Rukomet

"Lokomotiva spremna za euro izazove"

Mislav Sajko • petak, 19.11.2010.
"Lokomotiva spremna za euro izazove"
Foto: Davor Sajko

U petak rukometašice Lokomotive igraju svoju prvu utakmicu u ovogodišnjoj euro sezoni, u trećem kolu Kupa pobjednica kupova. Lokosice će igrati protiv njima relativno nepoznatog protivnika, nizozemskog Huyser E en O.

Svoje dojmove i komentare za nadolazeću utakmicu iznijela je za Sportnet direktorica RK Lokomotive Klaudija Klikovac Bubalo. Uz utakmicu se osvrnula i na financijsku situaciju u Lokomotivi, igrački kadar te na cjelokupni rukometni svijet. Bubalo je dakako jedna od najboljih hrvatskih rukometašica svih vremena, koja danas predano radi u Lokomotivi.

U petak Lokomotiva igra važnu europsku utakmicu u kojoj ako pobijedi i ostvare u subotu pozitivan rezultat ima šanse za prolaz u 16-inu finala Kupa kupova. Koliko ste zadovoljni ždrijebom, što znate o Huyseru?

"Ždrijeb nije loš s obzirom da smo dugo bili u nedoumici hoćemo li uopće igrati Kup kupova ili ćemo po prvi put u povijesti Kluba otkazati Europu iz financijskih razloga. Bilo nam je važno da ekipa bude u krugu zemalja do kojih se može doći autobusom jer smo imali obećanje da će nam autobus biti plaćen ako prijavimo Europu. Ispalo je odlično, tim više što su Nizozemke same predložile da obje utakmice igramo u Zagrebu. Jačina Huysera za nas je nepoznanica."

S obzirom da je jačina protivnika relativna nepoznanica za Lokomotivu zanimalo nas je kako će se Lokomotiva postaviti na parketu.

"Taktiku će odrediti trener, a s obzirom da je trener Šoštarić jako pedantan i precizan, vjerujem da je pronašao sve što je dostupno o Nizozemkama i njihovom načinu igre. Mislim da su nam šanse za prolaz realne, ekipa je po mjeri, naravno uz uvjet našeg maksimalnog angažmana. Uz angažman je naravno bitno postaviti momčad kako spada."

Kolika je pomoć Lokosicama to što će se obje utakmice igrati u Zagrebu, u dva dana?

"Već sam rekla da su same Nizozemke predložile da obje utakmice igramo u Zagrebu, što možemo dvojako protumačiti. Ili su procijenile da smo mi kvalitetniji ili su pak jako samouvjerene i sigurne u svoj prolaz. Igra se dan za danom što je sigurno teško, no s obzirom da igramo na svom terenu mislim da smo mi ipak u prednosti."

Stanje u klubu kao što je već otprije poznato nije "bajno". Unatoč tome u Lokomotivi su i dalje zadovoljni, najviše trenutnim plasmanom u prvenstvu te radom u omladinskoj školi.

"Jesenski dio prvenstva smo odradili, više smo nego zadovoljni plasmanom na drugo mjesto, sa samo jednim porazom od Podravke. Imamo novu i mladu ekipu od koje struka izvlači maksimum. Od prošle sezone nedostaje nam devet igračica, imali smo tolikih financijskih problema da je u jednom momentu bilo i upitno hoćemo li uopće završiti ligu. No, prošlu sezonu završile smo drugoplasirane, bile finalist kupa, a u mlađim godištima osvojile treća mjesta na prvenstvima Hrvatske. Sad nam u prvoj ekipi fali devet cura od prošle godine i opet smo druge. Voljeli bismo imati koju iskusniju vanjsku igračicu, ali dok traje borba za golo preživljavanje to su samo želje."

Kakvo je općenito stanje u hrvatskom ženskom rukometu?

"Usuđujem se reći nikad gore ne samo u ženskom rukometu nego u ženskom sportu uopće. Novca nema u ženskom sportu, nikad ga ni nije bilo puno, barem ne kod nas, a sad ga ima još manje. Svake godine neki klub odustane od lige i jednostavno nestane. U takvim uvjetima teško je imati djecu, mlađe selekcije, jer sve to je velik financijski trošak klubu. Mi se i ovim teškim uvjetima trudimo svim našim selekcijama pružiti što bolje uvjete za rad i napredak."

Kako komentirate ispadanje Podravke iz Lige prvakinja u grupnoj fazi natjecanja?

"Podravka je preslika stanja u ženskom sportu. S obzirom na nas ima i pet puta veći budžet, ali to nažalost za Ligu prvaka s obzirom na tržišne uvjete u drugim zemljama, gdje je ženski sport jači i popularniji od muškog, poput primjerice Skandinavije, nije dostatno. Igrački kadar kojeg Podravka ima jest veliki potencijal, ali nedostaju jedna do dvije vrhunske igračice za iskorak više. Od prošle godine dovele su tri pojačanja, Milanović-Litre i Pušić od nas, ali se ipak pokazalo da je odlazak Penezić nednadoknadiv."

Što nam treba da se ženski rukomet vrati na bolje? "Trebaju nam bolji uvjeti za rad, malo više medijskog prostora da postanemo interesantniji potencijalnim sponzorima, a RK Lokomotivi konkretno malo bolji status u gradu Zagrebu u odnosu na muške klubove iz drugih sportova, koji imaju lošije rezultate, ali financijsku potporu daleko izdašniju."

Priprema se EP u Danskoj i Norveškoj, koliko Hrvatska ima šanse?

"Imamo kadar igračica za medalju, puno ih igra van Hrvatske u jakim ligama gdje su nosioci igre svojih ekipa, imaju puno iskustva s velikih natjecanja. Iza svake od njih je nekoliko europskih i svjetskih prvenstava i mislim da je pravo vrijeme da pokažu kvalitetu."

Prvi susret Lokomotive i nizozemskog Huyser E en O igra se u petak u 19 sati u maloj dvorani Doma sportova, uzvratna utakmica igra se na istom mjestu u isto vrijeme, ali u subotu. Lokosice svakako pozivaju sve ljubitelje rukometa da im pomognu navijanjem i pokažu da ženski rukomet u Zagrebu ima svoje poklonike.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!