Fanatik

Jubilarno 30. Prvenstvo dubrovačkih kupališta u vaterpolu ove godine i na Sportnetu

Piše:Ivan Dominik • petak, 19.07.2013.
Jubilarno 30. Prvenstvo dubrovačkih kupališta u vaterpolu ove godine i na Sportnetu

U petak 19. srpnja 2013. godine, dakle danas, počinje po jednom od kriterija jubilarno 30. Prvenstvo dubrovačkih kupališta u vaterpolu. Ove godine, popularnu i sada već kultnu "Divlju ligu" popratit će i Sportnet svakodnevnim izvještajima, pa i fotografijama s lica mjesta od samih kvalifikacija do Glavnog turnira i njegova samoga kraja. Za početak, malo povijesti, činjenica i općih informacija o Divljoj ligi, kao i predstavljanje svih ekipa, a ponajviše glavnih favorita...

Kao i svake godine unazad sada već tri desetljeća, i ove će se godine diljem Dubrovnika, Župe dubrovačke, Konavala i cijelog područja nekadašnje Dubrovačke republike održati najpoznatije hrvatsko, pa i svjetsko, amatersko prvenstvo u vaterpolu - tzv. Divlja liga, odnosno službenim nazivom - Prvenstvo dubrovačkih kupališta u vaterpolu. A budući da se radi o jubilarnom 30. izdanju tog natjecanja, i Sportnet će ga po prvi puta popratiti od početka do kraja, sistematično i periodično.

"Divlja" povijest

Kao što smo i napisali, Divlja liga je najpoznatije (možda i najkvalitetnije te najstarije, ovisno o parametrima) amatersko vaterpolsko prvenstvo u Hrvatskoj, a vrlo vjerojatno i u svijetu. U kontekstu šireg značenja za Hrvatsku, a pogotovo za dubrovački kraj, može se izjednačiti s tradicijom kakvu ima malonogometni turnir "Kutija šibica" za Zagrepčane, iako ova dva natjecanja ipak imaju velika i nespojiva sportska obilježja.

Mnoštvo je zanimljivosti i kultnih priča koje se vežu uz ovo natjecanje, a njeni počeci sežu i do 80 godina u hrvatsku i dubrovačku prošlost. Kako se gotovo sve vezano uz Divlju ligu, njeno odigravanje, održavanje i funkcioniranje uglavnom vezalo za entuzijazam pojedinaca, a ne neku sustavnu organizaciju i održavanje projekta, tako se i njena povijest može gledati iz više kuteva. Jer, nekih pisanih dokaza o nastanku i razvoju svega niti nema, nego samo ostaju priče i prijenos informacija "s koljena na koljeno", pa tako svaka priča o Divljoj ligi ima više verzija i naravno - sve su istinite.

Dosadašnji pobjednici

1950. - Porporela; 1959. - Piplić
1983. - 1.) Bellevue, 2.) Porporela, 3.) Elita
1984. - 1.) Danče, 2.) Montovjerna, 3.) Porporela
1985. - 1.) Danče, 2.) Porporela, 3.) OŠK Mali (Bellevue)
1986. - 1.) Čingrija, 2.) Danče, 3.) Porporela
1987. - 1.) Student, 2.) Danče, 3.) Porporela
1988. - 1.) Copacabana, 2.) Danče, 3.) Roxy
1989. - 1.) Roxy, 2.) Copacabana, 3.) Porporela
1990. - 1.) Gljivovići Dolphins, 2.) Copacabana, 3.) Porporela
1991. - 1.) Copacabana, 2.) Danče, 3.) Montovjerna
1992. - nije se igralo zbog rata
1993. - 3.) Danče
1994. - 1.) Roxy, 2.) Danče, 3.) Copacabana
1995. - nije se igralo zbog rata
1996. - 1.) KIKS 04, 2.) Danče, 3.) FUN H2O Mlini
1997. - 1.) KIKS 04, 2.) Copacabana, 3.) Elita
1998. - 1.) Copacabana, 2.) KIKS 04, 3.) Elita
1999. - 1.) Bellevue '90, 2.) Danče, 3.) Penatur
2000. - 1.) KIKS 04, 2.) Bellevue '90, 3.) Elita
2001. - 1.) KIKS 04, 2.) Elita, 3.) Špilja '94 Danče
2002. - 1.) Špilja '94 Danče, 2.) KIKS 04, 3.) Elita
2003. - 1.) Montovjerna, 2.) Copacabana, 3.) Porporela
2004. - 1.) Copacabana, 2.) Montovjerna, 3.) Penatur
2005. - 1.) Montovjerna, 2.) Copacabana, 3.) Penatur
2006. - 1.) Palace, 2.) Penatur, 3.) Čingrija
2007. - 1.) Porporela, 2.) Čingrija, 3.) Solitudo
2008. - 1.) Solitudo, 2.) Penatur, 3.) Porporela
2009. - 1.) Solitudo, 2.) Čingrija, 3.) Copacabana
2010. - 1.) Penatur, 2.) Solitudo, 3.) Špilja '94 Danče
2011. - 1.) Špilja '94 Danče, 2.) Kamen mali Cavtat, 3.) Solitudo
2012. - 1.) Montovjerna, 2.) Solitudo, 3.) Penatur
2013. - ?

Ipak, za neke činjenice postoje i pisani dokazi pa se tako najčešće javlja pokazuje kako je sve krenulo još davne 1922. godine, kada je vaterpolo zapravo i došao u Dubrovnik te su odigrane i prve utakmice tog sporta u "Groadu". Divlja liga, ili neka njena inačica vjerojatno se igrala i tada, a od 1949. godine do 1961. javljaju se i prvi dokazi da se igralo "Prvenstvo Duborvnika u vaterpolu", koje se održavalo svakog ljeta.

Prva godina koja se vodi kao službeni nastanak Divlje lige jest 1950. kada je povijesno slavlje pripalo momčadi Porporele, a sljedeća je pobjeda tek iz 1959. godine, kada je slavila kultna momčad iz dubrovačke gradske četvrti Lapad - pod imenom "Piplić". Nakon 1961. godine, Divlja liga se do početka 80-ih održala još samo jednom, iz brojnih razloga, i to 1973. godine, kada je slavila još jedna povijesno važna ekipa - Bellevue [čitaj: Bel-vi]. Nakon te sredine 70-ih u kojima je Divlja liga kao natjecanje ponovno bila ojačala, neke su se tadašnje ekipe kupališta - poput Bellevuea, Gusara iz Mlina i Cavtata - registrirale kao klubovi, "momčadi kupališta" ostale su samo Piplić i Danče pa su od neke 1975. godine natjecanja ponovno prestala.

Međutim, kao feniks iz pepela ovo je neslužbeno i amatersko natjecanje, koje nije pod ingerencijom nijednoga saveza u Hrvatskoj ili svijetu, doživjelo novu mladost i faktički reinkarnaciju 1983. godine. Od te godine - kada je pobjedu ispred domaće Porporele, gdje se igralo finale, i trećeplasirane momčadi "Elita", nakon 7:5 rezultata poslije produžetka odnijela ekipa Bellevue '73 (kasnije Čingrija) u sastavu: Dragan Korda, Branko John, Draško Mijatović, Nikša Lale, Milo Valjalo, Nikša Garvan, Stijepo Bokarica, Zoran Milina, Maro Bokun, Dubravko Asić, Davor Pejar, Andrija Lasica i Vedran Smokvina, a pod vodstvom Toma Udovičića - svako se ljeto nastavila održavati Divlja liga.

Dakle, "oživljeno" izdanje Divlje lige od 1983. godine gleda se kao današnja Divlja liga i stoga će ove godine biti njena okrugla 30. obljetnica. Od tada do danas natjecanje se nije održalo samo dvaput - 1992. te 1995. godine uslijed najvećih napada srpsko-crnogorskih agresora na Dubrovnik i dubrovačko područje.

Gledajući uspjehe dubrovačkih kupališta, po uspješnosti se najviše izdvaja nekoliko tradicionalno jakih ekipa: Porporela, na kojoj se igra svake godine i na kojoj se više puta odigravala i sama završnica prvenstva, ima osvojenih 11 medalja, ali od toga samo dva prva mjesta. Također, jednu medalju manje imaju Danče, no s također samo dva zlata. Najviše, po četiri prva mjesta, imaju Copacabana, plaža iz dubrovačkog "Babinog kuka", te KIKS 04, koje više ne postoje ili se barem ove godine ne natječu pod tim imenom. Copacabana također drži treće mjesto po kvantiteti s devet odličja, dok sa šest slijede KIKS 04, Elita i Penatur, dok njih pet ima prošlogodišnji pobjednik i branitelj naslova, Montovjerna - koja je i treća po broju osvojenih Divljih liga s čak tri trijumfa (2003., 2005. i 2012.).

Da ne bi naziv lige "Divlja" bio samo naziv - pobrinuli su i sami akteri. Pa se tako jedna od najzanimljivijih priča toga natjecanja prepričava još od 1993. godine, koja nema pobjednika niti viceprvaka, iako je Divlja liga održana, ali zato ima trećeplasiranog (!?). Naime, te godine su se igrači Montovjerne i Copacabane u finalu na kupalištu Bellevue potukli, utakmica je prekinuta, a naknadno je odlučeno kako ponavljanja finala biti neće. Trećeplasirane Danče tada su uskočile naravno s prijedlogom da se njima upiše trijumf na turniru, međutim, on nije usvojen i Divlja liga 1993. godine stoga nema prvaka niti viceprvaka, ali se Dančama uredno bilježi "bronca".

Slika 1 od 1.

Isto tako, značajna je za Divlju ligu bila i ne tako davna 2011. godina, kada je po prvi puta u velikoj povijesti ovoga natjecanja finale u kupalištu Porat, gdje se samo završnica igra već nekoliko godina unazad, sudjelovala momčad koja nije iz Dubrovnika. Njeno cijenjeno ime je Kamen mali i dolazi iz grada Cavtata, koji se nalazi u Konavlima (iako vam oni nikad, znači nikad, neće priznati da su Konavljani), 15 kilometara južnije od Groada. Kako bilo, momci s kupališta Kamen mali u Portu su zauzeli drugo mjesto, poraženi su od Špilje '94 Danče, dok je treći bio također posljednjih godina vrlo jaki Solitudo.

Najrecentnije natjecanje Divlje lige, ono iz 2012. godine, otišlo je u ruke Montovjerne, koja je u finalu u Portu porazila Solitudo, prvaka iz 2008. i 2009. godine te jedinu momčad nakon KIKS-a 2000. i 2001. koja je obranila naslov, rezultatom 7:6. Treće mjesto osvojio je Penatur porazivši Špilju Danče 9:7 u borbi za posljednje mjesto na postolju. U toj momčadi Montovjerne, koja bi ove godine trebala braniti naslov, igrali su: "Đuro Šturica, Mladen Vuličević, Krešimir Vuletić, Ivica Ruščić, Tomislav Bačić, Miho Bobić, Antonio Milat, Robert Bender, Željko Margaretić, Branko Čučić, Roko Tolić, Pero Jovica, Igor Muhoberac, Matej Vuličević i Ante Penović, a bili su vođeni od strane Mara Sušića i Gorana Turajlića.

"Divlja" 2013. godina

Lani je Divlju ligu igralo 28 ekipa, ove je godine bogatija za još jedno kupalište. Podijeljena je u kvalifikacije i Glavni turnir, a kvalifikacije počinju već u petak popodne, 19. dana mjeseca srpnja. Kao prvo, nositelji su svi četvrtfinalisti prošlogodišnje manifestacije, od prve četiri ekipe, redom, Montovjerne, Solituda, Penatura, Špilje '94 Danče, do onih poraženih u četvrtzavršnici - Palacea, Elite, Ville Banac i Kamena malog. Prva četiri sastava redom su nositelji skupina od A do D, a uz četvrtfinaliste od lani to su i ekipe koje su najveći favoriti i za ovogodišnje osvajanje turnira. Naravno, uz pokoju momčad koja može polučiti iznenađenje.

Tko smije na Divlju ligu?

Ukratko, Divlju ligu smiju igrati svi građani grada Dubrovnika koji imaju prebivalište na području bivše općine Dubrovnik ili koji su rođeni na tom području.
Također, svi igrači moraju biti amateri, dakle profesionalcima je ulaz zabranjen osim ako nisu kadeti ili veterani, što ima pak svoja posebna pravila.
Svaka ekipa prijavljuje najviše 16 igrača od kojih nijedan ne smije biti profesionalac.
Detaljnije propozicije oko sastavljanja ekipa i igrača koji smiju igrati na Divljoj ligi, mogu se pronaći na službenoj stranici Divlje lige.

U prvom redu to su Čingrija (nekadašnji slavni Bellevue), FUN H2O iz Mlina - koji će golemog navijača iz metropole imati u svom donedavnom članu Gosparu Psychu, koji ipak nije nikad zaigrao za njih, jer je, eto, bio predobar... - te Luka iz Čilipa, konavoskog mjesta najpoznatijeg po Zračnoj luci Dubrovnik i Luku Veziliću, ponajboljem hrvatskom vaterpolskom vrataru ikad, koji je s bivšom Jugoslavijom osvojio i olimpijsko srebro u Moskvi 1980. godine te čiji sin Niko danas nastupa za Čilipljane. Također, tu su i ostale ekipe: Orašac, Elafiti, Velika riva Doli, Buža, Turčin Danče, Sustjepan mali muo, simpatični dečki iz Vile Šeherezade, Lozica, Plaža ispod Petke, Berdova vila, Lukovica, Kolorina, Uvalica, Sovrnja, Gljivovići Dolphins na koje je očito djelovala amerikanizacija, kao i na možda i pretjerano ironične - Boninovo Jumperse, dok su tu još i simpatični Popovićani iz ekipe Pasjače, kao i momčad Dakse.

Što se tiče propozicija, one su relativno jednostavne. Osam prošlogodišnjih četvrtfinalista smješteno je u četiri skupine po četiri ekipe, a drugih osam momčadi očekuje se kroz kvalifikacije. U njima se igra klasični kup-sustav s repasažem, dakle s jednim porazom se može ući u Glavni turnir, ali s dva već ne. Nakon odigravanja skupina u Glavnom turniru po dvije najbolje ekipe iz svake skupine idu u četvrtfinale i dalje se također igra nokaut faza.

Luka Čilipi, Plat, Mlini, Porporela, Šulić, Danče, Bellevue i Gornje Čelo s Koločepa - a rekli bi Dubrovčani "Kalamote" - osam je kupališta na kojima će se ove godine igrati Divlja liga.

Raspored prvog dana

19.07.2013., petak

Bellevue
16:15h - Sustjepan mali muo – Boninovo Jumpers
17:05h - Berdova vila – Sovrnja
17:55h - Plaža ispod Petke – Kolorina
18.45 - Pasjača Popovići – Uvalica

Ždrijeb je ove godine odredio da u skupini A čekaju Montovjerna i Kamen mali, B grupu predvode Solitudo i Elita, u C su Penatur i Palace, dok u D skupini igraju Špilja '94 Danče i Villa Banac. Predvođeni legendarnim Lukšom Čokljatom Čolom, ždrijeb su na drvenom jedrenjaku Tireni, koji je replika galije iz 16. stoljeća u Portu izvlačili župan Dubrovačko-neretvanski, Nikola Dobroslavić, te dva proslavljena hrvatska centra, košarkaški Ante Tomić te vaterpolski, Nikša Dobud iz Juga CO, ponosa Dubrovnika. Oni su također izvukli i kvalifikacijske skupine u kojima će se prvo sučeliti Sustjepan mali muo i Boninovo Jumpers u grupi A, u skupini B igrat će Berdova villa i Sovrnja, C grupa rezervirana je za okršaj Plaže ispod Petke i Kolorine, dok će u D skupini snage odmjeriti FUN H2O iz Mlina protiv Lukovice te ove godine pojačana Pasjača iz Popovića i Uvalica.

U drugom kolu kvalifikacija, određeno je, igrat će Daksa i Gljivovići Dolphins te Luka Čilipi koja čeka boljeg iz dvoboja Sustjepana i Boninova, u skupini A. U skupini B igraju Vila Šeherezada i Lozica, a Čingrija čeka boljeg iz okršaja Sovrnje i Berdove vile. C grupa je mjesto odigravanja susreta Velike rive Doli i Orašca, a Turčin Danče igrat će protiv Plaže ispod Petke ili Kolorine. U grupi D Elafiti čekaju boljeg iz dvoboja Mlina i Lukovice, dok Buža igra protiv pobjednika utakmice između Uvalice i Pasjače iz Popovića.


U svakom slučaju, 2013. godine očekuje nas još jedna Divlja liga, veliko i spomena vrijedno sportsko natjecanje te jedan od zaštitnih znakova grada Dubrovnika, koji ove godine slavi svoj 30. rođendan (zaštitni znak, ne Dubrovnik). 29 ekipa, osam kupališta, stotine igrača, gledatelja i drugih sudionika - samo u najljepšem gradu na svijetu! ;-)

Foto: Wikipedia, Bracodbk

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.07.2013. u 12:29
    Od 2004. pa nadalje se igra finale u Portu, a ne tek od 2011. kako stoji u tekstu. Igralo se i prije, tako da definitivno nije prvi put u povijesti :) A evo i link na YT kako je to izgledalo 2007. :) http://www.youtube.com/watch?v=Vzzx3LZ9344
    Obrisan korisnik
  • poen19.07.2013. u 11:09
    A [to ;e vam to kako se igra diljem Dubrovnika, Župe dubrovačke, Konavala i cijelog područja nekadašnje Dubrovačke republike
    poen
  • Obrisan korisnik19.07.2013. u 08:34
    svaka čast. Trebate pratit još ovakvih natjecanja po Hrvatskoj. Kutiju, tocidu itd. itd.
    Obrisan korisnik