Fanatik

Tko će u doigravanje?

Tomislav Pacak • utorak, 20.12.2011.
Tko će u doigravanje?
Foto: EPA

I protekla nedjelja pokazala je da je sve moguće u National Football League. Prvi poraz Green Baya, prva pobjeda Indianapolisa. Čak je i Tim Tebow izgubio. U takvoj ligi, dva tjedna prije kraja regularne sezone samo deset momčadi je matematički eliminirano iz doigravanja. Tko će u toj utrci dogurati do play-offa?

Sedam od 12 ulaznca za doigravanje je podijeljeno, a na preostalih pet cilja čak 15 momčadi. Tko sve i s kakvim šansama ulazi u posljednje dvije utakmice NFL-a tražeći put za postsezonu?

Sustav natjecanja

U doigravanje NFL-a ulazi po šest momčadi iz svake konferencje. Dva divizijska pobjednika s najboljim učinkom slobodna su prvi vikend, a preostala dva divizijska pobjednika domaćini su momčadima s pozivnicom koja se dodjeljuje dvjema najboljim momčadima po učinku, neovisno o diviziji. Dakako, ako dvije momčadi imaju isti učinak, primjenjuje se niz kriterija za razdjeljivanje ("tie-breaking"), od međusobnih susreta preko učinka u konferenciji do - bacanja novčića. Ako baš ništa drugo ne pomaže.

NFC

U Nacionalnoj konferenciji situacija je malo čišća što se pozivnica tiče. S omjerima 9-5, Atlanta i Detroit trebaju jednu pobjedu kako bi osigurali doigravanje. Neizvjesno je zato u diviziji NFC East, gdje tri kluba imaju realne šanse za prvo mjesto.

1. Green Bay, 13-1: Packersi su osigurali diviziju, ne još i prvo mjesto u konferenciji nakon iznenađujućeg poraza od Kansas Cityja.

Izgledi za doigravanje: 100%

2. San Francisco, 11-3: 49ersi su također sigurni osvajači NFC West divizije, a kako imaju bolji omjer u konferenciji od New Orleansa, u dobroj su situaciji da pobjedama u Seattleu (ne tako lagan posao) i St. Louisu osiguraju slobodan prvi vikend doigravanja.

Izgledi za doigravanje: 100%

3. New Orleans, 11-3: Saintsi su osigurali South, a protiv Atlante i Caroline (obje utakmice kod kuće) pokušat će doći do pobjeda ne bi li iskoristili eventualni kiks Ninersa.

Izgledi za doigravanje: 100%

Postoci...

Predviđen je postotak od 100 posto za svaku poziciju - za četiri divizijska pobjednika i dvije "wild-card" pozicije. U slučajevima NFC East i AFC West, Denveru i Dallasu pridodan je i postotak od pet posto za mogućnost osvajanja "pozivnice", pa od tuda razlika u zbroju postotaka rivala za divizijsku krunu.

4. Dallas, 8-6: Cowboysi imaju sve u svojim rukama, ali raspored je neugodan. Prvo u goste stiže još uvijek živa i odjednom probuđena Philadelphia (koja je razmontirala Dallas u prvom susretu), a potom, u lako moguće pobjednik uzima sve susretu Kauboji gostuju kod Giantsa (od kojih su također već poraženi). U tako napetoj završnici teško je previše vjerovati momčadi koja je i ove sezone gubila tijesne utakmice, radila pogreške kada je to bilo najvažnije. Srećom po Dallas, ove sezone na Istoku nitko ne briljira pa je i s omjerom 8-6 lagani favorit uoči ciljne ravnine.

Izgledi za doigravanje: 60%

5. Atlanta, 9-5: Falconsima treba jedna pobjeda u dva susreta; kod New Orleansa će biti teško, ali kod kuće protiv u zadnje vrijeme očajno slabe Tampe Ryan i društvo nemaju pravo na pogrešku.

Izgledi za doigravanje: 95%

6. Detroit, 9-5: Veliku stvar odradili su Lionsi čudesnom pobjedom u Oaklandu i doveli se u situaciju da s jednom pobjedom, poput Atlante, osiguravaju doigravanje po prvi puta nakon 1999. godine. Za razliku of Falconsa, Detroit nema "zicer" u svom rasporedu - prvo u goste stiže razbuđeni San Diego (koji također lovi doigravanje), a potom Lionsi idu u goste Packersima. Vjerojatno opuštenim Packersima koji će odmarati startere, ali ipak divizijskom rivalu, super snažnoj momčadi koja čak i bez najboljih igrača može odigrati kvalitetno. Lionsi, istina, mogu dočekati i poraze drugih aspiranata, pa će i ovih devet pobjeda biti dovoljno.

Izgledi za doigravanje: 80%

Seattle, 7-7: U iznenađujućem scenariju, i Seahawksi još uvijek imaju izglede za doigravanje. Osim njihove dvije pobjede (San Francisco doma, Arizona vani), trebaju dva poraza Detroita. Seahawksi dobivaju tie breakere protiv Chicaga i Giantsa, tako da ne trebaju previše pomoći drugih (samo poraze Lionsa).

Izgledi za doigravanje: 10%

Chicago, 7-7: Iako je po tie breakerima ispred Giantsa i Arizone, iako ima i pobjedu protiv Atlante čija bi dva poraza teoretski mogao dočekati, teško je Chicagu dati više od simboličnih šansi s obzirom kako igraju od ozljede Jaya Cutlera, posebno s obzirom na predstojeće božićno gostovanje kod razljućenih Packersa.

Izgledi za doigravanje: 5%

NY Giants, 7-7: Giantsi u doigravanje mogu samo kao osvajači divizije, a da bi to učinili, moraju pobijediti Jetse idući vikend te Dallas u posljednjem tjednu. Daleko od nemogućeg, no to su dvije teške utakmice, a Giantsi ove sezone nisu bili konzistentni.

Izgledi za doigravanje: 35%

Arizona, 7-7: Kao i Seattle, malo tko je očekivao Arizonu u ovoj priči dva tjedna prije kraja sezone, no Cardinalsi su nekako prebrodili probleme na poziciji QB-a i pobjedama u Cincinnatiju i kod kuće protiv Seattlea mogli bi se ugurati u doigravanje. No, za to će im trebati i pomoć drugih, prvenstveno poraze Atlante i/ili Detroita, pa šanse "ptičica" nisu previše realne.

Izgledi za doigravanje: 5%

Philadelphia, 6-8: Pri omjeru 4-8 mnogi su već otpisali "Dream Team" iz Philadelphia, no Michael Vick i društvo još uvijek su živi i vjerojatno mnogim favoritima ne bi bilo žao da se Eaglesima ne poslože stvari u zadnjim tjednima jer bi u doigravanju inače mogli biti izuzetno opasni. Eaglesi moraju dobiti Dallas, pa kod kuće Redskinse, te dočekati pomoć newyorških momčadi - prvo Jetsi trebaju dobiti Giantse, a potom Giantsi Cowboyse. To je jedini način da Eaglesi doguraju do doigravanja, no nije nerealan.

Izgledi za doigravanje: 10%

AFC

U American Football Conference, ulogu Istoka ima - Zapad. Tamo sve četiri momčadi imaju šansu za doigravanje,a osim toga, neizvjesnija je i utrka za drugom "pozivnicom" s obzirom da je prvu već osigurala jedna momčad iz NFC North (bio to Baltimore ili Pittsburgh).

New England, 11-3: Pobjedama protiv Buffala i Miamija kod kuće, Patriotsi će osigurati prednost domaćeg terena kroz doigravanje. Proteklih sezona to im nije bilo posebno korisno (porazi od Ravensa i Jetsa), no s obzirom kako inače Brady igra kod kuće, sigurno će im biti drago osigurati takav put do željenog Super Bowla.

Izgledi za doigravanje: 100%

Baltimore, 10-4: Zahvaljujući porazu Pittsburgha u San Franciscu, Ravense nije previše koštao poraz u San Diegu jer su opet vodeća momčad u diviziji. Sezonu završavaju protiv Clevelanda i kod Cincinnatija, s dvije pobjede osigurat će divizijski naslov i slobodan prvi vikend doigravanja.

Izgledi za doigravanje: 100%

Houston, 10-4: Opustili su se Texansi nakon osiguravanja prvog divizijskog naslova u klupskoj povijesti, pa su si dopustili poraz od Caroline. Navijači su sretni što će vidjeti domaću play-off utakmicu, no zabrinuti zbog ozljeda koje su osakatile ekipu na najvažnijim pozicijama.

Izgledi za doigravanje: 100%

Denver, 8-6: Tu postaje zanimljivo. Ne (samo) zbog Tima Tebowa nego zbog matematike u AFC West. Broncosi su u najboljoj poziciji jer ovise sami o sebi - s dvije pobjede, oni će osvojiti diviziju, a igraju u Buffalu i kod kuće protiv Kansas Cityja. Štoviše, Denveru treba samo jedna pobjeda - ali ta mora biti protiv Kansas Cityja (zbog učinka u diviziji). I s porazom od Kansas Cityja (uz pobjedu nad Buffalom), Denver bi imao šanse, kako u diviziji, tako i kao wild-card, premda u tom scenariju ovisi i o drugim momčadima.

Izgledi za doigravanje: 65%

Pittsburgh, 10-4: Steelersi su osigurali doigravanje, no ne popikne li se negdje Baltimore, Pittsburgh će povratak na Super Bowl tražiti s pozivnicom.

Izgledi za doigravanje: 100%

NY Jets, 8-6: Jetsi su za sada u boljoj poziciji od Bengalsa jer imaju bolji pobjednički postotak u utakmicama protiv zajedničkih protivnika, pa s dvije pobjede (Giantsi doma, Miami u gostima) sigurno idu u doigravanje. No niti jedna od tih utakmica nije "zicer", posebno ne ovim neuvjerljivim Jetsima, pa se otvara mogućnost i Bengalsima, ali i nekim drugim momčadima.

Izgledi za doigravanje: 60%

Cincinnati, 8-6: Bengalsima treba kiks Jetsa i dvije pobjede, protiv Arizone i Baltimorea kod kuće. Cincinnati je imao tu nesreću igrati u vrlo konkurentnoj diviziji, pola poraza nanijeli su mu Baltimore i Pittsburgh. Bila bi velika stvar kada bi do doigravanja došli baš nakon pobjede protiv divizijskog protivnika Baltimorea u zadnjem kolu...

Izgledi za doigravanje: 30%

Tennessee, 7-7: Titansi su puno toga prosuli porazom od Indianapolisa zbog čega će mnogi reći da i ne zaslužuju doigravanje. Ipak, pobijede li Jacksonville i Houston (oboje realno), i dočekaju li pritom neuspjehe Bengalsa i Jetsa (oboje imaju nelak raspored), Munchakova momčad mogla bi na mala vrata ući u play-off. Čak i s porazom od Indianapolisa.

Izgledi za doigravanje: 5%

Oakland, 7-7: U AFC Westu je zapetljana situacija nakon što se Oakland raspao proteklih tjedana, a u život vratili San Diego i Kansas City. Ako tome pridodate Tebowa i Broncose, ovdje je nemoguće procijeniti samu završnicu. Oakland ima dva divizijska ogleda koje mora dobiti (kod Kansasa, protiv San Diega), a na ruku Raidersima ide što im je dovoljan poraz Denvera od Kansas Cityja (neovisno o utakmici u Buffalu).

Izgledi za doigravanje: 20%

San Diego, 7-7: Chargersi su u težoj poziciji od Raidersa jer im trebaju dva poraza Denvera, uz njihove dvije pobjede, kako bi osvojili diviziju. San Diego gostuje kod Detroita i kod Oaklanda, i s obzirom na njihovu uobičajenu prosinačku formu, nije nemoguće da ostvari pobjede, no mogli bi ipak ostati za pobjedu kratki. Niz od šest uzastopnih poraza usred sezone teško će ostati nekažnjen...

Izgledi za doigravanje: 10%

Kansas City, 6-8: I Chiefsi su još uvijek u igri, kao i Eaglesi u NFC-u, s omjerom 6-8. Na Arrowhead im stiže Oakland, a potom idu na noge Broncosima. Uz te pobjede, treba im pobjeda Billsa protiv Denvera, i jedan poraz Chargersa, bilo u Detroitu ili kod Oaklanda.

Izgledi za doigravanje: 10%

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • renimus22.12.2011. u 03:31
    mardi gras, nadaj se nadaj:) dobit cemo sea i onda sf bye week
    renimus
  • danchy21.12.2011. u 10:57
    tebow je odličan sportaš, 100 % posvećen svom poslu. tragično je da se pljuje po dečku koji samo radi ono što najbolje zna, igra football. većina igrača nfl-a je poznatija po zbivanjima van terena nego li na samom terenu. to je tragično. on je svijetla točka footballa i nadam se da Broncosi mogu... [više na forumu]
    danchy
  • mardi gras21.12.2011. u 10:51
    Saintsi nisu jos osigurali South. Nadam se da će to riješiti u ponedjeljak. Još da SEA dobije SF, bye week + divisional doma ..... puna šaka brade.
    mardi gras
  • Obrisan korisnik20.12.2011. u 20:35
    Pojasni mi to. Pa on je profil sportaša kakav bi trebao biti bez obzira na sport koji igraš! Iako veoma popularan on je jedan miran, povučen i skroman mladić s velikom vjerom u Boga (što i ne čudi kad znamo da mu je otac protestantski pastor). On je rođeni vođa, od kada je početni QB Broncosa donio... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.12.2011. u 19:08
    tim tebow- najiritantnija osoba u svemiru
    Obrisan korisnik