Fanatik

Las Vegas zna svoj posao

Tomislav Pacak • srijeda, 04.01.2012.
Las Vegas zna svoj posao
Foto: EPA

Prije četiri mjeseca u ovom sam blogu najavio NFL sezonu odabravši po 16 momčadi za "over/under" broja pobjeda u regularnoj sezoni. Kada sam krenuo analizirati kakav sam bio prognozer, brojke su jasno pokazale jednu stvar - bookiesi u Las Vegasu znaju što rade...

Ako niste previše upoznati s kladionič(ars)kim žargonom, samo kratak uvod - uoči svake sezone Vegas (a onda i ostale kladionice diljem svijeta) nudi klađenje na više ili manje (over/under) pobjeda jedne momčadi u odnosu na "očekivani" broj pobjeda koji postavljaju tamošnji mozgovi uz pomoć kompleksnih formula, računala i opipa "pulsa" javnosti. Poanta svakog broja pobjeda jest da otprilike podjednak broj ljudi želi odigrati over odnosno under, na koeficijent oko 1.8, gdje kladionica zarađuje na ovom "ostatku" do koeficijenta 2.0 koji bi bio adekvatan riziku.

Koliko je dobro Vegas postavio brojeve pobjeda ove sezone? Ovako: mogli ste na sve momčadi odigrati under, pogodili biste točno pola klubova (i bili biste jasno na gubitku); mogli ste na sve momčadi odigrati over, pogodili biste točno pola klubova; mogli ste poslušati svaki savjet u mom blogu, i pogodili biste također točno pola klubova.

Naime, nakon svog premišljanja i razmišljanja i kombiniranja, moj je učinak točno onakav kakav Vegas želi - polovičan. Nešto sam dobro pogodio, nešto sam totalno promašio, negdje je nedostajala koja pobjeda, negdje je bila koja pobjeda viška. Ali kad se sve zbroji, za 16 klubova sam pogodio ishod sezone, za 16 promašio. I ne samo to; od 16 predviđenih undera, osam sam pogodio, osam promašio. I isto tako za overe.

Bravo Las Vegas.

Iskoristit ću te pogotke i promašaje kako bismo ukratko prošli kroz proteklu sezonu, prije nego krajem tjedna najavim doigravanje.

Promašaji

1. kategorija: Čimpanza bi bolje odabrala

Cincinnati under 5.5 (9): Ne mogu reći da me previše sram ovog picka jer se rezoniranje činilo korektnim - jaka divizija i rookie QB. Bengalsi su i izgubili sve četiri utakmice od Ravensa i Steelersa, no Andy Dalton nije igrao kao novak već kao QB s kojim Bengalse čeka lijepa budućnost. Uz Daltona i još jednog sjajnog novaka, hvatača Greena, i dobru mladu obranu, bez velikih zvijezda, Bengalsi su premašili očekivanja i ulaskom u play-off prilično satrali sljedeći citat iz moje najave: "Bengalsi ove godine ne mogu igrati ozbiljnu ulogu ni u diviziji, a kamoli u ligi." Tko prizna pola mu se prašta - totalno sam podcijenio Cincinnati.

Green Bay under 11.5 (15): U svoju obranu, tko je mogao znati da će Rodgers biti baš tako nevjerojatno dobar? Izostao je i hangover koji muči Super Bowl pobjednike, izostala je i neka velika napaljenost protivnika da skinu prvake; zapravo, u većini utakmica Packersa izostala je i neizvjesnost jer je Green Bay bio uvjerljivo najbolja momčad regularne sezone. I zato Rodgers zaslužuje biti MVP - iza Breesa je sjajna sezona, ali Brees je izgubio od Ramsa i Bucsa, za što je djelomično i sam kriv, Rodgers je izgubio samo jednom. I dobio je Breesa u međusobnom susretu.

San Francisco under 7.5 (13): Jao sramote. Ne samo da sam odigrao na under, već mi je taj par bio među "sigurnijim pickovima". Pretpostavljao sam da će Jim Harbaugh biti korak naprijed, ali nisam očekivao da će biti 100 koraka naprijed. Da će složiti najbolju obranu lige. Da će vratiti u život Alexa Smitha. Da će Ninersi igrati tako dobro momčadski, da će igrati tako kvalitetno, koncentrirano, smireno, zrelo. Idemo dalje, što prije...

Minnesota over 7 (3): ... Do nove sramote. Tu sam se također osjećao "dosta sigurno". Ne znam zašto sam očekivao više od Donovana McNabba koji mi nikad nije bio posebno drag QB, ali Minnesota je već nakon 3-4 utakmice pokazala da ništa od ovog picka. Brzo se odustalo od McNabba, Ponder još nije bio sretan, obrana osim Jareda Allena nije bila na visokoj razini.. sveukupno, veliko razočaranje.

St. Louis over 7.5 (2): S Ramsima zaključujem najneugodniji dio ovog teksta. Da su podbacili znaju i sami jer su smijenjeni trener i GM koji su umjesto završnog iskoraka prema doigravanju napravili pet koraka unazad. Čak je i Sam Bradford nazadovao, kao i cijela obrana. Pobjeda protiv New Orleansa je pokazala da nešto ima u tim Ramsima, ali sveukupno je to bilo daleko, baš jako daleko od osam pobjeda koliko sam zamislio da će minimalno imati.

2. kategorija: Podcijenio i precijenio

Carolina under 4.5 (6): Nisam mislio da rookie QB može biti veliko pojačanje za lanjsku slabu momčad Caroline, no nisam jedini kojeg je Cam Newton ove sezone iznenadio. Sumnjam da su i u Carolini znali, kada su ga izabrali kao prvog na draftu, da će ekspresno dobiti ne samo novo lice franšize već stvarnu i priznatu NFL zvijezdu, momka koji je porušio niz (rookie) rekorda, ali i koji je ponašanjem, izjavama i stavom pokazao da ga čeka fenomenalna budućnost u ligi.

Oakland under 6.5 (8): Ponovno su Raidersi odradili osrednju sezonu, a da nisu završili u play-offu, što im postaje kronični problem. Za dvije su pobjede premašili moja očekivanja, možda bi i za koju više da se nije ozlijedio Jason Campbell zbog čega su skupo Cincinnatiju platili već "poluumirovljenog" Carsona Palmera koji nije u potpunosti podbacio, ali nije bio ni dovoljno dobar da Raiderse dogura do doigravanja.

Pittsburgh under 10.5 (12): Činilo mi se da Pittsburgh čeka klasična 10-6 sezona, no Steelersi su napravili malo krivih koraka, ako ne računamo dva poraza protiv divizijskog rivala Baltimorea. Napad je osvježen napretkom mladih hvatača poput Mikea Wallacea, pa će Pittsburgh s QB-om Roetlisbergerom i trenerom Tomlinom biti kandidat za naslov ne samo ove već i sljedećih godina.

San Diego over 10 (8): Chargersi su sada već tradicionalno među razočaranjima sezone, pa bi možda trebalo "rekalibrirati" očekivanja od te momčadi. Norv Turner nekako je ipak zadržao posao zahvaljujući solidnoj završnici sezone, no šest poraza usred godine koštalo je Chargerse mjesta u play-offu, a mene mogućnosti da za barem jedan klub "pobijedim" Las Vegas.

Washington over 6.5 (5): Kako je sezona krenula, činilo se da će mi ovo biti jedan od ljepših pogodaka, no kada je nakon malo krize Shanahan posegnuo za Beckom umjesto Grossmana, raspala se i sezona Redskinsa i ovaj moj pick. Washington je pokazao jedan mali napredak, no Shanahan će teško pobjeđivati dok ne riješi situaciju na mjestu QB-a.

3. kategorija: Moglo je na obje strane

Buffalo under 5.5 (6): Drugi dio sezone donio je Buffalo kakav sam očekivao, no odličan start prebacio ih je ipak preko zadanih 5.5 pobjeda. Buffalo je u startnoj euforiji zaključio kako je Ryan Fitzpatrick quarterback za dulji period pa ga je nagradio bogatim ugovorom, nakon čega se nekadašnji student Harvarda malo opustio (ne mislim samo na bradu), pa su i Billsi udarili u zid. Tako dalekom sada se čini pobjeda protiv New Englanda, ponovno navijači nisu sigurni kakva ih budućnost čeka i kada će se Buffalo vratiti u doigravanje.

Seattle under 6.5 (7): I Seahawksi su me "zeznuli" za jednu pobjedu, no treba im odati priznanje da su odigrali vrlo korektnu sezonu, da su bili svakome solidan suparnik, da su bili dobro vođeni i da su uknjižili nekoliko kvalitetnih pobjeda. I dalje ne mislim da je Tarvaris Jackson dugoročno rješenje, no više nisam siguran da se i s njim kao QB-om ne bi moglo do play-offa. Seattleu nije puno nedostajalo...

Atlanta over 10.5 (10): I Falconsima je nedostajala jedna pobjeda, ali neću se previše žaliti jer Atlanta nije ni zaslužila više od 10 pobjeda. Falconsi su igrali dobro protiv slabih momčadi, no nisu se iskazali protiv jakih - sumnjam da u doigravanju mogu odjednom uhvatiti veliku formu i s tri pobjede na teškim gostovanjima u jakoj NFC doći do Super Bowla. Ali opet, ja sam mislio i da će San Francisco imati manje od 7.5 pobjeda.

Dallas over 9 (8): Ponovno sam vjerovao Cowboysima, a oni su ponovno opravdali očekivanja svojih navijača da će se "ugušiti" čim postane važno i gusto. Stvarno ne mislim da je problem Tony Romo jer je on s obzirom na ozljede odigrao jako dobru sezonu, no problem je očito karakter u svlačionici, a za to mora biti odgovoran trener. Stoga, naredne sezone i Jason Garrett morat će biti bolji ako Cowboysi misle igrati ozbiljniju ulogu što s obzirom na ime, ugled, stadion, navijače i popularnost u Americi zaslužuju.

Kansas City over 7.5 (7): S obzirom kako su igrali neke utakmice, pravo je čudo da su Chiefsi uopće bili blizu overa. Smjena trenera, ozljeda Cassela - puno toga nije išlo po planu za momčad koja je lani bila ugodno iznenađenje sezone. Pa ipak, da su svladali kod kuće u produžetku Oakland, mogli su do doigravanja. I neke sasvim druge kategorije u ovom blogu.

Miami over 7.5 (6): Miami je u drugom dijelu sezone pokazao da nisam bezrazložno vjerovao u njihove mogućnosti, no prekasno su se probudili, kako za svoje šanse za play-off, tako i za trenera Sparana. Da nisu krenuli s 0-7, sigurno bi otišli preko. Ali da babi ima onu stvar...

Pogoci (ima i takvih)

1. kategorija: Ponos i dika

Indianapolis under 9.5 (2): Dakako, kada sam pisao tekst, nije se još znalo hoće li i koliko igrati Peyton Manning pa je zato i broja pobjeda bila jako visoka. No, dobro sam predosjetio da Coltsi idu prema dolje neovisno o Manningu, a da su u relativno kratkom roku postali slabija momčad potvrdio je i otkaz Polianima, ocu i sinu koji su obavljali vodeće funkcije u klubu. Kao utjeha za jednu lošu sezonu, navijači su dobili prvi pick na draftu, vjerojatno QB-a budućnosti Andrewa Lucka, ali vjerojatno i kontroverzu koja će uslijediti ako se Manning oporavi i bude spreman za igru. Hoće li ga Coltsi tradeati? Hoće li Luck sjediti i učiti iza jednog od najvećih ili neće imati Rodgersovo strpljenje? To sve je ipak manje važno - važnije je da smo došli do ovog boljeg dijela teksta.

NY Jets under 10 (8): Ryanova jezičina dobro je došla Jetsima u startu, ali u dugom roku mislim da su uvijek uspješniji tipovi poput Belichicka, Tomlina, McCarthyja i sličnih, koji šute i rade, ne razmeću se velikim obećanjima, ali svoju momčad u potpunosti kontroliraju. Ryan je Jetsima previše dopustio, a plod raskalašenog ponašanja je i završni, ružni nastup u Miamiju u kojem su Jetsi ne samo odigrali loše, već se i međusobno posvađali. Ne znam hoće li dovoljno dobro rješenje biti samo zamijeniti ofenzivnog koordinatora, jer više ni Ryan, a ni Mark Sanchez, ne ulijevaju previše povjerenja navijačima.

Philadelphia under 10.5: Napisao sam kako ne volim "dream teamove", s pravom, barem se tako pokazalo u slučaju Eaglesa. Malo ozljeda, malo nesreće, malo neuigranosti, malo bahatosti i umišljenosti, i Eaglesi su preloše startali da bi se uspjeli vratiti u igru. No, to ne znači da neće biti jako opasni već iduće sezone, nakon što se malo spuste na zemlju.

Tampa Bay under 8 (4): Ukazao sam na to da Bucsi lani nisu igrali dobro protiv jakih momčadi, ali da su dobro iskoristili lagan raspored i dosta sreće na putu do 10-6. Ove sezone više nije bilo sreće, izgubila se i obrana, a još više učinkovitost Josha Freemana, a posao je zbog svega toga izgubio trener Morris. Potencijala u najmlađoj momčadi lige ima, no tri ostala kluba u diviziji na mjestu QB-a imaju Breesa, Ryana i Newtona. Gadna konkurencija.

Baltimore Ravens over 10.5 (12): Visoko je bila postavljena letvica za Ravense, ali momčad Johna Harbaugha uspjela je to preskočiti pobijedivši pritom dva puta Steelerse. Hoće li imati i treću prigodu u doigravanju? To bi sigurno bila jedna od poslastica play-offa.

Denver over 5.5 (8): Ponosan sam na izbor, no priznajem da to nisam zamislio ovako kako se dogodilo. Tko jest? Tim Tebow odveo je Broncose u doigravanje, protivno svim football znanjima jer on nije kvalitetan QB, barem ne bacački. Pa ipak, momčad se skupila oko njega, i upisala niz pobjeda, u kojima je bilo i sreće, i vrhunske igre obrane i kickera i nevjerojatnih pogrešaka protivnika, i dobrih akcija Tebowa. Pokazalo se da je football timski sport, ali i da i u NFL-u može ponekad vrijediti Coelhovo "ako baš nešto jako želiš, cijeli svijet se uroti da to dobiješ".

Houston over 8.5 (10): Texansi su konačno prebacili osam pobjeda i konačno su došli u doigravanje, i sada kada su tu - nemaju ključne igrače. Texansi su preuzeli vlast u AFC South koristeći pad Indianapolisa, no ozljede Schauba, Johnsona, Williamsa i drugih onemogućile su im i koju pobjedu više i čine ih izglednim kandidatom za rano ispadanje u doigravanju. Šteta, jer Houston je izgledao jako opasno kada je imao sve adute, uz dobar napad konačno je zahvaljujući Wadeu Phillipsu imao i kompetentnu obranu.

New England over 11.5: UZ Packerse, Patriotsi su imali najviši očekivani broj pobjeda, a znalo se da imaju u najmanju ruku sumnjivu obranu. Zato je ovo bio rizičan pick, pa sam ga zbog toga i stavio u ovu kategoriju jer su Patriotsi preskočili puno problema na putu do 13 pobjeda, prije svega - najgoru passing obranu u povijesti.

Tennessee over 6.5 (9): Titanse je malo tko vidio kao kandidate za doigravanje, ali isplatila mi se vjera u osvježenje na trenerskoj poziciji, Mikea Munchaka, i veterana na mjestu QB-a, Matta Hasselbacka. Da Chris Johnson nije imao tako razočaravajuću sezonu, Titansi su lako mogli i do doigravanja.

2. kategorija: Nije bila potrebna velika pamet

Cleveland under 6.5 (4): Znalo se da Brownsi teško mogu snažno parirati Ravensima i Steelersima, pa je 6.5 pobjeda bio zaista visok zadatak za ne posebno kvalitetnu momčad Clevelanda.

New Orleans over 10 (13): Kako je Drew Brees igrao ove sezone, dojam je da je do 10 pobjeda mogao doći igrajući s nekolicinom nas sa Sportneta. Ako tome pridodamo odličnog trenera, izvrsne hvatače, jaku probijačku ekipu, ne čudi što su se Saintsi dokotrljali do 13 pobjeda, a da nisu kiksali gdje nisu trebali, lako su mogli i do 15. Pritom su srušili cijeli niz napadačkih rekorda i naznačili da bi revanš s Packersima bio pravi spektakl. No, treba prvo preskočiti ne baš tako lake prepreke u NFC-u, Detroit i San Francisco, uz uvjet da i Packersi odrade svoj posao.

Jacksonville under 6 (5): Znalo se da mlada momčad Jaguarsa neće napraviti neke velike stvari, bilo je samo pitanje gdje će se točno zaustaviti u krugu 4-7 pobjeda. Srećom po mene i ovaj blog, zaustavili su se taman gdje su trebali, prije šeste pobjede.

Detroit over 7.5 (10): Teoretski bih mogao biti ponosan i na izbor Detroita, ali Lionse su uoči sezone kao pozitivno iznenađenje odabrali svi, što znači da oni i nisu iznenađenje. Jednostavno, talent u toj ekipi je dozrio i sada Detroit ubire plodove. Nastavak napretka ovisi i o tome može li trener Schwartz usaditi još malo discipline u Suha i društvo.

3. kategorija: Uz pomoć Fortune

Chicago under 8.5 (8): Već sam prekrižio ovaj pick kada se ozlijedio Cutler, potom i Forte, a s njima je nizbrdo otišla cijela sezona Bearsa. Realno, promašio sam procjenu njihovih mogućnosti, izgledali su jako dobro, no bez QB-a i RB-a teško mogu pobjeđivati i najbolje momčadi.

Arizona over 6.5 (8): Očekivao sam dosta od Kevina Kolba, no na kraju je Arizona prebacila zadani broj pobjeda zahvaljujući Skeltonu, novaku Petersonu i brojnim pobjedama u gustim završnicama ili produžecima, obično nakon nekih neočekivanih i velikih preokreta. Drugim riječima, sreća je bila moj saveznik.

NY Giants under 9.5 (9): Teško je reći kuda zapravo gurnuti Giantse među ovim kategorijama - ponekada su izgledali tako dobro da da je under izgledao krajnje glupo, ponekada tako kilavo da im je i ovih 9.5 pobjeda nedostižno. Na kraju su se zaustavili taman gdje su trebali kako bi došli do doigravanja, a i kako bi mene zadržali na polovičnom učinku.

I to je to. Tomo 16, Vegas 16.

Iduće sezone čeka nas revanš. I ciljam barem na 17.

Tko je vas ugodno, a tko neugodno iznenadio?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.02.2012. u 19:18
    jedno od največih iznenađenja je staford i tebow i rookie qb ovi i eli a od timova miami na kraju sezone i benglsi i houston s ozljedama a sf49 i detroit su bili stvarno gušt za gledat meni mozda i najbolja utakmica regularne sezone dok mi je denver nekak negledljiv isto i oba ny najgora utakmica a... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.01.2012. u 10:14
    Da, jardi su najbitnija statistička kategorija u NFL. Ma šta statistička, uopšte. Samo što je, bar posljednji put kad sam ja provjeravao, u pravilima i dalje pisalo da pobjeđuje onaj koji postigne više poena, a ne jardi. Eto gdje je sad NO i Brees sa svojih hiljadu jardi po utakmici.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.01.2012. u 22:28
    Bilo bi odlično da se u Superbowlu sastanu dvije najgore obrane lige. Inače, Green Bay je po utakmici dozvolio 299,8 yardi passingom, a Patriotsi 293,9.
    Obrisan korisnik
  • totti204.01.2012. u 22:01
    to je bilo točno do zadnjeg kola. onda su packersi dopustili Stafordu 500+ yardi pa su oni postali najgora obrana po dopuštenim yardima. tak da onda po tome packersi imaju "najgoru passing obranu u povjesti" i ono kaj mene zanima je zakaj svi govore da zbog obrane patsi nemogu do superbowla, a za... [više na forumu]
    totti2
  • ivos04.01.2012. u 16:37
    totti2 patsi su dopustili najveći broj yardi passingom, što misliš tko je druga najgora obrana po dopuštenim yardim suparnicima?
    ivos