Intervju

Negovetić: "Sve na otoku je u službi EP-a"

Bojan Purić • subota, 21.06.2003.

Jedriličari zaposjedaju Kvarner. Još je samo nekoliko sati ostalo do VIP IMS Europskog prvenstva, koje se održava u drevnom gradu Cresu, a Sport Net će najtemeljitije pratiti ovo natjecanje. Ovim povodom naš sugovornik je Gaetano Negovetić, gradonačelnik Cresa, i sam vrlo aktivan sportski radnik.

Slika 2 od 3.
Foto: Bojan Purić

Što za otok i grad Cres znači Europsko prvenstvo?

Presretni smo što se ovo Europsko prvenstvo događa na našem otoku i u našem gradu. Ovo je najveći sportski događaj ove godine u Hrvatskoj. Bit će ovo jaka promidžba otoka Cresa, ljudi će se susresti s istinskom prirodom, upoznat će naše more, ljepote otoka. Europsko prvenstvo je nešto što će naše ljepote prenijeti brže nego što smo do sada mogli.
Dolaze najveći sportski djelatnici, sportaši, osvajači medalja sa svjetskih prvenstva, olimpijskih igara, a nikad prije nisu bili ovdje.

Koji su aduti otoka u ostavljanju dobrog dojma na sudionike i organizatore?

Naše okruženje je ono što jedriličari traže; ovako lijepo i čisto more nama je svakodnevica, ali za njih je to nešto posebno. Istinski zaljubljenici u prirodu će nam se sigurno vratiti. Cres je bio poznat po gradnji jedrenjaka, stoljećima su građeni u našem brodogradilištu. Cresani su bili težaci i mornari, njihova plovila su bila ures otoka. Obnavljamo nešto iz povijesti, možda i opet počnemo graditi jedrenjake.

Slika 1 od 2.
Foto: Bojan Purić

Može li Cres u budućnosti postati jedriličarska meka?

Ako udovoljimo standardima, kad zbrojimo organizacijske rezultate, kandidirat ćemo se i za Svjetsko prvenstvo. Ja vjerujem da ćemo tim ljudima udovoljiti. Bit će i iznenađenja, uključili smo kompletno domicilno stanovništvo, ugostiteljske objekte, sve na našem otoku aktiviralo se za ovo Europsko prvenstvo. Ne samo na planu prostora - turističkih kapaciteta, već će se pokazati i da smo dobri organizatori i da Cres kvalitetno gradi turizam. Ponavljam, kompletan naš promidžbeni materijal ne vrijedi koliko živi čovjek kao promidžba. U bližoj i daljnjoj budućnosti bit će lakše uključiti onaj dio koji nije upoznao otok.
Nije bilo lako dobiti ovo domaćinstvo, ali dobili smo ga zbog dobro odrađenih ranijih natjecanja, međunarodnih i domaćih, gdje su svi bili zadovoljni.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!