Intervju

Međimurje putem Reala i Barcelone

Ivana Strahija • četvrtak, 15.12.2005.

Najnoviji projekt prvog čovjeka međimurskog sporta i saborskog zastupnika Velimira Pleše zaživjet će, po planu, kroz svega par dana. Riječ je o Hrvatskom sportskom društvu Međimurje, jedinstvenoj organizaciji četiri najjača međimurska kluba...

O novom se sportskom društvu u međimurskim sportskim krugovima već naveliko priča. Mišljenja su podijeljena, kao i svaki puta kad se mnoštvo sportskih stručnjaka uključi u raspravu. Jedni smatraju da će osnivanjem takvog društva "mali" sportovi izgubiti dio financiranja, dok drugi zastupaju mišljenje da će se na taj način "najboljima" omogućiti brže napredovanje.

Iste boje, navijači i ime

Jedan od idejnih začetnika i budućih osnivatelja tog društva jest Velimir Pleša, saborski zastupnik i član poglavarstva Županije međimurske zadužen za sport.

Slika 1 od 1.
Foto: Bruno Karadža

"Radi se samo o kopiranju dobrih ideja koje su već uvelike prisutne na zapadu, kao i učenje na starim iskustvima. Naime, Međimurje je već imalo slično sportsko društvo, od 1996. do 1998. godine, kada ga je rasformirala nova županijska vlast. Kad sam razgovarao s ljudima koji su tada bili prisutni u sportu, kazali su mi da im je bilo dobro, mnogo bolje nego danas. Članovi su tada bile rukometašice, rukometaši, nogometaši, košarkaši i odbojkaši, svi se slažu u jednom – bilo im je mnogo lakše funkcionirati, bili su sigurni u određeni mjesečni prihod, a između sebe lako su se dogovarali", kaže Pleša.

Bez obzira na naklapanja, većina sportske javnosti Međimurja još uvijek ne zna koja će točno biti funkcija nove organizacije, pa je Velimir Pleša to objasnio:

"Hrvatsko sportsko društvo Međimurje objedinit će četiri najmasovnija, najpopularnija i najbolje rangirana kluba u našoj županiji: Nogometni klub Međimurje, Rukometni klub Perutninu Pipo IPC, Odbojkaški klub Črečan Centrometal i Košarkaški klub Vajdu. Svaki će klub ostati samostalan, no svi će oni u svoj naziv uvesti riječ Međimurje, igrati u jedinstvenim, crveno-plavim dresovima i imati jednu navijačku skupinu, sa pravim rekvizitima. Predsjednik društva će uvijek biti međimurski župan, a dopredsjednik čakovečki gradonačelnik. Jedan od ciljeva svega ovog je napraviti korak dalje u stvaranju branda Međimurje. Sportskim ćemo putem diljem Hrvatske i inozemstva pronijeti ime našeg kraja."

Milijun kuna

Znači, jasno je što dobiva Županija, no što dobivaju klubovi? Odgovor je jednostavan – milijun i više kuna.

"Županija će za Hrvatsko sportsko društvo Međimurje u 2006. izdvojiti milijun kuna, oko iznosa s Gradom još uvijek raspravljamo. Sredstva će se po određenom postotku raspodijeliti među četiri kluba. Najvažnije je ipak to što ćemo ovako, s županom i gradonačelnikom na čelu, moći čvršće nastupati prema potencijalnim sponzorima. Želimo privući međimurske gospodarstvenike, ali i velike tvrtke koje imaju svoje poslovnice ovdje, na primjer INA, Elektra ili banke. Vjerujemo da ćemo tako uspjeti doći do većih iznosa nego da svaki od nas pojedinačno "žica", a sponzorski će novac puniti zajednički račun", ocrtava Pleša jedinstven plan.

Hoće li onda "malim" sportovima ostati manje novca? Pleša odgovara: "Do sada su ta četiri kluba preko Zajednice sportova Međimurske županije godišnje trošila oko 890 tisuća županijskih kuna. Sada se taj iznos malo povećao, no dobra je stvar to što više neće sudjelovati u raspolaganju ostatkom novca namijenjenog za sport. Naš je plan tijekom vremena trošiti što manje županijskih i gradskih kuna, a sve se više oslanjati na dugoročne sponzorske i donatorske ugovore"

Još je samo jedna velika zamjerka onih protiv, pitanje opravdanosti izbora upravo ta četiri kluba: "Premda gimnastika i atletika ili tenis možda postižu bolje rezultate, čak na europskoj ili svjetskoj razini, činjenica ostaje da su gledatelji u Međimurju još uvijek najviše zainteresirani za nogomet, rukomet, odbojku i košarku i ne vjerujem da će se to tako skoro promijeniti. Nadalje, Međimurju treba sportska piramida, to je preduvjet za kvalitetu i stabilnost sporta općenito. Znam da su osobni interesi pojedinaca jaki u našem kraju, no ljudi moraju početi razmišljati u okvirima onog što je dobro za županiju a što ne. Kad stvorimo piramidu i ustabilimo četiri najjača kluba, susjedi nam više neće moći krasti mlade igrače. Samo još jedna napomena, planiramo u Hrvatsko sportsko društvo Međimurje primiti i još pokojeg člana nakon nekog vremena, posebice ženske ekipe, no nemamo bolesnih ambicija, poput dva nogometna kluba u prvoj ligi."

Ostaje nam samo da se u sve izrečeno uvjerimo tijekom 2006. godine. Osnivačka skupština Hrvatskog sportskog društva Međimurje zakazana je za utorak 20. prosinca. Željko Kavran, Jadranko Kirić, Željko Ritonja, župan Josip Posavec i gradonačelnik Branko Šalamon, svi odreda uz Velimira Plešu začetnici ideje, tog bi dana i službeno trebali pokazati svoju potporu projektu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!