Intervju

"Ovo je za nas fenomenalan uspjeh"

Tanja Vučić • srijeda, 30.01.2008.

Hrvatska rukometna reprezentacija još jednom je uveselila naciju svojim nastupom. Pakleni su se s Europskom prvenstva iz Norveške vratili sa srebrnom medaljom, a veliki obol ovome uspjehu dao je i mladi vratar Mirko Alilović. Za Sportnet.hr Mirko se osvrnuo na nedavno održano prvenstvo u Norveškoj, rezultat koji je Hrvatska ostvarila te o drugim aktualnim rukometnim pitanjima...

Mirko, Pakleni su se iz Norveške vratili okićeni srebrnom medaljom.

"Zadovoljni smo. Prije prvenstva da nam je netko rekao da ćemo osvojiti srebrnu medalju, svi bi potpisali. Na kraju kad smo stigli u finale, ostaje želja i pitanje zašto nismo osvojili zlato, no ne treba biti pohlepan i treba biti zadovoljan učinjenim i osvojenom srebrnom medaljom jer to je za nas fenomenalan uspjeh."

Posebno je dojmljiv bio ulazak Hrvatske u finalnu utakmicu.

"Poveli smo 4:0, sve nas je krenulo. Kako smo otvorili utakmicu, mislili smo da ćemo se prošetati finalom. Sve je funkcioniralo fenomenalno, i obrana i napad. Onda je krenulo sve nizbrdo; suci su počeli remetiti naš ritam igre i sve je završilo kako je završilo."

Što je uzrok pada u igri naše reprezentacije?

"Velik umor igrača i suci koji nam nisu dali da se približimo u drugom poluvremenu. Uzeli su nam tri čiste lopte, dva čista zicera su svirali prijestup i u obrani su svirali loptu za Dance. Na kraju svih tih pehova je i Perina stativa u 25. minuti i mislim da smo se tu slomili. No još jednom ponavljam, srebrna medalja je veliki uspjeh."

Koliko je odnemogao crveni karton izbornika Line Červara u ključnim trenucima utakmice?

"Ne možemo sada govoriti o tome da nije bilo crvenog kartona da li bismo postigli pogotke. Sve je išlo na korist Danaca, naš umor, a i suci. Treba im stisnuti ruku, bili su bolji i ne treba sada tražiti isprike. Mi smo isto griješili u finalu i trebamo raditi na tome da u budućnosti pogreške ispravimo i da ih ne ponavljamo.

Slika 1 od 2.
Foto: Tanja Vučić

Posebno ste bili samokritični prema učinku u posljednje dvije utakmice.

"To je ustvari bilo tako. Za razliku od prvih šest utakmica gdje smo redovito oba vratara skupljali po 15 obrana, u zadnje dvije smo skupili deset odnosno sedam obrana, što je nedovoljno za jedno veliko finale."

Je li lošim obranama pridonosila slabija igra Hrvatske u obrani u odnosu na protekle utakmice?

"Mi vratari ovisimo puno o obrani, ali ovisimo i dosta sami o sebi, tako da nema razloga nikoga kriviti jer mi smo golmani svoj svijet na golu i ako odradimo loš posao, mi smo ga odradili i nitko tu nije kriv."

U prvim utakmicama prvenstva ste briljirali, posebno u susretu protiv Poljske.

"Bili smo svježi i u svim tim utakmicama nismo zakazali i vodili smo Hrvatsku do pobjede. Dvije zadnje utakmice mene je posebno stigao umor i možda je razlog obranama u finalu bila i trema i pritisak. Neću tražiti isprike i treba u sljedećim susretima ispraviti nedostatke."

Današnja hrvatska reprezentacija spoj je mladih i onih iskusnijih. Vi pripadate mlađoj generaciji Paklenih i na terenu izgledate kao prava klapa.

"Na terenu nema hijerarhije, to ne postoji u reprezentaciji. Mi mlađi slušamo i poštujemo starije. Ponosni smo što smo dio te momčadi i što smo pomogli reprezentaciji, što smo sudjelovali u ovom velikom uspjehu. Stariji igrači na podržavaju, dijele nam savjete i atmosfera je fenomenalna."

S nepune 23 godine prvi ste vratar hrvatske reprezentacije i u rekordnom roku, od samo godinu dana od prvog pozivanja u reprezentaciju nametnuli ste se izborniku Červaru.

"Prije godinu dana, kada sam pozvan u reprezentaciju san mi je bio otići na neko veliko natjecanje. Ta želja mi se ostvarila i izbornik Červar mi dao puno povjerenje i šanse da branim i to je nešto neopisivo. Prije godinu i pol sanjao sam poziv u reprezentaciju, a sad sam dio toga i ugradio sam svoj komadić truda u srebrnu medalju."

Slika 2 od 3.
Foto: Tanja Vučić

Koliko će se odlične igre u reprezentaciji reflektirati na status i igru u vašem klubu, španjolskom Ademar Leonu?

"Dokazao sam sebi i drugima da mogu braniti u velikim utakmicama i da nisam od onih koji paničare u odlučujućim trenucima. Sazrio sam dosta i ovo je jedno veliko iskustvo koje će mi pomoći u španjolskom prvenstvu i pomoći će mi u tome da me još više respektiraju tamo gdje branim."

Hrvatska ide dalje i pogled je već usmjeren prema Olimpijskim igrama u Pekingu. Prije toga očekuju vas kvalifikacije u Zadru.

"Ja se nadam da ćemo u kvalifikacijama koje ćemo igrati u Zadru protiv Rusije i s dva autsajdera, Alžira i Japana, nadam se da nam neće stvarati previše problema. Nadam se da ćemo u Peking ići spremni i zdravi i da nam tada neće nitko moći parirati."

Pero Metličić?

"Kapetan, vođa, jednostavan i odličan čovjek."

Ivano Balić?

"Najbolji rukometaš na svijetu, dobio sam priznanje od njega za najboljeg igrača utakmice, što je duplo vrijednije za mene."

Hrvatska reprezentacija?

"Jedna svetinja, jedna velika promocija Hrvatske i nadamo se da ćemo to zadržati duže vrijeme."

Lino Červar?

"Gospodin, temperament, karakter."

Željko Kavran?

"Predsjednik, sve mora biti 1/1, i organizacija, a i ostalo. Ako nešto nije u redu, taj čovjek ti sve kaže u lice."

Hrvatski navijači?

"Svaka im čast!"

Mirko je karijeru započeo u ljubuškom Izviđaču i zahvaljujući odličnim igrama u matičnom klubu karijeru je nastavio u španjolskom Ademar Leonu. S nepune 23 godine postao je prvi vratar Paklenih koji ima ogroman potencijal za napredak što svakako veseli sve navijače Hrvatske i španjolski Ademar Leon, klub za koji Alilović trenutno igra.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!