Fanatik

Čiji se navijači vesele porazima?

Tomislav Pacak • četvrtak, 17.11.2011.
Čiji se navijači vesele porazima?
Foto: Tomislav Pacak

Od Indianapolisa do Green Baya nije toliko puno kilometara, no razlika između prezentacija Coltsa i Packersa je poput najavljenih i ispunjenih predizbornih obećanja. Između Coltsa i Packersa smjestilo se i 30 drugih momčadi, a ovo je moj pogled na dosadašnji dio sezone...

Iako u mojem malom kućanstvu od dvije osobe ima i onih koji nisu toliko sretni što je nedjeljom od 7 navečer do 5 ujutro sve podređeno isključivo footballu, moram priznati da mi je već sada žao što će sezona završiti dok kažeš Ndamukong Suh. Nema te utakmice američkog nogometa koja može biti dosadna kao uzvratni ogled Hrvatske i Turske te 95 posto onih stotinu utakmica koje imamo prigode gledati svaki vikend. To je, jasno, samo jedno skromno mišljenje, ali eto, tko god još nije footballu dao pravu prigodu - trebao bi. Jer football je toliko više od "snažnih tipova koji trče s jajastom loptom i šoraju se, ali u kacigama i s opremom, pa nisu frajeri kao ragbijaši".

Nakon što sam se u dosadašnjih pola sezone zaista nagledao NFL-a, U dvostrukom izdanju ovih "power rankingsa" podijelit ću s vama neke svoje dojmove i razmišljanja. Poredak nije složen (samo) prema trenutnom omjeru pobjeda i poraza, pa čak ni šansama za doigravanje, već po principu - da danas igraju dvije momčadi, koja bi pobijedila?

Danas ću proći slabiju polovicu, sutra su na redu kandidati za Super Bowl...

Potraga za srećom

32. Indianapolis Colts (0-10): Iako su još bez pobjede i ne izgleda kao da će uskoro neku uknjižiti, iako igraju kriminalno i sramote se u nekim utakmicama nakon što su desetak godina bili elitni, iako im je legenda kluba ne samo ozlijeđena, već je pod velikim upitnikom i njegova budućnost, nikome nije previše žao Coltsa. Pa ni njihovim navijačima.

Neki će reći da bi Peyton Manning trebao dobiti MVP nagradu iako nije odigrao niti jednu utakmicu ove sezone, i argument im je zaista dobar - Coltsi bez njega izgledaju kriminalno loše. No, Manning ne samo da je svih ovih godina vodio Coltse do brojnih pobjeda već je izabrao i pravu sezonu kada će se ozlijediti.

Naime, Coltsi su sada očigledni favoriti za prvi izbor na draftu, a tamo "sretnika" čeka Andrew Luck. Iako me u nekoliko utakmica Stanforda koje sam gledao nije oduševio, Luck je po mnogima najbolji QB potencijal na draftu još od 1998., i upravo - Peytona Manninga. Što će i kako biti s Manningom - hoće li ga Coltsi tradeati ili će nekoliko sezona Luck učiti gledajući Peytona (što se u slučaju Favrea i Rodgersa pokazalo kao dobra taktika), tek ćemo saznati, no po svemu sudeći Coltsi će i idućih 10-15 godina biti relevantni. Jer, budimo realni, ovo je liga quarterbackova...

Čekaju (razvoj) mladog QB-a

31. Cleveland Browns (3-6): Je li Colt McCoy taj za Cleveland? Bojim se da nije, ali puno važnije od toga što se ja bojim, boje se i navijači Brownsa. S obzirom na dobru generaciju QB-ova idućeg proljeća na draftu, ne bi čudilo da Cleveland krene u novom smjeru, još jednom. I mislim da to ima više smisla nego predugo pokušavati nešto gdje ne vidite pravi potencijal.

30. St. Louis Rams (2-7): Ramsi su jedno od razočaranja sezone, no ako su prošle godine imali sreće, ove godine ih je napustila. Previše ozljeda ranilo je momčad, Sam Bradford nije uspio napredovati u odnosu na rookie godinu, no kako to i očekivati s obzirom na set hvatača koje je imao prije nego je ipak doveden Brandon Lloyd iz Denvera (i čudi me da ga nije doveo netko drugi, Patriotsima bi sjajno došao). Za St. Louis bi puno značilo kada bi na ljeto uspjeli potpisati Lloyda, pa ako ozdrave i pokrpaju neke rupe u momčadi, imaju potencijala za naredni period. Posebno ako se Bradford razvije, a mislim da je to puno izglednije nego za McCoya.

29. Carolina Panthers (2-7): Carolina ima svog QB-a budućnosti; ako je i bilo kakvih dvojbi prije sezone, nakon spektakularnih predstava oko Cama Newtona više nema upitnika. Možda mu zbog Andyja Daltona ili DeMarca Murraya pobjegne naslov ofenzivnog novaka godine, no Newton je oduševio i Pantherse i poznavatelje footballa diljem SAD-a. Sjajan atleta, sa snažnom, ali i preciznijom rukom nego što mu se davalo kredita, i što se meni čini podjednako važno - dobar, karakteran momak, pobjednik. Brzo se nametnuo kao lider usprkos godinama, pokazao je da mrzi gubiti, a takvi sportaši uvijek daleko doguraju, posebno s talentom kakav Newton ima.

28. Minnesota Vikings (2-7): Minnesota je nakon lošeg starta odustala od projekta "Donovan McNabb"i uzde odmah predala svom rookie QB-u, Christianu Ponderu. I čini mi se da su i Vikingsi dobro odabrali - iako je imao brutalan start na početku NFL karijere (Chicago, dva puta Packersi, Carolina), pokazao je da ima i glavu i ruku za biti dobar NFL QB. Nažalost po Vikingse, njima treba ekspresno odrastanje Pondera jer prolaze najbolje godine igrača poput Adriana Petersona ili Jareda Allena, a Minnesota nije relevantna.

27. Miami Dolphins (2-7): Navijači Miamija vjerojatno i nisu presretni što od lošijih momčadi baš njihova pokazuje znakove života. Naime, činilo se da će Delfini biti jak protivnik Coltsima u lovu na Lucka, no čini se da igrači još uvijek poštuju trenera Sparana, igraju za njega i posljednjih tjedana Miami ne izgleda loše. No, teško će u AFC East u narednih nekoliko godina ugledati svjetlo dana (doigravanje) bez boljeg QB-a od Hennea i/ili Moorea. Koliko će još godina razmišljati o propuštenoj prigodi s Drewom Breesom...

26. Washington Redskins (3-6): Ako prethodno navedene momčadi barem imaju kandidate za QB-a budućnosti, Washington nema ni to. U Denveru super uspješni Mike Shanahan sada u Washingtonu ispisuje crne stranice svog životopisa, a kako god on okrenuo i rasporedio krivnju na cijelu momčad, ne može pobjeći od činjenice da ga ni Rex Grossman ni John Beck neće odvesti u obećanu zemlju. Washington je momčad koja ima glavu i rep, napravio je Shanahan ponešto reda u odnosu na prethodne, lutajuće godine za Redskinse, ali Grossman i Beck su brutalan tandem. Za Washington jasno, ne za protivnike. Zanimljiva je, zato, priča o potencijalnom dolasku Peytona Manninga ako Indianapolis uistinu izabere Lucka...

25. Jacksonville Jaguars (3-6): Jacksonville je svoju budućnost, pak, predao u ruke Blaineu Gabbertu. S Davidom Garrardom Jaguarsi su očigledno bili do jedne mjere ograničeni, pa su odlučili rano u vatru gurnuti Gabberta po logici - što prije nauči, tim bolje. Jacksonville nije kanta za napucavanje, igra korektno i solidno u većini utakmica, ima dobru i mladu obranu i ovisno o Gabbertu mogao bi idućih godina postati ozbiljniji igrač u diviziji. Možda se naizgled čini glupim pridavati baš toliku pažnju QB-ovima, no pogledajte najbolje momčadi lige i njihove QB-ove, ako pogledate što se događa Coltsima bez Manninga (nije to jedini razlog, ali od vječnog kandidata za naslov do 0-10?), ako pogledate učinak svih momčadi koje imaju dobre QB-ove.. Sve sugerira da dobre momčadi grade oko pravih QB-ova, i zato mi se sviđa što je većina ovdje navedenih, lošijih momčadi, već predala ključeve automobila mladim quarterbackovima.

Povratak u budućnost

24. Denver Broncos (4-5): Priča godine? Vic godine? Ne znam koje je vaše mišljenje o Timu Tebowu, ali za one koji možda toliko ne prate NFL - o Timu Tebowu MORATE imati mišljenje. Barem se tako čini.

Nekadašnja sveučilišna zvijezda iz niza je razloga kontroverzna, ali i super popularna ličnost i izvan footballa (možda tema za neki poseban tekst). I svi zaljubljenici u njegov lik i djelo došli su na svoje kada je Tebow dobio šansu kao starter ove sezone, a od tada su se počele događati čudne stvari.

Tebow je, naime, prilično nekonvencionalan QB. Njegova tehnika bacanja ispod je svih NFL standarda, no njegov natjecateljski duh, ali i atletske sposobnosti, dovele su Broncose do tri pobjede u četiri utakmice s Tebowom na čelu. Neki će reći da je Denver "vratio" moderni football nekoliko desetljeća unazad, vrativši "option" napad i gotovo odustavši od bacanja lopte - u posljednjoj utakmici Tebow je tek dva puta uspješno dodao u cijeloj utakmici! No, Denver je pobijedio. A jedno od ta dva dodavanja bilo je za TD. Tko zna što bi čovjek mislio, no zaista mi je nemoguće vjerovati da u NFL dugoročno možeš pobjeđivati ako ti QB ne može biti dobar bacač. S obzirom na golem broj štovatelja Tebowa, ali i njegov dosadašnji omjer pobjeda i poraza, Denveru zaista nije lako planirati budućnost. Logika nalaže da to nije Tebow, ali u njegovom životu puno toga nije bilo "logično"...

Čekajući QB-a

23. Seattle Seahawks (3-6): Za razliku od onih momčadi s početka, Seattle i niže navedena Arizona imaju QB-ove, no nedovoljno dobre. Tarvaris Jackson jednostavno nikad nije bio QB koji će vas odvesti daleko, pa je pitanje što je Pete Carroll uopće mislio kada ga je doveo. Trebao je onda barem dovesti nekog (još) lošijeg, pa da se može boriti za Lucka. Ovako, Seattle je ni na nebu ni na zemlji, dovoljno dobar za "biti u svakoj utakmici", nedovoljno dobar za doigravanje, čak i u NFC West.

22. Arizona Cardinals (3-6): Arizona je, pak, imala puno veća očekivanja od Kevina Kolba nego Seattle od Jacksona, prvenstveno jer je Kolb bio koliko-toliko nepoznanica (nije se naigrao u Philadelphij), dok se za Jacksona znalo tko je i koliko (ne) može. No, Kolb nije oduševio, i iako je još prerano donositi velike zaključke, teško da je rješenje koje je Cardinalsima trebalo. Tek toliko da ne poremetim tradiciju barem jednog spominjanja Kurta Warnera u svojim NFL tekstovima, ni Kolb nije zamjena za Kurta (ni meni ni Arizoni). A nije ni John Skelton bez obzira na povratak protiv Eaglesa. Uostalom, tko se ove sezone nije vratio protiv Eaglesa? Šteta je što tako trune talent Larryja Fitzgeralda, kao što je proteklih godina trunuo onaj Stevea Smitha u Carolini.

Treneri pod pritiskom

21. Tampa Bay Buccaneers (4-5): Sada već dolazimo do ozbiljnijih momčadi koje imaju sređenu situaciju oko QB-a i koje su imale visoka ili barem viša očekivanja od ove sezone. Bucsi su lani, po mom mišljenju, s 10 pobjeda malo "prebacili" svoj talent, a naravno da su onda ove godine ambicije porasle. No, Josh Freeman ni lani me nije uvjerio da je kandidat za onu najvišu klasu QB-a, a kako Tampa nema ni jak trkački napad, niti zvijezde hvatače, kako ima tešku diviziju i ne posebno uvjerljivu obranu - ne čudi ovih 4-5. Zbog toga je pod pritiskom trener Raheem Morris, no mislim da je on najmanje kriv za lošiju sezonu Tampe. Ovo je tek povratak u realnost, Buccaneersi su osrednja momčad.

20. Kansas City Chiefs (4-5): Chiefsi bi ipak morali biti malo bolji nego osrednji, i zato Todd Haley ima ponešto za objasniti. Napad nije pravi nakon odlaska koordinatora Charliea Weisa, i Kansas City se u nekim utakmicama ove sezone baš nekarakteristično raspao. U neizvjesnoj utrci u AFC West još uvijek su u igri za doigravanje, no bez ozlijeđenog Matta Cassela (koji, istina, nije igrao posebno dobro) bit će Chiefsima teško u narednim utakmicama. Cassel se možda i vrati do kraja ove sezone, ali tada će (najvjerojatnije) biti prekasno.

Malo fali...

19. Buffalo Bills (5-4): Sjajan početak sezone dao je krila Billsima i nadu navijačima da konačno mogu preskočiti Patriotse i Jetse, ali proteklih tjedana udarili su u zid. Domaći poraz protiv Jetsa bio je ključ sezone za Billse, tada su morali pobijediti ako su htjeli bolji rezultat. No, ovo je momčad koju ne treba prekrižiti za naredne sezone, Ryan Fitzpatrick nije briljantan, ali je vrlo solidan QB, Fred Jackson nametnuo se ove godine kao odličan RB, u momčadi ima dovoljno mladosti za optimizam. Ipak, ove godine mislim da su svoju šansu prokockali protiv Jetsa...

18. Oakland Raiders (5-4): Ozljeda Jasona Campbella natjerala je Raiderse u panični trade za Carsona Palmera, a veliki rizik teško će se isplatiti čak i da Raidersi doguraju do play-offa. Oakland je jednostavno s previše visokih pickova platio veterana koji je proteklih godina bio u silaznoj putanji i koji već dugo nije klasa koje se sjeća sadašnji trener Oakland, a bivši pomoćnik u Cincinnatiju, Hue Jackson. Inače vrlo solidna momčad, s dobrim trkačkim napadom, tim je tradeom itekako smanjila mogućnosti za napredak putem drafta, a ovakva kakva jest nije dovoljno dobra za one najvažnije uloge. Palmer možda i nauči dovoljno brzo Oaklandov playbook i dovuče Raiderse do doigravanja, ali tamo će biti relativno lagan zalogaj za najjače igrače.

17. Tennessee Titans (5-4): S Titansima završavam donju polovicu lige. Nakon ozljede Matta Schauba, QB-a Houstona, možda bitka za diviziju nije izgubljena. Titansi su s novim trenerom Munchakom ozbiljna momčad, Matt Hasselback donio je sigurnost, iskustvo i kvalitetu na mjesto QB-a, a da se nije ozlijedio Kenny Britt, Titansi bi vjerojatno imali i koju pobjedu više. Najveći problem im je što Chris Johnson nakon propuštanja trening kampa i potpisivanja golemog ugovora nije pravi, pa su Titansi momčad koja pobjeđuje slabije od sebe, ali je bez pravih aduta u okršajima s jačima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • randy marsh18.11.2011. u 17:34
    čitav taj koncept u američkom pro sportu da možeš svjesno juriti visoke draft pozicije svojim porazima je pomalo "nesportski". Sjećam se kako su 2003. Cavsi i Nuggetsi ušli u seriju poraza pred kraj u borbi za LBJ-a. Žalosno...
    randy marsh
  • Seattle18.11.2011. u 05:13
    Ja se ne veselim porazima.  Seaahawksi su dosta mladi i da nemaju problema s ozljedama, bili bi dosta solidni. Ne mislim da bi bili 7:2 ili nista impresivno ali bi sigurno imali jednu, dvije pobjede vise.  T-Jax igra s potrganim prsnim misicem pa mislim da nije realno da procijenjujemo... [više na forumu]
    Seattle
  • nekitamo18.11.2011. u 00:07
    još uvijek pokušavam razumijeti(zavoljeti) ovaj sport. svi moji prijatelji se već debelo navukli na njega, a meni i dalje košarka na vrhu zajedno sa (realno gledajući) sportom koji nije nešto pretjerano plemenit-nogometom :D
    nekitamo
  • Obrisan korisnik17.11.2011. u 21:40
    Nedavno sam pročitao jedan članak (nisam ga uspio pronaći), gdje su opisivali početke slavnih quarterbackova - John Elway, Steve Young, etc... Svi su oni imali LOŠIJI početak od Tima Tebowa, a postali su jedni od najboljih igrača NFL-a. I ušli u Hall of fame.  Mislim da je još rano za otpisati... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.11.2011. u 21:11
    naslov je objasnjen u odlomku o Coltsima...njihovi navijaci se vesele porazima, jer ce im to vrlo vjerovatno omoguciti da dobiju prvi izbor drafta i to u godini kad ionako nisu imali sanse bez ozljedjenog Paytona.
    Obrisan korisnik