Intervju

Ilica Perić:"Vjerujem u novo slavlje u Beogradu"

Hrvoje Niče • petak, 23.06.2000.


Ilica Perić (dp)

Uoči uzvratnog susreta u Beogradu između Cibalije i Obilića imali smo priliku nakon treninga razgovarati s vratarom Ilicom Perićem, važnom karikom u momčadi Srećka Lušića. Osim o tom, kao i susretu koji je odigran prije nepunih tjedan dana, Perić je govorio i o nikad dočekanom pozivu u reprezentaciju, te o svom “prijatelju” predsjedniku Osijeka “u odsutnosti” gospodinu Novaliću.

Bez dlake na jeziku samo za čitatelje Sport Neta, govori Ilica Perić...

Cibalia je prošli vikend odigrala svoju prvu službenu europsku utakmicu. Kakav je bio osjećaj istrčati pred prepune tribine ?
”To je bilo predivno. Imati jednog takvog suparnika kao što je Obilić i to na takvoj utakmici nije se moglo bolje posložiti. Mi smo se pomalo pribojavali te ekipe, a ono što su pokazali nisu njihove prave vrijednosti. Jednostavno – oni su se uplašili pošto im je ovo prvi put da dolaze u Hrvatsku nakon rata. Svi znamo što se u Vinkovcima događalo nakon rata i to je uvelike utjecalo na njihovu psihu. No bez obzira mislim da to nije njihova prava kvaliteta.”

Pomoćni trener Buhač je na tiskovnoj konferenciji rekao da ipak to nije ekipa koju ste vi proučavali putem video snimaka, nego su tu neki mlađi igrači. Dijeliš li njegovo mišljenje ?
”Istina je da im je dosta igrača otišlo dosta igrača. Oni koji su ostali također nisu za odbaciti jer je to ipak uigrana i kompaktna momčad. Vidi se da znaju igrati i imaju glavu i rep. Najslabija točka im je njihov vratar, što smo mi znali iskoristiti. Rezultat od 3:1 je jedan krasan kapital, ali ipak nije jamac da sigurno prolazimo dalje.”

Iz tvoje vratarske perspektive, koje su se sve kockice morale posložiti da vi dođete do tih 3:1?
”Mi jesmo u tijeku priprema, no naši trenutni kapaciteti su od 40-50%. To je pokazatelj da i ako odu neki igrači da za njih imaju adekvatne zamjene, jer smo svi željni lopte i igre. Ako smo na svježinu dobili jednu, zašto ne bi i drugu utakmicu. Mlada smo momčad i prava smo klapa, što se i da vidjeti na terenu. Nije dovoljno imati pojedince, nego uigranu cjelinu. Vidite Ronalda. Igrač svjetskih kapaciteta, no ako nema uigranosti nema ni rezultata. Na drugoj strani Portugal. Oni su 3 godine bili juniorski svjetski prvaci, a sada s 2-3 starija igrača ostvaruju odličan rezultat na Europskom prvenstvu. To je i kod Cibalije ista stvar, to je bilo bitno. Za publiku je ovo bila zanimljiva utakmica, no meni, kao vrataru bila je dosadna.”


“Iz Cibalije će bitlo tko teško doći do reprezentacije” (Snimio: Dražen Patarčić)

Posebnu pozornost pridavali ste njihovim napadačima, no na kraju je ispalo da se morate bojati sami sebe.
”Dobro. Vjetar je bio jak, lopta je bila nezgodna i kada je dirala Juru Jurića bila je neobranjiva jer je promijenila smjer. Ne treba ga kriviti, to se događa i većim igračima nego što je on. Da nije takvih stvari, nogomet ne bi bio interesantan.”

Vjeruješ li u prolaz Cibalije u drugi krug Intertoto kupa?
”Iako se bojim utakmice u Beogradu, vjerujem u prolaz. Taktika Lušića mora upaliti. Prvih 10-15 minuta ne smijemo primiti zgoditak, a dalje će se utakmica voditi na naš mlin.”

Na početku priprema činilo se da kompletan prvi sastav odlazi, ali do sada je otišao samo jedan igrač. Kako će se prema tvom mišljenju odvijati taj problem ?
”Svi smo najavljivali odlazak. Evo već od mene samog. No do sada je samo Čutura otišao. Veliki problem je EURO, te dok se to natjecanje ne završi, svi veliki klubovi još miruju. Ta situacija je i kod nas. Treba sačekati da se sve to završi, a onda ćemo vidjeti kamo dalje.”

Tvoj status u klubu je nedefiniran. Ostaješ li ili imaš plan da se možda dokažeš i izvan granica Hrvatske ?
”Točno je da je moj status još nejasan. Imam želju da odem ne zato što mi se ne sviđa ovaj grad, već iz razloga što mi je već 31 godina. Treba pružiti priliku Mariću i Bubalu, dok je meni i vrijeme da odem vani. U slučaju da ne nađem klub ili Cibalia ne bude zadovoljna uvjetom moga odlaska ja ću onda još neko vrijeme ostati u klubu. Mislim da ni tada ništa ne bih izgubio jer su Vinkovci krasna sredina, Vinkovčani su isto tako krasni ljudi.”

Jesi li razgovarao s čelnim ljudima kluba. Kako oni gledaju na tvoje ambicije ?
”Jesam. I njima je u interesu da se mene dobro proda jer se zna stanje ne samo u klubu već u državi. To je potrebno za preživljavanje kluba poput Cibalije.”

Jesu li Marić i Bubalo odgovarajuće zamjene za tebe u slučaju tvog odlaska ?
”Sigurno da jesu. Oni trebaju još dosta učiti. Marić izrasta u odličnog vratara, nije «zelen» što je pokazao u nekoliko susreta. Na njemu je da radi i ne treba stati. Ja i samo sebi kažem da čovjek uči dok je živ”.

Audio: O sukobu s Novalićem

U hrvatskom nogometu je došlo vrijeme kada više nema povlaštenih. Da ste ostali na okupu i doveli još 1-2 pojačanja biste li se borili za neku višu stepenicu od Intertoto kupa ?
”Uvjeren sam u to. To sam i očekivao. Glavni problem je financija. To su velike svote novaca koje opterećuju ovako mali klub. Dosta nas je bilo preopterećeno ritmom utorak-subota koji nas je izbacio iz kolotečine.”


Ilica Perić i naš novinar Hrvoje Niče (dp)

Početkom prošle polusezone se i izbornik Blažević zainteresirao za tvoje usluge. Je li bilo kakvih konkretnijih kontakata ?
”Godinama već pričam o tim stvarima. Da budem iskren od takvog čovjeka i ne očekujem da me zove. To su moje male provokacije na njegove reakcije. Ja znam njihove sheme, pa i ptice na grani pjevaju što oni rade. Tko je bliži vatri (Zagrebu op.a) taj se i ogrije (naigra op.a). Zašto Bošnjak nije zaigrao za mladu reprezentaciju ? Iz Cibalije će bili tko teško doći do reprezentacije. “

Sada imamo preko malih ekrana pratiti EURO, da li je i za Hrvatsku tamo bilo mjesta ?
”Kako da ne. Ja i sada tvrdim da smo tamo bili bi na tronu. Ali zna se zbog kojeg čimbenika nismo tamo.”

U dosadašnjoj karijeri, na što se možeš požaliti ?
”Na predsjednika Osijeka, Antuna Novalića koji mi je zaprijetio da neću više nikada igrati nogomet. Nije on samo meni to radio. Pogledajte Šušnjaru i Galinovića. Tada su me napustili prijatelji i suigrači. Na kraju se ipak vidjelo da pravda pobjeđuje. Ja još uvijek igram nogomet, a gdje je on. “

Kako si upoznat s Internetom ?
”To je za mene «španjolsko selo». Znam da je tehnologija budućnost i da će mi to kad-tad trebati. Velik je stvar to da ljudi u svakom trenu mogu imati uvid na bilo kakve informacije koje ih zanimaju.”

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometIntervju
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!