Fanatik

Tko će preživjeti ludi ritam?

Tomislav Pacak • subota, 24.12.2011.
Tko će preživjeti ludi ritam?
Foto: EPA

Ljubitelji NBA lige dobit će pod bor najljepši božićni dar – paket odličnih utakmica i početak sezone koja donosi gomilu zanimljivih priča i prije svega – neizvjesnost. Mnogi će, opet, pohitati unaprijed okruniti Kralja Jamesa i Miami Heat, no osvojiti NBA titulu nije nimalo lako. I budite sigurni da će James i društvo imati itekakvu konkurenciju na putu do naslova...

Lijepo je što NBA konačno počinje, nije toliko lijepo što Badnjak provodim razmišljajući o nečemu što ionako ne mogu pogoditi – koga čeka kakva sezona?

NBA lockout ne samo da je štošta promijenio u pravilima i sustavu, pa i rosterima momčadi, već je i rezultirao skraćenom, prenatrpanom sezonom u kojoj će glavni cilj mnogim konkurentima za naslov biti – preživjeti. Ostati zdrav nakon brojnih back-to-back utakmica, čak i ponekim suludim back-to-back-to-back aranžmanima. Mislim da je NBA liga napravila krivi potez što je toliko utakmica sabila u kratki period jer će patiti i kvaliteta igre i zdravlje košarkaša, no novac je iznad svega... kako je uostalom i lockout dokazao.

Stoga je jedini cilj većini momčadi koje razmišljaju o naslovu – a barem na razmišljanje ima pravo 7-8 momčadi – ugurati se u doigravanje, a potom brinuti kako nadoknaditi manjak prednosti domaćeg parketa. Momčadi poput Celticsa, Lakersa ili Spursa, koje još uvijek vjeruju u svoje šampionske mogućnosti – i dok u njima kuca srce prvaka ne smije ih se otpisati – sigurno neće ganjati 50 pobjeda pod svaku cijenu, a nositelji tih ekipa poput KG-a, TD-a ili Kobea gotovo sigurno neće odigrati sve utakmice u sezoni.

Komu će odgovarati ovaj zgusnuti raspored? Odgovarat će momčadima u kojima su glavne zvijezde mladi igrači, momčadima koje imaju dugačku klupu i momčadima koje nisu puno mijenjale te su relativno uigrane. Nekolicina koja zadovoljava sva tri uvjeta može očekivati odličnu regularnu sezonu, no takvih nema puno...

Bookmakeri su dugo vijećali oko "over/undera" za ovu sezonu, zato i nisam mogao ovaj tekst pisati prije nego sam pronašao koliko-toliko objektivne brojke za svaku momčad. Kao što sam radio i u NFL-u, 15 momčadi stavit ću u skupinu koja će premašiti očekivanja, a 15 u skupinu onih koji neće doseći predviđeni broj pobjeda, iako bih u ovakvoj sezoni još poneku momčad prebacio iz "overa" u "under". To posebno vrijedi za Zapad jer će u ovakvom rasporedu biti još manje među-konferencijskih utakmica, a Zapad je od vrha do dna puno kvalitetna konferencija – ima puno manje zaista slabih ekipa poput Clevelanda, Toronta ili Charlottea.

Overi

Chicago Bulls (47.5 pobjeda): Mladost glavne zvijezde? Da. Dugačka klupa? Svakako da. Uigrana momčad? Da. Bullsi zadovoljavaju spomenute kriterije, i iako će u ovakvom rasporedu teško igrati onako dobru obranu kao lani, imaju dobre šanse opet biti najbolja momčad regularne sezone. Zašto ne? Zato jer je Miami opet razvikan? Derrick Rose do sada je uvijek značajno napredovao (a već je MVP), dok bi dolazak Richarda Hamiltona trebao biti pun pogodak za momčad Bullsa. Bullsi imaju sve predispozicije za odličnu regularnu sezonu, a vidjet ćemo hoće li putem pokazati i igru koja ih može još dalje odvesti u doigravanju.

Dallas Mavericksi (42.5): Aktualne prvake u zadnji sam trenutak prebacio među "overe". Iako mislim da će u promjeni Chandler/Odom Mavsi izgubiti kao play-off momčad, u regularnoj sezoni to ne bi smjela biti prevelika razlika. Dallas je godinama momčad za barem 50 pobjeda, sa šampionskim samopouzdanjem trebali bi dogurati do 43 u skraćenoj sezoni, iako ni njima godine ne idu u prilog. No, Lamar Odom raznovrstan je košarkaš koji će donijeti jednu drugačiju dimenziju u ionako opasan napad Dallasa.

LA Clippers (40.5): Nisam još do kraja "kupio" dionice Clippersa, ali neosporno je da će biti među najzanimljivijim momčadima lige. S Paulom i Billupsom dobivaju kreativnost i iskustvo kakve na vanjskim pozicijama malo koja momčad ima, a s Griffinom i Jordanom Clippersi će letjeti iznad obruča neviđenom lakoćom. Na krilima euforije koju će osovina Paul-Griffin izazivati iz dana u dan u Staples Centru, Clippersi bi trebali dogurati do 41 pobjede, no za doigravanje nisam baš siguran... Uostalom, još momci nisu odigrali niti jednu utakmicu u regularnoj sezoni, svaka procjena je isključivo – pogađanje.

Memphis Grizzlies (39.5): Memphis je impresionirao u lanjskom play-offu izvrsnom igrom protiv San Antonija, no to je bio samo produžetak vrlo dobrog drugog dijela sezone. Hoće li Rudy Gay, kojeg nije bilo u tom periodu najbolje igre Memphisa, pomoći ili odmoći? To je ključno pitanje za momčad koja s Gasolom i Randolphom pod košem ima ponajbolji dvojac u ligi.

Boston Celtics (38.5): I Celticsi su prvotno bili u "under" kategoriji, no 39 pobjeda čini se ipak dostižnim ciljem za veteransku momčad koja na svojoj strani nema godine ni dugačku klupu, ali ima uigranost i mladog playmakera koji bi trebao biti pokretač dobrih stvari za Celticse. Istok nije toliko jak, a Pierce, Allen i Garnett nisu toliko stari da ne bi mogli izvući makar korektnu sezonu (a 39 pobjeda je korektno) prije nego još jednom pokušaju doći do prstena prvaka.

Orlando Magic (38.5): U Orlandu će jasno do daljnjega prva tema biti Dwight Howard, njegov ugovor i status, no nekako vjerujem Stanu van Gundyju da iz Magica izvuče solidnu sezonu. Ne treba zaboraviti da je Orlando ipak u vrlo sličnom sastavu godinama vrlo konkurentan na Istoku, posebno u regularnoj sezoni, i ne očekujem – čak ni u slučaju nekog korektnog tradea za Howarda (Gasol i Bynum?) prevelik pad Orlanda u kontekstu regularne sezone.

Philadelphia 76ers (36.5): Philadelphia je lani odigrala odlično nakon sporog starta, a ove sezone nema razloga za spori start jer su trener Doug Collins i ekipa već posloženi i znaju što se od koga očekuje. Sixersi, ako ništa drugo, imaju mladost u nogama, igrat će solidnu obranu i igrat će na Istoku, pa se 37 pobjeda čini realnim dostignućem za Iguodalu, Branda i društvo, posebno ako je Evan Turner napredovao kao što se sugerira...

Denver Nuggets (36.5): Još jedna momčad koja bi trebala profitirati od skraćene sezone. Denver ima i mlade noge i dugačku klupu, pa i prednost visoke nadmorske visine u Denveru, pa ne treba čuditi ako ostvare bolji učinak od tradicionalnih snaga poput Lakersa i Spursa. Nedostajat će im "Kinezi", bit će zanimljivo vidjeti hoće li i koga od njih uspjeti vratiti u momčad tijekom sezone (Smith, Chandler, Martin).

Indiana Pacers (36.5): Pacersi su već lani pokazali zanimljiv potencijal, a momčad su ojačali odličnim i podcijenjenim Davidom Westom (iako, istina, treba vidjeti kakav će se vratiti nakon ozljede koljena). Stigao je i vrlo razboriti George Hill iz San Antonija, pa Pacersi s Grangerom, Hibbertom, Georgeom, Hansbroughom i drugima imaju jedno vrlo zgodnu, mladu momčad koja ima sve predispozicije puhati za vrat najboljima na Istoku.

Milwaukee Bucks (30.5): S ovim pickom i nisam baš oduševljen, ali ako će zdravlje poslužiti Andrewa Boguta i pojačanja Stephena Jacksona i Mikea Dunleavyja, Bucksi mogu opet biti ugodno iznenađenje, posebno kada su im u diviziji Cleveland i Detroit. Naravno, čim netko ovisi o zdravlju, a igra se ovako naporna sezona, to znači da je ovaj pick u priličnoj opasnosti.

Atlanta Hawks (34.5): Bit će to tu negdje, oko 34 pobjede. Nema više Crawforda koji s klupe donosi puno poena, neće ga u potpunosti moći zamijeniti veteran McGrady, ali Atlanta se može izvući na dva spomenuta elementa ako već nema jako dugačku klupu – mladost i uigranost. Johnson, Horford, Hinrich, Williams i Smith ipak su garancija Atlantine konkurentnosti, a 35 pobjeda nije puno za korektnu momčad.

Houston Rockets (32.5): Ovaj pick će propasti ako Houston odluči napraviti nekoliko razmjena kroz koje bi osakatio svoju momčad poradi što boljeg picka na draftu. Naime, nakon propalog tradea u trokutu NO-LA-Houston, Rocketsi su ograničeni s ovim sastavom – niti su kandidati za vrh, niti su kandididati za dno, što je najgora pozicija u NBA. No, sa sastavom koji je trenutno u Houstonu, Kevin McHale morao bi doći do 33 pobjede - Scola, Martin i još 7-8 provjerenih NBA igrača daju treneru puno minuta s kojima se može igrati u skraćenoj sezoni.

Utah Jazz (25.5): Ne mogu reći da sam oduševljen rosterom Jazzera, kao ni činjenicom da nakon toliko vremena Utah kreće u sezonu bez trenera Sloana koji je bio garancija kvalitete. Ali 26 pobjeda za momčad s Jeffersonom, Harrisom, Howardom, Milesom, Millsapom, Favorsom, Bellom i drugima (mladost+klupa+domaći teren) nije nedostižno. Bez obzira što je Zapad jak, čemu svjedoči i činjenica da bi momčad poput Jazza puno lakše do doigravanja stigla na Istoku...

New Orleans Hornets (24.5): Hornetsi bez Paula vjerojatno neće biti play-off momčad, ali u tradeu nisu prošli tako loše da ne bi mogli imati solidnu momčad. Prva petorka je sasvim solidna – pod košem Hornetsi imaju dva ozbiljna centra, Kamana i Okafora, Carl Landry i Trevor Ariza solidna su krilna rješenja, Jarrett Jack štošta je naučio od Paula, a Eric Gordon je među najboljim mladim šuterima lige. Dubina je malo veći problem, no Monty Williams pokazao se kao dobar trener u svojoj prvoj sezoni, i može odvesti Hornetse preko ovog zadanog broja pobjeda.

Minnesota Timberwolves (22.5): Da biram pet momčadi čije bih utakmice morao gledati ove sezone, lako moguće da bih i Minnesotu uvrstio na tu listu. Obrana nije jaka snaga većini igrača Minnesote, no zato je Rick Adelman sjajan trener za njih. Ricky Rubio, Barea, Beasley, Love, Randolph, Tolliver, Webster, Williams, Johnson... Minnesota ima puno igrača koji znaju igrati, koji imaju dara za napadačku košarku, i ako Adelman to brzo posloži – mislim da će Wolvesi lako do 23 pobjede. Štoviše, da će ubilježiti i 7-8 pobjeda više od toga.

Underi

Miami Heat (50.5): Miami je uz Chicago i Oklahomu najbolja oklada da netko dogura do 50 pobjeda, no ne bih se kladio ni na koga zbog ovakvog rasporeda. Miami nema tako dugačku klupu, a ni Wade više nije u tim godinama, da bi Heat samo tako prošetao kroz regularnu sezonu. I dalje će mnogima biti trn u oku, i dalje će se mnogi trsiti baš protiv njih, a na kraju dana, LeBronova družina zna da se ne mora dokazivati u regularnoj sezoni, već u doigravanju. Nije upitno je li Miami među glavnim favoritima za naslov, ali hoće li zaista do njega doći, odnosno je li dovođenje Battiera dovoljan korak naprijed (uz očekivani napredak zbog uigranosti), saznat ćemo tek tamo u lipnju.

Oklahoma City Thunder (48.5): Između OKC-a i San Antonija se mogu povući mnoge paralele, pa bi u jednoj takvoj mogli baš u Thunderu vidjeti nasljednike Spursa kao pobjednike skraćene lockout sezone. Oklahomin "trio" Durant-Westbrook-Harden uvjerljivo je najmlađi među važnim trojcima u ligi, a u protekle dvije sezone već su skupili puno play-off iskustva. Oklahoma zadovoljava sve uvjete s početka priče, mladost, klupu i uigranost, njima ostaje samo odgovoriti na pitanje – mogu li izdržati sve veći pritisak, jer danas se od Thundera očekuju najviši rezultati. I, naravno, kako će se u tom pritisku odvijati i razvijati odnos Duranta i Westbrooka. Uz sve vrline, pedesetak pobjeda bit će i njima teško dostižno na Zapadu gdje gotovo niti jedna utakmica nije laka.

NY Knicks (41.5): Knicksi su fantastično pokriveni na pozicijama 3-5, ali što je s vanjskom linijom? Ne obistini li se nada da će se Baron Davis preporoditi zato jer igra u Madison Square Gardenu za važnu franšizu (u odnosu na godine u Warriorsima, Clippersima i Cavaliersima), tko će voditi orkestar Mike D'Antonija? Tko će spuštati lopte za Carmela i Amarea? Može li uopće u takvom sustavu Tyson Chandler biti obrambena razlika kao što je bio u Dallasu? New York možda i pruži sve odgovore tijekom sezone, no za sada im još ne vjerujem.

San Antonio Spurs (40.5): Ako nekoga samo zanima zdravi ulazak u play-off, to je San Antonio. Lani su iznenadili fantastičnom regularnom sezonom, no Popovich ove sezone sigurno neće ciljati prvo mjesto već ulazak u play-off i što više odmora za Duncana i Ginobilija. Spursi mogu biti opasni, dovođenje Leonarda na draftu i T.J. Forda malo će pomoći, no ne uspiju li iskemijati Buford i Popovich ozbiljnu pomoć pod košem Timu Duncanu (i to uz uvjet da Splitter ozbiljno napreduje), Spursi nemaju šanse protiv momčadi poput Memphisa (Gasol i Randolph), Lakersa (Gasol i Bynum) ili čak Dallasa (Odom, Nowitzki).

Los Angeles Lakers (40.5): Lakerse se zdravo za gotovo uzima kao kvalitetne i opasne, no Lakersi nemaju dobru momčad, svakako ne šampionsku. Pustili su panično Odoma za ništa Dallasu, i sada imaju tri vrhunska igrača – i hrpu upitnika. Ne treba zaboraviti da Lakersi s Kobeom, ne tako davno, nisu bili ozbiljan igrač u periodu kada nisu imali dobru potporu. Gasol i Bynum su garancija da Lakersi neće biti potpuni prolaznici kao tamo 2006.-2007., ali da s ovim rosterom mogu konkurirati za naslov prvaka – to ne vjerujem. Zbog toga treba očekivati neki potez uprave...

Portland Trail Blazers (37.5): Taj klub jednostavno je proklet ozljedama, jer samo da su Brandon Roy i Greg Oden imali zdravstvene mogućnosti postati igrači kakvi su po košarkaškom potencijalu trebali postati, Blazersi bi bili među glavnim kandidatima za naslov prvaka. Jamal Crawford će pomoći s klupe, LaMarcus Aldridge je zvijer, kao i Gerald Wallace - ima tu puno dobrog "štofa", posebno na krilnim pozicijama, no nisam oduševljen vanjskim igračima pa mi se ovih 38 pobjeda čini visokim brojem za konkurenciju na Zapadu.

Phoenix Suns (27.5): Svaka čast Steveu Nashu i njegovim radnim navikama zbog kojih je uvijek u top-formi, ali ovaj ritam će teško njegovo 37-godišnje tijelo izdržati. A ako Nash ne izdrži, Sunsi nemaju šanse jer je cijela momčad složena tako da ovisi o njemu. I stoga tipujem na "under", iako imam ogroman respekt prema Nashu i Grantu Hillu. Teško je protiv godina...

Golden State (25.5): Novi trener Mark Jackson odlučio je promijeniti "kulturu" i usaditi svijest igranja obrane, a u momčadi ima Ellisa, Curryja i Leeja, trojicu užasnih obrambenih igrača. Ne mogu svi na Zapadu biti dobri, a kako u ovakvu kemiju i općenito prenapadačke momčadi ne vjerujem, zaigrat ću na lošu sezonu Golden Statea; ne mogu svi na Zapadu biti play-off momčad.

New Jersey Nets (21.5): Pitanje je u kojoj će mjeri ove sezone u New Jerseyju glavna preokupacija biti košarka. Od preseljenja u Brooklyn do svih priča o razmjenama igrača, potencijalnom dolasku Howarda i odlasku Williamsa, Avery Johnson mora igračima fokus usmjeriti na parket što neće biti lako. Pored Derona Williamsa Netsi imaju prilično lošu momčad, pa ako on neće biti posebno raspoložen ovisno o svojim planovima za budućnost, Netsima se loše piše.

Sacramento Kings (20.5): Kraljevima želim "over" jer su mladi i potentni i napadački bi trebali biti zabavni, no puno je 21 pobjeda u ovakvoj sezoni na ovakvom Zapadu. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se Jimmer snaći na NBA parketima (so far, so good), kako će Kingsi raspodijeliti lopte među potrošačima (Evans, Cousins, Salmons, Outlaw, Thornton, Hickson, Garcia, Jimmer), ali puno je tu raznoraznog oružja za ugrožavanje te granice od 20 pobjeda.

Detroit Pistons (20.5): Napredovat će jer imaju boljeg trenera nego lani, ali Lawrence Frank teško može izvesti čuda od igrača koje ima na raspolaganju. Naravno, uvijek iskoči i neka momčad od koje se to ne očekuje, u teoriji to može biti i Detroit, ali nekako sumnjam da će baš sada Villanueva ili Ben Gordon postati sjajni timski igrači kakvi nikada nisu bili.

Washington Wizards (19.5): Mislim da Washingtonu treba još jedan dobar draft kako bi se počeli gurati u play-off sliku, što znači da bi i ovu sezonu Wizardsi trebali biti u donjem domu Istoka. Očekuje se iskorak Johna Walla i to je ključna stvar cijele sezone Washingtona kojem je nasušno potrebno da Wall postane superstar jer kada zadovoljite taj preduvjet za dobru momčad, onda je lakše popuniti ostatak ekipe.

Cleveland Cavaliers (16.5): Kyrie Irving nije LeBron James i sigurno neće u jednoj sezoni preporoditi Cavalierse. Tek za dvije-tri sezone ćemo znati može li Irving biti novi superstar Cavaliersa, a do tada ih čeka borba iz utakmice u utakmicu jer Cleveland ima vjerojatno najslabiji roster u ligi.

Toronto Raptors (16.5): Ni Raptorsi ne stoje puno bolje, no s Bargnanijem, Calderonom, DeRozanom, Barbosom, Johnsonom, Davisom i drugima trebali bi biti makar konkurentni u dobrom dijelu utakmica na Istoku. Teško će probiti ovu granicu od 16.5, ali njima je ipak dostupnija nego Cavaliersima...

Charlotte Bobcats (15.5): Michaelu Jordanu treba novi – Michael Jordan. Navijači Bobcatsa ne mogu očekivati puno veselja u novoj sezoni, osim onog koje im priušti atraktivni rookie Kemba Walker, tako da je glavni cilj – što bolji pick na draftu i nastavak građenja konkurentne momčadi. Iako bi točnije rečeno bilo – početak građenja takve momčadi...

Naravno, kako je za svaku od navedenih momčadi šansa oko "pola-pola" ispravno pogoditi hoće li biti "gore ili dolje", ne sumnjam da ću na kraju sezone završiti s učinkom – 15-15. Iako ni to ne bi bilo loše s obzirom na neobične uvjete u kojima će se sezona odigrati.

Naravno da ćemo već nakon dva dana biti pametniji nego danas po pitanju favorita za naslov, da ne govorimo o tome da ćemo tek nakon 50-ak utakmica moći zaključiti tko je kako kliknuo, tko ima kakve nedostatke u pohodu na titulu.

No, ako moram birati danas finaliste, rekao bih – Oklahoma City i Chicago.

U svakom slučaju, mi ljubitelji NBA ćemo uživati, a neka pobijedi – najbolji.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ElKun1025.12.2011. u 16:55
    Pravedniče, bar su na Sportnetu tekstovi točni, iznimka neke sitne greške koje se korigiraju brzo nakon objave.. ako ti se ne sviđa - odi na index, net.hr i ostale copy/paste ''portale''. Pozdrav i sretan Božić..
    ElKun10
  • Obrisan korisnik25.12.2011. u 12:13
    Bit će zanimljivo ali mislim da Istok nikad nije bio jači. Navijam za Clipperse zbog one dvojice letećih:) Također Pacak, tvoja očaranost jednim osušenim centrom s gerijatrijskog odjela (TD) je već za Vrapče.. i još: ''neka pobIJEdi-najbolji'' ..kada ćete angažirati lektora:) ? Čestit Božić!
    Obrisan korisnik
  • The_Killer_000725.12.2011. u 10:11
    a Miami prosle godine bio 2. na istoku i prosetao se do finala
    The_Killer_0007
  • zovche25.12.2011. u 05:25
    logika je da je sezona kratka, bez obzira na ritam... nema veze, neda se meni raspravljati vamo, ali sam uvjerenja da osim miami-a koji je jak na umjetan nacin, i chicaga - LA, SAS, DAL, BOS najveci favoriti... pa se sjetite ovog nakon finala...
    zovche
  • Obrisan korisnik24.12.2011. u 18:52
    Ne bih se slozio da Portland ima slabu vanjsku liniju,Felton,Batum,Mathews nisu za pocijenit,plus Walace koji moze i nisko krilo igrat.
    Obrisan korisnik