Fanatik

Kad srce kaže ljeto, kaže - euforija

Vedran Babić • petak, 01.07.2011.

Na spomen riječi "ljeto", prvo ćete pomisliti na more, plažu, nesnosne temperature, godišnji odmor, preplanule Čehinje, Mamićev uzvik "Ajmoooo" ...Prosječnom Hajdukovu navijaču, pak, "ljeto" je simbol za rođenje nove nade da će njegov klub u novoj sezoni napokon srušiti dugogodišnju Dinamovu dominaciju...

Ljeto je za svakog novinara najgore moguće razdoblje. Ne samo što je to sezona "kiselih krastavaca", nego u tom razdoblju postoje situacije kada jednostavno morate sjesti za računalo umjesto izvući iz ormara ručnik i "havajke" i "otkotrljati" se do najbliže plaže u potrazi za osvježenjem.

No, dosta o novinarskim mukama. Tema ovog bloga su Hajdukove muke. Novi vladajući tercet Hrvoje Maleš - Milo Nižetić - Pavle Cicarelli odmah je prionuo poslu ne bi li što ranije sagradio momčad koja bi se napokon (kroz cijelu sezonu) mogla suprotstaviti nedodirljivim Modrima iz Maksimira.

Prije nego nastavim, moram reći pokoju riječ o novom predsjedniku uprave Hrvoju Malešu. Da njegov dosadašnji rad moram ocijeniti s ocjenom od 1 do 5, bilo bi to -4. Ovaj minus, pogađate, je zbog onog famoznog incidenta s ustaškom kapom. Sve ostalo bilo je za svaku pohvalu. Odmah je doveo trenera, inače nekoć velikog igrača i poznato ime u svijetu nogometa, Krasimira Balakova, uspješno je priveo kraju trakavicu oko gostovanja Barcelone na Poljudu, a evo sada intenzivno radi na dovođenju novih pojačanja nakon što su u Poljud već "sletjeli" Australci hrvatskih korijena Ljubo Miličević i Steven Luštica.

MALEŠ I BALAKOV ZVIJEZDE TORCIDA KUPA

Moja malenkost protekle je noći, barem prvo poluvrijeme, prisustvovala spektaklu na popularnom malonogometnom turniru Torcida Kup, koji se održava u Vukovarskoj ulici. Ništa tu ne bi bilo neobično da u četvrtak u 21.30 na teren u sklopu prvog kola nije istrčala momčad Hajduk.hr s glavnim zvijezdama Malešom i Balakovom. Premda je kiša počela padati još pola sata prije početka dvoboja, dok se još igrala prethodna utakmica prema rasporedu, gledatelji nisu ni pomišljali na napuštanje terena već su ostali, kasnije se pokazalo, do samog kraja. Zaista je specifičan taj splitski mentalitet. Pada kiša, a posjetitelji ostaju na svojim mjestima kako bi odgledali jednu malonogometnu utakmicu na "nekom tamo" malonogometnom turniru. Da nije bio u pitanju Hajduk te Maleš i Balakov koji su nastupili, zakazana utakmica ne bi se ni odigrala u onakvim uvjetima po skliskom terenu. Unatoč teškim uvjetima, igrači dvaju momčadi pružili su vrlo dobar mali nogomet s puno šansi, a na kraju je jedini pogodak na utakmici, onaj za Hajduk.hr, postigao upravo Balakov i to iz najstrože kazne. Malo je reći da je svaki potez Maleša i Balakova bio popraćen povicima odobravanja i s oduševljenjem. I s razlogom. Iako mu je 45 na leđima, Bugarin je pokazao zavidno baratanje loptom, ali i živost, glad za igrom. Maleš, inače nekadašnji nogometaš niželigaških klubova, je u par navrata dobro "izvozao" svoje suparnike i izmamio pljesak na otvorenoj sceni. Na terenu u Vukovarskoj, koji nema natkrivene tribine, na kraju se skupilo oko 2.000 ljudi, što je impozantna brojka čak i za neke prvoligaše s velikih travnjaka.

Naravno, velike zasluge za navedeno pripadaju i sportskom direktoru Nižetiću, a na šefu marketinga Cicarelliju je da osmisli što kvalitetniji plan unovčenja Barcelonina gostovanja 23. srpnja (promocija, rekviziti...). Šteta je što se izbor tročlane uprave toliko odužio pa Cicarelli i nema previše vremena, no vjerujem da će u preostalih malo manje od mjesec dana napraviti dobar posao te da Hajduk neće ponoviti već toliko spominjani gaf oko obljetnice 100 godina postojanja u veljači, kada se učinilo vrlo malo na marketinškom planu.

Sada je na snazi nova uprava, nadam se da će shodno tome i rezultati biti bolji jer lošiji teško da mogu biti.

Novi val nade ponovno je zahvatio sve Hajdukove navijače, baš kao što je to slučaj gotovo svakog ljeta. No, čini mi se da je ovaj put situacija znatno drukčija. Pa ipak se kreće praktički ispočetka s novom upravom, novim ljudima, novim idejama. Vide to i navijači, vjeruju da su Malešova i Cicarellijeva mladost i poletnost u koprodukciji s Nižetićevim iskustvom dobitna kombinacija za neka bolja vremena.

Znamo svi da je granica između euforije i depresije na ovim prostorima tanja od struka anoreksične djevojke i da iz sezone u sezonu kao papagaji ponavljamo kako ne valja poslije jedne pobjede slaviti kao da smo osvojili Ligu prvaka, baš kao i da nije zdravo "rezati vene" poslije prvog poraza.

A dojam je takav da bi se baš ono čega se pribojavamo moglo i dogoditi. Velika su iščekivanja Hajdukovih navijača, velike su frustracije pa možda i nije toliko iznenađenje da se svaki rezultat, bio on pozitivan ili negativan, toliko prima srcu.

Ipak, granicu treba pronaći. Balakovu treba dati vremena i prostora. Nema ni on čarobni štapić koji će sve nabolje promijeniti samo jednim potezom, ali prvi dojmovi i više su no pozitivni. I on se odmah uhvatio posla i svjestan je da mora krenuti od temelja. Baš zato je fokus na netom završenim kupreškim pripremama bio na kondicijskoj pripremi. Pamtimo svi prošlu sezonu i kako su igrači patili nakon napornog ritma uzrokovanog brojnim europskim utakmicama.

Kondicija je, uostalom, temeljni segment svakog sporta. Uzalud vam kao treneru svo teoretsko znanje nogometa kao igre ako nemate igrače koji su spremni provesti vaše ideje u djelo. Što mislite, bi li pokojni Tomislav Ivić u ono vrijeme ili primjerice Josep Guardiola danas ostvarili sve svoje uspjehe da na raspolaganju nisu imali vrhunski pripremljene igrače, spremne na "tri dana trčanja"? Naravno da se tu redom radilo o vrhunskim igračima u smislu sveukupne kvalitete, no bez njihove adekvatne kondicijske pripreme posao bi njihovim trenerima bio kudikamo teži.

Neovisno o tome što kvaliteta Hajdukovih igrača nije ni približna onoj iz usporedbe u prošlom odlomku, dobra kondicija zalog je za uspješniju budućnost u smislu rezultata. Aktualni kadar nije toliko loš, no još uvijek nije definiran i još se traže pojačanja, a ni rubrika odlazaka još nije zaključena. Čak i kada budemo znali Hajdukov kadar, teško da ćemo moći odmah procijeniti njegove realne mogućnosti. Za to ćemo morati sačekati prve natjecateljske utakmice.

I zato, nemojmo se prepustiti euforiji - pustimo Maleša, Balakova i ostale iz stručnog stožera da rade svoj posao i imajmo vjere i strpljenja. Ambicija je tu. Stručnost je tu. Volja i želja su tu. Rezultati na terenu (ali i izvan njega, u smislu stabilizacije i organizacije kluba) će sigurno doći...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Hajdučke mukeFanatik
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Gips02.07.2011. u 19:34
    bolje euforija,nego depresija,pa makar ona bila neopravdana...
    Gips
  • Obrisan korisnik02.07.2011. u 09:58
    novine ili vrijednost igraca na trzistu?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.07.2011. u 02:00
    igrački kadar nije loš, samo je pitanje kako će ih bugar postaviti... jer i vuk, i lendrić i crnogorac zaslužuju misto u prvih 11... onda se jedino nameće samo od sebe 4.3.3., uz još jednog stopera bio bi extra sastav... vidit ćemo... nije ni dinamo svemirski,samo ga takvim novine prikazuju
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.07.2011. u 23:59
    Igracki kadar garantira borbu za drugo mjesto, tko istini ne moze pogledati u oci gore za njega.
    Obrisan korisnik