Nogomet

"Schwaab mi je najveća konkurencija"

Ivana Strahija • utorak, 10.08.2010.
"Schwaab mi je najveća konkurencija"
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Domagoj Vida polako se privikava na život u Njemačkoj, gdje je od ove godine član bundesligaša Bayera. U idućih deset dana, do početka natjecanja, predstoji mu završnica borbe za dokazivanje treneru.

"Čim sam stigao u Hrvatsku osjećam se odlično", kazao nam je Domagoj Vida u Toplicama Sveti Martin na Muri, gdje se s mladom hrvatskom reprezentacijom sprema za sutrašnji dvoboj s Norveškom u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo.

Ispraviti kiks

Vida je za sutrašnji ogled s Norveškom najavljen u prvih 11, a utakmicu nam je najavio: "Bilo bi nam puno lakše da nismo uprskali stvar protiv Slovačke i da smo doma upisali pobjedu. No, vjerujem u našu ekipu, bolji smo od Norvežana, ali to treba pokazati i na terenu, ne samo riječima."
Tome je dodao: "Mislim da ćemo najviše morati pripaziti na duge lopte Norvežana i na njihove odbijance. Nemaju baš tečnost u igri, ako ćemo im stajati blizu možemo ih neutralizirati i onda iskoristiti našu mirnoću da dođemo u završnicu i postignemo pogodak."

Ta rečenica, kao i vidljiva opuštenost kojom Vida zrači, jasan je pokazatelj koliko mu nedostaje domovina: "Bilo mi je jako teško napustiti Hrvatsku, prijatelje, rodbinu, djevojku, otići iz male u veliku sredinu. No, to sam odabrao, to je život profesionalnog nogometaša i na meni je da se prilagodim."

Prilagodba, osim napredovanja u nogometnom smislu, znači i ozbiljnost u pristupu profesionalnom životu: "Priznajem da sam prije bio malo više, onako, bećar, ali sam sve to ostavio iza sebe. Sad na pameti imam samo trening, igranje, borbu za ulazak u prvu ekipu. Posvetio sam se i učenju engleskog i njemačkog jezika. Engleski dobro razumijem, slabije pričam, a s njemačkim se upoznajem i mislim da mi dobro ide. Moram zahvaliti pomoćnom treneru Bayera Zvonku Komesu, koji mi je mnogo pomogao."

Što se forme tiče, Vida smatra da je u jako dobrom stanju, a preostalo mu je desetak dana da se pokuša nametnuti treneru. "Razgovarao sam s trenerom i dogovorili smo da bi bilo rizično da prvo konkuriram za mjesto stopera, ipak su tu u prvom planu Manuel Friedrich i Sami Hyypiä. Odlučili smo da prvo pokušam na desnom boku, a tu mi je najveća konkurencija Daniel Schwaab. On je godinu dana stariji od mene i iza sebe već ima dvadesetak bundesligaških utakmica, dakle, na njegovoj je strani iskustvo. Na meni je da se do kraja opustim, pa da pokažem puni potencijal", ispričao nam je Vida.

Još jedna stvar će mu pomoći da tuga za domovinom bude lakša, od nedavno može pratiti i hrvatske televizije: "Neki dan su mi instalirali našu televiziju u stanu, nisam još gledao prijenose HNL-a, ali svakako hoću. Svoj Osijek pratim preko interneta i vidim da im je krenulo nešto lošije ovo prvenstvo, ali mislim da razloga za zabrinutost nema, tek je sezona počela", objasnio je Vida.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • russell11.08.2010. u 00:34
    sretno domo
    russell