Fanatik

Veliko srce Zagrebaša i Vlade Krauthakera - malom srcu

Sportnet • subota, 29.06.2013.
Veliko srce Zagrebaša i Vlade Krauthakera - malom srcu

Rukometna sportska sezona je završena, pripreme za novu su u tijeku, ali je ona humanitarna i dalje u punom jeku. Croatia osiguranje Zagreb nastavlja sa sudjelovanjem u humanitarnoj akciji Udruge Veliko srce malom srcu, kojoj se velikodušno priključio i gospodin Vlado Krauthaker, donacijom svog vrhunskog vina, posebno pripremljenog samo za ovu prigodu. Aukcijskom prodajom čitav prihod donirat će se za potrebe ove Udruge koja brine o zdravlju i životima najmlađih...

Veliko srce malom srcu je neprofitna, humanitarna udruga liječnika, zdravstvenog osoblja i roditelja djece s prirođenim srčanim greškama i drugim srčanim bolestima. Osnovana je 1994. godine u Zagrebu, kao takva je jedna od najstarijih u Hrvatskoj.

Osnovni su ciljevi Udruge razvijanje svijesti o potrebi ranog utvrđivanja srčanih grešaka, potpora njihovom pravodobnom i pravilnom liječenju, prikupljanje sredstava za neophodne uređaje, pomagala i lijekove te ništa manje važno pružanje psihološke pomoći roditeljima djece sa srčanim bolestima i greškama, koji se moraju nositi s činjenicom kako je njihovo dijete bolesno, od trenutka dijagnoze pa kroz svaki trenutak zahtjevnog liječenja.

Slika 1 od 1.

"Riječ je o prvoj takvoj udruzi koja je osnovana još tamo 1994. godine. Prošlost je jako važna za razumijevanje ovog problema. Dječja kardiologija de facto nije postojala dok nije uspostavljena slobodna i nezavisna Hrvatska i mi smo ju počeli doslovno razvijati od temelja, jer prije su nažalost sva djeca sa srčanim tegobama ili umirala ili išla na liječenje u druge gradove, izvan Zagreba," naglasio je u uvodnom izlaganju predsjednik Udruge profesor doktor Ivan Malčić, ujedno i predstojnik Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb.

"Ova Udruga nastala je kao reakcija na veliki američko-hrvatski projekt za razvoj pedijatrijske kardiologije, koji je započeo 1993. i trajao je skroz do 2003. godine, dakle punih deset godina," pojasnio je prof. dr. Malčić te dodao:

"Tada je i počeo dinamični razvoj dječje kardiologije, jer u tom vremenu samo je deset posto oboljele djece doživjelo odraslu dob."

Istaknuo je prof. dr. Malčić koja je važnost razvoja ove grane medicine: "Danas 95 posto djece doživi odraslu dob, a rezultat je to ranog prepoznavanja srčanih bolesti, dobre dijagnostike i ranog liječenja. Mi tada niti nismo operirali dijete ispod deset kilograma, a sada operiramo dijete i do dvije kile, a prepoznajemo srčane greške još intra-uterine, u trudnoći."

"Istaknuo bih i aktivnost naših rukometaša, koji se bave sportom koji može biti grub. Koji može biti vezan samo za materijalno stjecanje, samo za karijeru, a među tim dečkima postoji želja kako bi se nekom poklonile i ove duhovne vrijednosti. Ne želim samo njegovati želju da steknemo samo puno novaca, nego kao liječnik, koji ima radnog staža 36 godina i stalno se bavi djecom, želim reći da je ljudski život iznad svega. I cijela ova humanitarna akcija dovodi me do ganuća," naglasio je profesor doktor Ivan Malčić.

"Pridružili smo se tako razvijenom svijetu, a pedijatrijska kardiologija je sigurno najdinamičnija struka u pedijatriji. Riječ je o izraženom timskom radu, a to smo uspjeli održati."

Istaknuo je prof. dr. Malčić kako je uvijek imao i pomoć roditelja, a unazad nekoliko godina, 'novi roditelji' su inzistirali na obnovi udruge i zahvaljujući njihovoj velikoj aktivnosti, bez obzira što na prikupljeno znanje i vještine, uz činjenicu kako je to strahovito skupa struka, uhvatili su se u koštac s potrebama koje imaju pedijatrijski kardiolozi, a pogotovo kardijalni kirurzi:

"Zahvaljujući ovoj Udruzi obnovili smo cijeli fond naših dijagnostičkih uređaja u Klinici za pedijatriju KBC-a Rebro, koja je postala i referentni centar za dječju kardiologiju u Hrvatskoj."

Istaknuo je i činjenicu kako u Hrvatskoj nije zanemariv broj djece koja se rađa sa srčanim greškama: "U našoj zemlji se svake godine rađa najmanje 400 djece s prirođenim srčanim greškama, od kojih su neke i nespojive sa životom, ako im se odmah ne pristupi. Danas imamo preživljavanje koje ravno naprimjer onome u Njemačkoj, što smo studijama i dokazali."

"Udruga Veliko srce - malom srcu nam je omogućila preživljavanje, a kroz rad smo stekli i nevjerojatna iskustva. Osim materijalnih, postoji i uvijek želja za duhovnim vrijednostima. Najveća vrijednost je čovjek, preživjelo dijete. Mi smo nacija koja vrlo malo rađa, nacija koja je na granici preživljavanja, zato je svaki ljudski život iznimno važan," zaključio je za kraj predsjednik Udruge prof. dr. Ivan Malčić.

Krauthaker i CO Zagreb zajedno u akciji

U ime rukometnog kluba Croatia osiguranje Zagreb zahvalio se gospodin Vedran Šupuković: "Zahvalan sam i Udruzi i Vladi Krauthakeru, bez čije nesebičnosti se ova akcija i ne bi mogla izrealizirati. S obzirom an činjenicu kako nam je on darovao tu jednu svoju bačvu u kojoj je sažeto sva njegova ljubav, iskustvo i senzibilitet prema vinu i kako to vino nije izašlo na tržište nego je preusmjerenu u ovu humanitarnu akciju, što mu služi na čast."

Udruga Veliko srce malom srcu je neprofitna, humanitarna udruga liječnika, zdravstvenog osoblja i roditelja djece s prirođenim srčanim greškama i drugim srčanim bolestima. O njihovim dosadašnjim uspjesima, ali i onjihovim daljnjim potrebama možete više pročitati OVDJE. Suvremeni laboratorij za kateterizaciju i angiokardiografiju srca u djece je jedan od najbitnijih ciljeva. Opremanje laboratorija sa svim potrebnim uređajima u konačnici iznosi 4,5 milijuna kuna. Prostor postoji na odjelu za Pedijatrijsku kardiologiju pri KBC Rebro. Svota jest visoka, ali pritom vrijedi uzeti u obzir činjenicu da je pedijatrijska kardiologija jedna od uvjerljivo najskupljih medicinskih grana današnjice.

Pojasnio je razloge zbog kojih se klub uključio u ovu akciju: "Ovo je nastavak kursa klupske politike, u smjeru sportske izvrsnosti, ali i prema cilju humanitarnog djelovanja u široj društvenoj zajednici, na specifičan način za hrvatske prilike. Ovo nam je druga akcija u pola godine, a prva je realizirana neposredno pred Božić prošle godine, za odrasle s posebnim potrebama u Orlovcu."

"Nije samo pitanje novca i koliko ćemo mi prikupit sredstava za Udrugu Veliko srce - malom srcu, nego je cilj i puno dublji, kako bi se hrvatska javnost senzibilizirala prema svima kojima je pomoć ovakve vrste potrebna, kako bismo u kontinuitetu bili poticatelji akcija ovakve vrste, odnosno kako bi se one i realizirale," istaknuo je Šupuković i dodao za kraj:

"CO Zagreb kao jedan od najuspješnijih hrvatskih sportskih kolektiva u posljednjih 20 godina, odnosno jedan od deset najboljih u Europi, ima za cilj približiti takav klub ljudima. Želimo prikazati kako vrhunski sport nisu samo svijetla pozornice, veliki transferi i ugovori nego kako je tu izražen i veliki senzibilitet igrača, nositelja svjetskih i olimpijskih medalja."

Vlado Krauthaker pripremio je vino kojim će kroz aukcijsku prodaju pomoći Udrugu Veliko srce malom srcu, a istaknuo je kako se radi o najboljem crnom vinu iz njegova podruma, koje nije namijenjeno za slobodnu prodaju, a pripremljeno je iz osam različitih sorti: "Mogu reći samo kako mi je drago i kako mi čast što s rukometnim klubom CO Zagreb radimo ovu humanitarnu akciju, kojom je naša namjera svake godine pokušati ponoviti. Ovo vino koje smo ponudili u našoj kući smatramo našim najboljim crnim vinom. Mi smo podrum koji je relativno mali, srednji, koji ima svoj status na tržištu. Mi smo osvajali zlatne medalje u svijetu, u našoj proizvodnji je 28 posto izvoza, u 16 različitih zemalja, tako da i u inozemstvu imamo određeni status. Mislim kako će biti interesantno što će se ovo vino pojaviti na aukcijskoj prodaji i nadamo se kako će postići što bolju cijenu kako bismo prikupili što više sredstava u korist liječenja djece." Prva takva aukcija održat će se 27. kolovoza na gala večeri nakon prijateljske utakmice rukometnih klubova Barcelona Intersport i Croatia osiguranje Zagreb.

Slika 2 od 2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

FanatikRK Zagreb
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!