Intervju

Ćiro: "Presretan sam što postajem stanovnik Varaždina"

Marko Breljak • utorak, 30.09.2003.

Na prvi "sudar" s Miroslavom Blaževićem, u prostorije NK Varteksa pristigla su 24 novinara. Ćiro je gotovo pola sata odgovarao na pitanja, svoje razloge dolaska u Varaždin vrlo emotivno izložio, a na prvom treningu u 18 sati pozdravilo ga je dvjestotinjak navijača Varteksa...

Danas je u sportskom Varaždinu bila ludnica. Varaždinske ulice su brujale, o Ćiri su pričali svi, od babica na "placu" do direktora u poduzećima. Varaždinski kafić "Contra", u sklopu stadiona Varteksa, cijeli dan bio je pun, a negdje oko 15 sati, "Ćiroki" je stigao u barokni grad. Prvi čvenk s novinarima bio je zakazan za 15.30, a Ćiru i delegaciju Varteksa u sastavu Daraboš - Herjavec - Dalić, pozdravila su 24 novinara iz svih medija. Predsjednik Daraboš pozdravio je sve okupljene, a potom dao riječ Blaževiću, koji je započeo vrlo emotivno pojašnjavati razloge svojeg dolaska.
- Ja ću objasniti svoj trenerski fenomen. U klub kojem pripada moje srce, Dinamo, donio sam tri od ukupno sedam osvojenih naslova, ali sam pritom za one najvitalnije, navijače, uvijek bio Ćiro peder. Imao sam ambiciju voditi i splitski Hajduk, ali me i tamo navijači nisu voljeli. Zbog svega toga sam posebno sretan, što sam konačno ovdje u Varteksu, jer ovdje osjećam simpatiju na svakom koraku, osjećam da sam dobrodošao.

Slika 1 od 1.

No sasvim sigurno simpatija nije bio jedini razlog dolaska u Varaždin.
- Varteks je, neka izvinu i Dinamo i Hajduk, najsređeniji klub u Hrvatskoj, ovdje se točno zna hijerarhija, zna se tko što radi, tako da će ovdje biti pravi užitak raditi. Dodajmo tome i činjenicu da Varteks posjeduje jedan veliki talent i onda je logično da je svakom ambicioznom treneru jedan veliki izazov doći ovdje raditi.
Ćiro je potom dodatno naglasio s koliko ambicija dolazi u varaždinskog prvoligaša.
- Čini mi se da nikad nisam bio tako ambiciozan i tako spreman da dam svoj maksimum i pronađem sve svoje kapacitete.

Dosta se pričalo i o financijskom aspektu Ćirinog angažmana, a nakon što je predsjednik već ranije demantirao cifru od 200.000 eura, s kojom se "tehniciralo", isto je na svojoj prvoj press-konferenciji u Varteksu, učinio i Blažević.
- Moram reći vrlo konkretno, da sam u ovoj prilici bio najjeftiniji od svih trenera... Dajem vam časnu riječ. O iznosima ne bih, iako ćete jednog dana sigurno doznati o kojoj se cifri radi.
Potom je krenulo dosta pitanja i o trenutnoj situaciji u klubu, ponajviše o situaciji u svlačionici, koja nikako nije "bajna". Ćiro Blažević tvrdi da je prilično upoznat sa cjelokupnom situacijom.
- Dobro mi je sve poznato, iako mislim da je situacija prilično bolja nego što se to može pretpostaviti. Uvjeren sam da će biti još bolja, da će biti najbolja, jer samo pravi ambijent u svlačionici može osigurati rezultatski kontinuitet.
Pokušali smo doznati nešto više o tome, odnosno, kako misli riješiti trenutne probleme.
- Ako postoje neke anomalije, ja ću ih odmah u početku otkloniti. Na tome ću svakako inzistirati, jer sam na to pitanje najosjetljiviji - kazao je Ćiro, pa nešto "vatrenije" nastavio - kada istrče na teren igrači Varteksa moraju biti kao mornarica, s maksimom "svi za jednoga, jedan za sve".

Što se pak tiče radikalnih promjena, Ćiro je kazao kako nije zato. Tvrdi da ovdje postoje dobri temelji, i da se samo mora stvoriti dobra psihološka atmosfera u svlačionici. Napomenuo je kako će u rješavanju te situacije biti nemilosrdan i kako će svi koji to ne budu poštivali, biti odstranjeni.

Slika 2 od 3.

Spomenuo je "trener svih trenera" i svoju epizodu u Murskoj Soboti, ali tvrdi kako ga ljudi tamo nisu mogli pratiti. Igrači pak nisu mogli pratiti njegovu metodiku rada, ali da je sada, kako sam kaže, nakon ovih dobrih rezultata, konačno došlo na vidjelo da je bio u pravu.
Ćiro je u Mursku Sobotu putovao automobilom, što očito nije bio pravi potez, jer je odlučio da to neće učiniti i u Varaždinu, već će postati stanovnih "baroknog grada", na čiji je račun podijelio još dosta komplimenata. Istaknuo je također kako bi što dulje želio boraviti u Varaždinu.
- O ljepoti Varaždina je suvišno govoriti, kao i o ljepoti njegovih stanovnika. Ja sam vam uistinu vrlo zavidan što ste privilegirani živjeti u tako lijepom gradu. Sada je na meni da svojim dobrim rezultatima, pokušam ostati ovdje što duže.
Za kraj je stiglo i pitanje o ambicijama s Varteksom, u prijevodu, može li Ćiro Blažević konačno donijeti trofej u Varaždin.
- Ja sam jako ambiciozan trener i uvjeren sam da ću svoju ambiciju pretpostaviti ambiciji kluba i ako ne ove, onda svakako iduće, donijeti taj trofej u Varaždin. - zaključio je Ćiro, za kojeg smo se još jednom uvjerili da je majstor konverzacije s novinarima.

Požurio je Blažević potom na pomoćni Varteksov travnjak, gdje je odgledao utakmicu Lige mladih, između Varteksa i Croatije iz Sesveta (pobjeda Varteksa 1:0, op.a.), a potom je u 18 sati odradio i svoj prvi trening s novom momčadi. Na glavni travnjak pristiglo je dvjestotinjak navijača, koji su Ćiru pozdravili burnim pljeskom. Trening je potrajao nešto više od jednog sata, a pritom se novi trener ponašao vrlo autoritativno. Nakon treninga, Ćiro je dobio još jednom veliki pljesak, mahnuo publici, podijelio nekoliko autograma, i zaključio svoj prvi radni dan u Varaždinu. "Ćiro-show" se nastavlja, a zasad nije napravio nikakvu pogrešku. No njegova glavna zadaća bit će ipak na terenu i u svlačionici. Od Ćire se mnogo očekuje, a njegov prvi natjecateljski ispit bit će već ove subote u Zadru.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometIntervjuSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!