Fanatik

Rizičan, ali jedini pametan potez Orlanda

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 20.08.2012.
Rizičan, ali jedini pametan potez Orlanda
Foto: EPA

Prva reakcija na završetak "Dwightmarea" većini je NBA zaljubljenika bila - nevjerica. Orlando je najboljeg centra lige poslao u Lakerse za nekoliko slabašnih izbora na draftu i šest prosječnih, nevažnih košarkaša? U razmjeni četiri kluba jedini je loše prošao klub koji je imao najboljeg igrača? Jesu li u tom Orlandu normalni ili su izgubili nekakvu okladu?

Lakersi su za Bynuma dobili Howarda - oni su u plusu. Philadelphia je za Iguodalu dobila Bynuma - i oni su, vjerojatno, dobitnici. Denver je za Afflala dobio Iguodalu - i oni su otvorili šampanjac.

Orlando je, pak, za Dwighta Howarda, nedvojbeno i uvjerljivo najboljeg centra lige, dobio Arrona Afflala, Ala Harringtona, Moea Harklessa, Josha McRobertsa i Christiana Eyengu.

I to je to? To je sve?

No, Orlandov novi GM, Ron Hennigan, napravio je jedino moguće. Krenuo je u ponovno stvaranje momčadi, a sasvim je jasno da je u NBA bolje biti prilično loš nego prosječan, ako niste jedna od nekolicine franšiza koje na račun svoga imena (tržišta) mogu privući najveće zvijezde.

"Radimo li korak unatrag? Apsolutno. Ali radimo korak unatrag s vizijom", rekao je Hennigan kojeg su već nakon prvog posla koji je obavio kao GM mnogi prozvali najgorim u ligi.

No, 30-godišnjak (najmlađi GM u ligi) nije pao s Marsa u Orlando, već je učio u dva trenutno možda i najsređenija NBA sustava. Krenuo je kao pripravnik u San Antoniju, da bi potom dodatno zanat izučio u Oklahoma Cityju kod Sama Prestija, i samog proizašlog iz San Antonijevog sustava. To su dva kluba koja su konkurentne momčadi stvorile kroz draft, što je jedina moguća i ispravna strategija za klubove koji nisu iz Los Angelesa, New Yorka, Chicaga ili Miamija.

Hennigan je povukao potez za koji njegov prethodnik Otis Smith nije imao hrabrosti i vizije.

Situacija je u Orlandu bila prilično jasna, iako se saga s neodlučnim Howardom, koji je kroz cijelu sapunicu izgubio jako puno simpatija zbog svojeg djetinjastog ponašanja, odužila više od one Luke Modrića.

Howard bi napustio Orlando nakon isteka ugovora idućeg ljeta, to je bilo sasvim jasno. Orlando je pokušao sve ne bi li ga zadržao, i navijači se s time moraju pomiriti.

Kada je postalo jasno da ga ne mogu zadržati, u Orlandu su naučili jednu dobro poznatu NBA istinu - za superstara kojem istječe ugovor je praktički nemoguće dobiti drugog superstara. Orlando je mogao dobiti Bynuma, no Bynum donosi sa sobom medicinske upitnike, Bynum nije konzistentan i Bynum karakterno nije igrač oko kojeg želite graditi cijelu budućnost kluba. I na kraju krajeva, i Bynumu idućeg ljeta istječe ugovor, a Orlando ne bi imao nikakve garancije da želi ostati.

Umjesto Howarda mogao je doći i Brook Lopez, no što bi Orlando time dobio? Solidnog, ofenzivno zanimljivog centra koji bi vjerojatno pomogao održati Magic u play-off slici, ali s kojim ne možete graditi šampionsku momčad, barem ne kao nositeljem igre.

Bez obzira na Howardovu vrijednost, Magic i nije imao još puno izbora osim spomenutog. Svi bi klubovi rado vidjeli Dwighta na rosteru, no malo tko je spreman riskirati "pola momčadi" za centra koji je vrlo jasno rekao da ne namjerava potpisati novi ugovor i da ga zanimaju samo tri destinacije - Brooklyn, Dallas i LA. Solidan paket nudio je i Houston, bolji od ovog kojeg su u Orlandu prihvatili, ali upravo je Houston primjer kako je loše biti prosječna momčad. Rocketsi godinama nisu ni kandidati za naslov niti su dovoljno slabi za dobar izbor na draftu, pa su danas u boljoj situaciji ekipe poput New Orleansa, Clevelanda ili Washingtona koji u Davisu, Irvingu i Wallu imaju igrače oko kojih grade momčad i budućnost.

Orlando, jednostavno, nije mogao dobiti za Howarda igrače koji bi mu nudili šansu za borbu za naslov prvaka ili vrh Istočne konferencije. Magic je imao priliku s Howardom, nekoliko godina bili su blizu vrha, jednom i u finalu, no za njih je ta era okončana Howardovom odlukom o odlasku, i Orlando je morao prihvatiti istinu da kreće u ponovnu izgradnju momčadi.

U klubu su dobro prepoznali San Antonio kao klub uzor, pa su osim Hennigana za GM-a uzeli i Jacquea Vaughna za trenera. Vaughn je jedan od brojnih aktualnih NBA trenera s iskustvom pomaganja Greggu Popovichu i zato će shvatiti da je, iako najteža i mukotrpna, jedina ispravna strategija za klub koji nije iz velikog grada stvarati momčad kroz draft te vlastiti razvoj igrača.

Spursi su po postotku pobjeda najuspješnija profesionalna momčad u SAD- uopće u nekom 15-godišnjem razdoblju, ali ne treba zaboraviti da su imali učinak 20-62 u sezoni prije draftiranja Tima Duncana.

Četiri prstena San Antonio je osvojio u Duncanovoj eri, no Spursi su i nakon prolaska najboljih Duncanovih godina pokazali da se dobrim skautingom (posebno međunarodnim), dobrim draftiranjem (nikada ne biraju visoko, ali su ipak kroz draft dobili Parkera, Ginobilija, Splittera, Blaira itd.) te razvojem nerazvikanih igrača poput Greena ili Bonnera apsolutno može složiti konkurentna momčad i na relativno malom tržištu, s klubom koji nije privlačan velikim zvijezdama.

"Razvoj će biti vrlo značajna komponenta onoga što ćemo ovdje raditi. Mislim da je San Antonio puno kapitalizirao u tom dijelu tržišta. Birali su dobre igrače u drugoj rundi drafta i kreirali su mjesta za igrače s ljetnih liga koji su postajali važni kotačići u ekipi", ne skriva Vaughn Orlandove ideje.

Orlando je odabrao težak i rizičan put. Presti je u Oklahomi uspio kopirati San Antonijev model, no osim što morate "postati užasni da bi postali dobri", i osim što morate imati dobro oko na draftu da bi odabrali baš Westbrooka ili Hardena, morate imati i sreće. Kako s kuglicama da dobijete visok izbor na draftu, tako i da Portland odabere Odena, a ne Duranta, ali i da vam se potrefi godina kada draft ima očigledne zvijezde poput LeBrona ili Duncana, a ne izbor između Mikea Millera, Stromilea Swifta i Kenyona Martina (2000.)

No, da sam vlasnik sezonske ulaznice Orlanda, ovakav trade zadovoljio bi me puno više nego nekakav alibi trade za Lopeza ili Bynuma s kojim bi Orlando bio bolji naredne sezone, ali ne u dugoročnoj perspektivi.

Ovakva razmjena pokazuje da klub ima viziju, i da mu je zaista cilj osvojiti naslov prvaka, a ne samo "životariti" iz godine u godinu, ulaziti u doigravanje, a nikad ne kandidirati za naslov, kao što to godinama čine Houston, Atlanta, Phoenix ili Portland. Sve su to bile dobre ekipe proteklih godina, ali danas više potencijala i perspektive imaju Minnesota, Clippersi, New Orleans, Cleveland, da ne govorimo o Oklahomi, momčadi koje su znale da prvo moraju doći na dno da bi krenule prema vrhu.

Hennigana stoga i dalje čeka težak posao. Ne da bi poboljšao svoju momčad, već da bi je oslabio, jer Orlando je i dalje predobar za podrum Istočne konferencije.

A nakon što je odlazak Dwighta Howarda postao neminovan, upravo to je mjesto gdje Orlando treba doći, makar to značilo nekoliko godina mučenja u porazima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.08.2012. u 19:14
    Najveća vrlina ovog članka je što je potpuno drukčiji od svega napisanog na NBA.com ;)) sad ozbiljno-forumaši su sve rekli. trade je očito "svjesno užasan", ali najproblematičniji su ugovori Turkoglua, Davisa i Nelsona. Baš bih volio da Orlando objasni ZAŠTO mu je dao 3 godine ugovor???... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • madmax1722.08.2012. u 10:04
    Bilo bi zanimljivo da stave minus i plus kod svakog članka, baš me zanima koliko bi ovaj skupio :)
    madmax17
  • Obrisan korisnik21.08.2012. u 14:03
    Kad sam pročitao tekst mislio sam da stvarno ljudi ovdje ne kuže nba al hvala Bogu vidim u komentarima da ipak ima znalaca. Ovo je bio užasan trae za orlando, ali potpuno užasan, dobili su ogromne ugovore osrednjih igrača i još su potpisali sa nelsonom na početku ssezone i sad je roster... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • django 921.08.2012. u 00:26
    A dobro, i Pacak zna ponekad pretjerati u težnji da brani nešto nebranjivo. No u načelu čovjek piše vrlo dobre i zanimljive tekstove koji uvijek odskaču od ostatka. Što se Orlanda tiče, ekipa prije mene je sve vrlo dobro obrazložila. Nemaju kvalitetne pickove, nemaju čisti... [više na forumu]
    django 9
  • Obrisan korisnik20.08.2012. u 21:17
    Packe da je napisao tekst koji smisla ima samo njemu? Ne vjerujem
    Obrisan korisnik