Nogomet

Vida: "Prije bih u Dinamo nego u Hajduk"

Željko Kubatka • subota, 03.04.2010.
Vida: "Prije bih u Dinamo nego u Hajduk"
Foto: Željko Kubatka

Najbolji slavonski nogometaš, mladi hrvatski reprezentativac i najsrčaniji igrač Osijeka otkriva za Sportnet.hr planove i želje za svoj klub i svoju karijeru. S Domagojem Vidom razgovarao je Željko Kubatka...

Domagoj Vida je prvotimac Osijeka za koji je debitirao kao sedamnaestogodišnjak došavši iz miholjačkog Jedinstva. Slavoncu od glave do pete s bijelom-plavom bojom u venama glavni adut je velika borbenost s kojom je stekao bezrezervnu podršku osječke Kohorte i titulu jednog od najsrčanijih igrača HNL-a. Krase ga dobra tehnika i igra glavom, te pregled igre.

Domagoj Vida je ujedno sportaš s obje noge na zemlji, unatoč primamljivim ponudama hrvatskih i europskih klubova. Kapetan bijelo-plavih je još jedan u nizu slavonskih nogometnih bisera koji su obilježili hrvatski i svjetski nogomet.

S Vidom smo pričali u njegovom omiljenom kafiću za druženje s prijateljima, u središtu Osijeka u kojem dijeli stan s Ivanom Ibriksom. Ibriks se teže ozlijedio na utakmici s Croatijom iz Sesveta i prvo pitanje za osječkog kapetana je bilo kako mu je cimer?

"Pukla mu je fibula i nažalost ne možemo računati na njega idućih šest mjeseci, moramo se snaći i bez njega. Nedostajat će nam jer je jako dobar igrač i još bolji prijatelj."

U proljetnom ste dijelu bili pravo osvježenje i iznenađenje. Što se dogodilo u jesenskom dijelu? Još nema pobjede u Gradskom vrtu?

"Prošle polusezone nam je sve išlo. Zabijali smo puno golova i pobjeđivali. Sada nam lopta jednostavno nije htjela u gol, čak ni iz jedanaesterca nismo mogli zabiti. Ne znam, nekako smo izgubili samopouzdanje i vjeru u sebe, ali se nadam da će sada poslije prve pobjedu krenuti sve bolje i da će naši navijači biti zadovoljniji."

Imate li prilike još uhvatiti mjesto koje vodi u Europsku ligu?

"Mislim da je to djelomično razlog našim slabijim igrama ove godine i možda smo si postavili previsoki cilj. Već smo se vidjeli u Europi i nastupamo s tim opterećenjem, a trebali smo razmišljati samo o narednoj utakmici. Bilo bi nam sigurno lakše. Nije sve izgubljeno, imamo još prilike."

Sada je raspoloženje u svlačionici sigurno bolje, uspoređujući s onom poslije neuspjeha protiv posljednje Croatije iz Sesveta?

"Atmosfera nije bila toliko narušila, no loše smo krenuli u polusezonu i vidjelo se i po mojim suigračima da to nije to što smo očekivali. Tražili smo svi zajedno način kako izaći iz krize. Trebalo nam je malo vjetra u leđa i nadamo se da će sada stvari krenuti na bolje."

Kohorta ti je dala potporu i nakon nerealiziranog jedanaesterca?

"Da, stvarno sam u dobrim odnosima s njima i cijene me. Koristim i ovu priliku da im zahvalim na podršci. Žao mi je što smo slabije startali. Uvjeren sam da će i dalje ostati uz nas unatoč slabijem startu."

Do kada ostaješ u Osijeku?

"Na to pitanje još ne znam odgovor. Ugovor imam do 2011. godine, ne žuri mi se, dobro mi je u Osijeku. Nadam se da smo prevladali rezultatsku krizu i da će sada biti sve dobro. Nadam se da ću u Osijeku ostaviti neki značajniji trag i onda otići van."

Kako je s isplatama plaća u Osijeku?

"Iskreno, malo je bilo problema, ali se u zadnje vrijeme popravilo i sada su nam isplate redovite. Znamo da je teška situacija i shvaćamo to, a i uprava se trudi poštovati sve dogovoreno."

Ugovor te veže još jednu sezonu i ako ostaneš do 2011. Osijeku ne ide nikakva odšteta. U interesu je kluba da odeš ranije uz odštetu?

"Da, tako je! Ako odem iduće godine klub ne dobiva skoro ništa ili tek nešto malo novca."

Hajduk ili Dinamo?

"Kada bih mogao birati prvo bih volio zaigrati u stranoj ligi. Ali zna se da je Dinamo broj jedan u Hrvatskoj, pa bih prije otišao u zagrebački klub."

Kaže Zdravko Mamić da bi bilo šteta da odeš igrati u stranu ligu?

"Da, čuo sam to. Ne znam, ja sam ipak uvjeren da bih uspio i vani. Pričao sam s roditeljima, menadžerom i klubom. Sigurno je da bi mi pomogao i Dinamo, ali vjerujem u sebe i mislim da mi ne bi bio nikakav problem igrati u stranoj ligi, tako da mi ne treba nužno ta Dinamova stepenica."

U kojoj ligi bi najradije zaigrao?

"Svakako u jednoj od liga petice. Prvenstveno u Njemačkoj ili Španjolskoj."

Koji ti se igrači najviše sviđaju?

"Ima ih više, ali prije svega John Terry, Alessandro Nesta i Nemanja Vidić. Ta tri stopera su moji favoriti."

Zašto baš Njemačka?

"Mislim da bih se u Njemačkoj najlakše prilagodio. To je nekako moj stil igranja, ionako svi govore da sam Švabo."

U kojem klubu?

"Naravno, želja mi je zaigrati u najboljem, u Bayernu, ali bih prihvatio i Leverkusen, Schalke... zapravo cilj mi je otići u jaču ligu i što više napredovati, a to ću napraviti ako odem van."

Nadaš li se pozivu Slavena Bilića?

"Nadam se tom pozivu i na meni je da i dalje igram dobro i još bolje, pa bi i poziv trebao uskoro doći, ali se ne opterećujem previše time. Imam još pravo igrati za mladu reprezentaciju koja igra jako dobro i nadam se da ćemo uspjeti kvalificirati za Europsko prvenstvo. Imamo dobru ekipu, prvi smo na tablici i trebali bi zaigrati na EP-u."

Što ti je cilj u nogometnoj karijeri?

"Moj cilj je da dođem do nekog svog vrha, a to je odem van i da igram u nekom dobrom klubu. Ne mora to biti vrhunski klub tipa Barcelone, nego da napravim jednu lijepu karijeru i da ljudi jednog dana pričaju o meni. Naravno, i da zaigram za hrvatsku reprezentaciju te da i tu ostavim neki trag."

Koji su treneri utjecali na tvoj nogometni razvoj?

"Istaknuo bih trenere Gorana Popovića i Tomislava Prigla koji su me trenirali u osječkim kadetima i juniorima. Sadašnji trener Tomislav Steinbrückner me trenirao u pionirima, a Miroslav Žitnjak mi je prvi dao priliku u seniorima tako da moram i njega spomenuti."

Što radi najbolji slavonski nogometaš kada se ne bavi nogometom?

"Uglavnom s društvom ovdje pijem kavu i ponekad odemo na ručak. Druženje s djevojkom i relaksacija poslije napornih treninga, utakmica i putovanja baš kao i ostali mladi u svoje slobodno vrijeme."

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.04.2010. u 10:08
    Najbolji slavonski nogometaš LOL
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.04.2010. u 00:01
    a Ljubojević je dokaz da Dinamo sjajno radi s mladima....Vranjić isto tako,Lučić također,Tomić također.....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.04.2010. u 23:59
    Ajde ti ljepo ostani u Osjeku, to ti je najbolje.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.04.2010. u 09:45
    -@ZG-0000-DZ - A zašto naravno da bi radije u Dinamo? Da ispadne kao i svake godine sa Dinamom u predkolu lige prvaka ili? Ali je stvarno tipično to od ovih balavi slavonaca, stalno nešto maslaju i seru ja sam Hajdukovac od rođenja itd. kao nekada davor Šuker a onda letu za lovom i Mamićom u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.04.2010. u 17:52
    po meni on JEST neophodan, kovac i biscan su stalno ozlijeđeni (ili jedan ili drugi ili oba istovremeno), a od barbarica je vida vec sad bolji, da nevelim da cufrea ne vidim na poziciji srednjeg branica, nema on tu visinu... jedan igrac poput vide koj je jako mlad, koj ima vrlo dobru tehniku (moze... [više na forumu]
    Obrisan korisnik