Nogomet

Bilić: "Genijalci su razlog za 3-5-2"

Tomislav Pacak • četvrtak, 25.03.2010.
Bilić: "Genijalci su razlog za 3-5-2"
Foto: Davor Sajko

Dok izbornici 32 s(p)retnije reprezentacije razmišljaju o predstojećem SP-u, Slaven Bilić ima druge brige na pameti. O tomu kako će Hrvatska izgledati u narednim kvalifikacijama, što možemo očekivati u neugodnoj skupini i s kojim snagama ćemo krenuti u boj za Ukrajinu i Poljsku, s izbornikom Bilićem razgovarao je Tomislav Pacak...

Pred Slavenom Bilićem su kvalifikacije koje će odrediti njegovu uspješnost na klupi hrvatske reprezentacije. Nakon izvrsnih kvalifikacija za EP, dobre igre u Austriji i nesretnog ispadanja u četvrtfinalu, Hrvatska je razočarala u ciklusu za Svjetsko prvenstvo koje će zahvaljujući porazima od Engleske i remijima s Ukrajinom promatrati na malim ekranima.

Bilić je usprkos neuspjehu ostao na klupi, pomogla je podrška velikog dijela javnosti, ali presudila je Bilićeva odlučnost da može ispraviti pogrešan korak. I, naravno, vjera u momke koji su tijekom njegovog mandata ipak Hrvatskoj pružili puno razloga za slavlje.

Ždrijeb kvalifikacija je prema Hrvatskoj bio blag, iako će dubinska analiza upozoriti na brojne opasnosti:

"Mi jesmo favoriti, ali smo i doktori za podcjenjivanje, ne samo u nogometu. Nema većih optimista od mene i stožera i ne znači da se bojimo ako ćemo istaknuti nečije vrline."

O Grčkoj: "Nisu atraktivni, nitko to ne tvrdi, ali da igraju pragmatičan i produktivan nogomet - to sigurno. Oni su, na kraju krajeva, izbacili Ukrajinu koju mi nismo mogli svladati."

A tih vrlina naši protivnici ipak imaju više nego što je dio javnosti svjestan.

"Da mi igramo s Latvijom 10 utakmica i ja bih stavio kuću na nas, ali igramo dvije utakmice i tada je sve moguće. Latvijci se žele plasirati, na kraju, oni su već bili na EP-u u Portugalu. Izrael je našu grupu za Euro završio s istim brojem bodova kao Engleska. Gruzijci su također ambiciozni. A Grčka je tu s nama, mjesto ispod ili iznad."

"Važnije zdravlje od rasporeda"

Predstavnici nogometnih saveza u Ateni nisu mogli postići dogovor oko rasporeda utakmica. Problematičnima su se pokazale na papiru manje reprezentacije, Gruzija i Latvija, pa se pet potpuno različitih mišljenja nije moglo uskladiti. Raspored će tako utvrditi Uefa, pa je za očekivati da svatko dobije nešto što je želio izbjeći.

"Takav pristup Gruzije i Latvije sugerira njihovu ambicioznost. Ždrijeb je nekako najpošteniji, iako on može biti i okrutan. Tu ti se mora dogoditi da igraš s nekim utakmicu za utakmicom, samo je pitanje tko će to biti - nije isto je li to Grčka ili Malta."

A što bismo mi od tog rasporeda željeli?

"Najvažnije nam je da budemo zdravi. Nama je važnije da mi, recimo, u Ateni budemo spremni i kompletni, nego kada ćemo tamo igrati. Mi smo, recimo, htjeli izbjeći osmi mjesec u prošlim kvalifikacijama, a pokazalo se da smo tada bili najbolji. Rujan nam je trebao biti najbolji, ispao je najgori - nema pravila. Jasno da ne bismo htjeli iz Tel-Aviva putovati kući ugostiti Grke, ali bit će i teških kombinacija. Sigurno da bismo željeli na kraju igrati odlučujuće utakmice, a ne da netko tko je eventualno siguran odlučuje o našoj sudbini kao što je bilo s Engleskom."

"Domaćini? Zagreb ili Split"

Bilić tijekom svog mandata nije krio da kvalifikacijske utakmice želi igrati u Zagrebu, ne zbog Zagreba kao takvog već zbog činjenice da se reprezentacija tu najugodnije osjeća. To razmišljanje nije se promijenilo bez obzira na vrlo ugodna iskustva iz drugih gradova, primjerice iz Vinkovaca gdje je odigran prijateljski sraz s Lihtenštajnom.

Kriterij mora biti sportski

Izbornik je dodatno pojasnio svoje razmišljanje na temu domaćinstava kvalifikacijskih utakmica:

"Možda netko drugi i dobije neku manju utakmicu poput Malte, no treba se sjetiti da smo se mi i s Maltom u prošlosti mučili, tamo smo odigrali 1:1, s Ćirom smo jedva u Zagrebu dobili. Bila je inicijativa da recimo s Makedonijom kvalifikacije igramo u Rijeci, ali morate znati da je tamo mali, loš teren - nama su to kriteriji. Ne smeta nikome Rijeka kao grad, dapače, mi često tamo igramo prijateljske utakmice, doći ćemo u Osijek protiv Walesa, ali kriteriji moraju biti sportski."

"Hrvatska mora igrati domaće kvalifikacijske utakmice tamo gdje je najveća šansa da pobijedi, a ne da to budu ekskurzije. Realno je da uz Zagreb to bude i Split, da se ta dva grada podijele."

Split bi, dakle, mogao doći na svoje:

"Split bi trebao biti dobar domaćin, tamo se stvori ta atmosfera koja nam treba, tih 10 posto koliko nam navijači daju."

Zašto 3-5-2? Zbog "genijalaca".

Pripreme za iduće kvalifikacije Hrvatska je započela Kranjčarovim pogotkom za 1:0 u Belgiji. Na papiru, pobjeda u Bruxellesu nije za odbaciti:

"Nije to bilo sjajno, no ako pogledate objektivno - oni su mlada, dobra ekipa, mi smo stvorili još četiri šanse za pogodak, isprobali smo sustave, promijenili sedam igrača i - pobijedili. Bilo je tu rupa i loših perioda, no bili smo dovoljno dobri da isprobavamo taj novi sustav i dalje."

Upravo se o tom sustavu najviše pričalo nakon utakmice, a izbornik je naglasio da sami sustav ionako nije toliko važan:

"Taj sustav će nama biti realna opcija. Zapravo, da ja to nisam nagovijestio, puno ljudi ne bi ni primijetilo. Nije tu bilo novih imena, mi imamo polivalentne igrače koji nam daju mogućnost da s jednom rotacijom promijenimo sustav iz 4-4-2 u 3-5-2. Sistemi nisu toliko značajni, važnije je kretanje svih igrača, da si kompaktan, da ne stojiš predaleko. Ako te protivnik "raširi u kobasicu", nije bitno u kojem si sustavu. Vrijedi i obrnuto."

O poziciji lijevog beka: "Pranjić je jedan od ključnih razloga zašto smo igrali dobro na Euru. Donio je osvježenje i probojnost, bio dobar i defanzivno i ofenzivno. No, radi jedne utakmice protiv Engleske njega su mediji razapeli, a on ni tada nije bio kriv - prvi gol je bio odbijanac, drugi gol je on svoje pokrio, no on je kao bek u javnosti "pokopan". On nama sigurno ostaje opcija za beka, posebno protiv ne toliko opasnih suparnika. Čale je također opcija, on u klubu igra puno bolje nego u reprezentaciji i tu ima dosta rezerve. Pojavio se i Strinić koji ima impresivnu motoriku, brzinu, taktički je sve bolji - ima sve."

Od 4-4-2 Bilić sigurno ne odustaje, dapače, ali nabrojat će dobre razloge zašto "očijukanje" s 3-5-2:

"Nama je 4-4-2 sve dao, mi smo ga i uveli i sigurno nećemo odustati. Na papiru izgleda kao da bi dobrom dijelu igrača taj novi sustav bolje pasao. Mi u 4-4-2 imamo jedan objektivan problem - krila. Ako nemaš krila, onda je pitanje koliko si ti opasan, jer u završnicu moraš doći s više igrača."

Ovako se otvara više mjesta Kranjčaru, Rakitiću i Modriću:

"Mi imamo tih par 'genijalaca', znalaca u sredini terena. Njih tri mogu igrati i uz liniju, ali su bolji, kvalitetniji i opasniji kada igraju u sredini."

"Mladi? Badelj, Vida, Perišić..."

Izbornik i njegov stožer prate velik broj igrača, Bilić je i do sada pokazao da se ne libi otvoriti vrata mladićima koji kucaju, no podsjeća da, osim što u reprezentaciju nije lako ući, nije lako ni ispasti:

"Treba se nekome od tih mladih i otvoriti mjesto. Nije važno samo kako taj momak igra, nego i kako igraju oni koji su već tu, koji nisu ni stari ni zasićeni. U kvalifikacijama smo doživjeli neuspjeh, ali ako pogledamo širu sliku - ukupan učinak ove reprezentacije - nama ne trebaju radikalni rezovi. Poneka kozmetička promjena je poželjna, moguće je i da netko od novih zaigra u prvoj postavi, ali ne treba previše mijenjati."

Od tih mladića, uz Rakitića, Lovrena i Kalinića koji već jesu u kadru A reprezentacije, Bilić je nabrojao imena Badelja, Vide i Perišića, dodavši da u aktualnoj mladoj reprezentaciji još niz igrača ima velik potencijal.

O Milanu Badelju: "On bi već bio tu da mladi nisu igrali važne utakmice jer se definitivno nameće. Na papiru njemu nedostaje brzina, ali u stvarno je bitno da li njega prolaze i prolazi li on. Vrlo je inteligentan, pametan, reagira brže od protivnika, dobro čita igra i tako kompenzira eventualni manjak brzine. On je odličan defanzivno što se možda i nije očekivalo, a napadački ima lakoću driblinga, dolazak iz drugog plana, udarac i proigravanja. Kompletan je igrač i vjerujem da će postati važan faktor u hrvatskoj reprezentaciji."

Domagoj Vida je zanimljiv, ali samo dok igra - to je Bilićeva indirektna poruka: "Vida je svakako interesantan. Nije problem da on želi u inozemstvo, ali mora tamo igrati. Ako odeš zbog transfera, pa se zakopaš i ne igraš, ti za dvije godine nestaneš s mape. Nije nužan taj odlazak u inozemstvo ako je preuranjen."

Lovrenu bi to mogao biti problem, ali Bilić vjeruje da će Lyon znati s bivšim Dinamovim stoperom: "Vjerujem da će on isplivati. Lyon zna razvijati igrače, stati iza svojih akvizicija. Lovren bi mogao imati poneku krizu, ali on je mlad i doći će na svoje."

Za onu najdeficitarniju poziciju, krila, Bilić ne vidi pravi potencijal, a razloge je pronašao u - genetici: "Mi se i danas čudimo Jarniju, Bokšiću i Oliću na brzini. Nas realno nema ni na europskim, kamoli svjetskim prvenstvima u sprinterskim disciplinama - objektivno nismo brza nacija i zato nemamo tog tipa igrača. Gabrić donekle odgovara profilu, to bi mogao biti Oremuš ako će to igrati u Hajduku."

S izbornikom smo razgovarali i o Svjetskom prvenstvu, Ligi prvaka, HNL-u, trenerskoj struci, Dinamu i Hajduku, a sve to moći ćete pročitati u drugom dijelu ovog intervjua koji će biti objavljen u petak.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Dalmatinac8825.03.2010. u 13:28
    Pletikosa-Srna,Čorluka,Križanac,Šimunić-Rakitić,Modrić,Vukojević,Kranjčar-Olić,Petrić
    Dalmatinac88
  • Obrisan korisnik25.03.2010. u 12:33
    sretnooo u novim kvalifikacijama, uz izbornika bilica se vracamo medju svjetsku elitu :D
    Obrisan korisnik