Vodeni sportovi

Drnasin: "Ni Barcelona nije htjela nas"

Bojan Purić • ponedjeljak, 08.03.2004.

Jedno od najugodnijih iznenađenja aktualne domaće vaterpolske sezone su igrači splitskog Jadran Deltrona. Nakon što su dogurali do finala Hrvatskog kupa, u prvenstvu se nalaze na trećem mjestu uz priključak samom vrhu ljestvice, a u Kupu LEN izborili su polufinale. Stoga je mnogo razloga za razgovor s Mladenom Drnasinom, sportskim direktorom Jadrana...

Kako komentirate dosadašnje rezultate u Superligi?

"Dosadašnji rezultati su samo dokazali razmišljanja da će ove godine borba za prvaka biti neizvjesnija nego ikad. Po meni, četiri kluba ravnopravno pretendiraju na titulu, odlučit će nijanse i bolja psihofizička sprema momčadi u završnici prvenstva. Mladost je anulirala gubitak boda na svom bazenu od Primorja izborivši vrijednu pobjedu u Gružu, Jug je započeo možda i najlošije, ali ga i dalje smatram najvećim favoritom za naslov. Primorje je dokazalo da ima odličnu momčad, dobro vođenu od trenera Tonkovića, s tri reprezentativca zauzelo je vodeću poziciju u Superligi i apsolutno ima snage za osvojiti prvenstvo. Mi smo startali dobro, potrebno je vrijeme za postizavanje automatizma kod naše nove momčadi i očekujem da će nam, kako ono bude protjecalo, kvaliteta igre biti u usponu."

Slika 3 od 3.

Možete li izdvojiti kojega od igrača, kao najzaslužnijega za postignuto?

"Imamo kvalitetnih pojedinaca, ali nijednoga ne vidim kao adut s obzirom da nijednu utakmicu nismo dobili na pojedincima, već na kolektivnoj igri. Spremnost izvršavanja trenerovih zadataka, kolektivna igra, angažman i mir, to su naši najjači aduti."

Zašto je došlo do poraza od Primorja i kakvog će traga na momčadi i daljnjim rezultatima on ostaviti?

"Najprije bih čestitao Primorju na zasluženoj pobjedi, protiv nas su odigrali kvalitetno i bez kompleksa, mi smo dopustili previše golova iz igre, pogotovo s pozicije dva metra i to gledam kao naš najveći propust. Mislim da od Primorja nipošto nije sramota izgubiti, to je i Mladost uvidjela na svom bazenu. Da smo igrali protiv Juga u Gružu i izgubili, pitanje sigurno ne bi bilo na takav način postavljeno. Primorje, kao što sam rekao, ravnopravno pretendira na titulu kao i ostali, imaju tri reprezentativca, mi za sada nijednog. To je trenutna činjenica, a sve ostalo su zavaravanja", naglasio je Drnasin, istaknuvši i da je kalendar utakmica vrlo zgusnut: "Mladići se trebaju naviknuti na igranje utakmica ritmom srijeda-subota, u zadnjih devet dana samo su dvije noći spavali kod kuće."

Što očekujete u skorim utakmicama polufinala Kupa LEN s Barcelonom?

Slika 1 od 1.
Foto: Bruno Karadža

"Barcelona je po mnogima najjači predstavnik u Kupu LEN, ali ne podcjenjujemo ni sebe. Uvjerljivo je vodeća u prvenstvu Španjolske, u domaćem prvenstvu je pobijedila i Sabadell i Barcelonetu, crnoputi ljevak Perez i Molina su glavni igrači."

Biste li više voljeli da je ždrijeb donio drugačije parove?

"Možda bi nam bilo lakše da smo izvukli nekoga od preostale dvojice polufinalsta, no ne žalimo se. Imamo informacije i da su oni najmanje nas priželjkivali u polufinalu. Protivnik je jak i atraktivan, druga utakmica je u Splitu, najvažnije je da nam u Barceloni ne naprave veliku razliku. I minimalan poraz od 1-2 razlike daje nam šanse za uzvrat u Splitu. Prolaz smatram ogromnim uspjehom, ali za ovu sezonu nismo nezadovoljni ni dosadašnjim plasmanom."

Slika 2 od 2.
Foto: Bruno Karadža

Što smatrate ključnim za povratak Jadrana u sam vrh hrvatskog vaterpola?

"Prvo je trebalo stabilizirati klub, financijski i organizacijski, i to smo postigli. Volim koristiti uzrečicu jednog starog sportskog djelatnika: Lako je rješiti krizu igre ili igrača, problem nastaje kada dođe do krize uprave. Predsjednik Mislav Polić i njegovi najbliži suradnici su realni, ali ambiciozni, svjesni da se rezultat ne može postići preko noći, ali isto tako, prosjek priznaju samo kao dio jednog velikog plana, nikako kao krajnji cilj.
Bitno je i to što smo vratili povjerenje igrača i trenera prema upravi, nema praznih obećanja, obveze se poštuju, odnos je profesionalan, ali prvenstveno ljudski. Vlada obostrano povjerenje i respekt. Treće, kvalitetan rad u mlađim kategorijama je bitan za kontinuitet rezultata, tu smo najviše i uložili, pojačali stručni stožer i definirali način rada i obavljanja selekcije. Pratimo širu bazu, doveli smo dva perspektivna igrača iz Galeba. Ni rezultati nisu izostali, iako ih ne smatram bitnim u mlađim selekcijama. Kad bi mi netko ponudio da mlađi pogon izbacuje samo jednog pravog igrača godišnje, odmah bih to prihvatio."

Koje su ambicije za plasman na kraju sezone u domaćem prvenstvu?

"Ovu godinu cilj nam je biti bolje plasiran nego prethodnu godinu, znači osvojiti treće mjesto. Možda će nekome zvučati preskromno, ali mi smo svjesni da nitko nije napravio rezultat preko noći, pogotovo prvu godinu kad se nova momčad okupi. Prosjek starosti naših igrača je za dvije godine niži od Mladosti, a četiri od Juga. Tko hoće, može to lako provjeriti. Trenutno nemamo nijednog reprezentativca, prema tome - favoriti su svi drugi, pa tek onda Jadran Deltron.
S druge strane, ne razmišljamo dalje od utakmice koja nam slijedi, ne opterećujemo se nikakvim kombinatorikama, a budemo li u završnici došli u situaciju da osvojimo prvenstvo, učinit ćemo sve da ukazanu priliku i iskoristimo", najavio je sportski direktor splitskog kluba.

1. HVL, regularni dio

1Jadran Split 9149:56+9325
2Jug AO 9133:60+7325
3Mladost 9130:72+5821
4Primorje EB 9115:81+3418
5Solaris 994:90+415
6Mornar BS 992:88+412
7Medveščak 985:140-559
8POŠK 973:123-504
9KPK 960:144-844
10Zadar 968:145-770

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!