Nogomet

Šušak: "Ne dopuštam da mi se slaže ekipa"

Razgovarala: Ivana Strahija • utorak, 15.02.2011.
Šušak: "Ne dopuštam da mi se slaže ekipa"
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Jučer prozvani Ivo Šušak, novi izbornik hrvatske U21 reprezentacije, ekskluzivno za Sportnet govori o svojim odlukama oko sastava ekipe protiv Slovenije u Kopru te objašnjava koje kriterije kani imati prilikom pozivanja igrača.

Varaždinci su se u ponedjeljak obrušili na Ivu Šuška, koji je u prvu ovogodišnju reprezentativnu akciju pozvao samo Roberta Punčeca iz varaždinskog prvoligaša, iako su po njima poziv zavrijedili još barem Filip i Dino Škvorc, Dejan Glavica i jedan od dvojice vratara, Saša Dreven ili Denis Krklec. Izbornik Šušak rado je pristao za Sportnet objasniti svoja stajališta.

Zbog čega samo Punčec na vašem popisu?

Vezane vijesti

"Ne znam zbog čega se nitko ne sjeća onog što sam kazao kad sam postao izbornikom: Popis za Sloveniju, kojeg je sastavio Dražen Ladić, nisam mijenjao jer ne samo da nisam imao vremena, nego sam bio i prekratko na toj funkciji da bih mogao donijeti kvalitetnu odluku. Popis sam stoga ostavio takvim kakav je bio."

No, mediji su prenijeli vašu izjavu da sastav nakon Kopra nećete previše mijenjati?

Slučaj Petra Filipovića

Mladi veznjak St. Paulija, njemačkog prvoligaša, nije se pojavio u Sloveniji, ali ne zbog toga što bi se odbio odazvati pozivu, nego zato što mu je klub zatajio da je poziv za njega uopće i stigao. Velika sramota za njemačkog prvoligaša, koja bi mogla imati i ozbiljne posljedice. Šušak komentira: "Dečko naravno neće snositi odgovornost, veseli me što je na kraju saznao da je pozvan. Takvo je ponašanje od St. Paulija u najmanju ruku neodgovorno, a mislim da postoje i sankcije koje može pokrenuti UEFA. Nisam siguran u to točno, znat će u HNS-u."

"Ne, ja sam jasno kazao da ni jedan kandidat nije bio toliko slab da bi bio eliminiran, što je prilično različito od onog kako je u medijima formulirano. Ja smatram da, iako su ovi momci bili dobri, ne znači da nema boljih. Imam u planu tijekom proljeća obići sve prvoligaške sredine i u razgovoru sa stručnim stožerima vidjeti tko ima kakve kandidate, pogledati koju utakmicu, pa se onda odlučiti."

Znači li to da ukoliko pronađete 20 boljih da ćete ekipu promijeniti u potpunosti?

"To je odlično hipotetsko pitanje. Odgovorit ću ovako: Reprezentacija nije moja svojina i ja imam veliku obavezu u nju uvrstiti najbolje hrvatske pojedince u tom trenutku."

Kakvom ocjenjujete reakciju iz Varaždina?

"Pa, meni ne pada na pamet slagati ekipu NK Varaždina, pa ne dopuštam da oni meni to rade. Ponovit ću, planiram obići sve prvoligaše i pronaći najbolje mlade nogometaše. Moj raspored bit će objavljen u medijima, moći ćete ga pratiti i nadam se da ćemo na kraju svi moći kazati da su u reprezentaciji najbolji, oni koji to zaslužuju. Želim ubuduće izbjeći takve komentare iz klubova, cilj mi je suradnja sa stručnim stožerima u svim sredinama, a ne antagonizam."

Do sad je mlada reprezentacija bila vezana uz Međimursku i Varaždinsku županiju, za pripreme i za utakmice, planirate li nastaviti s tom praksom?

"Idući reprezentativni termin kojeg je odredila krovna organizacija, UEFA, jest krajem ožujka i mi smo dogovorili dvije utakmice. 24. ožujka igramo u Suhopolju s Ukrajinom, a 28. ožujka s Mađarskom u Parku mladeži u Splitu. Pripreme ćemo obavljati prema mjestu igranja. Smatram da svi hrvatski krajevi zaslužuju vidjeti mladu reprezentaciju kako igra i želja mi je da upravo tako i bude."

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.02.2011. u 11:35
    neda da mu slazu ekipu??? MA NEMA TRENERA U HRVATSKOJ KOJI NEDA DA MU SLAZU EKIPU, MENADZERI PRESJEDNICI SPORTSKI DIREKTORI I SVATKO DRUGI KO MOZE IZVUC KORISTI AKO SE "NJEGOV" IGRAC PRODA! A DA ZABORAVIO SAM IZVRSNE DOPRJESJEDNIKE!!!!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.02.2011. u 18:50
    samo hrabro ivo i ne daj da ti se iko petlja u poso za koji si dokazo da znas radit.  potpisujem ne 100 nego milion posto tezu da za reprezentaciju trebaju igrat najbolji, zato se napokon i zove reprezentacija, da pokazes najbolje sto imas.  takodjer se slazem sa shimanom da je susak... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • ronny198715.02.2011. u 19:53
    probao mu je i medić slagat ekipu pa nije išlo :))) naprijed ivo!!
    ronny1987
  • Obrisan korisnik15.02.2011. u 17:42
    Uvjeren sam da je Šušak puno bolji trener  od Ladića, a pogotovo kad se radi o autoritetu koji se kod mladih igrača mora imati. Godinama imamo odlične talente u mladoj repki, ali nikako da se nešto napravi, doduše, malo je i sustav kvalifikacija vulgaran pa često nije pravedno da se ne završi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Byserabya15.02.2011. u 15:29
    istina, malo je prekratko na izborničkoj funkciji da bi videl greške...uočit će to Ivo i Varteks bude opet daval 4-5 kvalitetnih igrača ;-)))
    Byserabya