Nogomet

Vugrinec: "Slomit ću Cvitanovićev rekord"

Razgovarala: Ivana Strahija • utorak, 12.04.2011.
Vugrinec: "Slomit ću Cvitanovićev rekord"
Foto: EPA

Ove je subote Davor Vugrinec oduševio prvo Varaždin a onda i cijelu Hrvatsku s dva svoja pogotka protiv Hajduka. Nakon takve utakmice za Sportnet govori o svojoj karijeri i budućnosti, stanju u nogometu i svojim razmišljanjima…

O Varaždinu

Je li ljepše zabiti Dinamu ili Hajduku?

"Golovi takvim klubovima uvijek imaju posebnu težinu, jer su i Dinamo i Hajduk velike institucije."

Od 120 golova, koji je najdraži?

"Nisam o tome nikad razmišljao. Ali, ako moram sad odmah odlučiti, kazao bih da su mi najdraža tri, hat-trick na Poljudu. Bilo je to doduše u dresu Rijeke."

Upravo to i jest bilo uzrok nezadovoljstva vašim učinkom ove sezone. Još prošle ste bili najbolji strijelac, a ove vas se dugo čekalo.

"To je nogomet. Ja sam se isto pitao što mi je i kakva je to faza, bez golova. Nisam bio pravi, a na početku sam dosta promašivao. Bio je tu i faktor ozljede, no to vas nitko ne pita kad ste na terenu."

Koliko napadač gubi samopouzdanje kad promašuje i ne postiže pogotke?

"Meni osobno to nije toliki problem, više bi me brinulo da ne dolazim u prilike. Znači, da se dođe do prilike, prethodi niz dobrih stvari i to je ono što je važno. Egzekucija je drugi par rukavica."

Nakon dva gola Hajduku, slično se od vas očekuje i u utakmicama koje slijede.

"Ja se time ne opterećujem, mirniji sam sad puno, a golovi će doći sami od sebe."

Ostali nogometaši u dresovima Varaždina su značajno mlađi od vas. Kako ocjenjujete trenutnu ekipu Varaždina, kako je raditi s tako mladim ljudima?

"Vidi se da su dečki dosta sazreli i da napreduju, iz utakmice u utakmicu bit će to sve bolje. Klub se ne treba bojati za budućnost. Čak kad analiziram ne mogu se sjetiti ekipe koja je nadigrala Varaždin, eventualno sraza s Cibalijom. Posebno smo ravnopravni bili i s Hajdukom i s Dinamom, što pokazuje koliko ima potencijala. Iduće bi sezone Varaždin mogao biti u vrhu ljestvice uz ta dva kluba."

Je li varaždinska mladost ponekad i hendikep?

"Svakako ima prostora za napredak, posebno u taktičkom smislu. Moji suigrači imaju volje i želje, rade s velikom predanosti treningu, i postajat će sve bolji kako budu stariji. Mladi igrač u nekim situacijama jednostavno ne može reagirati kako bi to učinio iskusniji, reagiraju srcem a ne glavom. Čim to poprave i izbalansiraju, bit će spremni za velike stvari."

Osjećate li da ste uzor svojim mladim suigračima?

"Da, to se osjeća u komunikaciji, a vidim i da me prate te upijaju ono što ja radim. Ponekad i pitaju, traže savjet, što mi je drago, jer je dokaz da su ozbiljni u svom poslu."

O sebi

Hoćete li slomiti rekord Igora Cvitanovića?

"To svakako jest moj cilj, zato još uvijek igram, krpam od tjedna do tjedna. Ali, ionako mislim igrati dok god me zdravlje bude služilo, pa će rekord pasti, kad-tad."

U čemu je tajna vaše dugovječnosti na zelenom travnjaku?

"Pa, kad čovjek dođe u neke godine, ne opterećuje se više nebitnim stvarima. Smiri se i počne uživati u onome što radi. Danas sam potpuni profesionalac, trebam više odmora, ali si ga i priuštim. Naravno, tu je velika ljubav prema nogometu. Treba ipak reći da posao nogometaša nije lak kako se čini, tko nije probao ne zna o čemu se radi."

Kako to da i s 36 godina možete stati uz bok bilo kojem mlađem napadaču?

"Svakako, velik udio ima talent, on nje osnovni preduvjet i bez toga nema smisla početi se baviti nogometom. No, mislim da su mi godine u HNL-u, Serie A i Turskoj dale neku stabilnost i zrelost u igri, koje sad mogu koristiti u Varaždinu. Naravno, treba se i paziti te biti u dobroj fizičkoj spremi. U stvari, u nogometu treba biti kompletna osoba."

Kako gledate na svoje godine u inozemstvu?

"Turska je bila moj početak, otišao sam tamo vrlo rano. Tada je ta liga bila u usponu, počeo se okretati veliki novac i danas je to respektabilna liga. Turci su tehnički dobri igrači, čak i divlji, igraju sa srcem, dok u Italiji caruju taktika i nadmudrivanje, a može se naučiti velika odgovornost prema nogometnom poslu. Talijani su u svakom slučaju profesionalniji od Turaka."

Je li vam krivo što niste dulje igrali u inozemstvu te možda igrali u Njemačkoj ili Engleskoj?

"Ne, mislim da je osam godina sasvim dovoljno. U razdoblju kad sam ja igrao vani, Italija je bila broj jedan, pa kad sam dobio ponude s Otoka nisam previše razmišljao o odlasku. Tada je san svakog nogometaša bio igrati Serie A, danas se možda oduševljavaju Španjolskom i Engleskom, no onda je Italija bila obećana zemlja."

Reprezentativna karijera?

"Mislim da je bila solidna. Mogu kazati da sam bio na Svjetskom prvenstvu, to će mi uvijek ostati u sjećanju, a družio sam se s igračima koji su osvojili svjetsku broncu. To mi je dosta pomoglo, skupio sam mnogo iskustva."

Ocjena HNL-a, kojeg svi kude da ne valja?

"Za to nisu krivi igrači, nego Hrvatski nogometni savez. Hrvatska je talentirana nacija, imamo igrače, ali oni odlaze i tako oslabljuju ligu. Situacija u društvu također nije blistava, no treba reći da se problemi u nogometu akumuliraju već dugi niz godina. A reprezentacija ima super uspjehe, ali ostatak baš nije dobar. Puno zaostajemo po pitanju rada s mladima, infrastruktura nam je slaba, nemamo kamp…"

O budućnosti

Želite li ostati u nogometu i u NK Varaždinu nakon završetka igračke karijere?

"Ja samo želim igrati nogomet. Nemam nikakvih ambicija osim toga, pa bi o nastavku u nogometu trebao razmisliti. Trenerski posao me ne privlači, menadžerski možda, minimalno, ali imam druge zanimacije."

Dobili ste nadimak 'gospodin u kopačkama', a vaša ljubav prema književnosti i slikarstvu je općenito poznata. Koliko je važno za nogometaša da ima neke druge interese, osim nogometa?

"Kad sam počinjao, bio sam samo u nogometu. No, kako sam nogometno odrastao, shvatio sam da treba probati i druge stvari u životu. Obrazovanje je jako važno, nogomet je nepredvidljiv i neki si igrači ne stignu osigurati egzistenciju kroz nogomet, pa treba imati džokera u rukavu, a obrazovanje je najsigurniji džoker. Ja sam osobno uspio spojiti dvije ljubavi i to me veseli. Postoje neki moji planovi za bavljenje upravo time nakon nogometa, ali vidjet ćemo."

Gdje se vidite za 10 godina? Što biste radili da baš nikome ne morate polagati račune?

"Valjda kao u onom vicu, išao pecati. Ili bih kao Oblomov Ivana Gončarova sjedio kod kuće. S ozbiljne strane, nadam se da ću uspjeti u svojim planovima i da ću se baviti onime što mi je drago."

SuperSport HNL

1Dinamo 3667:30+3782
2Rijeka 3669:30+3974
3Hajduk 3654:26+2868
4Osijek 3662:43+1957
5Lokomotiva 3652:45+751
6Varaždin 3639:47-842
7Gorica 3635:50-1541
8Istra 1961 3636:54-1841
9Slaven Belupo 3643:69-2633
10Rudeš 3622:85-639

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.05.2011. u 11:38
    Iako se često znao "napit krvi" mom klubu, svaka mu čast! Sretno majstore!
    Obrisan korisnik
  • johnny00821.04.2011. u 14:43
    sretno vuga, pravi gospodin covjek...
    johnny008
  • Obrisan korisnik13.04.2011. u 23:01
    Iznenadio me sa Oblomovom... Svaka čast, rijedak primjer među nogometašima. Puno sreće u lovu na rekord i u životu van nogometa. Za razliku od mnogih drugih, on je lovu za svoje slike pošteno zaradio.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.04.2011. u 11:37
    puno sreće Vugrinec, samo da bude bez ozljeda i ide i rekord
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.04.2011. u 08:57
    Sretno Vuga!
    Obrisan korisnik