Fanatik

Nasljednik Beckhama i Tigera

Tomislav Pacak • utorak, 28.06.2011.
Nasljednik Beckhama i Tigera
Foto: EPA

Ako ne želite kroz koju godinu blijedo gledati popis najbogatijih sportaša svijeta i pritom se pitati "tko je ovaj Rory McIlroy", onda je sada pravo vrijeme da više saznate o 22-godišnjaku koji je po svemu sudeći na pragu velike golferske karijere...

Lockout u NFL-u, lockout u NBA-u, kraj sezone u NHL-u, nezanimljivi dio sezone u MLB-u - trenutno nije lako pronaći teme za blog o američkom sportu. Dovoljno govori da je prva vijest - ženski nogomet.

Rory McIlroy nije Amerikanac, ali je nova zvijezda sporta u kojem se Amerikanci vole smatrati nedodirljivima. Zahvaljujući Jacku Nicklausu i Tigeru Woodsu, činjenici da se tri od četiri velika turnira održavaju u SAD-u i da na njima uglavnom slave domaći golferi, Ameri su navikli na dominaciju koja je preko noći nestala. Paralelno s krizom Tigera Woodsa - privatnom, igračkom, zdravstvenom - pojavila se nova generacija golfera, Južnoafrikanaca, Azijata, Australaca i posebice Europljana, i odjednom se Amerikanci pitaju kako im se dogodilo da po prvi puta nemaju pobjednika na pet grand slam turnira zaredom. Prvi puta u 20 godina, prva četiri mjesta na svjetskoj ljestvici okupiraju Europljani.

Prije devet dana Rory McIlroy je postao najmlađi pobjednik US Opena nakon legendarnog Bobbyja Jonesa 1923. godine. Njegova dominacija na Congressionalu u Bethesdi još nije nikad viđena na US Openu - od prvog je dana rušio rekorde, pa je tako imao najniži score nakon 36 rupa, najniži nakon 54 rupe, da bi turnir završio sa 16 udaraca ispod PAR-a, čime je srušio rekord Tigera Woodsa s legendardnog nastupa u Pabble Beachu 2000. godine. Pobijedio je lakoćom, s osam udaraca prednosti nad Jasonom Dayom, još jednim sjajnim mladićem koji bi s tim učinkom osvojio većinu US Opena. Ne i ovaj.

Nakon tako briljantnog nastupa već sredinom kojeg je većina rivala potpisala kapitulaciju, 22-godišnjak (rođen 4. svibnja 1989. godine) iz mjesta Holywood u Sjevernoj Irskoj bio bi jedna od sportskih priča godine čak i da nema zanimljive pozadine. A ima.

Naime, McIlroy nije bio nepoznato ime u kontekstu najvećih turnira. Štoviše, dva i pol mjeseca prije svog prvog velikog trijumfa, McIlroy je na dlanu imao prvi grand slam sezone, Masters, samo da bi ga u završnom danu ispustio iz ruku rijetko viđenim raspadom sustava. McIlroy je i tamo odigrao tri perfektna dana golfa, u nedjelju se probudio s četiri udarca prednosti, kao jasan favorit za osvajanje Auguste, vjerojatno najljepšeg golf terena na svijetu.

No, nije izdržao pritisak. Od početka je igrao povučeno i nesigurno, a sve se raspalo od 10. rupe gdje je napravio triple bogey i na kraju okončao dan s očajnih 80 udaraca, na 15. mjestu, s četiri udarca ispod PAR-a.

Ni pobjednik, Južnoafrikanac Charl Schwartzel nije bio tako zanimljivim medijima kao McIlroy, a mladi golfer stoički je izdržao bezbroj pitanja i obećao da će iz svega toga puno naučiti i da će se vratiti još jači.

Mnogi mu nisu vjerovali, posebno jer je nakon Mastersa upao u seriju loših rezultata, no na US Openu McIlroy je pokazao da je zaista naučio lekciju. "Augusta je za mene bila vrlo vrijedno iskustvo. Danas sam znao što moram učiniti za pobjedu", izjavio je nakon slavlja na US Openu. Slike izgubljenog, razočaranog momka sa suznim očima za samo su dva mjeseca zamijenile fotografije samouvjerenog pobjednika grand slam turnira.

McIlroy je i prije Mastersa pokazao da će biti ozbiljan igrač na najvećim turnirima. Osvojio je treće mjesto na PGA Championshipu 2009., potom je iduće godine na British Openu krenuo s rekordnih 63 (najmanji početni score u 150-godišnjoj povijesti turnira) samo da bi ga idući dan vremenske neprilike (i neiskustvo) natjerali u jako loših 80 udaraca; sa 68 i 69 udaraca preko vikenda na kraju je završio kao treći. I na idućem PGA Championshipu je obranio treće mjesto, s time da je do 15. rupe posljednjeg dana bio izjednačen za vodstvo.

Nakon trijumfa na US Openu malo tko smatra da su dotadašnji kiksevi bili plod njegove slabe psihe; dojam je da je McIlroyju nedostajalo iskustva, a ne pobjedničkog mentaliteta i smirenosti u ključnim trenucima. Na Congressionalu je sve posložio u glavi, a talent nikad nije bio upitan.

I iako je osvojio samo jedan veliki turnir, McIlroyju mnogi predviđaju velike stvari, uključujući lov na Woodsovih 14, i Nicklausovih 18 grand slamova.

Greame McDowell, Sjeverni Irac koji je godinu prije osvojio US Open i koji je jedan od otočkih golfera koji su pomagali McIlroyju u razvoju, ne sumnja ni najmanje u mogućnosti svog sunarodnjaka:

"On je najbolji igrač kojeg sam vidio. Nisam imao prigodu igrati s Tigerom kada je bio na svom vrhuncu, ali ovaj dečko je najbolji kojeg sam vidio. To je sjajno za golf. On je dašak svježeg zraka za sport i možda smo spremni za idućeg golferskog superstara, i možda je Rory upravo to."

Možda će se McDowell nekome činiti kao subjektivan, no o McIlroyju na sličan način govore i mnogi drugi golferi. Najveći od najvećih, Jack Nicklaus, više je puta osobno zvao McIlroyja na privatne večere, na kojima ga je savjetovao kako se osvajaju veliki turniri.

Trenutno svjetski igrač broj jedan, Luke Donald, također nije skrivao oduševljenje Roryjevim talentom: "Mislim da on ima više talenta od bilo kojeg golfera kojeg sam vidio."

I na kraju, trostruki major pobjednik, Irac Pádraig Harrington poručuje: "Ako želite pričati o nekome tko može ugroziti Jackov rekord, Rory je čovjek za vas."

Puno je igrača proteklih godina osvajalo velike turnire, no samo o jednom se piše i govori na ovakav način. To nije slučajno, jer se i u golfu, kao i u nekim drugim pojedinačnim sportovima, izuzetan talent može prepoznati.

A prvi koji je prepoznao i forsirao Roryjev talent je njegov otac Gerry koji mu je već kao 1,5-godišnjem djetetu dao palicu. McIlroy je s dvije godine uspio udariti lopticu 40 yardi, a otac i majka Rosie činili su sve kako bi Rory imao najbolje moguće uvjete za golferski razvoj. U njihovom slučaju to je značilo raditi više poslova od jednom, pa je otac tako radio 100 sati tjedno, uključujući čišćenje zahoda.

Nimalo iznenađujuće, Rory je prvu veliku pobjedu posvetio upravo ocu "koji je najzaslužniji za njegove uspjehe."

Sportski gledano, pred Roryjem McIlroyjem je još puno toga za ostvariti. Čeka ga žestoka konkurencija, još puno mladih, odličnih golfera, ali i stare garde koja neće lako otići. Čeka ga i Tiger Woods, koji bi se nakon silnih pohvala na račun McIlroyja, trebao vratiti na terene donekle zdrav i silno motiviran.

No, McIlroy je izuzetan talent, a nakon trijumfa na US Openu u to su se uvjerile i korporacije koje obasipaju 22-godišnjaka svojim ponudama. Golf je jedan od najunosnijih sportova na svijetu, Woods je prvi sportaš uopće koji se približio, a neki tvrde i premašio, brojku od milijardu zarađenih dolara, a McIlroy je next big thing.

Drugim riječima, 1.440.000 dolara koliko je zaradio osvajanjem US Opena je sitnica prema onome što ga čeka od najvećih svjetskih korporacija.

Stoga, budite spremni na novo ime na popisima najplaćenijih sportaša svijeta. Ako ste pročitali ovaj tekst, barem ćete znati odgovoriti na nečije pitanje "tko je i zašto ovom rudlavom tipu dao desetke milijuna dolara".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.06.2011. u 22:36
    Odličan članak,ja volim pogledat majore u golfu i ovo što sam vidio od Mcilroya je možda najbolje odigran turnir još od vremena Tigera Woodsa,jednostavno od samog početka turnira je znao što hoće i praktički tokom cijelog turnira je napravio možda 1 ili 2 pogreške,vrlo vrlo impresivan nastup.Inače... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • The Phantom28.06.2011. u 22:21
    Šta i ovi varaju žene isto?
    The Phantom
  • Obrisan korisnik28.06.2011. u 18:43
    Zijev...
    Obrisan korisnik
  • Cholo28.06.2011. u 16:45
    Nikad čuo...Golf ne pratim,ali bome ti golferi puno,puno,puno zarađuju!!
    Cholo
  • Sejlor28.06.2011. u 14:38
    Gleda san sva cetri dana Auguste i navija san za Rory-a, ali stvarrno ne znam sta mu je bilo taj zadnji dan. Ja mislim da bi i ja bolje neke rupe pogodia. Izuzev Auguste i nisam pratia golf previse tako da mi je drago proctitat da je osvojia USOpen.
    Sejlor