Tenis

Čilić: "Susret sa Srbijom bit će nezaboravan"

Tanja Vučić • ponedjeljak, 29.03.2010.
Čilić: "Susret sa Srbijom bit će nezaboravan"

Proteklih godina je to već naznačio, a početkom nove sezone dogodila se i potvrda da Marin Čilić pripada svjetskom vrhu. Vodeći hrvatski tenisač, trenutno deveti na svijetu, nije preskakao korake u svom teniskom razvoju, a za Sportnet.hr se osvrnuo na prijeđeni put i ambicije u nastavku godine. S Čilićem je razgovarala Tanja Vučić...

Otkako se najavio kao potencijal za najveće stvari u kasno proljeće 2005. osvajanjem juniorskog Roland Garrosa, Marinu Čiliću nije trebalo previše vremena da se probije u svjetski vrh, među desetoricu najboljih na ATP ljestvici. Nakon juniorske pariške titule zapečaćene finalnom pobjedom nad Nizozemcem Antalom Van Der Duimom, Čilić se sezonu kasnije počeo probijati u seniorskim vodama, a s vremenom postao i vodeći hrvatski tenisač, što je prihvatio kao velik uspjeh u konkurenciji Ivana Ljubičića, Ive Karlovića i Marija Ančića.

Nakon odličnog početka aktualne sezone, s polufinalom Australian Opena i naslovima u Chennaiju i na PBZ Zagreb Indoorsu, osigurao je ulazak u svjetski Top 10, gdje bi, bude li zdravlja, po igračkoj kvaliteti mogao dugo ostati. Pa i ići još naprijed sa sadašnjeg devetog mjesta na svijetu...

Sve je počelo prije nepunih pet godina u Roland Garrosu, s juniorskom titulom koje će se Marin uvijek s radošću prisjetiti.

"Dojmovi su bili nevjerojatni. Oko mene i moga nastupa u Roland Garrosu se stvorio golemi publicitet i to je nešto novo za mene. Sjećam se kako mi je najteži meč bio polufinalni protiv Murraya, jer su uvjeti za igru bili dosta teški, a teška je bila i kvalitetna igra suparnika koji je bio i prvi nositelj. Nakon pobjede u finalu i osvajanja turnira bio sam neopisivo sretan".

Smatra li se Marin nasljednikom Gorana Ivaniševića, s kojim sada povremeno surađuje u odnosu trener - igrač? Marin vam za to nije u stanju dati odgovor: "U različitim smo generacijama i to je veoma nezgodno uspoređivati - ono što mogu reći je da je Goran jedan jedini i uvijek će tako i ostati".

Od juniorskog pariškog naslova nije dugo trebalo za afirmaciju u seniorskom tenisu. Mnogim tenisačima taj prijelaz ide puno teže, no srećom, Čilić nije iz te kategorije, iako priznaje da je i njega iznenadio brzi proboj u vrh.

"Ne mogu reći da sam tada očekivao ovakav ogroman pomak, to bi bilo previše za nekoga tko je u razvoju i u toj dobi. No, ne mogu reći da se nisam nadao i da nisam radio na način da iz sebe izvučem svaki dan maksimum. Pomogla mi je činjenica da sam prošao sve kategorije turnira, od satelita, Futuresa i Challengera pa sve do Grand Slama".

"U tim početnim trenucima na ATP Touru sjećam se da je svaki bod za popravljanje renkinga bio odličan uspjeh. Postupno sam napredovao i uvijek sam si postavljao realne ciljeve tako da me to najviše vuklo naprijed. I sada su stvari ostale iste. Svjestan sam onoga kroz što sam prošao i to mi daje čvrst oslonac da ovaj uspjeh ne shvatim olako".

U svakoj seniorskoj godini Marin je radio novi korak naprijed, čega se najviše sjeća iz svake od protekle četiri?

"Kad bismo gledali moj razvoj po renkingu, vidjeli bismo da sam svake godine postupno išao naprijed. Istina, svake godine sam imao teška razdoblja, ali to je još jedna stvar koja me činila jačim. Sjećam se 2006. i prvog nastupa za 'repku', prve pobjede na ATP-u, prolaska iz kvalifikacija u polufinale Gstaada 2007., ulaska u Top 100..."

"Subjektivno, najdraža mi je bila 2009., osvojeni ATP turnir u Zagrebu, pobjeda nad Amerikancima u Davis Cupu, četvrtfinale US Opena, stvarno mnogo lijepih uspomena. Sretan sam što sam imao priliku proći kroz sve kategorije tenisa i što sam uvijek išao naprijed - iako sam još mlad, rekao bih da sam stekao jako puno iskustva kroz ovih nekoliko godina".

Do kraja sezone koju je odlično otvorio bit će još prilike za puno lijepih vijesti i pojedinačno i u reprezentaciji, s kojom će u srpnju u Splitu u četvrtfinalu Svjetske skupine Davis Cupa igrati protiv Srbije. Bit će to izazovan ogled u kojem će Hrvatsku gurati ispunjena Spaladium Arena...

"Kao prvo bih istaknuo da sam veoma zadovoljan zbog naše reprezentacije koja je dobila svoja dva nova člana (Ivan Dodig i Antonio Veić, op.) i što smo zadržali status u Svjetskoj skupini i dogodine. Susret protiv Srbije će zasigurno obilježiti karijere svih nas koji ćemo nastupati. Susret koji za nikoga neće biti jednostavan, a opet, veoma ga puno priželjkujem jer će mi biti neizmjerna čast predstavljati svoju zemlju i što ću biti u poziciji gdje će cijela nacija stajati iza mojih leđa... Zasigurno nezaboravno iskustvo, a nadam se da će u konačnici biti radosno za sve nas".

Uz sportsku koju je već pokazao, Marin je mnogo puta potvrdio i svoju ljudsku veličinu. Za Sportnet.hr, ali i svima ostalima uvijek je bio spreman dati izjavu, intervju, prokomentirati svoj nastup i nakon sjajnih igara, ali i onih koje je što prije htio zaboraviti. Uz čestitke i zahvalu za korektnu suradnju, za nastavak godine Marinu smo poželjeli daljnji napredak na Touru i uspješno predvođenje reprezentacije u srpnju protiv Srbije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.03.2010. u 15:09
    Zaboravio sam još nadodat da uspjeh na tenis terenima jako brzo dovodi i do uspjeha na ljubavnom planu (neki bi rekli da dođeš u mogućnost da guziš jako kvalitetne tete, ali ja neću bit toliko vulgaran). Uglavnom, svaka čast Marinu na maloj Kristini, mala je šećer :D
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.03.2010. u 15:05
    Svaka čast Marinu na odličnom teniskom razvoju, nije uvijek lak taj prijelaz iz juniorskog u seniorski tenis. Mnogo se tenisača tu negdje putem pogubilo i nikad nisu ostvarili svoj puni potencijal. Evo npr. ovaj nizozemac s kojim je Marin igrao finale juniorskog Roland Garrosa čami na 558. mjestu i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik