ja sam bio hladan na njihove playoff-snove. Nesporno je da potencijal imaju, tjelesno jednu od najboljih momčadi lige, ali fali tu još puno "vezivnog tkiva" koje bi ih dignulo iznad crte. Vidjet ćemo što će napraviti tijekom ljeta, talenat Blakea Griffina zaslužuje velike stvari.

SACRAMENTO KINGS (24-58)
Prognozirao: 11-15
Završili: 14.
Dojam: Potencijalno najbolja momčad lige, ali tek za neke tri-četiri sezone i tek ako budu imali sposoban menadžment da Evansa i Cousinsa usmjere pravim putem. A pošto Kingsi imaju puno većih problema od same svlačionice (selidba u Anaheim već ovog ljeta?) nekako ne vjerujem da će sve to skupa tako brzo "propjevati".

MINNESOTA TIMBERWOLVES (17-65)
Prognozirao: 11-15
Završili: 15.
Dojam: Wolvese sam osobno vidio iznad Kingsa, ali njihova eksperimentiranja ipak nisu donijela ploda. Dobro, stvorili su jednog od najpoželjnijih dvostruko-dvoznamenkastih centara lige, ali i njegove će brojke biti besmislene ako već naredne sezone ne krenu u dramatično poboljšavanje omjera pobjeda i poraza.

I opet, prepuštam riječ vama...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.04.2011. u 09:42
    Minesotta ako bude radila pametno ima velike šanse da nagodinu vidi playoff, ali zato trebaju učiniti dvije stvari : 1) Imaju jedan od prva tri picka i 20. pick. za ovaj 20. trebaju uzeti ili jednog ludog šutera bez obrane, ili jednog obrambenog tipa Bruce Bowen. A ako budu imali prvi obavezno... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.04.2011. u 22:53
    od top 4 ekipe na zapadu jedino za dallas bi bio siguran da ne moze dobit nikoga iz vrha istoka na 4 pobjede.. ist tako na istoku sam siguran da orlando ne bi mogao dobit nikoga na zapadu.. dakle vrh im je izjednacen a ostatak je jaci na zapadu..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.04.2011. u 21:12
    Na Zapadu imamo Lakerse, Spurse i Oklahomu od ekipa koje mogu osvojiti Zapad, dok na Istoku imamo Miami, kojem će biti teže osvojiti Istok nego pobjediti Lakerse u eventualnom finalu, Boston, Chicago i Orlando...Dakle vrh je jaci na istoku, a sredina i zacelje na zapadu...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.04.2011. u 19:54
    Zapad je naravno jači od Istoka koji uglavnom uzima izvikane zvijezde. Eto npr. Amare se vodi kao neka superzvijezda, a realno gledano, od njega su mnogo bolji igrači Zach Randolph i LaMarcus Aldridge, koji su u sjeni jer im se igra ne svodi samo na zakucavanja i na blijedo kopiranje Shawna Kempa
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.04.2011. u 18:50
    Zapad je i dalje jači od Istoka.
    Obrisan korisnik