Nogomet

Dalić: "Uz znoj gubim i živce"

Ivana Strahija • četvrtak, 07.10.2010.
Dalić: "Uz znoj gubim i živce"
Foto: Ivana Strahija

Zlatko Dalić pred tri je mjeseca otišao u zemlju gdje dolari izviru iz tla, kako bi postao trener Al-Faisalyja iz Harmaha. U intervjuu za Sportnet priča o tamošnjim nogometnim uvjetima, kvaliteti igrača i činjenici da najviše gubi – živce.

Saudijska Arabija je zemlja koja danas izvozi najviše nafte i pokriva velik dio svjetskih potreba za 'crnim zlatom'. Crpljenje i izvoz nafte je od zaostale nomadske zemlje u pedesetak godina stvorilo izuzetno bogat kraj, koji živi po čvrstim pravilima islama, ali koketira s europskim trendovima.

Upravo je to bogatstvo prva stvar na koju se treba priviknuti dolaskom u Saudijsku Arabiju: "Nevjerojatno su bogati. Travnjaci su prekrasni, to je fascinantno. Ima novaca za trošenje, na trenere i na igrače, a zanimljivo je da najsiromašniji klub u ligi ima proračun poput Dinama ili Hajduka kod nas", započeo je razgovor Zlatko Dalić.

Nekad trener u Varteksu, Rijeci, Dinamu iz Tirane i posljednje Slaven Belupu, Dalić se u Saudijsku Arabiju uputio zbog iznimno izdašne ponude, a dobro je znao kamo odlazi: "Ako je čovjek korektan, problema neće biti. Saudijci cijene i poštuju rad i kvalitetu i u tri mjeseca nismo imali ni jedan problem. Sad je ono najteže iza nas, privikavanje na vrućinu i uvjete života. No, tamo smo zbog posla, otiđemo na trening i vratimo se u hotel, malo smo na internetu, ne izlazimo i to je to."

Posjećenost

"Kad u Harmahu gostuje koji od velikih klubova, stadion od 10 tisuća mjesta je pun. No, kad igramo mi, manje razvikani klubovi, međusobno, onda nas prati par tisuća ljudi. Isto kao i u Hrvatskoj, Dinamo i Hajduk privlače gledatelje u manjim sredinama. No, velika je razlika u praćenju, jer je svaka utakmica na televiziji, a Al Jazeera je veliki sponzor lige i klubova", objašnjava Dalić. Publika je dakako u potpunosti muška, nema gledateljica na stadionima.

Osim načina života Dalić je morao uvelike promijeniti i način treninga. Saudijci jednostavno ne žele raditi dvaput dnevno, dijelom zbog vrućine, a dijelom zbog privilegiranosti: "Treninzi su stvarno problem. Pristup treningu, poštovanje tajminga, to je katastrofa. Iako su me upozorili da ih ne mogu promijeniti, već da moram mijenjati svoj pristup", objašnjava i dodaje: "Uistinu nerviraju čovjeka nedolasci i kašnjenje, nedostatak interesa za trening. To je bogat narod, sve dobiva na dlanu, nema brige oko egzistencije. Imamo samo jedan trening dnevno, na više od toga ih ne bih mogao natjerati."

Morao se Dalić naučiti i na to da prekine trening kad dođe vrijeme za molitvu. U 'zemlji dviju svetih džamija', kako se diči Saudijska Arabija Mekom i Medinom, vjera se shvaća smrtno ozbiljno: "Najnormalnija je stvar prekinuti trening za molitvu. Oni svi jednostavno stanu, od igrača do uprave, izmole i potom nastavljamo dalje. To je normalni slijed događaja, molitva pet puta dnevno kao prva i osnovna stvar, a sve ostalo prihvaćaju kako dođe", kaže Dalić.

Njegov Al-Faisaly trenutno je na sredini tablice najbolje lige, koja ima 14 sudionika: "U prvih pet kola imali smo težak raspored, no onda smo u četiri kola osvojili šest bodova i sad smo na sredini tablice. Najvažnije nam je izboriti opstanak, još nismo sigurni po tom pitanju, iako nam sad slijedi lakši raspored. Digli smo se, imamo kvalitetu, vjerujem da možemo ostati u ligi."

Što se kvalitete igrača tiče, ona je u usporedbi s igračima u HNL-u: "Hrvati su tehnički mnogo potkovaniji i naravno mnogo kvalitetniji nogometaši. Kod Saudijaca me vesele motoričke karakteristike, brzi su i živi, žilavi i agresivni. Kad je utakmica maksimalno joj se predaju, ali ih je užasno teško natjerati na rad. Za to treba potrošiti tonu živaca", kaže Dalić.

Iznimno brzo je veliku popularnost zato stekao Dario Jertec, igrač Čakovca, Varteksa, Dinama, Rijeke i Hajduka, kojeg je Zlatko Dalić poveo sa sobom u Al-Faisaly: "Iznenadio je i mene kako se brzo prebacio u pravi ritam, s obzirom da dvije godine nije ozbiljno igrao. Postao je prvi igrač kluba, mislim da će ga prvom prilikom kupiti jedan od najvećih saudijskih klubova. Mislim da je ovdje dobio ono što mu je nedostajalo, sigurnost i samopouzdanje. Njegova kvaliteta kao igrača nikad nije bila upitna, ali je bio upitan pristup i nitko ga nije uspio istrpiti."

Jertec je dakle na pragu osiguranja životne egzistencije, a dobrom poslu nadaju se i Zlatko Dalić i njegovi suradnici: "Sa sobom sam poveo pet ljudi, mislim da je svima dobro. Želim dovesti još Hrvata u Saudijsku Arabiju, ovdje su uvjeti odlični i uvjeren sam da ako se mi sad dokažemo da će to i drugima otvoriti vrata."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.10.2010. u 15:39
    Ne bi, ne bi, tamo ima samo bezalkoholnog piva.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.10.2010. u 06:25
    evo, može mene zvati, ja bih mogao ići kao član stručnog stožera...
    Obrisan korisnik