Vodeni sportovi

Veselin Đuho: "Naša prednost je Gruž"

Branimir Korać • petak, 25.04.2003.

U subotu na dubrovačkom plivalištu na Gružu, Jug i Mladost odigrat će prvi susret finala Prvenstva Hrvatske u vaterpolu.

Slika 1 od 2.
Foto: Vlaho Hrdalo

Forma obje momčadi tijekom ove sezone dosta je varirala i izuzetno je zanimljivo vidjeti kako će se snaći u ovim susretima u kojima, usudimo se reći, popravka nema. Nudimo vam pogled na finale iz perspektive Veselina Đuhe i Darija Kobeščaka.

Osvajanjem prve pozicije u regularnom dijelu Prvenstva, Jug se nalazi u maloj prednosti u odnosu na Mladost jer će u slučaju pete utakmice igrati na svom plivalištu. Prvak Hrvatske će biti ona momčad koja prva dođe do tri pobjede, a o ovom susretu porazgovarali smo s trenerom Jugaša, Veselinom Đuhom, te igračem Mladosti Dariom Kobeščakom.

Kako se pripremate za ovaj susret? Mladost jako dobro poznajete, nekoliko puta ove sezone ste se sastali, kakvo iznenađenje pripremate Mladosti i njihovom treneru Ozrenu Bonačiću?

Utakmice za naslov prvaka Hrvatske dočekujemo s velikim nestrpljenjem jer su ovo izgleda jedine zanimljive utakmice u našem prvenstvu. Ja se nadam da će one ispuniti očekivanja, da će privući veliki broj poklonika vaterpola i u Zagrebu i u Dubrovniku. Susreti će se izravno prenositi na HTV-u, pa će svi ljubitelji vaterpola doći na svoje. Prednost Juga je prednost domaćeg bazena, iako to nije uvijek bio slučaj, znalo se i s druge pozicije doći do naslova prvaka. Mislim da Dubrovnik živi za vaterpolo, tribine će biti krcate i to će biti presudan segment u ovim utakmicama. Što se tiče samih taktičko-tehničkih varijanti, mislim da se mi jako dobro poznajemo tako da nekih velikih iznenađenja neće i ne može biti.

Mladost će izuzetno teško do pobjede na vrućem Gružu, a da li vi možete do pobjede u Zagrebu?

Točno tako. Mi u Zagrebu imamo određeni broj svojih navijača. Jako smo dobro praćeni u samoj metropoli gdje ima veliki broj studenata iz Dubrovnika koji uvijek naprave pravu atmosferu. Ono što je sad najvažnije na meni i stručnom stožeru je da se ekipa na uspava, da ne misle da su samom pozicijom broj jedan osigurali naslov. Treba se još itekako potruditi za naslov protiv izuzetno kvalitetne Mladosti. Usudio bih se reći da je Mladost najbolja vaterpolska ekipa svijeta svih vremena, i sigurno je da će naše bilo kakvo opuštanje ili lošu igru kazniti. Potreban je maksimalan oprez i mir i zbog tog razloga smo se po prvi puta nakon finala Kupa prvaka povukli u karantenu, gdje ćemo u miru Mlina dočekati utakmicu.

Kakva je situacija u momčadi, da li ima igrača čiji je nastup pod znakom pitanja?

Srećom nema, ta nesreća da igramo nekompletni, pratila nas je tijekom cijele prošle sezone. Imali smo velikih problema s ozlijedom Mile Smodlake, u ožujku smo imali problema s zaušnjacima naših ključnih igrača na poziciji braniča, Ivaniša i Pecotića. Takvih problema sada nemamo i zbog toga smo još optimističniji nego inače.

Je li hrvatska vaterpolska liga, po vama, ove godine dobila na kvaliteti, odnosno vidite li pomak na bolje u hrvatskom vaterpolu?

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Na žalost, prvenstvo još nije onakvo kakvo bi mi željeli što se tiče kvalitete, nije onakvo kakvo je bilo prije pet-šest godina, kada je bilo šest-sedam izuzetno kvalitetnih ekipa. Tada se moglo izgubiti i u Rijeci, Šibeniku, Zagrebu, Splitu, Dubrovnik je imao dva kvalitetna prvoligaša. VK Dubrovnik je, na žalost, jednostavno nestao. Međutim, ove i protekle godine, srećom, izbačena su dva kluba koja su jako puno radila s mladima i tako stvorili dobre ekipe. U prvom redu mislim na Primorje i splitski Jadran, tu je također vrlo blizu i Mornar. Vjerujem da, ukoliko te dvije-tri ekipe u idućoj sezoni dođu do jednog ili dva pojačanja, mogle bi se ravnopravno upustiti u borbu za vrh s Jugom i Mladosti, a onda bi prvenstvo bilo kvalitetnije, s puno više gledatelja na tribinama.


Dario, vlada li i kod vas veliki optimizam uoči ovog vrućeg gostovanja u Dubrovniku?

Mi smo uvijek optimistični, ali i oprezni. Znamo kakav je Jug protivnik, osim toga, kreću sa startne pozicije br. 1 i respektiramo ih. Znamo sve njihove kvalitete, ali i vjerujemo u svoju snagu i kvalitetu i ne idemo izgubiti. Idemo probati pobijediti i okrenuti stvari u svoju korist.

Pobjedom Mladosti puno toga bi se promijenilo, tada bi vi bili u prednosti. Kolika je uopće prednost prva pozicija iz glavnog dijela prvenstva?

Prednost u svakom slučaju je, taj domaći teren, pogotovo za Dubrovčane, je stvarno velika prednost jer oni u svakoj utakmici imaju veliki broj navijača i to ih jednostavno nosi. Ali u posljednjih nekoliko godina pokazalo se da to ne mora biti neka odlučujuća prednost, i oni i mi gubili smo na domaćem terenu, uostalom, sve će se vidjeti na samoj utakmici.

Možete li procijeniti trenutnu formu Mladosti? Tijekom sezone imali ste dosta uspona i padova, gubili ste od Jadrana, ali i pobjeđivali Olympiakos.

Poraz od Jadrana nam je i donio drugu poziciju. Da smo svladali Splićane, bili bi prvi, a ovako smo u doigravanje ušli s druge pozicije. Poslije te utakmice je sve bilo riješeno, Jug se odvojio i teško ih je bilo stići. Forma je tijekom prvenstva dosta varirala, ali sada bi trebala biti na vrhuncu. Posljednjih nekoliko dana kod nas je na pripremama bila reprezentacija SAD, s njima smo brusili formu i nadam se da smo sad u puno boljoj formi od one prije nekoliko tjedana i mjeseci, a to bi nam trebalo biti dovoljno za osvajanje prvenstva.

Uz prvenstvo, očekuje vas i final four Lige prvaka. Da li već sad razmišljate o pohodu na naslov prvaka Europe?

O tome se sad ne razmišlja u klubu, okrenuti smo domaćem prvenstvu. Do final foura smo došli nakon malih poteškoća, mislim da nam je tamo i mjesto, ali o tome ćemo razmišljati nakon prvenstva.

Kakva je situacija u momčadi, ima li ozlijeđenih igrača?

Problema uvijek ima, ali ovakve utakmice se igraju, kako se kaže, i bez lijeve ruke. Neki se igrači žale na male probleme, ali nastupit ćemo u najjačem sastavu.

1. HVL, regularni dio

1Jadran Split 9149:56+9325
2Jug AO 9133:60+7325
3Mladost 9130:72+5821
4Primorje EB 9115:81+3418
5Solaris 994:90+415
6Mornar BS 992:88+412
7Medveščak 985:140-559
8POŠK 973:123-504
9KPK 960:144-844
10Zadar 968:145-770

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!