Fanatik

35. kolo: Nitko siguran do posljednje sekunde

Samir Toplak • utorak, 13.05.2014.
35. kolo: Nitko siguran do posljednje sekunde
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Svi smo mislili da bi ovo kolo moglo ipak malo više raspetljati začelje tablice i borbu oko ostanka te da bi barem jedan klub od četiri mogao kolo prije kraja osigurati prvoligaški status, ali ne da to nismo dočekali nego se sve dodatno zakompliciralo i izgleda da nitko neće biti siguran do zadnje sekunde.

Kad se četiri kluba od deset koliko broji liga bore za ostanak u zadnjem kolu, onda moramo priznati da je to velika draž te lige i da veću neizvjesnost nismo mogli poželjeti. Još je ostalo otvoreno jedno mjesto koje vodi u Europu i tu će međusobno karte podijeliti Split i Lokomotiva, što je možda i najpravednije.

U tjednu za nama odigrana je i prva utakmica finala Kupa gdje je Rijeka odigrala odličnu utakmicu na Maksimiru te potpuno šokirala Zagrepčane koji se tome nisu nadali. Očekuje se veliki spektakl na Kantridi. Pošto sam još od igračkih dana najviše simpatizirao riječku Armadu, poslije ovog finala sam potpuno uvjeren da su riječki navijači daleko najbolja navijačka skupina i veliki zamašnjak za igrače Rijeke, koji nakon takve podrške jednostavno moraju izvući posljednje atome snage za što bolji rezultat, a što im ove sezone ide sjajno. Dinamo je u četiri dana izgubio dvije utakmice i sigurno to nije uobičajeno i možda je malo razdrmalo atmosferu, ali vjerojatno sad i dodatno mobiliziralo sve snage u klubu pred uzvrat Kupa.

HRVATSKI DRAGOVOLJAC – SPLIT

Dragovoljci još žive i ostaju u trci za ostankom u ligi do zadnjeg trenutka.

Utakmica je bila puna preokreta, s mnogo golova, Split je gubio, ostao s igračem manje, ali sve uspio preokrenuti i povesti 2:1, no velika odlučnost, volja, želja i motiv koje su uložili Dragovoljci ipak je rezultirala da velika tri boda ostanu u Sigetu.

Split ima u zadnjem kolu sve u svojim rukama i sami odlučuju o plasmanu u Europu, ali neće mu biti nimalo lako protiv Lokomotive.

Dragovoljac mora pobijediti u Osijeku i s nestrpljenjem očekujemo tu utakmicu gdje se karte međusobno dijele. Ako i ne uspiju, Dragovoljcima treba čestitati jer su odigrali solidnu sezonu s obzirom na kvalitetu kadra. Mišljenja sam da ostali klubovi imaju ipak veću širinu, ali nisu to uspjeli kapitalizirati pa Dragovoljac i dalje ima šansu ostati prvoligaš.

ISTRA – DINAMO

Istra je bila osokoljena poslije pobjede u Splitu i mogla je mirno čekati razdrmani Dinamo, kojeg je Rijeka šokirala pobjedom u Maksimiru u prvoj finalnoj utakmici Kupa.

Kao što se i očekivalo, trener Mamić dao je priliku mladim igračima, a najjače adute čuvao je za uzvrat na Kantridi. Vrlo logičan potez i vjerojatno bi to napravili svi treneri da su bili u toj poziciji. Ta Dinamova mladost je odigrala odlično prvo poluvrijeme, diktirala igru, stvarala šanse i zasluženo je Dinamo vodio na poluvremenu.

Očekivalo se da će Dinamo zabiti i drugi gol te utakmicu mirno privesti kraju, no nogomet nije baš tako predvidljiv i opet je pokazao svoju draž. Neiskustvo je presudilo te je prvo mladi Šimunović zaradio isključenje, čime je mladost Dinama dobila dodatno opterećenje s kojim se nisu znali nositi te je Istra preokrenula utakmicu i na kraju zabilježila vrlo vrijednu pobjedu, na najbolji se način oprostivši od svojih navijača.

Bez obzira na crnu rupu u koju su Istrani upali u nizu bez pobjede, ljepši završetak sezone nisu mogli poželjeti. Pobijediti Hajduk u Splitu te odmah Dinamo ne događa se često tako da imaju razloga za puno slavlja. Istra je odigrala dobru sezonu i plasirala se točno tamo gdje po kvaliteti i spada.

LOKOMOTIVA – RIJEKA

Rijeka se vratila već nakon par dana na Maksimir gdje je u srijedu upisana veličanstvena pobjeda u prvoj utakmici finala Kupa. Bilo je sad samo pitanje koliko će kolega Kek promijeniti sastav, jer ipak je uzvrat Kupa prioritet i znalo se da će protiv Lokomotive u vatru par svježih igrača. Lokosi su se malo digli u zadnje vrijeme nakon kratke krize u sredini prvenstva i pošto ganjaju bodove za Europu bili su dovoljno motivirani za ovu važnu utakmicu.

Međutim, Rijeka nije ni malo kalkulirala već su se gosti odmah nametnuli kao favoriti, pokazali da su puni samopouzdanja i bez obzira na vodstvo Lokosa, okrenuli su utakmicu i na kraju do vrha napunili mrežu Lokomotive koja nije uspjela parirati moćnoj Rijeci. Još veći hendikep bio je što su ostali s igračem manje i tu su stale sve ambicije Lokomotive za tu utakmicu.

Rijeka je maksimalno podigla tenzije pred uzvrat Kupa, a Lokosi će Europu pokušati izboriti u Splitu za koju im je potrebna pobjeda.

SLAVEN BELUPO – ZADAR

Prije par kola mislilo se da će Slaven ovdje igrati odlučujuću utakmicu protiv već ranije spašenog Zadra te da će mu to ipak olakšati posao. Međutim, Zadar se svojim lošim rezultatima doveo u situaciju totalne ugroženosti i sigurno to Slavenu nije išlo na ruku. Jedina mu je bila prednost domaći teren i ipak bolja atmosfera u ekipi s obzirom na zadnje.

Tako se utakmica i razvila. Slaven je bio potpuno dominantan, bolji, razigran i na kraju efikasan te je Zadar kući ponio pet golova i puno, puno briga i problema. Slaven je ubilježio jako bitnu pobjedu, ali i dalje je u opasnosti jer zadnje kolo na Kantridi čeka moćna Rijeka i morat će odigrati sjajnu utakmicu da bi uzeli bodove te da ne bi ovisili o rezultatima drugih.

Možda Farmaceutima na ruku ide što Rijeka igra u utorak uzvrat finala Kupa, ali Rijeka je pokazala protiv Lokomotive da je to ni malo ne smeta i može kvalitetno igrati u kontinuitetu.

Zadar pod velikom pritiskom dočekuje sigurnu, ali opasnu Istru, i bit će zanimljivo u Stanovima. Zadru je ipak prednost jer su naviknuli na takve utakmice iz prijašnjih sezona, ali negativna serija je duga pa je pitanje koliko se Zadrani mogu othrvati pritisku koji nije mali.

HAJDUK – OSIJEK

Hajduk je malo pao u formi pa prosuo dosta bodova u zadnje vrijeme i sigurno se želio oprostiti od svojih navijača sa pobjedom. S druge strane, Osijek je podigao svoju igru i tražio je barem bod koji bi garantirao izbjegavanje zadnje pozicije.

Osječani su se nadali da Hajduk neće baš sad proigrati, no njihove nade su bile uzaludne i vrlo kratko je trebalo da se vidi kako je Hajduk maksimalno nabrijan i agresivan. Od početka se nametnuo, bio dominantan i na kraju i efikasan te pobjeda ni u jednom trenu nije dolazila u pitanje.

Osijek će ipak morati strepiti do zadnje sekunde i spašavati svoj status protiv Dragovoljca u Gradskom vrtu. Hajduk se oprašta pobjedom od svojih navijača i mislim da mogu biti zadovoljni sezonom bez obzira na uspone i padove.

Rekao sam i na početku prvenstva da će toga biti jer je ipak to vrlo mlada ekipa i teško može držati konstantno visoki ritam. Mislim da je kolega Tudor izvukao maksimum u ovom trenutku i Hajdukovci nemaju za čim žaliti. Rijeka i Dinamo su ipak za koplje kvalitetniji.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!