Fanatik

22. kolo: Rijeka pala kao žrtva odgađanja, Osijek i Slaven pokazali pravo lice nogometa

Samir Toplak • utorak, 18.02.2014.
22. kolo: Rijeka pala kao žrtva odgađanja, Osijek i Slaven pokazali pravo lice nogometa
Foto: FaH

Mnogo toga se dešavalo ovaj tjedan, a vrijeme između 21. i 22. kola proteklo je burno, jer je sportska inspekcija u javnost plasirala detalje oko licenciranja nekih klubova pa je dosta tinte i komentara potrošeno upravo na tu temu. Međutim, iskustvo me uči da će se opet tresti brda, a rodit će se mali miš. Ako uopće i to.

Sve mi to izgleda stvarno naivno, i poznajući našu hrvatsku stvarnost na kraju će ispasti da su svi u pravu. I Lokomotiva, i Hrvatski dragovoljac, i Inter, i sportska inspekcija, i razne udruge koje će se pojaviti i tako dalje. A lopta će se nastaviti okretati oko svoje osi kao i do sada.

U sjeni tih događanja ostali su komentari nakon odigranih prvih utakmica koje su stvarno bile zanimljive, a koliko je to teren dozvoljavao i vrlo kvalitetne i neizvjesne. S nestrpljenjem sam čekao ovaj vikend da vidim nastavak te kako će neki treneri postaviti figure nakon poraza pa i pobjeda.

Tereni su se osušili, a igrači su nam pružili puno uzbuđenja i još kvalitetnijeg i efikasnog nogometa. Vjerujem i nadam se da će se taj nivo zadržati što dulje te da će to prepoznati i gledatelji te početi puniti stadione.

HAJDUK – HRVATSKI DRAGOVOLJAC

Nakon pobjede u gradskom derbiju, za Hajduk nije mogao doći nezgodniji protivnik. Poznajući splitski mentalitet uvjeren sam da su u gradu i javnosti već unaprijed upisana tri boda te se na Rivi samo raspravljalo koliko će biti razlike.

No nogomet je nešto drugo i siguran sam da je kolega Tudor danima svoje nogometaše uvjeravao da će samo uz stopostotni angažman doći do pobjede i vjerojatno je potrošio puno vremena da igrače našpana za tu utakmicu.

Položaj na tablici naime ne otkriva sve zamke koje se kriju kod Hrvatskog dragovoljca. Ekipa koja se hoće nadigravati, koja teži igri i ako joj se poklopi momčadski dan može svakome uzeti bodove. Sigurno da im nedostaje određena kvaliteta (inače ne bi bili posljednji), ali Dragovoljci mogu biti nezgodni.

I upravo to se i događalo na utakmici.

Prvo poluvrijeme gosti su bez imalo kompleksa došli na Poljud i predstavili se u najmanju ruku ravnopravni ako ne i mrvicu bolji od Hajduka, ali ih je očito nedostatak individualne kvalitete sputao u traženju nečeg većeg. Hajduk je bio dosta nervozan, nepovezan i sigurno je problem ipak bio u glavama igrača.

Vjerojatno nakon triježnjenja u svlačionici u poluvremenu Hajdukovci su drugo poluvrijeme odigrali puno bolje, no ne i savršeno, te su na kraju zasluženo slavili i upisali tri boda. Sigurno da im je na ruku išao i brzi pogodak Pašalića te su time i dodatno dobili poticaj sa tribina te odigrali onoliko koliko im je bilo potrebno.

Hajduk je mlada momčad i sigurno će imati oscilacija te može svakog dobiti, ali i izgubiti tamo gdje će se najmanje nadati. Dragovoljci ulaze u nastavak prvenstva na velikim mukama, a ja im od srca želim da se dignu i zakompliciraju borbu za opstanak.

DINAMO – SPLIT

Očekivao sam dobru i neizvjesnu utakmicu s obzirom na kvalitetu koju imaju ove dvije ekipe, bilo je samo pitanje koliko će Split težiti ofenzivi pa da utakmica bude zanimljiva.

I mogu reći da je Split sve iznenadio te se čak i dobro otvarao prema naprijed. Splitovci su i poveli te se ponadali da mogu do iznenađenja, dok je Dinamo bio nekako rezerviran i, usprkos posjedu lopte koji je debelo bio na njegovoj strani, nije bio toliko opasan koliko sam očekivao.

Izjednačenje preko Fernandesa bilo je premalo za Dinamo, no je drugo poluvrijeme pokazalo zašto su Dinamovci godinama najbolja momčad. Potpuno su nadigrali Split, stisnuli protivnika u prvih 15 minuta, poveli opet preko Fernandesa te imali još dosta prilika za povećanje rezultata.

Moram reći da mi se u tom razdoblju s par pravih proigravanja dopao novi Brazilac u Dinamu Clayton te pokazao da će biti pojačanje. Šteta što je zamijenjen, jer je u drugom poluvremenu bio razigran, no vjerujem da je ipak kondicijska priprema razlog zamjene.

Moram priznati da me iznenadilo, sa strane Splita, da je u drugom poluvremenu Križanac prekomandiran na zadnjeg veznog, ako se prisjetimo da je prije samo sedam dana zamijenjen zbog nedostatka kondicije. Taj mi se potez čini nelogičnim, jer se igrač na zadnjem veznom puno više troši nego na stoperu gdje Križanac na svoje iskustvo može nadomjestiti nedostatak snage, dok je na zadnjem veznom to ipak malo teže.

U jednom trenutku su dva zadnja vezna kod Splita bili Križanac i Radotić, a to za ekipu koja bi trebala više riskirati i pokušati stići vodstvo ipak nije dobitna kombinacija. Ne znam svu pozadinu tih rotacija pa mogu dati za pravo da je bilo logičnosti tog trenutka u tome (to znaju u stožeru Splita), ali meni izvana to nije bilo nimalo logično. Ponavljam da je za mene Split odlična ekipa koja se treba nadigravati protiv svakoga.

Na kraju potpuno zaslužena pobjeda Dinama koji je u drugom poluvremenu ubacio bar dvije brzine više i time upisao još jednu pobjedu.

ISTRA 1961 – LOKOMOTIVA

U zadnje vrijeme utakmice tih dviju ekipa su pune uzbuđenja što na terenu, što pokraj klupa, a iznimka nije bila ni ova, s puno golova.

Lokomotiva je malo promijenila stil igre s obzirom na prošlu godinu (s razlogom) te su Lokosi pokazali da usprkos mladoj momčadi mogu igrati čvrsti blok, i vrlo se brzo otvoriti prema naprijed s obzirom na motoričnost igrača. Istra očito ima problema s takvim protivnicima i to se pokazalo u ovoj utakmici. Istra ipak lakše pliva kad se protivnik maksimalno otvori te onda Puljani koriste veliki prostor iza zadnje linije protivnika.

Tako se odvijala i ova utakmica gdje je voda išla na mlin Lokosima, jer su stalno vodili pa je Istra morala ići riskantnije, a Zagrepčani su to obilato naplatili. Ne mogu, a da ne spomenem situaciju gdje je Lokomotiva dva puta vodila , a Istra dva puta stizala. Normalno je da ekipa koja dva puta stigne vodstvo dobije još više samopouzdanja te tako bude u psihičkoj prednosti s obzirom na protivnika, očito je Lokomotiva postala dovoljno zrela i staložena te pokazala da ima svoju igru i svoj cilj, naravno i kvalitetu te da ih malo toga može poremetiti na putu ka cilju.

Palo je mnogo golova i čestitke zaslužuju obje ekipe za efikasnost. S druge strane, treneri će sigurno dobro analizirati primljene pogotke te poraditi na otklanjanju tih grešaka.

OSIJEK – SLAVEN BELUPO

Teški dani su pred golobradim igračima Osijeka i pritisak koji imaju iz utakmice u utakmicu nije lako nositi na leđima. Očekivao sam stoga dosta nervoze u osječkim redovima, jer ipak im je stizao vrlo dobar protivnik, koji im je uz to i susjed na ljestvici, a u mislima im je sigurno bilo da bi se pobjedom mogli približiti na samo tri boda do Slavena.

No, utakmica je pokazala pravo lice nogometa. Nakon početnih 10 minuta i dosta opreza s jedne i druge strane, sve što se dalje dešavalo bilo je na strani Osijeka. U samo 10 minuta mogli su Osječani utakmicu riješiti te imati mirniji nastavak.

Prije gola, Cesarec je pokazao koliko će značiti sa svojim iskustvom. Lijepo je pronašao prazan prostor, ali gostujući vratar je to otklonio, no samo za kratko, jer je Osijek baš preko Cesarca poveo te uz to imao još dvije stopostotne prilike.

Osijekovo neiskustvo i nervoza došli su do izražaja kad su ničim izazvani sami sebi zabili gol te tako Slaven vratili u igru. No, brzo su opet poveli i nakon odličnog poluvremena sigurno dodatno dobili samopouzdanje koje su u drugom poluvremenu okrunili sa još dva gola i iznenađujuće visoko porazili goste iz Koprivnice.

Koliko Osijeku znači pogodan teren za igru pokazala je ova utakmica, a to je dokaz koliko su Osječani bili hendikepirani kolo prije u Zadru. Slaven je potpuno podbacio i morat će se trgnuti da krene s pozitivnim rezultatima.

ZADAR – RIJEKA

Ovu utakmicu Zadar je čekao na krilima pobjede protiv Osijeka u kojoj je sigurno dobio na samopouzdanju, no još važnije, dobio je mir, pa Zadranima ova utakmica nije bila "biti ili ne biti".

S druge strane, Rijeka sigurno nije u zadnja dva tjedna imala adekvatnu pripremu jer su odgađane utakmice, a za svaku su se morali pripremati kao da će se igrati te su onda tako bili planirani i treninzi. No, kad u zadnji tren otpadne utakmica igraču svakako nedostaje taj poticaj i natjecateljski ritam. Stoga je sigurno Zadar, u tom trenutku, bio u maloj prednosti bez obzira na kvalitetu Rijeke.

Na kraju utakmica nam je pružila svu draž nogometa. Rijeka je bila dominantna, imala posjed, imala svoje šanse, imala čak dva igrača više, imala penal i na kraju ostala bez svega. Zadar se pokazao vrlo organiziran i fanatično požrtvovan i na kraju zasluženo pobijedio jer je znao iskoristiti sve ono što mu je Rijeka ponudila, a ponudila mu je mnogo.

Siguran sam ipak da će se Riječani brzo konsolidirati i vratiti u pozitivu, dok Zadru upućujem sve čestitke za prva dva kola, jer se tim pobjedama odlijepio od samoga dna i imat će potreban mir za nastavak prvenstva.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Shadowfax19.02.2014. u 19:00
    Baš bih volio vidjeti stručnjaka na djelu u Koprivnici.
    Shadowfax