Fanatik

297. Sinjska alka, za čast, ponos i slavu

Iz Sinja:Mišo Gulić • utorak, 07.08.2012.
297. Sinjska alka, za čast, ponos i slavu
Foto: Mišo Gulić

Protekli vikend u Sinju prošao je u znaku alkarskih nadmetanja za 297. Baru, Čoju i kao vrhunac svečanosti za slavodobitnika Alke. Bili su to dani u kojima se mogao osjetiti dio povijesti, dio velike tradicije, dio svjetske kulturne baštine, časti, ponosa, slave i viteštva...

Iz Sinja: Mišo Gulić

Sinjska alka postala je više od igre lokalnih zaljubljenika u tradiciju, vrijedna uspomena što neprestano živi kroz nove generacije, na ponos ne samo Cetinske krajine, nego i cijele nam domovine, ponosne na ono što nas čini Hrvatima, ponosne na svaki pedalj tradicije stvarane usprkos mnogim tiranijama, nepravdama i pokušajima zatiranja onog što jesmo.

Slika 9 od 9.
Foto: Mišo Gulić

Naime, kada Cetinski kraj utone u san i kada ga obuzme tišina koja priča tisuću i jednu priču, kada se ugasnu i posljednja svjetla, kada svi sanjaju isti san - alkarski san, san o pobjedi, o slavi, o časti, o hrvatskom plamencu privezanom na koplje, o ponosnom prolasku ulicama grada Sinja, na ponos sebi, svojoj obitelji, prijateljima, poznanicima i cijelom cetinskom kraju, na ponos svojoj domovini Hrvatskoj.

Slika 5 od 5.
Foto: Mišo Gulić

Sinjska alka ove je godine doživjela svoje 297. izdanje, tradicija kojom se ne može pohvaliti nitko na svijetu, tradicija koja je prepoznata i od strane UNESCO-a te uvrštena na njihovu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine, kao konačne potvrde vrijednosti i u svjetskim okvirima. Izvornost, autentičnost, tradicija, kultura i običaji jednog kraja, stopljeni u jednu priču, ne mogu biti ne primijećeni, a još manje marginalizirani.

Slika 2 od 2.
Foto: Mišo Gulić

Posjet obnovljenim alkarskim dvorima koji se prostiru na ukupno 7500 kvadratnih metara uistinu ostavlja bez daha. Dojam svakog posjetitelja, putnika namjernika, upoznatog ili ne s tradicijom kojoj svjedoči, ostaje upamćen za cijeli život. Iz svakog kamena kao da izvire neka njegova priča, svaki potez kistom pažljivo je povučen, svaki detalj brižno planiran, sve kako bi se naslijeđe vjerno prenijelo na generacije koje dolaze.

Slika 4 od 4.
Foto: Mišo Gulić

Sinjski alkarski vikend sastoji se od tri natjecanja. Svojevrsni uvod u centralni događaj, nadmetanje za slavodobitnika Alke, jesu natjecanje za Baru, koje se održava petkom te Čoja dan poslije kao generalna proba za samu Alku. Svako natjecanje sastoji se od tri trke, a o pobjedniku odlučuje ukupan zbroj punata (bodova).

Slika 1 od 1.
Foto: Mišo Gulić

Pobjednik 297. nadmetanja za Baru bio je alkar Ivo Zorica koji je u tri trke skupio ukupno osam punata, dvije sride i jednan pogodak u dva, pa mu je tako pripala čast da ulicama viteškog grada Sinja, kako tradicija nalaže, pronese dva metra zelenog sukna privezanog na koplje, kao znamen pobjede.

Slika 10 od 10.
Foto: Mišo Gulić

Narednog dana, u subotu, isti alkar osvojio je i 297. Čoju koja je ponudila zanimljivu, dramatičnu i nadasve sjajnu preciznost svih alkara od kojih je ipak najviše mirnoće, spretnosti ili ako baš hoćete hrabrosti, nakon pripetavanja s alajčaušom Tonćijem Bešlićem s ukupno deset punata pokazao upravo Zorica. Po prastarim običajima, nagrada je stigla u obliku 311 centimetara crvene čoje (tkanina najbolje kvalitete, u prošlosti vrlo skupa i cijenjena) koju mu je na koplje privezao vojvoda Ante Vučić.

Slika 3 od 3.
Foto: Mišo Gulić

Centralni događaj i dan koji se posebno slavi, nadmetanje za slavodobitnika 297. Sinjske alke, započelo je u šest sati ujutro kada su Sinjane probudile mačkule sa Starog grada i zvuci Gradske glazbe Sinj. Bio je to tek uvod u cijeli niz tradicijskih običaja koji se njeguju već skoro 300 godina, jednakih, ne promijenjenih i posebnih.

Slika 6 od 6.
Foto: Mišo Gulić

Nakon tri uzbudljive trke alkari Dušan Ivandić i Alen Filipović Grčić našli su se izjednačeni na vrhu s ukupno osam punata, nakon čega je uslijedio dobro poznat ritual kada vojvodin ađutant Frano Ivković vojvodu obavještava o postignutim rezultatima: "Vojvodo, alkari Dušan Ivandić i Alen Filipović Grčić imaju isti broj punata. Očekujem tvoju zapovid.", na što će vojvoda Ante Vučić: "Neka se pripetavaju do kraja."

Slika 11 od 11.
Foto: Mišo Gulić

Prvi je s biljega prema alki krenuo Alen Filipović Grčić koje pogodio u dva, a poslije njega stazom je pojurio Dušan Ivandić čije je koplje pogodilo u jedan, nedovoljno da se njegovo ime slavi narednih godinu dana u Sinju i Cetinskom kraju, dok je s druge strane 36-godišnji Filipović Grčić po prvi puta u životu imao čast nazvati se slavodobitnikom.

Slika 8 od 8.
Foto: Mišo Gulić

Potom je na zapovijed alkarskog vojvode postrojena alkarska četa, ađutant je izvijestio svog nadređenog o postignutim rezultatima, a na koplje pobjednika privezan je hrvatski plamenac kao najčasniji čin cijelog natjecanja uz poznate vojvodine riječi: "Alkaru Alene Filipović Grčiću, pronesi ovaj hrvatski barjak ulicama grada Sinja i nek' ti je sritno".

Slika 7 od 7.
Foto: Mišo Gulić

Bio je to završni čin novog spektakla, završni čin tradicije koja neprekidno traje 297 godina, koja je opstala kroz stoljeća, kroz razne političke režime i koja će na ponos Sinja, Cetinskog kraja i cijele Hrvatske takva ostati zauvijek.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Teme tjednaFanatik
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.08.2012. u 20:47
    bravo za članak
    Obrisan korisnik
  • snoopy07.08.2012. u 18:15
    bravo za tekst
    snoopy
  • Obrisan korisnik07.08.2012. u 17:47
    tradicija je use , nase i podase ....i da neko drugi plati !
    Obrisan korisnik
  • 280407.08.2012. u 17:03
    Alku treba podržavati uvijek. Iz nje skloniti politiku i uživati u tradicijama sinjskog kraja :D
    2804