Nogomet

Nižetić: "Natječaj nije baš najjasniji"

Razgovarao:Mišo Gulić • srijeda, 30.03.2011.
Nižetić: "Natječaj nije baš najjasniji"
Foto: Mišo Gulić

Milo Nižetić, diplomirani ekonomist i trener sa Uefa Pro licencom, aktualni je trener drugoligaša Junaka iz Sinja i kandidat za mjesto predsjednika Hajduka. Dugogodišnje iskustvo, što u igračkim, što u trenerskim vodama, bili dovoljan razlog da poželimo čuti njegova razmišljanja vezana za aktualnosti iz hrvatskog nogometa, tekućoj sezoni Junaka, te naposljetku i o kandidaturi za mjesto predsjednika "splitskih bilih"...

Trener Sinjana, može se podičiti činjenicom kako je bio dio , vjerovatno i najslavnije generacije Hajduka, one iz 70-ih godina, kada su Splićani pisali najljepše stranice svoje bogate povijesti. Čovjek je to, kako će i sam skromno reći, solidne igračke i uspješne trenerske karijere, koji je ostavio traga u svim sredinama u kojima je radio.

Kako ocjenjujete aktualnu sezonu Junaka ?

"Držim da smo, nakon dvije trećine sezone, sa šestom pozicijom učinili dosta dobar posao, te da smo ispunili zadane ciljeve koje je pred nas postavila uprava - opstanak i afirmacija domaćeg kadra. Činjenica je kako će većina klubova do zadnjeg kola voditi bitku za opstanak, ali ja sam optimist, te vjerujem kako ćemo uspjeti, a naravno, ako se ukaže i prilika za nešto više, zašto ne? Istina je da smo dosta limitirani igračkim kadrom koji broji svega šesnaest igrača i nekoliko juniora, te se nadam da će nas zaobilaziti ozljede i da ćemo sezonu uspješno privesti kraju."

"Hajduk je za mene najveći hrvatski klub, klub koji je odredio i moj životni put, gajim posebne emocije spram njega. Možda i ključna stvar je iskoristiti ovaj ogroman navijački potencijal, činjenicu kako je Hajduk dio života u ovom podneblju, te samim time dodatno ojačati marketing. Navijači su, vjerujte, najveće bogatstvo kluba, koji su tu bez obzira na sve, a sam podatak o posjeti Torcide na zadnjoj utakmici u Zagrebu, je fascinantan, pogotovo kada vidimo situaciju u kojoj se klub nalazi. Hajduku treba netko tko će "živjeti nogomet", a ja smatram kako je upravo to, moja glavna odlika."

Što bi ste naveli kao prednosti svoje momčadi, a gdje vidite prostor za napredak?

"Moram kazati kako je glavna odlika moje momčadi kompaktnost, te izražena volja za radom i napredovanjem. Sigurno da nas veseli i to što smo bili ravnopravan protivnik svima, izuzev jedne-dvije utakmice, čime smo pokazali da zaslužujemo ovo visoko mjesto na ljestvici. Isto tako moram spomenuti i mlade igrače, koji su temelj kluba, te veliki zalog za budućnost i upravo tu vidim najveći prostor za napredak, kako njih samih, tako i kluba u cjelini."

U Sinju ste sjajno prihvaćeni, a nerijetko vas se stavlja uz bok, sinjskoj trenerskoj legendi, Mirku Joziću, barem ako ćemo gledati kontinuiran i kvalitetan rad, te činjenicu kako ste već dvije godine prvi trener.

"Sama usporedba sa trenerskom veličinom, kao što je Mirko Jozić, zasigurno budi posebne emocije, ali isto tako i obvezuje na još veći trud i angažman, jer sredina u kojoj radim je veliki izazov. U Sinj sam dolazio sa raznim ekipama i malo puta sam odnosio bodove, a dolazak u Junak je bio poseban izazov upravo zbog toga što Sinjani ne priznaju alibije, jer oni žele borbenu momčad, koja će u svakom trenutku ostaviti zadnji atom snage na terenu. Izuzetna je čast biti trenerom Junaka. Međutim, moram napomenuti kako Junak zaista nema uvjete za normalan rad, unatoč činjenici da imamo prekrasan novi stadion. Glavni problem su pomoćni tereni, gdje moramo improvizirati na sportskom aerodromu i pomoćnom terenom u Glavicama. Pravo je čudo kako se naši nogometaši i češće ne ozljeđuju, ali vjerujem kako će uprava ubrzo iznaći riješene i za taj krucijalan problem."

Koji je format najadekvatniji kvaliteti, financijskoj, te infrastrukturnoj situaciji u 1. HNL?

"Mislim da je naša prva liga primjerena formatu od 10 ili 12 klubova, a isto tako i druga, koja bi time postala jedan kvalitetan filter, ne samo igrački, već i financijski, te infrastrukturno. Ostali rangovi bi trebali zadržati regionalni karakter, upravo zbog smanjenja troškova."

Situacija u HNS-u je sve samo ne dobra. Kako vi komentirate aktualna zbivanja?

"Sam natječaj, moram biti iskren, nije baš najjasniji, jer nije precizno objašnjeno što se točno želi postići tom funkcijom. Naime, pitanje je žele li oni "tehno-managera", kao što su primjerice Galliani ili Moggi, dakle poveznicu između dijela vezanog za struku, te onoga vezano za ekonomiju ili pak žele biznismena, čovjeka koji bi bio zadužen isključivo za financijski dio priče, a koji ne bi previše ulazio u detalje vezane za struku. U nogometu je izmišljeno sve što se trebalo izmisliti i nema svrhe da se razbacivamo s hrpom fraza. Pogrešno bi bilo donositi zaključke na prečac, ali vjerujem da imam sve potrebne reference, te što je vrlo važno, ja nisam mogao stati po strani bez da i sam pokušam pomoći."

"Ovo je situacija koja nikome ne odgovara, a najmanje nogometu. Mislim kako je sve ovo posljedica nesređenosti na više razina u HNS-u i pogrešno je uprijeti prstom u samo jednu osobu. Određene promjene su potrebne, a uvjerenja sam kako više prostora treba dati mladima. Pogrešno bi bilo i odreći se svih iz aktualne garniture, te ih etiketirati kako osobama koje su zalutale u nogomet, jer i oni nose dio zasluga za sve lijepe momente koje nam je priskrbila nacionalna vrsta. Svima mora biti jasno kako nekom revanšizmu nema mjesta i treba od svih uzeti ono najbolje. Igrački potencijal je nedvojben, a to je temelj mog optimizma. Potrebno je izbjeći intimizaciju, a uvesti profesionalizam na većem nivou."

Kako ste doživjeli posrtanje reprezentacije u Gruziji?

"Najlakše je glumiti generala poslije bitke, jer svatko može polemizirati nakon, a malo tko je pametan prije utakmice. Jedina moja opaska jest da se u ovoj utakmici nije smjelo eksperimentirati, jer bilo je evidentno da je Gruzija ekipa koja teško gubi. Iako Bilića smatram kvalitetnim trenerom, nije isključeno kako je došlo i do nekog zamora materijala, jer ipak je dugo na izborničkoj klupi. Uvjeren sam kako neće biti problema oko plasmana na Euro."

Kandidirali ste se za mjesto predsjednika Hajduka. Koji je vaš motiv za takav korak?

"Prije svega moram kazati kako sam kandidaturu podnio nakon razgovora sa čelnicima Junaka. Vjerujem kako bi moje dugogodišnje sportsko iskustvo, pa i činjenica da sam diplomirani ekonomist, bila od velike koristi uz naravno silan motiv koji institucija kao Hajduk nosi sama po sebi."

Supersport Prva NL

1Zrinski 3151:15+3678
2Šibenik 3165:18+4776
3Vukovar '91 3150:34+1655
4Sesvete 3133:37-439
5Jarun 3134:45-1138
6Cibalia 3135:50-1537
7Dugopolje 3137:43-636
8Dubrava 3133:43-1035
9Croatia Zmijavci 3136:46-1032
10Orijent 3134:48-1431
11BSK Bijelo Brdo 3127:43-1628
12Solin 3133:46-1324

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.03.2011. u 22:39
    jasno je da je nejasno...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.03.2011. u 19:11
    Puno toga u Hajduku nije jasno...
    Obrisan korisnik