Nogomet

Prukner: "Poziv Ferencvarosa se ne odbija"

Razgovarala: Ivana Strahija • četvrtak, 17.02.2011.
Prukner: "Poziv Ferencvarosa se ne odbija"
Foto: Ivana Strahija

Za Ferencvaros navija osamdeset posto mađarskih ljubitelja nogometa. Klub koji je u par godina preživio razne turbulencije krenuo je na put oporavka, a za Sportnet je o stanju u Ferencvarosu i mađarskom nogometu govorio trener Laszlo Prukner.

Ferencvárosi Torna Club, glasi puno ime mađarskog prvoligaša iz devetog budimpeštanskog okruga. Poznat po tome što je u sezoni 1964/1965. osvojio Kup velesajamskih gradova, današnju Europsku ligu, Ferencvaros je izbor najvećeg broja mađarskih nogometnih navijača. Zeleno-bijeli su k tome 28 puta osvojili mađarsko prvenstvo i 20 puta kup, najtrofejniji su klub 'Magyarorszag', no ipak su u posljednjih par godina imali problema.

2006. godine je Ferencvaros naime administrativno izbačen iz najvišeg ranga natjecanja zbog financijskih problema, a u Soproni ligu se vratio tek 2009. godine. Godinu dana ranije je i na dugoročniji način riješeno pitanje financiranja, a Ferencvaros je kupio Kevin McCabe, koji posjeduje i britanski Sheffield United.

Danas je trener prve ekipe Ferencvarosa Laszlo Prukner, koji je prije toga punih 25 godina proveo u Kaposvaru. Tamo je sedam godina bio trener, doveo je klub iz druge u prvu ligu i sve je slutilo na to da će do kraja svoje karijere biti 'vojnik' toga kluba. No, na opće iznenađenje, 2010. godine prihvatio je McCabeovu ponudu i prešao u Ferencvaros.

"U Mađarskoj postoji izreka da se poziv reprezentacije i Ferencvarosa ne odbija, pa u stvari nisam imao izbora", objasnio nam je Prukner uz dozu šale. "No, sad ozbiljno, smatrao sam da je to za mene stvarna prilika za pomak u karijeri."

Zamoljen da usporedi ta dva kluba, Kaposvar koji je trenutno treći i Ferencvaros koji je četvrti na tablici, Prukner kaže: "Ne da se to usporediti, u Ferencvarosu ipak igraju igrači iz deset država svijeta. Kaposvar je praktički obiteljski klub."

U Ferencvaros je Prukner stigao nakon što je 2009. godine struka mahom iz Velike Britanije podbacila, iako je u Klub doveden i engleski igrački kadar: "Vlasnik je vidio da to ne valja i od 2010. godine je struka većinom mađarska. Ja sam s klubom od ljeta, to nije dovoljno vremena da se napravi ozbiljni pomak, no za sada sam zadovoljan kako napredujemo", kaže Prukner.

U momčadi pak nema previše Mađara, što trener komentira: "Morali smo na žalost prodati nekoliko odličnih mladih igrača kako bismo zatvorili financijsku konstrukciju za ovu sezonu. Dovedeni su jeftiniji stranci, no moja je velika želja vratiti u Ferencvaros mađarske nogometaše."

S obzirom na stranog vlasnika, postoji li imperativ rezultata? "Apsolutno ne. Jedini uvjet kojeg imamo jest da budemo bolji od prošlosezonskog sedmog mjesta. Sad smo četvrti, ako zadržimo tu poziciju bit ćemo izuzetno zadovoljni. Ne možemo pričati o osvajanju prvenstva, barem ne još, formiranje momčadi za takav podvig je proces koji ipak traje nešto dulje od šest mjeseci."

A za kraj nas je interesiralo postoji li po Pruknerovom mišljenju šansa da se mađarska reprezentacija vrati na dane stare slave, 50-tih godina prošlog stoljeća, kad su svijetom žarili i palili Ferenc Puskás, Sándor Kocsis, József Bozsik i Nándor Hidegkuti. Ta je ekipa postavila rekord od 31 utakmice bez poraza, a Prukner komentira: "U posljednjih 30 godina Mađarski nogometni savez ima velikih problema. U skladu s političkom situacijom i raznim restrikcijama oko toga kad nogometaši mogu u inozemstvo, bilo je problema i s razvojem igrača i s evolucijom nogometne igre. Zbog toga smo u velikom zaostatku, a povratak će biti dugotrajan i mukotrpan."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis17.02.2011. u 18:34
    kup velesajamskih gradova nije današnja europska liga -- uefa ne priznaje naslove tog natjecanja, jer nije ni od nje bilo organizirano.
    cameosis
  • Obrisan korisnik17.02.2011. u 15:30
    moram se pohvalit da imam šal ferencvarosa :D
    Obrisan korisnik