Fanatik

Zakon braće: osam bratskih tandema u ovosezonskoj obiteljskoj NBA priči

Bernard Jurišić • četvrtak, 23.01.2014.
Zakon braće: osam bratskih tandema u ovosezonskoj obiteljskoj NBA priči
Foto: EPA

NBA liga je postala pravi "obiteljski posao". Nikad više braće nije igralo u isto vrijeme u NBA ligi nego u ovoj sezoni. Čak osam bratskih tandema ove je sezone bilo na NBA parketima, a kao bonus imamo i utakmicu između Clippersa i Pelicansa u kojoj otac Doc Rivers igra protiv sina Austina...

Pau i Marc Gasol

Najpoznatija i najuspješnija NBA braća imaju isprepletene karijere, iako njihov košarkaški put od ranih dana i nije baš nalikovao jedan drugome. 34-godišnji Pau oduvijek je bio "labud" iza kojeg se gegalo "ružno pače", danas 29-godišnji Marc.

Pau je od juniorskih dana bio "čudo od djeteta", glava braniča zarobljena u tijelu centra, tip kojemu je blistava košarkaška karijera jednostavno bilo predodređena od svakoga tko ga je vidio kako barata s loptom na svojih 210+ centimetara. U Barceloni su brzo od njega napravili "projekt", ali njegova je nadarenost i košarkaška raskoš bila tolika da ga se jednostavno nije moglo dugo držati izvan NBA lige.

2001. su ga Atlanta Hawksi odabrali kao trećeg na Draftu i proslijedili u Memphis Grizzliese u zamjenu za četiri godine starijeg Shareefa Abdur-Rahima. Istog tog ljeta Gasol je preselio u Memphis gdje je sedam i pol sezona "pekao zanat" neopterećen mizernim ambicijama Grizzliesa. Sve dok nije preselio u Los Angeles Lakerse u jednoj od najkontroverznijih razmjena koju su mnogi kritizirali jer su smatrali kako su ga Lakersi dobili "za ništa".

To "ništa" zvalo se Kwame Brown (jedan od najgorih prvih pickova u povijesti), Javaris Crittenton (koji je trenutno u zatvoru zbog ubojstva i dilanja) i Aaron McKie (koji je već bio završio igračku karijeru u trenutku kad je razmijenjen). Da bi sve skupa prošlo, Lakersi su Grizzliesima dodali i pravo na mlađeg Pauovog brata Marca, kojemu zapravo nitko nije predviđao ozbiljnu NBA karijeru.

A to je u stvari priča života mlađeg Gasola. Sve negdje do svoje 23. godine bio je tek "netalentirani i zdepasti brat Gasol". Odrastao u sjeni talentiranog starijeg brata i ne pokazujući talent njegove razine, Marc je često bivao podcjenjivan i proglašavan "tipom koji se šlepa na bratovo prezime". Ni u Barceloni mu nisu vjerovali, pustili su ga u malenu Gironu gdje je 2008. na iznenađenje svih postao - najkorisniji igrač španjolske lige. I odlučio bratovim putem. Preko bare. U Memphis.

Tamo je nastavio napredovati i to na posve drugačijim osnovama od svog brata. Dok je Pau oduševljavao u napadačkoj, Marc se posvetio obrambenoj igri i 2013. je okrunjen prestižnim naslovom najboljeg obrambenog igrača lige. I uspio je ono što njegovom bratu nije polazilo za rukom. Memphis Grizzliese je pretvorio u ozbiljnu playoff momčad, koja je prošle sezone po prvi put u svojoj povijesti došla do finala Zapadne konferencije. Marc Gasol je na iznenađenje mnogih postao kompletan igrač. Centar prve klase, jedan od najboljih u ligi.

Brook i Robin Lopez

26-godišnji blizanci Lopez na sveučilištu Stanford bili su tamošnja verzija "Twin Towersa". S time da je kratko ošišani Brook uvijek slovio talentiranijim i boljim igračem od "kuštravog" Robina. Taman za onu razliku koju su na Draftu 2008. i postigli. Brooka su izabrali New Jersey Netsi kao 10. izbor, Robina Phoenix Sunsi pet pozicija kasnije.

Brook se u Netsima zadržao sve do danas i prometnuo u jednog od boljih centara lige. Štoviše, prošle je sezone izabran u reprezentaciju Istoka na All-Starsu, a da je bio zdrav bio bi u reprezentaciji SAD-a koja je 2010. nastupila na Svjetskom prvenstvu u Turskoj. Ozljede ga prate iz sezone u sezonu, pa je i ovu završio prije njezine polovice.

Robin je u međuvremenu promijenio tri adrese. Iz Phoenixa je preselio u New Orleans, a prošlog je ljeta potpisao za Portland Trailblazerse. I pogodio. Blazersi su ove sezone u samom vrhu Zapada, a Robin se sjajno uklopio u momčad koju na svojim leđima nose LaMarcus Aldridge i Damian Lillard. Na prosjeku je od 10.4 poena i 8.2 skokova i Blazersima je donio točno ono što im je u reketu trebalo.

Markieff i Marcus Morris

Za razliku od blizanaca Lopez koji se drže različitih frizura, godinu dana mlađe blizance Morris nemate šanse prepoznati dok im ne vidite broj na dresu. Osim što imaju iste glave, iste frizure, igraju u istom klubu, njih dvojica, vjerovali ili ne - imaju čak i iste tetovaže. Koliko su međusobno vezani najbolje potvrđuje činjenica da su i jedan i drugi "proigrali" tek nakon što su ih Phoenix Sunsi opet spojili zajedno.

Sedam minuta stariji Markieff odabran je od Phoenix Sunsa na Draftu 2011. na 13. mjestu. Marcusa su Houston Rocketsi uzeli sljedećeg, pet minuta kasnije. U prve dvije sezone bilo je "tako-tako". Morrisi su bili solidni u svojim momčadima, bez da su nešto posebno skretali pažnju na sebe. Sve dok ih u veljači prošle godine Sunsi nisu odlučili spojiti, baš kao što su napravili s blizancima Dickom i Timom Van Arsdaleom 1976.

Braća Morris su bila toliko sretna što su opet zajedno da su odlučila "eksplodirati". U momčadi Phoenixa koja je ove sezone trebala hvatati jedan od prvih izbora Drafta 2014. oba su Morrisa na dvoznamenkastom prosjeku (Markieff 12.2 poena i 6 skokova, Marcus 10.2 poena i 4.4 skoka) i jedan su od važnih faktora iznenađujućeg uzleta Sunsa ove sezone. Svojim igrama kao da su željeli poručiti da su u njihovom slučaju jedan plus jedan puno više od dva.

Miles i Mason Plumlee

Brooklyn ima Brooka Lopeza, Phoenix je imao Robina i ima oba brata Morrisa, a Netsi i Sunsi međusobno su podijelili još jedan par braće. 26-godišnji Miles Plumlee i dvije godine mlađi Mason proveli su tri zajedničke godine na sveučilištu Duke, a da priča bude još zanimljivija - u posljednjoj zajedničkoj sezoni 2011/12 u momčadi im se priključio i treći brat, danas 22-godišnjak Marshall.

Milesa je 2012. na Draftu izabrala Indiana i na kraju prve sezone poslala u Phoenix za Luisa Scolu, Masona je godinu kasnije draftao Brooklyn. I obojica su se prilično dobro snašla. Miles je prva centarska opcija u Sunsima (9.6 poena, 8.7 skokova), a Mason je dobio puno više prigoda nego što se to očekivalo u zvijezdama nakrcanim Netsima. Ozljeda upravo Brooka Lopeza otvorila mu je mogućnost da bude i koristan na parketu, a ne samo navijač na klupi.

Tyler i Cody Zeller

I Zelleri su, poput Plumleeja, prava košarkaška obitelj. Na Draftu 2012. 213 centimetara visokog Tylera uzeo je Dallas na 17. mjestu i proslijedio u Cleveland. A šampanjac se u obitelji Zeller otvorio nakon što je tri godine stariji, nedraftani Luke, izborio ugovor s Phoenixom četiri mjeseca kasnije. No, Luke i Tyler bili su bratski par tek tri mjeseca, jer je Luke u veljači 2013. otpušten iz Sunsa i to upravo nakon što su u svom dresu spojili blizance Morris.

No, novi Zeller čekao je kao na pokretnoj traci samo par mjeseci kasnije. Cody je na "tankom" Draftu 2013. odabran kao 4. pick od strane Charlotte Bobcatsa, pa je obitelj Zeller u (n)ovoj sezoni opet imala dvojicu braće u NBA ligi. Obojica su u svojim momčadima u pričuvnoj ulozi, čekajući svoje minute u reketu pored iskusnih vukova Andersona Varejaa i Ala Jeffersona.

Ono što je posebno zanimljivo kod tri brata Zellera je da su sva trojica rođena u tri različite američke države (Luke u Iowi, Tyler u Kaliforniji, Cody u Indiani) i da su sva trojica igrala na različitim sveučilištima (Luke na Notre Dameu, Tyler na North Carolini, Cody na Indiani). Oba starija brata odradila su sve četiri sezone na svojim sveučilištima, a samo je najmlađi Cody u NBA svijet ušao na pola puta do fakultetske diplome.

Jeff i Marquis Teague

Pet je godina razlike između braće Teague, a obojica su razigravači. Jeffa je 2009. godine kao 19. izbor uzela Atlanta, gdje se prometnuo u playmakera "više srednje klase". Nakon četverogodišnjeg ugovora kojeg je dobio kao novak, prošlog ljeta je dobio ponudu Milwaukeeja od 32 milijuna za četiri godine.

Hawksi su malo razmišljali, a potom ipak odlučili izjednačiti ponudu Bucksa i ostaviti ga i dalje na mjestu graditelja svojih napada. Jeff je na novi ugovor reagirao dobro i u svojoj petoj NBA sezoni nastavio napredovati. Trenutno je na prosjeku od 16.4 poena i 7.4 asistencije, što mu je najbolje u karijeri.

Marquis je biran od Chicaga kao pretposljednji izbor prve runde 2012., no nije se uspio nametnuti kao ozbiljno rješenje za ozlijeđenog Derricka Rosea. Upravo je u procesu prijelaza u Brooklyn, gdje će udružiti snage s dvojicom prethodnih junaka naše današnje priče - Brookom Lopezom i Masonom Plumleeom.

JR i Chris Smith

Za razliku od Jeffa Teaguea koji je odlično reagirao na novi ugovor, JR Smith je nakon što si je osigurao novi trogodišnji ugovor u New York Knicksima - "prolupao". Zaboravio je pogađati, zaboravio igrati obranu, zaboravio sportski živjeti i ponašati se. Zaboravio je raditi sve ono što mu je prošle sezone donijelo naslov najboljeg šestog igrača lige i u konačnici osiguralo novi ugovor.

Knicksi su stoga u nedostatku ideja odlučili zaposliti dvije godine mlađeg brata Chrisa, valjda vjerujući kako će se u 29-godišnjem JR-u probuditi "obiteljski gen" i kako će zbog toga prestati raditi budalaštine i početi opet sličiti na sportaša, a ne na klauna. Ali baš kao što Chris nije pomogao Knicksima na parketu, nije ni u svlačionici. JR je i dalje nastavio s glupostima, pa je Chris uskoro vraćen na "kaljenje" u razvojnu ligu.

JR je otkaz bratu Chrisu na društvenim mrežama prokomentirao rječju "izdaja". Zanimljivo, istom onom kojom navijači New York Knicksa opisuju i njegov ovogodišnji "opus".

Stephen i Seth Curry

Do prije koju godinu otac Dell je bio najbolji košarkaš u obitelji Curry. Sve dok mršavi snajperist Steph nije počeo zadivljivati svijet svojim "bombama" u dresu Warriorsa. 26-godišnji Stephen je još od sveučilišnih dana slovio kao izniman šuter, ali tek je u zadnje dvije sezone najavio kako se u njemu krije potencijal za biti jedan od najboljih šutera u povijesti NBA lige. Kad to kažu Reggie Miller i Ray Allen onda je jasno da to nije nikakvo pretjerivanje.

Pridružite se Bernardu Jurišiću na Facebooku

Sve svoje komentare, ideje ili prijedloge autoru ove kolumne možete uputiti putem njegove službene Facebook stranice: facebook.com/bernard.jurisic2006

S druge strane, njegov dvije godine mlađi brat Seth odigrao je dvije solidne završne sezone na Dukeu, ali ipak nije uspio ući među 60 odabranih na prošloljetnom Draftu. Warriorsi su ga tijekom ljeta uzeli da trenira s njima i pokuša se nametnuti u Ljetnoj ligi, ali otpustili su ga prije nego je počela aktualna sezona.

Na Badnjak je dobio poklon iz Memphis Grizlliesa, koji su mu dali desetodnevni ugovor. Svoj NBA debi doživio je 5. siječnja protiv Detroita, a te četiri minute koje je proveo na parketu zasad su mu i jedine u NBA karijeri. Odmah nakon utakmice Grizzliesi su objavili da je slobodan vratiti se u razvojnu ligu.

Stephen Curry tako zasad još nije dobio mogućnost zaigrati u tandemu s bratom u NBA društvu, poput braće Morris ili Smith. No, Steph je u Warriorsima ipak našao "brata". Šuterski tandem s Klayom Thompsonom već neko vrijeme nosi nadimak "Splash Brothers".

"My brother from another mother", štono bi se reklo...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.01.2014. u 07:40
    gasol jr. je jedna od najvećih preobrazbi u povijesti košarke.. lik je izgledao ko trajekt na terenu..
    Obrisan korisnik
  • nido24.01.2014. u 00:23
    Spali smo samo na Juriseve kolumne i da ih zeljno iscekujuemo i radujemo se...Makar da Juris potraje sto duze :-)
    nido
  • Obrisan korisnik23.01.2014. u 21:15
    A za Marca smo vjerojatno svi bili u krivu. Ja san ga gleda dok je igra u Barci i to nije ličilo ninašta. Kad je posta MVP šp. lige nisan moga virovat, a da će bit ovako dobar u NBA nije ni on sam :P
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.01.2014. u 20:54
    Marc Gasol je najveca faca, sjecam se da sam jednom ko klinac reko da nema pojma i da je u repki samo zbog brata, boy was I wrong :)
    Obrisan korisnik