Intervju

"Povlačim se iz reprezentacije 2007!"

Ante Đorđević • petak, 17.11.2006.

"Htio bih najaviti da će mi sljedeća sezona vjerojatno biti posljednja u Davis Cupu i želim se od njega oprostiti kao pobjednik", najavio je Ivan Ljubičić na kraju najuspješnije sezone u karijeri, ali upozoren signalima koje mu je tijelo poslalo tijekom godine. Za Sportnet.hr iz Šangaja Ante Đorđević...

Kao i tijekom cijelog proteklog tjedna, Ivan je i danas našao vremena za hrvatske novinare u Šangaju. Kolege iz drugih zemalja tome se još uvijek ne mogu načuditi - Ivan Ljubičić i Mario Ančić jedini su tenisači koji su za vrijeme turnira ušetali u novinarske prostorije, mimo službenih obaveza i protokola.

Šangaj napušta danas i iza sebe ostavlja najuspješniju sezonu karijere. "Prošlu sam godinu završio u Top 10, ovu u Top 5, a uvijek mi je cilj biti još bolji u sljedećoj godini. Dan nakon kraja sezone osjećaj je da sam možda zaslužio bolje mjesto od petog na kraju godine. No, to se dogodi kad preskočiš najdraži dio sezone, skupo sam platio bolest i to mi je škola za dalje. Svi mi imamo razdoblja koja propuštamo i na koja ne možemo utjecati, kao što je Mario propustio američki dio, Nadal Australiju, a ja dvoranske turnire."

Slika 3 od 4.
Foto: Ante Đorđević

Upravo fizička priprema i veliki zahtjevi vrhunskog sporta zbog nedavne su bolesti postali Ivanova briga broj jedan: "S 27 godina najstariji sam u Topu 10, a Haas je s 28 najstariji u Topu 20 i to pokazuje koliko se trošimo na Touru."

Problemi s pripremom počeli su još sredinom godine: "Mislim da je meč protiv Tursunova u Wimbledonu bio početak svega, možda čak i prije, nakon Roland Garrosa. Za pripremiti jedan turnir moraš se i odmarati i trenirati. Ako samo treniraš nisi odmoran, ako se samo odmaraš nisi spreman. A još uvijek nemam hrabrosti preskočiti Masters Series turnir - na kraju nisam imao snage za zadnji dio sezone."

Zbog svega posebno pažljivo planira sljedeću sezonu: "Dvije godine nisam imao odmora. Igrat ću Dohu najprije, a odluka je koncentrirati se na dvoranu iduće godine jer nije tajna da upravo tu igram najbolje, moram maksimalno iskoristiti svoje najbolje strane."

Slika 2 od 2.
Foto: Ante Đorđević

Igrati manje i birati pažljivije, moto je u 2007.: "Postoji šansa da od Wimbledona do kraja sezone odigram samo pet-šest turnira, ovisno o rezultatima u prvom dijelu sezone. U neigranju na Masters Series turnirima treba biti jako oprezan, od ostalih je samo Beč siguran." Time je "stradao" i jedan od naših turnira: "Umag će mi se teško uklopiti u program, a nisam u poziciji da mogu birati."

Mnogi najbolji tenisači baš zbog rasporeda i uštede snage preskaču i Davis Cup. Nažalost, sada je i Ivan na tragu takvog razmišljanja: "Htio bih najaviti da će mi sljedeća sezona vjerojatno biti posljednja u Davis Cupu. Nakon svega što mi se dogodilo prošle i ove godine, te cijelo ovo iscrpljivanje, negdje moram uzeti zraka. Glupo mi je bilo nakon što smo osvojili odustati. Želim se oprostiti od Davis Cupa kao pobjednik i zato će mi 2007. biti mnogo važniji nego što je bio ove godine."

Najbolji tenisač svijeta redovito spašava od ispadanja iz svjetske skupine Davis Cupa, ali ne igra prva kola, bi li i Ivan tako mogao od 2008.? "Teško mi je sada reći što će biti 2008. Za Davis Cup 2007. želim dati svoj maksimum. Hoću li odigrati još koji meč nakon toga, moguće, neću reći 'nikad više'. Odluka nema nikakve veze s Olimpijskim igrama ni ičim drugim već samo s mojim tijelom koje traži pauzu i ja si ju moram naći. Shvatio sam da mi je odmor važniji i od treninga."

Slika 1 od 1.
Foto: Ante Đorđević

Koliko je realno osvajanje 2007.? "Prvi smo favoriti, imamo najjaču ekipu i tu nema nikakve spekulacije. Jedina smo ekipa koja može igrati na svim podlogama, imamo najnezgodnijeg trećeg igrača i mladu zvijezdu koja može eksplodirati iduće godine, čemu se nadam. Ako budemo svi unutra, idemo probati ponovno uzeti Davis Cup."

Novi ciljevi posve su očekivani: "Nezahvalno je najavljivati. Grand Slamovi više nisu crna, ali jesu tamna rupa koju želim osvijetliti i napraviti veliki rezultat. 2006. sam se više koncentrirao na skupljanje bodova pa ću se ubuduće više usredotočiti na skupljanje titula. Tri finala na Masters Series turnirima bih mijenjao za jedan naslov. Što se rankinga tiče, zbog ždrijeba mi je važno biti među četiri. Biti četvrti i peti je ogromna razlika, kao i to jeste li osmi ili deveti. To se Mariju dogodilo pa je dvaput naletio na Federera u četvrtfinalima ove godine."

Ivan se zaputio na zasluženi odmor na Sejšelima. Dva tjedna odmora, tri tjedna treniranja i novi početak u 2007...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!