Nogomet

Mladina: "Hvatamo onog do sebe"

Razgovarala:Ivana Strahija • ponedjeljak, 28.03.2011.
Mladina: "Hvatamo onog do sebe"

U četiri proljetna kola Dragovoljci su već osvojili više bodova nego u 18 kola prvog dijela prvenstva. Pred Davorom Mladinom i njegovim odabranicima luda je utrka, u kojoj će u preostalih osam kola pokušati izboriti ostanak u Prvoj HNL.

"Mislim da smo i u prvom dijelu imali igru, ali nas nije pratio rezultat. Sad smo dobili i to, bodove", započeo je razgovor za Sportnet Davor Mladina, trener Hrvatskog dragovoljca. U tome je u potpunosti u pravu, jer se Dragovoljac sa zimskim dijelom prvenstva oprostio sa sedam bodova i upisanom samo jednom pobjedom. No, remi protiv Rijeke u posljednjem zimskom kolu bio je nagovještaj onog što je uslijedilo.

Dragovoljac je postao hit proljeća, osvojivši deset bodova, uz domaće pobjede nad Varaždinom i Karlovcem, gostujuću pobjedu u Puli te remi u Osijeku. Na kraju zime uvjerljivo zadnji, Dragovoljac sada 'dahće za vrat' Istri 1961 (18) te je na dvije pobjede od Lokomotive (23), kojoj proljeće očito ne odgovara kao godišnje doba. Za sigurni izlazak iz zone ispadanja Dragovoljac će međutim morati u preostalih osam kola loviti i klubove poput Zadra i Šibenika.

No, do toga je još daleko, a za sad je zanimljiviji niz od pet utakmica bez poraza kluba koji je često protivnicima služio za poboljšavanje gol-razlike. Kao najvažniju komponentu uspjeha u proljetnom dijelu prvenstva Mladina će istaknuti: "U prvom smo dijelu prvenstva bili neiskusni i igrali smo na gostujućem terenu. U zimi smo dopunili kadar iskustvom i svježinom, počeli igrati na svom igralištu te su svi igrači iza sebe imali najmanje pola godine prvoligaških utakmica. Također su nam se poklopile neke stvari, ali smo apsolutno zaslužili da nam se igra vrati kroz rezultat."

Uz stadion Stjepana Spajića, Dragovoljcima izuzetno puno znači jak čovjek pred mrežom: "Igor Vidaković nam je sad apsolutno prevaga, on svoj posao čuvara mreže odrađuje maksimalno kvalitetno. Zbog toga je i cijela ekipa dodatno dobila na sigurnosti. Prije su nas nijanse udaljavale od pobjede, sad je situacija obratna."

Što se igre tiče, ona se nije puno mijenjala, no uz već spomenuto polugodišnje prvoligaško iskustvo, trener spominje i: "Počeli smo igrati uz dozu strpljenja i veću disciplinu, a kvaliteta je povećana. Ključno je međutim samopouzdanje igrača, koje se diglo uz dobre rezultate. Imam dosta mladih igrača, koji psihički još nisu jaki, pa na njih utječe svašta. Siguran sam zato, da smo uspjeli pobijediti koju utakmicu u prvom dijelu, imali bismo mnogo veći broj bodova."

"Momčad sada ima stabilnost, a ja mogu biti zadovoljan. Ne bih išao u dubinu što se analize pojedinih igrača tiče, to će meni ostati do kraja prvenstva. Kazat ću samo da je golman siguran, obrana sigurna, vezna linija nam rješava utakmice, a špice su brze i prodorne", kaže trener.

Interesantno je i podsjetiti da je Mladina ove sezone već drugi puta trener Dragovoljca. Uprava mu se zahvalila 19. rujna 2010. godine, nakon domaćeg poraza od Šibenika i svega dva osvojena boda. Na mjesto trenera postavljen je Damir Biškup, Mladinin dotadašnji pomoćnik, a zatim je, ni mjesec dana kasnije, posao trenera dobio Ivan Pudar. On se na klupi Dragovoljca zadržao punih mjesec dana, da bi se 9. studenog na nju vratio Mladina.

O tome kaže: "Ja sam na vrijeme, prije početka prvenstva, upozorio da trebamo iskusne igrače. To sam zaključio iz svog desetgodišnjeg iskustva, jer sam pet puta ulazio u ligu više i dobro znam kakve su potrebe takvih ekipa. Iako su igrači Dragovoljca svakako bili veliki potencijal, to za Prvu ligu nije dovoljno, treba i iskustvo. Međutim, moje se želje nisu ispunile, a kad su konačno dovedeni iskusniji igrači, Čordaš, Smoje i Mešanović, oni nisu stigli potpuno spremni i bili su ozlijeđeni. Zato je Klub probao i s promjenom trenera. Tu nema zamjerki ni s moje strane, ni od strane Uprave."

Na kraju je ispalo da je povratak Mladine najbolje rješenje, a to se sada pokazalo i po rezultatu. No, još je jedna važna komponenta zadovoljena, igrači su financijski zadovoljni: "Mi nemamo basnoslovna primanja, ona su na donjoj granici lige, ali se dogovoreno poštuje. To je naravno u redu i tako bi i trebalo biti, no u ovom trenutku kada se u mnogim klubovima plaće ne isplaćuju mjesecima, moji su igrači posebno zadovoljni."

O šansama za ostanak u Ligi u Hrvatskom dragovoljcu ne kalkuliraju, a trener Mladina izbjegava prognoze: "Protiv direktnih konkurenata ne bismo smjeli izgubiti utakmicu. Tu mislim na Šibenik i Zadar, s kojima igramo u gostima, jer ako izgubimo odlaze nam na veliku razliku, koju nećemo moći stići. Idemo utakmicu po utakmicu, nema smisla kalkulirati s bodovima."

Plan ipak postoji: "Idemo hvatati onog do sebe. To je trenutno Istra, koja nam je udaljena svega jedan bod. Kad nju stignemo, idemo hvatati sljedećeg po redu. Mislim da je to jedini put", zaključuje Mladina.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.03.2011. u 10:49
    na kraju bu Mladina ispal velki trener... ko i Mršić hahahaha
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.03.2011. u 13:51
    Je li bilo teško dobit ovu ekskluzivu?
    Obrisan korisnik