Fanatik

Hokej, ali ispod leda...

Davor Sajko • subota, 12.01.2013.
Hokej, ali ispod leda...

Ako ste mislili da su Winter Classic utakmice diljem svijeta pomalo ekstremne varijante hokeja, onda je Icehockey UNDER Ice nešto što će vas oboriti s nogu...

Pravila

Igralište: 9x6 metara
Momčad: dva ronioca na dah
Trajanje: 3x10 minuta
Sve je dozvoljeno osim skidanje maske protivniku i držanja za peraje. Pak je dozvoljeno igrati isključivo hokejaškom palicom.

Početkom ožujka 2005. godine idejni začetnik Icehockey UNDER Ice, Austrijanac Christian Redl svoj je naum sproveo u djelo i na jezeru Weissensee organizirao je međunarodnu utakmicu između Austrije i Njemačke koja je završila s miroljubivih 8:8 (2:4, 3:1, 3:3). Utakmica je odigrana na podvodnom igralištu veličine 8x6 metara, dok je temeperatura vode iznosila svega 2 stupnja C.

Golovi su bili pričvršeni za led ispod površine, a pak je izrađen od stiropora kako bi mogao plutati u vodi. Momčad se sastojala od dva igrača koji su naizmjence zaranjali i u tri peroida od po 10 minuta pokušavali postići što više pogodaka. Za Austriju su tada nastupili Christian Redl i Jaromir Foukal, dok su boje Njemačke branili Philipp von Heydebreck i Knut Stender.

Godinu dana kasnije odigrana je nova utakmica, no ovaj puta Austrijancima su se suprotstavili Slovaci Erik Tocek i Juraj Karpis, a do svoje druge pobjede je opet došao austrijski par Redl/Foukal.

Slika 1 od 1.

Vrhunac ovog oblika hokeja bilo je 1. Svjetsko prvenstvo održano 25. veljače 2007. godine kada je guru Icehockey UNDER Ice-a Christian Redl uspio animirati čak osam momčadi/reprezentacija (Austrija, Njemačka, Finska, Nizozemska, Slovenija, Češka, Slovačka i Poljska). U Koruškoj na jezeru Weissensee najbolje se pod ledom snašla reprezentacija Finske koja je u finalu bila bolja od domaćina Austrije i tako se okitila naslovom svjetskog prvaka u Icehockey UNDER Ice.

Slika 3 od 4.

Trenutačno traju pripreme za 2. Svjetsko prvenstvo u Icehockey UNDER Ice i za sada su prijave poslale četiri reprezentacije, domaćin Austrija, Njemačka, Italija i Slovenija. Organizator očekuje još koju prijavu za predstojeće prvenstvo koje će se odigrati na jezeru Weissensee u Koruškoj od 14. do 16. veljače 2013. godine.

Slika 2 od 3.

Foto: Icehockey UNDER Ice

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

PsychoFanatik
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.01.2013. u 22:25
    Ovo bi trebalo probati!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.01.2013. u 00:21
    odlicno! samo se nadam da netko nece u 'zaru borbe' precijeniti svoje mogucnosti...u svakom slucaju zvuci neobicno i zabavno!
    Obrisan korisnik