Fanatik

LAL i SAS - tko ima veći problem?

Tomislav Pacak • utorak, 19.04.2011.
LAL i SAS - tko ima veći problem?
Foto: FaH

Memphis i New Orleans pobrinuli su se da po prvi puta otkad je 16 momčadi u doigravanju svoje prve utakmice izgube i prvi i drugi nositelj jedne konferencije. Jesu li u većem problemu San Antonio Spursi ili Los Angeles Lakersi?

Kada sam prije mjesec dana pisao o najvećim slabostima kandidata za naslov, evo isječka iz onoga što je pisalo za Spurse i Lakerse:

1. San Antonio: "Tim Duncan ne samo da više nije u najboljim godinama, nego nema ni visokog partnera kakve je imao u svim šampionskim sezonama. Nije to uvijek bila klasa Davida Robinsona, ali su bili ozbiljni, visoki centri koji su pomagali zatvoriti prilaz košu...Druga stvar o kojoj će ovisiti mogućnost Spursa da osvoji peti naslov u Duncanovoj eri jest svježina Ginobilija."

2. Los Angeles: "Najveća slabost Lakersa u regularnoj sezoni bila je motiviranost, no to dakako neće biti problem u doigravanju... Klupa Lakersa bila je sumnjiva u nekim utakmicama, nije tako dobra kao što su Lakersi vjerovali uoči sezone... Poznato je i da se LA prilično muči s obranom protiv brzih playmakera koji dosta zabijaju... Protivnicima ostaje nada da Lakerse neće krenuti trica u kojoj ne briljiraju."

U prvim utakmicama protivnici su iskoristili upravo te navedene slabosti Spursa i Lakersa, s time da je spomenuta motiviranost LAL-a bila na upitnoj razini čak i u prvoj utakmici doigravanja.

Koji je od tih favorita Zapadne konferencije ranjiviji?

Hoće li Popovich "povjerovati" Splitteru?

U San Antoniju su se osjećali uvrijeđenima što je Memphis na neki način izabrao igrati protiv njih, no Grizzliesi su već u prvoj utakmici pokazali da je ta taktika bila opravdana. Baš kao što je upravo SA lani odabrao Dallas i izbacio ga iz doigravanja. Najveća prednost Memphisa, visina i snaga Randolpha i Marca Gasola, u direktnom je sukobu s najvećim problemom Spursa - nedostatkom centimetara pod košem.

Kako su Randolph i Gasol imali izuzetno učinkovite prve utakmice, kako je San Antoniju nedostajao Ginobili, kako su Parker i Hill očajno šutirali (a San Antonijev startni bekovski par inače je najefikasniji od svih play-off momčadi), kako su Grizzliesi pogodili niz teških šuteva preko ruke, pravo je čudo kako su Spursi uopće imali sjajnu šansu izboriti produžetak u prvoj utakmici.

U tome su uspjeli prvenstveno zahvaljujući brojnim slobodnim bacanjima i solidnoj kontroli skoka, no San Antonio bez Ginobilija i s neraspoloženim Parkerom i Hillom jednostavno nije imao "municije" odvojiti se od Memphisa kada je to mogao učiniti. I nije mogao zaustaviti Gasola i Randolpha.

Tim Duncan izgledao je jako dobro, svježe i raspoloženo, no osim što su Spursi neobjašnjivo prestali igrati na svog najboljeg igrača svih vremena u drugom dijelu utakmice, ni Duncan se nije uspijevao nositi s masom Gasola, kao što se Blair i McDyess nisu mogli nositi s masom Randolpha.

Gregg Popovich ponajbolji je NBA trener i sigurno zna zašto nije dao ni sekunde Tiagu Splitteru, no Brazilac je jedino preostalo rješenje ako Blair i McDyess uskoro ne pronađu odgovor za Randolpha. Splitter je jedini igrač uz Duncana koji ima visinu i snagu za uspostavljanje ravnoteže pod obručima, i koliko god Popovich bio nesklon forsiranju novaka u ligi, neće ići bez njega. Protiv Memphisa možda još i da, jer vjerujem da će s Ginobilijem igra San Antonija biti malo previše za Grizzliese, no kasnije u doigravanju teško.

Osim ako New Orleans izbaci Lakerse.

Imaju li Jezerčani ozbiljne probleme?

Prvi ogled New Orleansa i Lakersa bio je "ogledni primjerak" rivalima kako treba igrati protiv Lakersa i Lakersima - kako ne trebaju igrati. No, još uvijek je teško povjerovati da Hornetsi mogu ozbiljno ugroziti LAL, a kamoli napraviti najveće iznenađenje prvog kruga doigravanja u povijesti.

Naime, puno je toga išlo na ruku Hornetsima. Na stranu briljantna, zaista briljantna partija Chrisa Paula koji je dovoljno dobar igrač da takvo što može ponoviti, utakmica je donijela i puno toga što se teško može ponoviti. Prije svega tu mislim na očajnu igru Paua Gasola koji neće biti više tako neučinkovit protiv nižih Hornetsa, a teško NO može očekivati tako mali broj izgubljenih lopti, tako dobru igru klupe, blijede nastupe Odoma ili Bynuma.

Jedna utakmica ne može promijeniti odnos snaga koji i dalje govori kako su Lakersi zbog svoje visine najgori mogući protivnik za New Orleans koji je inače odlično vođena, karakterno jaka momčad.

No, Lakersi gube mistiku nepobjedivosti, pobjeda New Orleansa daje optimizma protivnicima i postavlja pitanje je li ono što smo smatrali nedostatkom motivacije zapravo znak većih problema? Znak da su Lakersi u odnosu na prošlu godinu izgubili malo na atletskim sposobnostima, pa zato više nisu sposobni u obrani stisnuti kao nekada? Znak da je došlo do malog zasićenja utakmicama i pobjedama?

O tomu je teško suditi nakon jedne utakmice doigravanja, no navijače sigurno brine apsolutna nemoć prvaka da zaustavi Chrisa Paula, na bilo kakav način. Naime, i da se riješe Paula, a potom Dallasa ili Portlanda, na putu do naslova ispriječit će im se jedinice poput Parkera, Westbrooka, Rosea, Ronda ili jednostavno kombinacija Wade-James za koju Lakersi nisu imali nikakvog odgovora u regularnoj sezoni. Tko će ih čuvati i kako će ih Lakersi zaustaviti?

Za uspjeh Lakersa nije ključan Kobe Bryant jer je i prva utakmica pokazala da on ne može apsolutno sam dobivati utakmice, posebno ne u doigravanju. Lakersi ove sezone imaju omjer 9-9 kada Kobe šutne 25 ili više lopti, a perfektnih 14-0 kada ima 15 ili manje pokušaja. To jasno pokazuje da su Lakersi najbolji kada Kobe igra za momčad, kada je i strijelac i razigravač i skakač i obrambena napast, a ne kada sam pokušava dobiti utakmice, a ostali igrači stoje poput čunjeva na parketu (nitko drugi nije imao ni 10 upućenih šuteva).

Za uspjeh Lakersa je ključ da igraju kao momčad. Kada Gasol i Bynum kontroliraju reket, kada Gasol rano u napadu dobije priliku za post-up igru, kada triangle dobro funkcionira i kada u toj igri svi dobivaju šansu, tada su Jezerčani najmoćniji. Tada je i obrana na puno višoj razini, jer Lakersi bez obzira na Fishera u regularnoj sezoni nisu bili ni približno tako loši u pick and roll obrani kao što je to bilo protiv Paula i društva.

I Phil Jackson i Gregg Popovich veliki su treneri, pa je za očekivati kako će ekspresno prilagoditi svoje momčadi zahtjevima koje pred njih postavlja aktualni protivnik. Jacksonu će to biti nešto lakše učiniti jer su Lakersi puno veća i snažnija momčad od Hornetsa i znat će tu prednost iskoristiti, dok Popovich mora "iskemijati" nešto od svoje preniske centarske linije ako misli zaustaviti Randolpha i Gasola. A to kemijanje najvjerojatnije mora u sebi imati i malo Tiaga Splittera...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.04.2011. u 00:50
    nije bas sam Cp dobija lakerse, jako važnu ulogu je odigra jarett jack i onaj bili centar s par šuteva od table (gray?)a i landry je skroz solidno zaminija westa!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.04.2011. u 20:43
    mene su isto hornetsi iznenadili...nisan ocekiva metlu...ali stvarno su dobro odigrali...jos pogotovo kad su ostali bez westa...ali cp je odigra fenomenalnu utakmicu...ali isto nevirujem da to moze ponavljat...lakersi su taman izgubili za doprinos gasola...a mislin da mu se nece bas takva utakmica... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.04.2011. u 20:16
    bravo, to je to.... apsolutno se slažem i cp kad je zdrav je nedvojbeno najbolji play lige....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.04.2011. u 19:57
    Hornetse cijelu sezonu ekipa podcjenjuje. Još od početka sezone kad su rekli da neće vidjeti playoff. Baš zato mi je drago da su uzeli tu pobjedu i bez obzira što je protiv moje omiljene momčadi jer se na kraju krajeva ne brinem za Lakerse. malo je glupo ulazit u neke prepirke što će se dogodit... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.04.2011. u 17:55
    brzopotezni-ono ga ni ne moraju zadržat,on naprosto nije toliki šuter da bi im čitavu seriju zapaprija šutem,bitno im je ograničit asiste da se drugi ne razigraju i onda je plus 15 - 20...ne kažem da neće dobit još koju al i se u ovoj sve poklopilo,luđačka večer paula,odlična klupa i anemični... [više na forumu]
    Obrisan korisnik