Vodeni sportovi

Dubrovački dani hrvatske reprezentacije

Vlaho Hrdalo • ponedjeljak, 14.05.2001.

Od četvrtka su naši reprezentativci u Dubrovniku nastavili pripreme započete u Splitu. Izbornik Neven Kovačević je doveo ''juniorsku'' reprezentaciju u Dubrovnik, a do završetka Final Foura će se nacionalnoj vrsti priključiti igrači Mladosti CO i Juga. ''Prava'' reprezentacija će biti formirana oko 22. svibnja pred odlazak u Grčku. Tim povodom naš dubrovački suradnik razgovarao je s izbornikom Nevenom Kovačevićem i jednim od najboljih "sidruna" na svijetu Igorom Hinićem.

Prvog smo za riječ zamolili izbornika Kovačevića. Koliko dugo već trenirate reprezentaciju ?
"Pa može se reći 7 godina. Sada službeno treniram reprezentaciju već tri godine, ali sam za vrijeme treniranja Juga paralelno trenirao i reprezentaciju."

Slika 2 od 3.
Foto: Dražen Patarčić

Sada su tri važna natjecanja za reprezentaciju. Koja su očekivanja ?
"Da, 15. lipnja je Europsko prvenstvo u Budimpešti, a 15. srpnja je Svjetsko prvenstvo u Fukuoki, u Japanu. Međutim ti su još i Mediteranske igre u Tunis mjesecu. Kostur ove ekipe je već dugo zajedno i mi ćemo se spremiti za natjecanja kako najbolje znamo. Sada se od nas ne očekuje ništa, a najbolje rezultate postižu često momčadi koje dolaze iz drugog plana. Tu je naša šansa."

Zašto se dogodio neuspjeh na Olimpijadi u Sydneyu ?
"Mislim da smo one preliminarne utakmice odigrali jako dobro. Ne smije se zaboraviti da smo pobijedili Olimpijske pobjednike Mađare, a remizirali smo s Jugoslavijom. Poklopile su se neke loše okolnosti, i tako smo u najvažnijoj utakmici bili najgori. Tako je to u sportu. Na kraju smo bili 7. i to je ostavilo veliku dozu gorčine. Mladićima se nema što prigovoriti. Njima je sigurno najteže."

Koji je razlog vašeg otpisivanja ponajboljih igrača Juga iz reprezentacije ?
"To je završena priča. Kada se formira reprezentacija, polazi se od nekih osnovnih postulata. Nije važno tko je najbolji strijelac u ligi ili klubu već se polazi od nekih postojećih pravila. Posao izbornika je da primijeti i neke naizgled nezamjetne igrače i od njih napravi karike čvrstog lanca. Mislim da su Fatović, Kržić i Bošković odlični igrači i da su imali svoje prilike. Sa spomenutim sam igračima imao odličnu suradnju. To je bila moja ideja, ali je odluka zajednička, moja i Upravnog odbora. Lani se krenulo s pomlađivanjem, a ja stojim iza svog izbora. Smatram da izabrani igrači mogu podnijeti teret igranja u reprezentaciji i da će vrijeme pokazati ispravnost moje odluke."

Slika 1 od 2.
Foto: Dražen Patarčić

Što mislite o mogućnostima Juga na Final Fouru 18. i 19. svibnja ?
"Njihove su mogućnosti iznimno velike, jedna su složna momčad, dobro pokrivena na svim pozicijama. Klasičan su primjer spoja iskustva i mladosti. Možda je Jug za nijansu slabiji od Bečeja, ali to ne znači ništa jer se igra u Dubrovniku pred 5 do 6 tisuća ljudi. Teško je prognozirati."

Do kada traju pripreme reprezentacije ?
"Za razliku od prošle godine, ove godine, na žalost, tako reći i nema priprema. Problem je svakako i Final Four zbog Jugovih igrača, a ona reprezentacija koja će igrati u Budimpešti će se okupiti tek petnaestak dana pred početak samog natjecanja. Sada smo u Dubrovniku i igrat ćemo sparing - utakmice s Jugom i pripremati se za ova velika tri natjecanja."

Slika 4 od 5.

Nakon izbornika, razmijenili smo nekoliko mišljenja s Igorom Hinićem, bivšim igračem riječkog Primorja, prošle sezone sidrunom talijanske Rome, a od slijedeće - Brescije.

Kada si prvi put zaigrao za A - reprezentaciju ?
"To je bilo 1995. godine u Beču."

Kolike su šanse Hrvatske za medalju na predstojećim natjecanjima ?
"Pet igrača više nije tu, to su u glavnom stariji igrači . Ipak, tu su neki mladi igrači koji su napredovali posljednjih godina i nećemo biti ''autsajderi'' na ova tri natjecanja. Potencijala ima, ali ti mladi igrači se moraju prilagoditi načinu igranja u reprezentaciji, ali moraju i odigrati određeni broj utakmica da bi postali okosnice reprezentacije."

Ove si godine igrao u Romi. Sada se priča da prelaziš u Bresciju ?
"Dobro se priča. Već sam igrač Brescije. Procijenio sam da je plan za osvajanje prvenstva za koju godinu u Bresci baš ono što meni treba i potpisao sam ugovor na 3 godine."

Slika 3 od 4.
Foto: Dražen Patarčić

Koje je tvoje mišljenje o Final Fouru i o izgledima Juga ?
"Posillipo, Bečej i Jug su tri najbolje ekipe na svijetu. Oni će se potpuno ravnopravno boriti za titulu prvaka Europe i neće biti nezasluženo ako bilo koja od te tri momčadi postane prvak. Naravno, bilo bi mi drago da to bude Jug. Olympiakosu dajem manje šansi iako u njemu igra Teo Đogaš, a trener im je također Hrvat, Dragan Matutinović. Po pričanjima njegovih bivših igrača, Matuta je sjajan motivator, ali objektivno su oni svoj uspjeh već postigli."

Koji su glavni aduti ovakve pomlađene reprezentacije ?
"Rekao bih da su to vratari. Goran Volarević i Frano Vićan su, po meni, najbolji vratari svijeta. Oni su naša glavna nada. Ipak, i ovi mladi igrači su odlični i mogu pridonijeti rezultatu, ma kakav on bio. Neki govore da smo Mile Smodlaka i ja, na centarskim pozicijama, glavni oslonac reprezentacije, ali teško mi je govoriti o sebi. Što se Mile tiče, on je odličan igrač, vjerojatno najbolji centar sada, a pravi mu je potez bio dolazak u Jug. Igra ove reprezentacije bi se trebala bazirati na obrani. Ako dobro odigramo obranu, možemo očekivati medalje."

Kakvi su iz prve ruke susreti Hrvatske i Jugoslavije ?
"U bazenu ima manje naboja nego na tribinama. To su sve igrači koji su zajedno igrali u mlađim selekcijama bivše Jugoslavije. Nema tu nekog posebnog rata, a ja toj utakmici prilazim kao i svakoj drugoj."

1. HVL, regularni dio

1Jadran Split 9149:56+9325
2Jug AO 9133:60+7325
3Mladost 9130:72+5821
4Primorje EB 9115:81+3418
5Solaris 994:90+415
6Mornar BS 992:88+412
7Medveščak 985:140-559
8POŠK 973:123-504
9KPK 960:144-844
10Zadar 968:145-770

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!